Euroliga: Megégett a címvédő a belgrádi katlanban

A Panathinaikosz-Barcelona volt a nap slágermeccse, ám mégis a Zvezda-Maccabi csata lett az igazi szenzáció.

A Top 16 kilencedik fordulójában a Barcelona a szezon során immár negyedszer bizonyult jobbnak a Panánál, az OAKA-ban sem ment Navarróék ellen a görögöknek. Nem úgy a Zvezdának a Maccabival szemben, az utolsó helyezett szerbek ugyanis egy 20-0-s rohammal és parádés egyéni teljesítményekkel felülkerekedtek a címvédőn. A CSZKA 16 pontos hátrányt megfordítva, a Fener viszont könnyedén igazolta a papírformát. Jöjjenek a részletek!

 

Top 16, 9. forduló

E-csoport

Crvena Zvezda Telekom (szerb, 2-7) – Maccabi Tel-Aviv (izraeli, 6-3) 89-76

Egy nagyon jó meccsen szenzációs negyedik negyedbeli játékával két vállra fektette a Crvena Zvezda a címvédő Maccabit. A hazaiak egy 20-0-s rohammal semmisítették meg az izraelieket a negyedik negyedben, ezzel eldöntve a találkozót. Nagyon ráfért már ez a siker a szerbekre az eddigi balul elsült Top 16-os meccsek után, és mindent meg is tettek a hazaiak a jól megérdemelt győzelemért. Bár ezúttal a lezárt felső karéj miatt „csak” 10 ezer néző támogatta a belgrádiakat, így is nagyon akarták a győzelmet a játékosok mellett a szurkolók is. Ennek megfelelően erősen kezdett a Zvezda, egyből nekirontottak ellenfelüknek, ám a Maccabi játékosai megőrizték higgadtságukat és jó megoldásokkal abszolút partiban voltak.

25 percen keresztül felváltva vezettek a csapatok, először pedig a Maccabinak sikerült meglépnie, 57-65-nél még egyértelműen nekik állt a zászló. Nem is elsősorban a nyolcpontos előny okán, hanem mert nagyon tanácstalanok voltak ekkor a házigazdák, akik szinte kizárólag csak a brutális meccset játszó Boban Marjanovicsra (19 pont, 17 lepattanó) próbáltak támaszkodni ekkor. Ez azonban nem sokáig maradt így, hiszen Marcus Williams (17/15 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) és Charles Jenkins (16/9 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz) is hatalmasat javultak az első félidőhöz képest. A két amerikai sorra szórta a pontokat, tripláikat mintha zsinóron húzták volna, és mindez remek csapatvédekezéssel párosulva eredményezte a már említett 20-0-s rohamot. Felrobbant a csarnok, és a közben már 15 pontos előnybe került Zvezda végül simán nyerte meg a meccset.

A Crvena Zvezda legjobb dobói: Marjanovics 19, Williams 17/15, Jenkins 16/9, Kalinics 14/6
A Maccabi legjobb dobói: Smith 15/6, Pargo 14/6, Linhart 12/6, Tyus 12

 

Panathinaikosz (görög, 5-4) – FC Barcelona (spanyol, 6-3) 77-81

Negyedszer is legyőzte a Barcelona a Panathinaikoszt ebben az idényben, így egyértelművé tették a katalánok, hogy melyik a jobb csapat kettejük közül. Mindkét gárda 5-3-as mérleggel állt a meccs előtt, így nagyon fontos volt számukra ez a találkozó. Győzelmével a Barca beérte a Maccabit a táblázaton, akikkel jövő héten otthon játszanak szintén nagy rangadót. Öröm volt látni a két veterán klasszis, Dimitrisz Diamantisz (12/6 pont, 6 gólpassz) és Juan Carlos Navarro (17/12 pont) sokadik nagy csatáját, melynek során mindketten mutattak káprázatos dolgokat. A meccs azonban a vártnál egyoldalúbb volt, a Barcelona akarata érvényesült szinte végig a második negyedtől, még ha ez nem is mutatkozott meg nagy számszerű különbségben a csapatok között.

Elsősorban Esteban Batista (16 pont, 9 lepattanó) vezérletével az első negyed még a Panáé volt. A félidő végét azonban nagyon elrontották a görögök, ezeket a hibákat pedig könyörtelenül kihasználták a vendégek, így egy 12-0-s rohammal tízpontos előnybe került a Barca (32-42). Innentől kezdve végig arról szólt a második félidő, hogy a Zöldek próbáltak kiegyenlíteni, ám ez egyszer sem sikerült nekik a hátralévő időben. A katalánoknak mindig volt válaszuk, például a legjobb Top 16-os meccsét játszó Tibor Pleiss (15 pont, 3 lepattanó, 2 blokk) révén. A legközelebb másfél perccel a vége előtt, 73-75-nél jutott a Pana, ekkor azonban Ante Tomic (8 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) zseniális gólpasszából Justin Doellman (21/9 pont, 7 lepattanó) dobott be egy nehéz közelit, így ismét lőtávon kívülre kerültek a hazaiak.
    
A Panathinaikosz legjobb dobói: Batista 16, Gist 14/6, Diamantidisz 12/6
A Barcelona legjobb dobói: Doellman 21/9, Navarro 17/12, Pleiss 15

 

F-csoport

Fenerbahce Ülker (török, 7-2) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 2-7) 92-79

Zsinórban hatodik győzelmével érvényesítette a papírformát a Fenerbahce a Nyizsnyij Novgorod ellen, így továbbra is szoros versenyben vannak a csoport első helyeinek valamelyikéért. A hosszú hetek óta sérült Tarence Kinsey mellett Art Parahuszkit is elvesztették az oroszok múlt héten, így esélyeik ezen a meccsen igencsak minimálisra csökkentek. Ennek ellenére jól kezdtek, 13-8-as vezetést szereztek, ám nyolc zsinórban szerzett ponttal válaszolt a Fener is. 16-17-nél mutatott aztán utoljára vendégvezetést az eredményjelző, innentől egyértelműen a törökökről szólt az első félidő. A végre talán beilleszkedő és meccsek óta jól játszó Ricky Hickman (13/9 pont) vezérletével ugyanis egy elképesztő, 26-3-as rohamot repesztett a Fener, melyből az amerikai három triplával vette ki a részét. 42-20-ra lépett így meg a házigazda, a félidőhöz közeledve már rádupláztak ellenfelükre. A megfogyatkozott Nyizsnyij becsületére legyen mondva, hogy sohasem adták fel a küzdelmet a 40 perc során, sőt, az ihletett formában játszó Trey Thomkins (22/6 pont, 11 lepattanó) 60-55-re hozta fel a látogatókat. Ekkor azonban jött a Fener legmegbízhatóbb duója, azaz Nemanja Bjelica (16/3 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz) és Jan Vesely (13 pont, 3 lepattanó), akik egy 13-2-es rohammal és szebbnél szebb megoldásokkal ismét biztonságos távolságba helyezték csapatukat és kvázi lezárták a meccset.

A Fenerbahce legjobb dobói: Bjelica 16/3, Hickman 13/9, Vesely 13, Goudelock 10
A Nyizsnyij Novgorod legjobb dobói: Thompkins 22/6, Rochestie 13/3, Kuksiks 13/9, Mekel 12

 

Laboral Kutxa Vitoria (spanyol, 4-5) – CSZKA Moszkva (orosz, 7-2) 74-81

16 pontos hátrányból tudott visszajönni a meccsbe és végül győzni a Laboral Kutxa vendégeként a CSZKA Moszkva. Az oroszok a múlt heti, Fener elleni hazai kisiklást követően most sem úgy kezdtek, ahogy egy végső győzelemre is esélyes csapat. A Laboral a legutóbbi, Efes elleni létfontosságú siker után felszabadultan léphetett pályára, amiből egy újabb nagyszerű meccs kerekedett részükről. Az oroszok labdaeladásai után lerohanták ellenfelüket a baszkok, szemre is tetszetős, könnyű kosarakat szereztek. A különbség 33-17-nél lett a legnagyobb, komoly gödörben voltak ekkor a moszkvaiak. Nagy erőfeszítések árán azonban el tudták állítani a vérzést, illetve beesett néhány olyan dobásuk is, ami korábban nem, így félidőben már bőven látótávolságon belül voltak (42-36). Sőt, a második félidőt is nagyon jól kezdték, helyreállt a kinti-benti játék egyensúlya, és gyors labdajáratások után 44-45-nél hosszú idő után ismét ők vezettek. A Laboral azonban nem tört meg, és elsősorban a fantasztikus napot kifogó Darius Adams (31/15 pont, 4 lepattanó) jóvoltából egálon tartották a meccset. Az amerikai kisember egészen hihetetlen dobásokat küldött a helyére – többek között egymás után két palánkos triplát is – melyek után a baszkok az utolsó előtti percben még egyetlen ponttal vezettek is. Ám az utolsó játékokat remekül kontrollálta az Itudisz-legénység, így megmenekültek a vereségtől. A CSZKA csapatszinten volt nagyon jó a jelentős hátrány idején is, senki nem akart hőssé válni a vendégek közül, így igazán kiugró teljesítmény nélkül is nyerni tudtak idegenben.

A Laboral Kutxa legjobb dobói: Adams 31/15, San Emeterio 14/6
A CSZKA Moszkva legjobb dobói: Fridzon 13/3, Teodoszics 11/9, De Colo 11/3


Korábbi eredmény:

E-csoport
ALBA Berlin – Zalgiris Kaunas 80-72

 

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus