Euroliga: Milánóban kezdik Hangáék az újabb dupla kört

A héten ismét dupla fordulót rendeznek az Euroligában, aminek első állomásán Hangáék a Milanóval játszanak, méghozzá várhatóan egy igen látványos mérkőzést. A javítani próbáló Maccabi és Fener rangadója lesz a nap másik ígéretes derbije, a másik két találkozón pedig felzárkózni igyekvő csapatok találkoznak egymással.

Alapszakasz, 7. forduló

Anadolu Efes (török, 2-4) – UNICS Kazany (orosz, 2-4) (18.00, TV: DIGI Sport 1, ÉLŐ)

Két 2-4-es mérleggel rendelkező, ám felszálló ágban lévő csapat találkozik az újabb dupla forduló nyitómeccsén az Abdi Ipekci Arenában. Egy győzelemmel az Efes és a Kazany is az élmezőny után eredhetne, nagyon nem mindegy, hogy 3-4-gyel vagy 2-5-tel várják majd a folytatást a csapatok. Az Efes továbbra is veretlen a török bajnokságban, és két szép győzelem után nem sok esélye volt ugyan legutóbb Milánóban, ám most ismét hazai környezetben léphetnek pályára. A túloldalon természetesen ismét Keith Langford lesz a mérleg nyelve, akinek szép emlékei lehetnek Isztambulról, hiszen az amerikai vezérletével két héttel korábban itt szerezte meg első győzelmét a Kazany. Langford azóta egy roppant éles végjátékban szinte egymaga elintézte a Crvena Zvezdát is, most hétvégén pedig szabadnapos volt a Kazany a VTB Ligában, így rákészülhettek az újabb török túrájukra, ami egyáltalán nem mellékes ebben a szokásosnál is sűrűbb menetrendben.

Brose Baskets Bamberg (német, 2-4) – Crvena Zvezda mts (szerb, 2-4) (20.00)

Az Efeshez és a Kazanyhoz hasonlóan a Bamberg és a Crvena Zvezda is harmadik győzelmét szeretné begyűjteni a héten, és itt sem mindegy, hogy ez melyiküknek sikerül majd. Mindkét gárda hibátlanul menetel hazája/régiója bajnokságában, hiszen a Bamberg a német pontvadászat élén áll 10-0-val, a Zvezda pedig az Adria Ligát vezeti 9-0-s mérleggel. A meccs esélyese már csak a hazai pálya okán is a germán alakulat, akik egyszerűen nem tudnak nemhogy sima, de még csak kevésbé drámai meccset sem játszani. Hat meccsük mindegyikén továbbra is 4 pont volt a maximális különbség a végén, legutóbb pedig éppen a Darüssafaka verte meg őket tavalyi ászuk, Brad Wanamaker kosarával. Nem lebecsülve a szerbeket, de most itt a lehetőség, hogy egy kicsit magabiztosabb győzelmet arassanak a bambergiek. Ehhez az kell nekik, hogy feltörjék a liga legjobb, mindössze 71 átlagpontot engedélyező védelmét, amihez a mezőny legrosszabb támadójátéka párosul (69.2 pont) a Zvezdánál.

Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 2-4) – Fenerbahce (török, 4-2) (20.05, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

Nagyszerű rangadóra van kilátás a Maccabi és a Fenerbahce találkozója során, ahova mindkét csapat két vereség után érkezik. A Maccabi a Barcától és a Panától, míg a Fener a Kazanytól és a Baskoniától kapott ki az utóbbi két körben, és most egymás kárára szeretnének javítani. Az eddig leginkább a stabil teljesítményéről híres török alakulat az utóbbi hetekben roppant rapszodikusan teljesít, hiszen az említett Kazany elleni vereségüket egy Darüssafaka elleni győztes bajnoki követte, majd Hangáék egyszerűen leradírozták ők a pályáról, hogy aztán vasárnap ők ugyanezt tegyék a nagy rivális Galatával szintén a bajnokságban. Nem nagyon tudjuk tehát, hogy ezen a meccsen éppen mire számítsunk a Fenertől, az mindenesetre roppant meglepő adat a tavalyi döntőssel kapcsolatban, hogy a Zvezda mögött ők szerzik a legkevesebb pontot a mezőnyben (75). Ha ez most is így lesz, akkor szinte biztosan halálra lesznek ítélve Tel-Avivban, a Maccabi támadógépezetével ugyanis nincs gond, a védekezéssel és a hullámzó játékukkal viszont annál inkább. A két gárda legutóbb a 2015-ös playoffban találkozott egymással, akkor a Fener kisöpörte a Maccabit, az isztambuliaknál akkor még Andrew Goudelock ontotta a kosarakat, aki immár az izraeliek legjobb pontszerzője.

EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 3-3) – Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 4-2) (20.45, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

Milánóban folytatja szereplését Hanga Ádám és a Baskonia, az Olimpia elleni összecsapásuk végkimenetelére nagyon nehéz lenne előzetesen tippelni. Az mindenesetre szinte előre borítékolható, hogy egy látványos, sok kosarat hozó mérkőzést játszanak majd a felek, nem lenne meglepő, ha mindkét fél 90 pont fölé jutna. A baszkokhoz hasonlóan a Milano is nagy energiával játszik, ami a bombaformába lendült Rakim Sanders előlépésének is nagymértékben köszönhető, az ő kikapcsolásában Hangának is fontos szerepe lesz. Jó hír a Baskoniának, hogy a Fener ellen már visszatért Andrea Bargnani, vele elsősorban támadásban lehet még az eddigieknél is jobb a vitoriai alakulat, és a korábbi NBA-sztár most a honfitársai ellen is bizonyíthat. Az ominózus törökök elleni meccsen szinte minden összejött a baszkoknak, ami talán a hétvégi bajnokijuk rovására is ment, hiszen a Valenciától kikaptak Ádámék.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus