Euroliga: Megmentette a szezonját az Olympiakosz

Idén sem maradunk mindent eldöntő ötödik meccs nélkül a playoffban, hiszen az Olympiakosz 13 pontos hátrányból fordított és kiegyenlített a történelmi lehetőséget elszalasztó Efes otthonában. A Real Madrid-Darüssafaka párharcban viszont nem lesz folytatás, hiszen az alapszakasz-győztes spanyolok újabb meggyőző produkcióval másodszor is győztek Isztambulban és jutottak be a Final Fourba.

Negyeddöntő, 4. mérkőzések

Darüssafaka Dogus (török, 8.) – Real Madrid (spanyol, 1.) 78-89

A Real Madrid csatlakozott a Fenerbahcéhoz és a CSZKA Moszkvához, így néhány hét múlva a spanyolok ismét visszatérhetnek Isztambulba, hiszen egy év kihagyás után a 2015-ös bajnok újra ott lesz a Final Fourban. A május 19-i elődöntőben aztán majd ismét egy hazai csapat, a Fener lesz az ellenfelük, ami – a finálét leszámítva persze – a szezon meccsének ígérkezik. Ezen a találkozón a Real az előző mérkőzéshez hasonlóan ismét nagyon koncentráltan, összeszedetten játszott, így újfent kijött a csapatok ereje, a keretek mélysége közti különbség. A szerdai találkozón a most is jól játszó Jaycee Carroll (12/3 pont) és Gustavo Ayon (8 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz) nyújtott kiemelkedőt, most pedig Trey Thompkinstól (15 pont, 3 lepattanó, 2 blokk) jött az extra Sergio Llull (17/3 pont, 5 gólpassz) és Anthony Randolph (15/3 pont) szokásosnak számító stabil teljesítménye mellé. A szezon során többnyire csak epizódszerepet betöltő vajkezű amerikai magasember remekül szállt be a mérkőzésbe, és 8 ponttal vette ki abból a 10-0-s rohamból a részét, amivel a Real az addig szoros mérkőzésen jelentősebbnek mondható előnyre tett szert (28-36).

Ezt követően aztán a Darüssafaka már egyszer sem tudott vezetni a mérkőzésen, a legnagyobb különbség 17 pont volt a negyedik negyed elején a madridiak javára. A most is minden elismerést megérdemlő, hősiesen küzdő Darüssafaka végig csak futott az eredmény után, a végjátékban aztán feljöttek még 6 pontra ugyan, a Real azonban rutinosan lezárta a mérkőzést. A törököknek nem volt reális esélyük a győzelemre, pocsékul dobták a triplákat (27/6, 22%), ráadásul a csapatjáték tekintetében is ég és föld volt a különbség a felek között. A Real ugyanis remekül levédte a hazaiak második és harmadik opcióit is, csak a most is kiváló Brad Wanamaker (25/3 pont, 4 lepattanó) és Scottie Wilbekin (14/6 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) 1-1-ei maradtak szinte a Dacka számára, amit jól mutat a gólpasszok 7-21-es aránya is. Így pedig nem lehet legyőzni ezt a Realt, akik az utolsó két mérkőzésen – és szinte az egész alapszakaszban – mutatott teljesítményük alapján a legkomplexebb alakulatnak tűnnek és megkérdőjelezhetetlen a helyük a Final Fourban. A Darüssafaka számára sincs ok szégyenkezésre, történetük első playoff-szereplése az Euroligában több mint vállalhatóra sikeredett, amennyire csak lehetett a Blatt-legénység megnehezítette jóval esélyesebb riválisa dolgát.

A Darüssafaka legjobb dobói: Wanamaker 25/3, Wilbekin 14/6, Clyburn 11, Anderson 10/3
A Real Madrid legjobb dobói: Llull 17/3, Randolph 15/3, Thompkins 15, Carroll 12/3, Doncic 11/3

A három győzelemig tartó párharc végeredménye: 3-1 a Real Madrid javára.

 

Anadolu Efes (török, 6.) – Olympiakosz (görög, 3.) 62-74

Ezúttal is 13 pontos hátrányba került, ám innen most tudott fordítani az Olympiakosz az Efes ellen, így életben tartotta szezonját és kiharcolta az ötödik meccset a Szferopulosz-alakulat. A mindent eldöntő találkozót kedden rendezik Pireuszban, és annak már az Olympiakosz lesz az egyértelmű esélyese, az Efes most hatalmas lehetőséget hagyott kicsúszni a kezei közül, hogy története során először bejusson a Final Fourba. Lényegében ugyanolyan élet-halál csata volt ez tehát mindkét fél számára, ebből a párharcból pedig nem először – és valószínűleg nem is utoljára – az egész mezőny mentálisan legerősebb csapata, az Olympiakosz került ki győztesen.

Pedig elsősorban Cedi Osman (8 pont, 7 lepattanó) hatalmas zsákolásainak, és az egyetlen kétszámjegyű ponttermést magáénak tudó Efes-játékos, Jayson Granger (17/3 pont, 8 lepattanó) első negyedbeli 10 pontjának köszönhetően remekül kezdett az extázisban játszó Efes, még a többnyire inkább színházi nézőseregre emlékeztető kék-fehér tábor is felállva tombolt. A hazaiak 18-6-tal nyitottak, majd a második játékrészben 27-14-nél kialakult a törökök legnagyobb előnye. A nagyszünetre aztán 3 pontra zárkózott vissza az Olympiakosz (38-35), ami nagyon fontos előkészítése volt a görögök második félidei fordításának. A vendégek a harmadik negyed során öt triplát is értékesítettek, ekkor már néhány ponttal ők jártak előrébb, ám az igazi áttörést nem ez, hanem a pireusziak védekezése hozta meg a záró felvonásban. A hatalmasat melózó vendégek ugyanis mindössze 4 pontot engedélyeztek a tehetetlenné váló Efesnek a negyedik negyed első nyolc percében – az egész játékrészben is mindössze 8 pontot kaptak – így ez idő alatt 72-58-ra húztak el, és kialakult a meccsen a legnagyobb különbség, ahonnan már nem lehetett visszaút a törököknek. Az Olympiakosz sikere most is a nagybetűs csapatmunkának volt köszönhető, extrát pedig ki más, mint az egész sorozatban remeklő vezér, a most is számtalan nagy kosarat szerző Vaszilisz Szpanulisz (18/15 pont, 4 gólpassz) nyújtott támadásban.

Az Efes legjobb dobója: Granger 17/3
Az Olympiakosz legjobb dobói: Szpanulisz 18/15, Printezisz 11/3, Green 10/3

A három győzelemig tartó párharc állása: 2-2.

 

Korábban véget ért párharcok:
CSZKA Moszkva (2.) – Baskonia Vitoria Gasteiz (7.) 3-0
Panathinaikosz Superfoods (4.) – Fenerbahce (5.) 0-3

 

A rájátszás alakulása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus