Euroliga: Ma Tel-Avivban kellene nyerniük Hangáéknak

A 22. forduló csütörtöki játéknapján a pocsék szezont futó Maccabi otthonába látogat a Baskonia, ahol nagyon kellene Hangáéknak a győzelem, hiszen ők is egyre lejjebb csúsznak a tabellán. A baszkokéhoz hasonló meccs vár a Panára a Bamberg ellen, a Real Kazanyban az első helyét, az Efes a Milanóval szemben pedig a nyolcadik pozícióját tarthatja meg, a címvédőnek pedig a Zvezda ellen kellene nyernie.

Alapszakasz, 22. forduló

UNICS Kazany (orosz, 7-14) – Real Madrid (spanyol, 16-5) (17.00, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

Nagy gödörbe került az újév során a Kazany, hiszen 2017-ben az eddig lejátszott tíz meccséből kilencet elbukott a tatárföldi alakulat, ebből ötöt az Euroligában, a kivételt csak a Bamberg ellen kínkeservesen behúzott győzelem jelenti az esetükben. A baljós előjelek után finoman szólva most sem vár könnyű feladat a Kazanyra, hiszen a listavezető Real Madridot szólította ellenük a sorsolás erre a hétre. Az oroszokkal ellentétben a Real viszont szárnyal, hiszen ők az elmúlt tíz meccsüket kivétel nélkül megnyerték, az Euroligában pedig már hetes győzelmi sorozatnál tartanak. A pillanatnyi formát tekintve a spanyoloké a mezőny jelenlegi legjobb csapata, akik most is nagy esélyesként lépnek pályára. A Kazany esélyeit növeli, hogy a hétvégén a VTB Ligában végre visszatért a csapat kiváló irányítója, Quino Colom, akivel teljesen más a tatárok játéka, mint nélküle.

Anadolu Efes (török, 10-11) – EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 7-14) (18.30, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

Az Efes a múlt héten épp a Milano győzelmének – és persze saját bravúrjának – köszönhetően hosszú idő után beérte és jobb egymás elleni mérlegének köszönhetően meg is előzte a Darüssafakát a nyolcadik pozícióban. A kék-fehér isztambuli alakulat a Crvena Zvezda hétmeccses győzelmi szériáját törte meg legutóbb, ráadásul mindezt a félelmetes atmoszférájú belgrádi katlanban tették, méghozzá meglehetősen magabiztosan. Az Efes vezére azon a találkozón is a nagy formába lendült, ezúttal 15 gólpasszt kiosztó Thomas Heurtel volt, aki lassan feledteti a szezon eleji hullámzó játékát. Ami a Milanót illeti, szélsőséges esetben akár még ők is részesei lehetnek a nyolcadik helyért zajló küzdelemnek, ha folytatni tudják az elmúlt hetekben megkezdett menetelésüket. Ehhez azonban most feltétlenül nyerniük kellene az Abdi Ipekci Arenában is, amihez kellő lökést adhat a már említett legutóbbi győzelmük, amit egészen lehetetlen helyzetből, 25 pontos hátrányból arattak a Darüssafaka ellenében.

CSZKA Moszkva (orosz, 15-6) – Crvena Zvezda mts (szerb, 12-9) (19.00, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

Ahogy az előző meccsnél említettük, a Crvena Zvezda csodálatos, klubrekordot jelentő hétmeccses menetelését némileg váratlanul az Efes szakította meg az előző fordulóban. Persze várható volt, hogy ez a limitált képességekkel bíró keret bármennyire is magas szintű csapatkosárlabdát játszik, nem tud megnyerni minden meccset ebben a roppant kiegyensúlyozott mezőnyben, még a nála esetleg gyengébb mérleggel álló csapatokkal szemben sem. A szerbek ráadásul vasárnap elszenvedték az első vereségüket az Adria Ligában is, méghozzá a lehető legfájóbb módon, az ősi rivális Partizan elleni rangadón. A nem túl kedvező előjelek után most az egyik lehető legkeményebb feladat vár a Zvezdára, hiszen a jelenleg éppen győzelmi kényszerben játszó címvédőnél kell vizitálniuk. A CSZKA ugyanis a múlt héten a Fenerbahce ellen bukott el egy újabb rangadót, és most már meccshátrányba is kerültek az éllovas Reallal szemben. Nagyon jó hír viszont számukra, hogy Colomhoz hasonlóan Milos Teodoszics is visszatért a hétvégi VTB Liga-fordulóban, akire óriási szükségük van a moszkvaiaknak ahhoz, hogy ismét a mezőny legelitebb csapatainak szűk köréhez tartozhassanak.

Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 7-14) – Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 12-9) (20.05, TV: DIGI Sport 1, ÉLŐ)

Az utóbbi időben ritmusát vesztő, utolsó öt meccséből négyet elbukó Baskonia ezúttal a Maccabi Tel-Aviv otthonába látogat, ahol jó eséllyel, már-már kötelező jelleggel kellene begyűjteniük a győzelmet. A minden téren válságban lévő, tragikus szezont futó izraeliek ugyanis még Hangáéknál is jóval pocsékabb formában vannak, ők csak két meccsüket tudták megnyerni a legutóbbi tizenkét fellépésükből. Ezek többségét ráadásul teljesen kilátástalan játékkal szenvedte el a Maccabi, a múlt héten például a Bamberg otthonában két és fél negyeden át remekül tartották magukat, majd a meccs végére teljesen szétestek és végül újabb sima vereséget szenvedtek. A Baskonia számára tehát itt a lehetőség, hogy egy újabb sikert könyveljenek el, amire nagy szükségük van, hiszen az utóbbi időben meglehetősen eltávolodtak a negyedik, a rájátszásban még pályaelőnyt biztosító helytől, és most már nemcsak előre, hanem a hátuk mögé is kell nézniük.

Panathinaikosz Superfoods (görög, 12-9) – Brose Baskets Bamberg (német, 8-13) (20.15)

Hasonló feladat vár a 22. fordulóban a Panathinaikoszra, mint a Baskoniára, hiszen a Hangáékhoz hasonlóan 12-9-cel álló görögöknek ugyanúgy kell a győzelem egy verhető ellenféllel szemben. A Pana teljesítménye felemás az utóbbi időben, a maihoz hasonló hozható meccseket rendre megnyerik, ám a felsőházi csapatokkal szemben már nem jönnek nekik a győzelmek. Ugyanez igaz a Bambergre is, akik a CSZKA, a Real és az Olympiakosz elleni vereségek után a Maccabi ellen már meg tudták szakítani rossz sorozatukat. A német bajnok sorsolása egyébként az egyik legnehezebb így az év elején, és most az OAKA-ban is kemény 40 perc vár majd rájuk.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus