Euroliga: Megújult csapatok csatái a TV-ben!

Tegnap a Laboral-Neptunas meccsel elkezdődött az Euroliga idei alapszakasza, a java azonban még csak ma jön. Kiváló párosításokat láthatunk, hiszen a DIGI Sport 1 az Efes-Kazany és a Zvezda-Galatasaray derbiket egyaránt élőben közvetíti. Ígéretesnek tűnik az Olympiakosz valenciai vendégjátéka is, várhatóan nem lesz könnyű dolga a Malagának Zágrábban, a címvédő viszont kötelező győzelem előtt áll. Lássuk, milyen előjelekkel készülhetnek a csapatok a szezonrajtra!

Alapszakasz, 1. forduló

A-csoport

Anadolu Efes (török) – UNICS Kazany (orosz) (19.00, TV: DIGI Sport 1, ÉLŐ)

Két alaposan felturbózott csapat vív várhatóan nagy meccset majd egymással, a magyar Euroliga-kedvelők nagy örömére, hiszen élőben láthatjuk ezt a derbit a DIGI Sport jóvoltából. Az Euroligába visszatérő Dusan Ivkovics mesternek teljesen új csapatot kell építenie az Efesnél. Ehhez remek játékosokat kapott a nyáron, hiszen az elképesztő potenciállal bíró Adria Liga MVP, Dario Saric mellett Matt Janning, illetve a rutinos Nenad Krisztics, Stephane Lasme, Sztratosz Perperoglu, Dontaye Draper négyes feledtetheti az előző szezon(ok) gyengélkedését. A csapattá éréshez azonban idő kell még, de ugyanez igaz a Kazanyra is. Tatárföldre is rengeteg új, minőségi játékos érkezett, elég csak az Euroliga tavalyi pontkirályára, Keith Langfordra, Milánóbeli csapattársára, Curtis Jerrellsre, illetve James Whitera, Viktor Sanikidzére vagy D’or Fischerre gondolni. A Kazany a selejtező tornát megnyerve került a főtáblára, a bajnokságot is korábban kezdte, így talán már előrébb jár a csapatépítésben, mint az Efes. Mindkét csapattal szemben jogos elvárás a csoportból való továbbjutás, ezzel a mérkőzéssel pedig képet kaphatunk arról, hol is tartanak a felek. Nehéz megmondani, hogy ki ennek a meccsnek az esélyese, a hazai pálya miatt az Efes felé billen a mérleg nyelve, de egy esetleges vendégsikeren sem lepődnénk meg.

 

B-csoport

Cedevita Zagreb (horvát) – Unicaja Malaga (spanyol) (19.00)

Érdekes meccs lehet a Cedevita és a Malaga találkozója, ami kiemelten fontos mindkét csapatnak, hiszen a csoportban a CSZKA és a Maccabi mögött várhatóan éles lesz a harc a továbbjutó helyekért. A Cedevita játéka tavaly a legtöbbször Nolan Smith kreativitásától függött, az irányító azonban már nincs Zágrábban. Jasmin Repesa mester viszont hazacsábította külföldről a sokat látott horvát játékosokat, így Roko Ukicot, Fran Pilepicet és Mario Delast. Szükség is van a rutinra a Cedevitánál, hiszen nagyon fiatal a mindössze egy légióssal (Nemanja Gordics) felálló horvát csapat. A Cedevita ennek ellenére biztosra vehető, hogy hazai pályán sok kellemetlenséget fog okozni minden csapatnak, így a Malaga sem számíthat könnyű meccsre. Azért a spanyolok az esélyesek, akik Zoran Dragicot elvesztették ugyan, de főleg palánk alatt beerősítettek Fran Vazquez köré (Vladimir Golubovics, Will Thomas), illetve mezőnyben Caleb Green és Kosztasz Vasziliadisz személyében nagyon jó játékosokat szereztek meg.

 

Maccabi Tel-Aviv (izraeli) – Limoges CSP (francia) (20.05)

A játéknap egyetlen olyan párosítása a Maccabi-Limoges mérkőzés, melynek egyértelmű esélyese van, hatalmas meglepetés lenne, ha nem a címvédő nyerne. Az mindenesetre kérdéses, hogy mennyire lesz gördülékeny az izraeliek támadógépezete, hiszen a tavalyi hatalmas bravúr három fő kovácsa, a Final Four MVP Tyrese Rice (Himki Moszkva), Ricky Hickman (Fener), illetve David Blatt edző (Cleveland Cavaliers) sincs már a csapatnál. A hátvédpárostól a karmesteri pálca a CSZKA-tól elcsábított Jeremy Pargo kezébe került, ahol jó kezekben is van, de új csapatához még nyilván alkalmazkodnia kell. A Limoges a 90-es évek elején két BEK-et is nyert, most pedig két évtized után tért vissza az elitbe. Ennek megfelelően igyekeztek megerősíteni keretüket. Leo Westermann, Ramel Curry és J.P. Batista neve is jól cseng, kérdéses, hogy mire lesznek képesek, elsősorban a gyengébb riválisokkal szemben.

 

D-csoport

Crvena Zvezda Telekom (szerb) – Galatasaray (török) (20.45, TV: DIGI Sport 1, ÉLŐ)

A félelmetes hangulatú Kombank Arenában ismét egy remeknek tűnő rangadót rendeznek, a Zvezda és a Galata ütközetét ráadásul a TV-ben is megnézhetjük. A belgrádiak viszonylag egyben maradtak a nyáron, több más csapathoz hasonlóan irányítóposzton történt a legjelentősebb csere náluk is. DeMarcus Nelson a Panához távozott, az ő helyét a Lokomotivtól érkező Marcus Williams vette át. A Galata nem akart lemaradni a másik két török csapattól, ők szintén alapos ráncfelvarráson estek át. Pocius, Aradori, Gönlüm, Vojukasz és Micov egyaránt nagyon jó játékosok, de szintén fontos tényező, hogy az Arroyo mögötti űrt a már említett Nolan Smith-szel sikerült betölteni, sokszor volt probléma, hogy a puerto ricoi nagyon magára maradt. A Galata játékosállománya erősebb, ám a mezőnyben egyetlen más csapatnak sem jelent akkora pluszt a hazai pályája, mint a Zvezdának. Fanatikusaik előtt a szerbek jó eséllyel szállnak harcba a győzelem megszerzéséért, az igazán meglepő talán csak az lenne, ha nem egy szoros meccset láthatnánk.

 

Valencia Basket (spanyol) – Olympiakosz (görög) (21.00)

Az Efes-Kazany derbi mellett a játéknap legszínvonalasabb mérkőzése várható a Valencia és az Olympiakosz összecsapásán. A Valencia tavaly nagyon stabil teljesítményt nyújtott, megnyerte a Eurocupot, ennek köszönhetően indulhat idén az Euroligában. A sikercsapatból azonban távozott két nagyon fontos láncszem, a sokoldalú erőcsatár, Justin Doellman (Barcelona) a Valencia legjobbja volt, az irányító Oliver Lafayette pedig éppen a mostani rivális Olympiakoszhoz szerződött. A helyükre érkező Luke Harangody (Kazany), Kresimir Loncar (Himki) és Dwight Buycks (Toronto) jó játékosok, de semmiképpen sem nevezhető sikeresnek spanyol szempontból az uborkaszezon. A gondjukat tovább tetézi, hogy Bojan Dubljevics határozatlan ideig nem játszhat vállsérülése miatt. Az Olympiakosszal kapcsolatban az alfa és az omega hosszú évek óta Vaszilisz Szpanulisz, a karmester ezúttal is csapata sarkköve lesz. Idén megpróbálják visszahódítani Európa trónját az athéniak, és Perperoglu valamint Law távoztak ugyan, de az érkező Tremmell Darden (Real Madrid), Othello Hunter (Siena) és az említett Lafayette egyaránt remek védők és jól illeszthetők az évek óta megszokott mag (Szlukasz, Lojeski, Printetizisz, Mancarisz) mellé. Ahogy a legtöbb Euroliga találkozón megszokhattuk, roppant nehéz tippelni erre a meccsre is, nem is igazán tudhatjuk még az elején, hogy – a nagy tempón kívül – mit várhatunk a csapatoktól. Ez főként a hazaiakra igaz, de a Barcokasz edzői székét átvevő Milan Tomics taktikája is tartogathat jócskán újdonságokat. 


Élőképes stremek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus