Euroliga: Megvillantotta a foga fehérjét a címvédő

A Real Madrid az idei legjobb játékával hozta a müncheni élet-halál meccsét, így a saját kezébe vette a sorsát.

A Real Madrid az idei legjobb játékával hozta a müncheni élet-halál meccsét, így a saját kezébe vette a sorsát. A Himki nyögvenyelősen, a Cedevita nagy izgalmak közepette, a Panathinaikosz viszont simán biztosította helyét a Top16-ban, így már csak három hely kiadó az utolsó forduló előtt.

 

Alapszakasz, 9. forduló

A-csoport

FC Bayern München (német, 4-5) – Real Madrid (spanyol, 4-5) 67-86

A második félidőre mindent elsöprő lendülettel kiérkező Real Madrid a vártnál sokkal simábban, ám a valódi tudásához méltó módon intézte el a Bayern Münchent és maradt életben az utolsó fordulóra. Ezek után már sokkal rózsásabbnak tűnik a Real helyzete, hiszen amennyiben a papírformának megfelelően legyőzik otthon a jövő héten a Strasbourgot, úgy biztosan ott lesznek a Top16-ban a spanyolok, jelenleg nehéz elképzelni, hogy ez ne így legyen. A Bayernnek is a saját kezében maradt a sorsa, hiszen amennyiben nyernek a Zvezda ellen, úgy ők is továbbjutnak, ám az egy pokolian kemény ki-ki meccs lesz majd a belgrádi katlanban.

Ezt a találkozót a volt csapata ellen játszó, bizonyítási vágytól fűtött K.C. Rivers (22/18 pont, 4 lepattanó, 7/6 tripla) vezérletével jól kezdte a Bayern, a félidőben még vezettek is 38-36-ra. Az amerikai alig tudott hibázni, ám mivel fordulás után társai szinte kivétel nélkül betliztek, így nem volt esélye a bajoroknak, akik nem tudtak felnőni az előttük álló nagy feladathoz. Gustavo Ayon (22 pont, 9 lepattanó, 6 labdaszerzés, 4 gólpassz, 3 blokk, 10/8 mezőnyből) egészen szenzációs meccset játszott, a mezőnysorból pedig Sergio Llulltól (18/12 pont, 5 gólpassz) és Sergio Rodrigueztől (9/3 pont, 10 gólpassz, 4 lepattanó) is hathatós támogatást kapott, így pedig nem volt ellenszer a Realra. A második félidőt megalkuvást nem tűrően kezdő címvédő a játékrész elején csinált egy 18-2-es rohanást, amivel a vártnál korábban eldőlt a találkozó.

A Bayern München legjobb dobói: Rivers 22/18, Thompson 10
A Real Madrid legjobb dobói: Ayon 22, Llull 18/12, Thompkins 11/9

 

Strasbourg IG (francia, 3-6) – Himki Moszkva (orosz, 5-4) 69-78

Az elképesztő dupla-duplát hozó Tyler Honeycutt (15/3 pont, 19 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk), illetve a hetek óta nagy formában játszó Alexej Shved (23/12 pont, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) vezérletével kiszenvedte a győzelmet a Himki Strasbourgban. A nehézkes sikeren azonban aligha rágódnak az oroszok, hiszen ez a győzelem továbbjutást ért számukra, míg a Strasbourg helyzete így elég reménytelennek tűnik, hiszen lehet, hogy egy Madridban aratott győzelem is kevés lenne nekik a továbblépéshez. Pedig a gallok nagyon jól küzdöttek és helytálltak, a végjáték előtt még ők vezettek 66-63-ra. Ekkor azonban Shved és Marko Todorovics (14 pont, 7 lepattanó) begyújtották a rakétákat, a főszereplésükkel egy 15-0-t repesztett a beerősítő Himki, így az elfáradó hazaiaknak végül nem volt esélyük a győzelemre.

A Strasbourg legjobb dobói: Weems 14/6, Beaubois 13/9, Golubovics 12
A Himki Moszkva legjobb dobói: Shved 23/12, Honeycutt 15/3, Todorovics 14, Rice 12

 

Fenerbahce Ülker (török, 7-2) – Crvena Zvezda Telekom (szerb, 4-5) 79-61

Kísértetiesen hasonlított ez a mérkőzés a Bayern-Real találkozóra, hiszen az első félidőben „alibiző” törököket Obradovics mester valószínűleg lekapta mind a tíz körmükről a nagyszünetben, így a második félidőre teljesen más szemlélettel érkezett meg a Fener. A 39-37-es félidei eredmény után helyenként már nagyon jól is játszottak a házigazdák, így nem okozott gondot számukra a győzelem megszerzése. Marko Szimonovicson (15/15 pont, 8/5 tripla) és a két centeren kívül lényegében nem volt ki pontot szerezzen ezúttal a Zvezdában, a Fenerben viszont Ekpe Udoh (13 pont, 4 blokk, 3 lepattanó) és társai szépen elosztották a pontokat egymás között. A Fener ezáltal megnyerte az A-csoportot, de a Zvezdának sem kell különösebben szomorkodnia, hiszen a szerbek egy hét múlva otthon harcolhatják ki a második csoportkörben való szereplés jogát, ha legyőzik a Bayern Münchent.

A Fenerbahce legjobb dobói: Udoh 13, Antics 12/3, Datome 12/6, Bogdanovics 10/6
A Crvena Zvezda legjobb dobói: Szimonovics 15/15, Zirbes 12, Stimac 11

 

B-csoport

Cedevita Zagreb (horvát, 4-5) – EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 3-6) 82-85

Bőven volt izgulnivalója a Cedevitának a Milano ellen, végül azonban a horvátok lejjebb tudtak faragni a különbségből, így történetük során először bejutottak a Top16-ba. A negyedik fordulóban 9 ponttal nyertek Milánóban a horvátok, így mivel a győzelemre ezúttal nem sok esélyük volt, arra kellett törekedniük, hogy ennél szűkebb arányú vereséget szenvedjenek és jobbak maradjanak az egymás elleni összevetésben. A jól pörgő Milano azonban a meccsen sokszor vezetett kétszámjegyű különbséggel, a második negyedben 16-tal is mentek, illetve három perccel a vége előtt a nagyszerű Robbie Hummel (21/12 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz) negyedik triplája után még mindig 66-79 volt az állás. A Cedevita legjobbja, Miro Bilan (23 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó, 12/9 mezőnyből) rázta meg magát ekkor, a nyerőember pedig az addig szinte semmit sem csináló Fran Pilepic (8/6 pont) lett, aki az utolsó percben szerezte mind a 8 pontját, ezzel pedig behozta a hőn áhított különbség alá csapatát. Nagy ünneplés kezdődött a Drazen Petrovic Arenában, míg a lombardok egy újabb csalódást keltő Euroliga-szereplést könyvelhettek el maguknak.

A Cedevita legjobb dobói: Bilan 23, Arapovic 16/9, Pullen 11/3
A Milano legjobb dobói: Hummel 21/12, McLean 15, Simon 13/9, Macsvan 10/3

 

C-csoport

Panathinaikosz (görög, 5-4) – Stelmet Zielona Gora (lengyel, 2-7) 82-51

Nem adott esélyt a Panathinaikosz a Zielona Gorának, így a C-csoportban is eldőltek az igazán lényegi kérdések, hiszen időrendben utolsóként a görögök is kivívták a továbbjutást. Nem volt keresnivalójuk a lengyeleknek a Nick Calathes (18/9 pont, 7 gólpassz, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) által dirigált Pana ellen, akik az ebben a helyzetben elvárt komolysággal és motivációval léptek pályára. Ettől függetlenül a látványra is adtak az athéniak, hiszen Calathes és James Gist (14/3 pont, 6 lepattanó) összjátékai élményszámba mentek. A különbség folyamatosan nőtt, a záró negyedben pedig mindössze 4 pontra voltak képesek a vendégek, így kiütés lett a vége.

A Panathinaikosz legjobb dobói: Calathes 18/9, Gist 14/3, Jankovics 10/3
A Zielona Gora legjobb dobója: Mateusz Ponitka 11/3

 

D-csoport

CSZKA Moszkva (orosz, 8-1) – Darüssafaka Dogus (török, 4-5) 94-66

A viszonylag szoros első félidő után a másodikban kiütötte a CSZKA Moszkva a Darüssafakát és így érvényesítette a papírformát. A nagyszünet előtt nem sokkal még csak 38-37-re vezettek az oroszok, a fennmaradó pár perc és a harmadik játékrész azonban káprázatosan sikerült nekik. Nando De Colo (14 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz), Milos Teodoszics (8/6 pont, 9 gólpassz, 3 lepattanó), Vitalij Fridzon (13/9 pont, 4/3 tripla) és a makacs sérülése után az Euroligában is bemutatkozó Joel Freeland (11 pont, 6 lepattanó) révén a harmadik negyedet ugyanis 29-7-re nyerte a CSZKA, amivel 30 pont fölé nőtt a különbség. A moszkvaiak ezzel a sikerrel a hátuk mögött készülhetnek a Malaga elleni csoportdöntőre, a Darüssafaka pedig a feltámadó Maccabi ellen juthat tovább egy ki-ki meccsen, ahol nem szabad 10 pontnál többel kikapniuk.

A CSZKA Moszkva legjobb dobói: De Colo 14, Fridzon 13/9, Higgins 12/3, Freeland 11, Nichols 10/6
A Darüssafaka legjobb dobói: Redding 12/3, Wilbekin 11/3, Harangody 10/6

 

A forduló korábbi eredményei (ezekről ITT olvashattok):

B-csoport
Anadolu Efes – Laboral Kutxa Vitoria 95-86
Limoges CSP – Olympiakosz 67-76

C-csoport
Pinar Karsiyaka – Lokomotiv Kubany 78-88
FC Barcelona Lassa – Zalgiris Kaunas 88-92

D-csoport
Maccabi FOX Tel-Aviv – Brose Baskets Bamberg 85-65
Dinamo Banco di Sardegna Sassari – Unicaja Malaga 65-77

 

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus