Euroliga: Ma kötelező a győzelem Hangáék számára

A hatodik fordulóban a többre hivatott, ám eddig még nyeretlen Efest fogadja a Barcelona, az újabb kulcsjátékosát elveszítő Real a Maccabi otthonában vív rangadót, a CSZKA a spanyol bajnokkal mérkőzik, a Milano és a Zalgiris pedig egymás ellen próbál meg feljebb kapaszkodni a tabellán.

Alapszakasz, 6. forduló

CSZKA Moszkva (orosz, 4-1) – Valencia Basket (spanyol, 3-2) (18.00, TV: DIGI Sport 1, ÉLŐ)

Nehéz sorozat közben van a Valencia, hiszen azt követően, hogy legutóbb a tavalyi bajnok otthonában vizitált, most a tavalyelőtti győztes CSZKA Moszkvához látogat a spanyol bajnok. A Fener túl nagy falat volt a hispánoknak, és ezen a meccsen sem ők az esélyesek, de egy szoros meccsre mindenképpen jó lehet a Valencia. Ehhez persze az kell, hogy Erick Green ne sikeres mezőnykosár nélkül zárjon, mint tette azt legutóbb Isztambulban, az ő 20 pont körüli átlagára mindenképpen szüksége lesz csapatának, hogy versenyben legyen. Az oroszoknál ugyanis Nando De Colo és Will Clyburn is bombaformában vannak, érdekesség, hogy csapattársakként is messze ők ketten voltak a legeredményesebbek (25 ill. 26 pont) és érték el a legmagasabb indexmutatót (37 ill. 34) az előző fordulóban. Ezen a meccsen egyébként a második legjobb támadósor (87 átlagpont) fogadja a legjobb védelmet (68,2 kapott átlagpont), ahol sokkal inkább az előbbi az esélyes, a CSZKA a madridi botlását leszámítva eddig roppant impresszíven teljesít.

Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 3-2) – Real Madrid (spanyol, 4-1) (20.05, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

A 2014-es, azóta már klasszikussá nemesült döntő óta (amit hosszabbításban nyertek meg az izraeliek az esélyesebb spanyolok ellen) a Maccabi és a Real Madrid csatáit különösen nagy érdeklődés övezi. Nincs ez másként most sem, hiszen mindkét gárda pozitív mérleggel várhatja a mérkőzést (ez nyilván a Maccabi esetében bír nagyobb hírértékkel), ahol egy roppant szoros csatára számítunk. Az előző szezonokban csak szenvedő tel-aviviak ugyanis a már említett 2014-es bajnokcsapat egyetlen jelenlegi tagjának, Alex Tyusnak a visszaigazolásával, illetve Norris Cole megszerzésével új életre keltek, elsősorban nekik köszönhetően ismét izgalmas csapat lett a Maccabi. A Real kerete azért idén is jóval erősebb, ám a hétvégén újabb csapást kellett elszenvednie a madridi gárdának, hiszen amint visszatért a pályára Anthony Randolph, szinte abban a pillanatban egy másik alapember, Gustavo Ayon esett ki hosszú távra vállsérülés miatt, így Sergio Llull és Ognjen Kuzmics után őt sem láthatjuk mintegy négy hónapig. A Real már gondoskodott is a tűzoltásról, az NBA-ben sikertelenül próbálkozó Walter Tavares lehet a megoldás Pablo Laso gondjaira a palánkok alatt. A spanyolok egyébként is kikaptak a múlt héten odahaza a Himki Moszkvától, Luka Doncicot először a szezon során le tudta lassítani az ellenfél védelme, azaz nem a legjobb előjelekkel készül erre a túrájára a királyi alakulat.

AX Armani Exchange Milano (olasz, 1-4) – Zalgiris Kaunas (litván, 2-3) (20.45, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

Szintén jó kis meccsre van kilátás a Milano és a Zalgiris összecsapásán, ahol két negatív mérleggel álló csapat szeretne feljebb kapaszkodni a tabellán. Közös a két gárdában, hogy mindketten legyőzték már Hangáékat, ezen kívül viszont túl sok babér nem termett nekik eddig. Ezért elmarasztalni azonban nem volna ildomos őket, hiszen mint már sokszor említettük, a Milanónak nagyon hálátlan volt a sorsolása az elején (CSZKA, Fener, Real), a Jasikevicius-csapat pedig megalkuvást nem ismerve küzd minden meccsén, nincs elveszett labda a kaunasi játékosok számára. Érdekesség, hogy a Milanóban két litván játékos, Mantas Kalnietis és Arturas Gudaitis is szerepel, akik most honfitársaik ellen bizonyíthatnak, minden bizonnyal egy roppant kiegyenlített találkozón.

FC Barcelona Lassa (spanyol, 2-3) – Anadolu Efes (török, 0-5) (21.00, TV: DIGI Sport 1, ÉLŐ)

Az Olympiakosz múlt heti kiütésével, és a hétvégi, Bilbao elleni szintén sima győzelemmel kilábalni látszik a nem kicsi hullámvölgyből, az ötmeccses vereségsorozatából a Barcelona, utóbbi meccsen ráadásul Hanga Ádám a csapat legeredményesebbjeként tündökölt. Úgy tűnik, hogy rendezni tudja az eddig legtöbb kritikát kapott csapatvédekezését a katalán sztárcsapat, akik ha ezt tartóssá tudják tenni, akkor az elvárásoknak megfelelően szerepelhetnek a továbbiakban. Ha már elvárások, akkor ezt a mai meccset mindenféleképpen meg kell nyernie a papírforma szerint is a Barcának, hiszen a mezőnyben egyedüliként még nyeretlen Efes érkezik vendégségbe a Palau Blaugranába. A törökök eddig mélyen a várakozások alatt szerepelnek, több, szinte értékelhetetlen produkció után legutóbb pedig egy félig már megnyert meccset sikerült elveszíteniük a Malaga ellen. Érthetően frusztrált tehát a Perasovic-legénység, akik azért jóval jobb csapat annál, mint amit eddig mutattak. A magasembereiek, elsősorban Dunston és Stimac teljesítményével semmi gond nincs, a mezőnyposztokra szánt kulcsjátékosaik viszont elképesztően hullámzó játékot nyújtanak eddig, a kritikus szituációkban pedig rendre rossz döntéseket hoznak, ahogy azt láthattuk legutóbb is. A meccs esélyese tehát egyértelműen a Barca, de a potenciál bőven megvan az Efesben is egy bravúrhoz, és ahogy az eddig bekapott pofonok is bizonyítják, egyáltalán nem vehetik félvállról a meccset a katalánok.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus