Euroliga: Ma Real-Pana derbi, a vesztes bajban lehet

A múlt héten egyaránt rangadót bukó Real Madrid és Panathinaikosz ma egymással néz farkasszemet.

A múlt héten egyaránt rangadót bukó Real Madrid és Panathinaikosz ma egymással néz farkasszemet, és aki ma is kikap a hetedik helyig csúszhat vissza. Ezt használhatja ki a Milanót fogadó Himki, nyernie kell Isztambulban a Maccabinak is, a Valencia-Baskonia spanyol házi rangadótól padig nagyon sokat várunk.

 

Alapszakasz, 25. forduló

Himki Moszkva (orosz, 14-10) – AX Armani Exchange Milano (olasz, 8-16) (18.00)

Az elmúlt időszak sikeres szériáját, a hatból öt megnyert meccset egy csúnya vitoriai vereség zárta le a múlt héten a Himki Moszkvának, ahol bár jól kezdtek az oroszok, végül esélyük sem volt a győzelemre és nagy verésbe futottak bele. Ezek után a rangadók és kemény meccsek után most egy kicsit talán megnyugodhatnak Shvedék, hiszen az eddigieknél egy picit könnyebbnek ígérkező meccs vár rájuk ma, mikor a Milanót fogadják. Az Euroligában persze egy meccset sem lehet félvállról venni, ám ha a megfelelő módon állnak bele ebbe a találkozóba is az oroszok, akkor nehéz elképzelni, hogy ne ők nyerjenek. Ez jogos elvárás is velük szemben, ahogy minden olyan csapattal kapcsolatban az lenne, aki a legjobb négybe igyekszik. A múlt heti vereség ebben kissé visszavetette őket ugyan, ám szerencséjükre a Real és a Pana is kikapott, akik közül az egyik ezen a héten is ki fog, a harmadik nagy riválisuk, a Zalgiris pedig a Fenerrel játszik holnap, azaz nagyon jó köre is lehet adott esetben a Himkinek ezen a héten.

Anadolu Efes (török, 6-18) – Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 12-12) (18.30)

Nagyon fontos meccs vár a Maccabira az Efes vendégeként, ahol égető szüksége lenne egy sikerre az izraeli csapatnak. A Maccabi eddig stabilnak tűnő playoff-szereplése ugyanis egyre nagyobb veszélyben van, nemcsak a Baskonia, hanem a Malaga és a Zvezda is egyre inkább ott lohol a tel-aviviak nyakán. A győzelemhez azonban jelentősen javítania kellene a Maccabinak a gyászos idegenbeli szereplésén, hiszen egy milánói sikert leszámítva az utolsó nyolc otthonától távoli fellépését egyaránt elveszítette az izraeli csapat. Könnyű dolguk pedig így még a ligautolsó otthonában sem lesz, akiknél a múlt héten remekül mutatkozott be Sonny Weems, aki most saját szurkolói előtt is debütálhat, ráadásul épp a tavalyi csapata ellen, ahonnan kurtán-furcsán, egy doppingügy miatt távozott még szezon közben.

Valencia Basket (spanyol, 9-15) – Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 11-13) (20.30)

Nagyszerű meccsre van kilátás a két spanyol csapat, a Valencia és a Baskonia összecsapásán. Mindkét gárda playoff-formában kosarazik ugyanis az elmúlt hetekben, és a baszkoknak reális esélyük is van a nyolcba kerülésre, ám a regnáló spanyol bajnoktól sem elképzelhetetlen, hogy odaérjen ebbe a pozícióba, ha így folytatja szereplését. Ehhez azonban mindkettejüknek nagyon kellene a győzelem, amit nyilván csak az egyikük szerezhet meg, és épp ezért egy roppant éles találkozóra számítunk, ahol az sem elképzelhetetlen, hogy csak az utolsó labdabirtoklás fog dönteni. A két csapat első meccsét egyébként a Valencia nyerte meg idegenben, 63-80 arányban, ám akkor még finoman fogalmazva sem a rájátszás volt a téma Baszkföldön. Azóta azonban már más idők járnak arrafelé, megérkezett a tavaly még a Valenciát hatalmas bravúrral bajnoki címig vezető Pedro Martinez a kispadra, akinek ez lesz az első visszatérése korábbi sikerei színhelyére. A Baskonia számára egyébként óriási lehetőség ez a mai meccs, hiszen ezt követően az utolsó öt meccséből négyet otthon fog játszani, a Zalgiris, Bamberg, Maccabi és Efes elleni fellépések pedig finoman szólva sem a megoldhatatlan kategóriába tartoznak, főleg, ha ma esetleg egy győzelemmel további lendületet szereznének Shengeliáék. Ehhez azonban a Valenciának is lesz egy-két szava, akik hazai pályán elverték már a fél mezőnyt, erről többek között a CSZKA, a Himki és a Pana is tudna mesélni.

Real Madrid (spanyol, 14-10) – Panathinaikosz Superfoods (görög, 14-10) (21.00)

A múlt héten a Real Madrid és a Panathinaikosz is roppant fájó vereségbe szaladt bele saját otthonában, hiszen a spanyolok a Fener, a görögök pedig az Olympiakosz elleni rangadót bukták el. És most az egyikük újra veszíteni fog, ez a csapat pedig jó eséllyel egyből a hetedik helyen találja majd magát, eltávolodva a rájátszásbeli pályaelőny lehetőségétől. A tét tehát óriási, nem könnyű tippelni, főleg, hogy egyik csapat sincs túl nagy formában. A Real ugyanis a legutóbbi négy meccséből hármat, a Pana pedig hétből ötöt elveszített. Mi alapesetben a madridiakat éreznénk inkább a meccs favoritjának, köszönhetően a palánk alatti fölényüknek, hiszen Tavares, Reyes és Thompkins az újra egészséges Ayonnal és Randolph-fal kiegészülve nemcsak súlyban, hanem egyébként is jóval több potenciállal bír, mint a túloldalon a Gist, Singleton, Gabriel, Payne sor. Luka Doncic azonban jó eséllyel ki kell, hogy hagyja ezt a találkozót egy izomsérülés miatt, az ő hiánya pedig alapjaiban írhatja át a mérkőzés forgatókönyvét. Athénban a Pana nyert 82-80-ra, erre is jó lesz odafigyelni, hiszen minden esély megvan rá, hogy az egymás elleni eredmény rangsoroljon e két csapat között az alapszakasz végén.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus