Euroliga: Megverte a Barca a Realt, de nem eléggé

Jó meccset és Barca-győzelmet hozott az El Clásico, az ALBA pedig szenzációs, életben maradást érő győzelemmel távozott a Pana otthonából.

 

Top 16, 13. forduló

E-csoport

Maccabi Tel-Aviv (izraeli, 8-5) – Galatasaray (török, 2-11) 81-72

A Galatasarayban Zoran Erceg és Sinan Güler is kihagyta a Maccabi elleni találkozót, így még a megszokottnál is tartalékosabban állt fel a Galata. Ennek ellenére alaposan meg tudta nehezíteni a címvédő dolgát a vendégcsapat, hiszen 35 percen át teljesen egyenrangú partnerek voltak, csak az utolsó 5 percben tudott felülkerekedni a Maccabi. A végjátékban aztán a kiválóan játszó Devin Smith (22/12 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) vezetett egy 10-0-s rohamot 58-58-nál, ami után 6 pontnál már nem tudott közelebb jönni a Galata. A törökök vesztét végül a 22 eladott labda okozta, a Maccabi sokkal jobban vigyázott a játékszerre, az adódó lehetőségeket pedig kíméletlen, gyors befejezésekkel büntették a sárgamezesek. A Maccabi úgy tudott nyerni, hogy mindössze hat játékosuk szerzett pontot, Smith mellett Brian Randle (19 pont, 6 lepattanó) és Alex Tyus (17 pont, 8 lepattanó) voltak a nyerőemberek, a két rugólábú magasember uralta a légteret. A túloldalon Kerem Gönlüm (18 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz) és Justin Carter (12/6 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) játszottak a legjobban. A Maccabi tehát behúzta a kötelező győzelmet, ám a Panathinaikosz nem kaparta ki nekik a továbbjutást, így jövő héten Berlinbe élet-halál meccsre utaznak az izraeliek, hiszen csak egy győzelemmel mehetnek biztosra.

A Maccabi legjobb dobói: Smith 22/12, Randle 19, Tyus 17, Linhart 10/6
A Galatasaray legjobb dobói: Gönlüm 18, Carter 12/6

 

FC Barcelona (spanyol, 10-3) – Real Madrid (spanyol, 10-3) 85-80

Egy szoros, jó meccsen legyőzte a Barcelona az ősi rivális Real Madridot, ám ezúttal mégsem lehet szomorú egy elbukott El Clásico után a Real. A két hispán sztárcsapat ugyanis egyaránt 10-3-mal áll most, ám egymás elleniben a 24 pontos első meccsen aratott győzelmének köszönhetően a királyiak állnak jobban, akik jövő héten a záró fordulóban a Zalgirist fogadják, és ha a papírformának megfelelően nyernek, akkor megnyerik az E-csoportot. A Barca számára ugyanakkor nagyon kellett ez a siker, az említett nagy zakó és az elbukott kupadöntő után bizonyítaniuk kellett elsősorban saját maguknak, hogy le tudják győzni a legnagyobb ellenfelüket.

Ennek ellenére nem pörgött megfelelően a meccs elején a katalán gárda, a lassú hazai kezdést pedig kihasználta a Real. A madridiak a labda nélküli elzárásokból rendre helyzeteket teremtettek, kint és bent is szép összjátékokkal találták meg a jobbnál jobb lehetőségeket. Rudy Fernandez (20/12 pont, 3 lepattanó) nagyon élt ekkor, olyan helyzetek is jutottak neki, mintha nem tudták volna a gránátvörös-kékek, hogy mire is lehetne számítani az egyik legnagyobb sztártól. Az első negyedet ennek megfelelően 25-17-re nyerte a Real, Fernandez pedig 10 perc után már 13 pontnál járt. A folytatásban aztán felvette ellenfele ritmusát a Barca is, Mario Hezonja (15/15 pont, 6/5 tripla) pedig tripláival lendített csapatán, aminek köszönhetően kiegyenlítettek a félidőre (41-41).

Fordulás után Ante Tomic (8 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) tanári percei következtek az élményszámba menő gólpasszokkal, illetve Hezonja újabb hármasokat rámolt be, így elhúzott a Bacra (62-53). Sergio Rodriguez (17/9 pont) vezérletével kapaszkodott a Real, ekkor azonban Brad Oleson (12/12 pont, 3 gólpassz) vette át Hezonja szerepét és kíméletlenül büntetett a triplavonal mögül, nem engedte előzni az ellenfelet. Huertas és Rodriguez kakaskodásából aztán a Madrid jött ki jobban, a közvetlen hajrát pedig 78-78-as állásról kezdték a csapatok. A Barca a következő három támadását 7 ponttal fejezte be, a Real pedig két dobást is elrontott, így Oleson újabb triplája után zsebben volt a meccs a katalánok számára.

A Barcelona legjobb dobói: Hezonja 15/15, Oleson 12/12, Lampe 12
A Real Madrid legjobb dobói: Fernandez 20/12, Rodriguez 17/9, Ayon 10

 

Panathinaikosz (görög, 7-6) – ALBA Berlin (német, 7-6) 66-68

A Maccabi győzelmének tudatában mindenképpen nyernie kellett az ALBA Berlinnek Athénban, hogy ne essenek ki, ez pedig egy fantasztikus hajrával sikerült is a németeknek. Szenzációs amit csinál az ALBA ebben a szezonban, jövő héten pedig az idegenben már legyőzött Maccabi ellen tehetik fel a koronát a Top 16-os szereplésükre az Obradovics-tanítványok. Ezen a meccsen 9-0-s kezdéssel lépett meg a Panathinaikosz, ám a berliniek szépen rendezték a soraikat, így már ők vonulhattak előnnyel pihenőre az első negyed végén (21-23). Gyengén játszott a Pana, de a germánok sem tudták kihasználni ezt, így a görögöknél volt szinte végig az előny. Nem volt jó a meccs, szépen fogalmazva a tét rányomta bélyegét a játékra, és inkább a küzdelem dominált. Az utolsó negyedet még mindig a Pana kezdhette megnyugtató előnyről, 55-46-nál nem sok jel utalt az ALBA feltámadására. Az addig kínkeserves támadójátékon Reggie Redding (14/6 pont, 3 gólpassz) villámgyors megválaszolatlan nyolc pontja javított a záró játékrész elején, mellyel ismét meccsbe jött a Berlin. Az eredményesség tekintetében fiatalkorát idéző Dimitrisz Diamantidisz (18/12 pont, 4 gólpassz, 5/4 tripla) tartotta orrhegynyi előnyben a Panát, a végén azonban ő sem segíthetett. 66-66-nál a nagyon jól játszó, a pálya minden részén felbukkanó Alex Renfroe (16/6 pont, 9 gólpassz, 4 lepattanó) visszapöcizett támadólepattanójára ugyanis a Gyémántember sem tudott felelni, így kicsikarta a hatalmas sikert az ALBA. A Pana továbbjutására tehát még várni kell, de annyi biztos, hogy egy jövő heti győzelemmel mindkét csapat a rájátszásba jut, mindenestre nagyon sokféleképpen alakulhatnak még a dolgok a 3-5. helyeken.

A Panathinaikosz legjobb dobói: Diamantidisz 18/12, Slaughter 12, Focisz 12/6, Batista 11
Az ALBA Berlin legjobb dobói: Renfroe 16/6, Redding 14/6, McLean 11

 

F-csoport

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 3-10) – Unicaja Malaga (spanyol, 3-10) 75-94

Matematikailag is elbúcsúzott a Nyizsnyij Novgorod a folytatás lehetőségétől, miután a Malaga nagyon simán verte el az oroszokat saját pályájukon. A spanyolok számára nagyszerű alkalom volt ez a tét nélküli meccs a felszabadult játékra és a statisztikák javítgatására. Ez utóbbi annyira jól sikerült nekik, hogy a csapatszinten összegyűjtött 130 index pontszámmal megdöntötték a Top 16-os rekordot, illetve a saját idegenbeli klubrekordjukat. Bő nyolcpercnyi játék után már 27-10-re vezetett a Malaga, nagyon gördülékenyen mentek a támadások vendégoldalon. A félidő előtt még visszajött három pontra a Nyizsnyij (35-38), ám a hispánok ismét megrázták magukat és jó védekezéssel visszaállították a 20 pont körüli különbséget. A hibátlanul dobó Mindaugas Kuzminskas (18/12 pont, 4 lepattanó, 3 blokk, 4/4 tripla) és Vladimir Golubovics (17 pont, 9 lepattanó, 7/7 mezőnyből) voltak a Malaga legjobbjai, az ő vezérletükkel nyert simán csapatuk. A Nyizsnyij kulcsemberei ezúttal kivétel nélkül elmaradtak a tőlük megszokottól, így nem csoda, ha ez lett a végeredmény.

A Nyizsnyij Novgorod legjobb dobói: Rochestie 14/3, Mekel 13/3, Kinsey 12/3
A Malaga legjobb dobói: Kuzminskas 18/12, Golubovics 17, Granger 12/9, Stefansson 12/3, Thomas 10/6

 

Laboral Kutxa Vitoria (spanyol, 6-7) – Fenerbahce Ülker (török, 10-3) 93-76

A Laboral Kutxa játékosai átérezték a Fenerbahce elleni meccs tétjét, nevezetesen, hogy egy esetleges vereség, illetve az Efes holnapi győzelme már most a biztos kiesést jelentette volna a baszkok számára. A Fener kilencmeccses, maratoni győzelmi szériájánál csak az idegenbeli veretlenségük tartott régebb óta, hiszen eddig egyedül a Pana tudta legyőzni őket az OAKA-ban, még októberben. Ez a meccs azonban kétségkívül a hazaiaknak volt fontosabb, ez pedig érződött is a találkozó minden percében. A kulcsemberek nagyon felszívták magukat és ment is nekik a játék, hiszen a legeredményesebb Mike James (19/6 pont) mellett hárman, így Fernando San Emeterio (15/6 pont, 5 gólpassz), Fabien Causeur (15/6 pont, 3 lepattanó) és Darius Adams (15/9 pont) is 15 pontig jutottak. A Fenerben március hónap MVP-je, Nemanja Bjelica (17/6 pont, 10 lepattanó) hozta a szokásosnak mondható dupla-dupláját, mellette azonban nem akadt senki, aki húzóember tudott volna lenni. Előbb Causer, majd Adams vezényelt a meccsen egy 10-0-s rohamot, valamint a kapitány, San Emeterio elképesztő 3+1-es játéka is jelezte, hogy ezen az estén itt csak egy csapat nyerhet. A Laboral tehát életben maradt, sőt, nem is áll jelenleg rosszul, de a Fener számára sincs nagy gond, hiszen ha holnap kiszurkolják a CSZKA győzelmét az Olympiakosz felett a törökök, akkor ettől a vereségtől függetlenül pályaelőnyt élveznek majd a rájátszásban.

A Laboral Kutxa legjobb dobói: James 19/6, San Emeterio 15/6, Adams 15/9, Causeur 15/6
A Fenerbahce legjobb dobói: Bjelica 17/6, Vesely 13, Bogdanovics 11/6

 

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus