Euroliga: Ma kezd a halálcsoport

Az Euroliga mai játéknapján pályára lépnek a C jelű halálcsoport tagjai, így a Barcelona, a Fenerbahce, a Panathinaikosz, a Milano és a Bayern München is. A két spanyol óriást, a Realt és a Barcát a DIGI Sporton élőben is megnézhetjük. Lássuk, mit érdemes tudni a mai hat párosításról!

Alapszakasz, 1. forduló

A-csoport

Nyizsnyij Novgorod (orosz) – Dinamo Sassari (olasz) (18.00)

A Nyizsnyij Novgorod és a Sassari közös vonása, hogy néhány éve még aligha gondolták akár a legvakmerőbb szurkolók is, hogy 2014-ben az Euroligában szerepelhet csapatuk. Ha már itt vannak, akkor viszont nem adják olcsón a bőrüket, és az első fordulóban már rögtön farkasszemet is néznek egymással. Éppen emiatt kiemelten fontos mindkét fél számára ez a párosítás, hiszen amelyik csapat tovább akar jutni, annak igencsak jól jönne a győzelem a másikkal szemben. Hasonló erőt képvisel a két csapat, ráadásul mindkét gárdától sokan távoztak, inkább talán gyengültek is, mint erősödtek a nyáron. Az oroszoknál Dijon Thompson, Vadim Panyin és Primoz Brezec jelentik a legnagyobb veszteséget, az érkezők oldalán viszont Tarence Kinsey (Partizan) és Art Parahuszki (Hapoel) nagy pluszt jelenthetnek. A Sassarinál lezárult a Diener unokatestvérek, Travis és Drake által fémjelzett korszak, de a Malagába távozó, sokoldalú Caleb Green is fájó veszteség. Helyettük érkezett egy csapatra való új ember, közülük David Logan (ALBA), Rakim Sanders (Bamberg), Marco Cusin (Cantu) és Edgar Sosa (Ulm) azok, akik ezen a szinten is megállhatják helyüket. Érdekes összecsapás elé nézünk tehát, a két csapat stílusa merőben különbözik, a tét is nagy, nehéz megjósolni, hogy melyikük fog győzni, a hazai pálya mindenesetre az oroszoknak kedvez.

 

Real Madrid (spanyol) – Zalgiris Kaunas (litván) (19.30, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

A Real Madrid két elbukott döntő után ismét elkezdheti hajszolni a hőn áhított célt, az Euroliga trófeájának elhódítását. Igaz, hogy a kulcsemberek közül Nikola Mirotic Chicagoba távozása fájó pont, de az érkező oldalon olyan neveket találunk, mint a vb-n remeklő Gustavo Ayon és Facundo Campazzo, a rutinos Andres Nocioni, vagy éppen a Pana mindenese, Jonas Maciulis. Az első mérkőzésen is természetesen toronymagas favorit a Real, nem okozhat gondot számukra a Zalgiris magabiztos legyőzése. A litvánoknál az évek során lassan teljesen elfogynak a minőségi, Euroliga szintű játékosok, ezúttal Martynas Pocius, Justin Dentmon és Sarunas Jasikevicius távoztak, az érkezési oldalon pedig csak James Anderson (Philadelphia) szerepel.

 

B-csoport

ALBA Berlin (német) – CSZKA Moszkva (orosz) (20.15)

A CSZKA Moszkva elvesztette egyik vezérét, a Maccabival tegnap nagyszerűen bemutatkozó Jeremy Pargot, így Teodoszics maradt a csapat egyetlen igazi karmestere. A pótlásként igazolt Nando De Colo kéztörése miatt nem játszhat, de Viktor Hjapa is kidőlt bokaproblémákkal, és a szintén új igazolás, Demetris Nichols játéka is kérdéses. Ettől függetlenül az oroszoknak hozniuk kell ezt a meccset, de az ALBA Berlin azért okozhat kellemetlen perceket hazai pályán ellenfeleinek. A Berlin szempontjából ezen a meccsen nincs vesztenivaló, hiszen a németektől csak a Cedevita és a Limoges, vagy esetleg a Malaga ellen várható el a győzelem. Az ALBA is küzd nehézségekkel, hiszen David Logan, Jan Jagla és Levon Kendall is távozott a húzóemberek közül, az újaknak pedig ez a szint még teljesen új. Jonathan Tabu ráadásul az alapszakaszt biztosan kihagyja, Vojdan Sztojanovszki pedig erősen kérdéses ma este.

 

C-csoport

Panathinaikosz (görög) – PGE Turow (lengyel) (20.30)

A Pana számára az egész sorozat legkönnyebb meccse következik. Az idei szezon halálcsoportjából nagyon kilóg a Turow, a lengyeleket mindenkinek oda-vissza kell vernie, hogy ne kerüljön lépéshátrányba a többi, rendkívül erős riválissal szemben. Ez a Panára különösképp igaz, hiszen a 2012-es gyengülést még remekül átvészelte a csapat (abból az időből már csak a Gyémántember, Dimitrisz Diamantidisz maradt hírmondónak), ezúttal viszont újabb nagy veszteségeket szenvedtek az athéniak. A két mindenes, Michael Bramos és Jonas Maciulis (Real) a két legfájóbb pont, de Stephane Lasme (Efes) és Roko Ukic (Cedevita) is fontos láncszemek voltak. Irányítóposzton Diamantidisz mellett AJ Slaughter (Chalon) és DeMarcus Nelson (Zvezda) jó választásnak tűnik, magas posztokon pedig a Pinar Karsiyaka dupla-dupla gépe, Esteban Batista lehet hasznos szerzemény. Nelson lába egyből szétszakadt, rá jó pár hétig nem számíthat Dusko Ivanovics, de Lukasz Mavrokefalidisz sem játszott még idén. A közeljövő tehát erősen kérdéses Athénban, annyi biztos, hogy most mindenképpen nyerniük kell Fociszéknak.

 

Fenerbahce Ülker (török) – EA7 Emporio Armani Milano (olasz) (21.00)

Tegnap felemásan mutatkozott be a két újjáépülő török gárda, az Efes szépen működött, a Galata azonban csődöt mondott Belgrádban. A szintén gyökeresen átalakuló Fenernél nagyon bíznak benne, hogy az előbbi forgatókönyv valósul meg ma este. Obradovics mesternek a kiváló Ricky Hickman (Maccabi), Andrew Goudelock (Kazany), Bogdan Bogdanovics trióból kell egységet faragnia, Jan Vesely (Denver) és Semih Erden (Efes) pedig kellő mélységet adhat a meglévő Luka Zoric, Nemanja Bjelica, Emir Preldzic magasember szekciónak. A Milanóval visszatér Isztambulba az eltanácsolt Linas Kleiza, benne és az NBA-ből kikopó MarShon Brooksban is láttak fantáziát az olaszok. Nincs már Itáliában a pontkirály Keith Langford, Curtis Jerrells, CJ Wallace és Gani Lawal sem, a változások nem úgy tűnik, hogy előrelendítenék a Milanót. Ennek a meccsnek sem ők az esélyesei, a Fenernek otthon kell tartania a pontokat. Egyébként is nagy az elvárás a törökökkel szemben, az újabb elköltött euró milliók után a Final Four a minimum, amit teljesítenie kell az isztambuliaknak.

 

FC Barcelona (spanyol) – Bayern München (német) (21.30, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

Fociban egyelőre még jobban cseng a Barca-Bayern összecsapás, mint kosárban, a Camp Nouban pedig azért nagyobb esély lenne egy vendéggyőzelemre, mint a Palau Blaugranában. A katalánok palánk alatt cseréltek játékosokat, Joey Dorsey és Erazem Lorbek helyett érkezett Hanga Ádám két korábbi csapattársa, a Valenciában időközben klasszissá érő Justin Doellman, valamint a Laboralból Tibor Pleiss. Kosztasz Papanikolau az NBA-be igazolt, de a változásokkal együtt sem valószínű, hogy nagyban módosulna a csapat játéka, illetve az elvárások is hasonlóak velük szemben. A Bayern Münchennél egyre nagyobb célokat fogalmaznak meg, erről tanúskodik Dusko Szavanovics (Efes), Anton Gavel (Bamberg), Vaszilij Micics (Mega Vizura) és Jan Jagla (ALBA) megszerzése is. Többek között a remek irányító, Malcolm Delaney távozott ugyan, de ettől még nagyon erős ez a müncheni keret. Ettől függetlenül sem ők az esélyesek ma, meglepetés lenne tőlük egy Barcelonában aratott győzelem.


Élőképes stremek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!


A forduló eddigi eredményei

A-csoport
Anadolu Efes – UNICS Kazany 82-76

B-csoport
Cedevita Zagreb – Unicaja Malaga 63-78
Maccabi Tel-Aviv – Limoges CSP 92-76

D-csoport
Laboral Kutxa Vitoria – Neptunas Klaipeda 88-69
Crvena Zvezda – Galatasaray 76-68
Valencia Basket – Olympiakosz 68-71

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus