Euroliga: Milánói gála az Olympiakosz ellen

A tízmeccses vereségsorozatát nemrég megszakító Milano bravúrosan játszva térdre kényszerítette a liga egyik legjobb védelmét. A Real kihasználta a görögök és a CSZKA botlását, ám a Bamberg legyőzéséhez Sergio Llull újabb hősies játékára volt szükségük. Az Efes a nemrég berobbant Ante Zizic hatalmas meccse ellenére nyert meg egy létfontosságú meccset városi riválisával szemben.

Alapszakasz, 19. forduló

Anadolu Efes (török, 9-10) – Darüssafaka Dogus (török, 10-9) 93-81

Elképesztően fontos győzelmet aratott az Efes a Darüssafaka felett, hiszen a kék-fehérek ezzel megőrizték a jelenlegi erőviszonyok alapján az egyetlen igazán reálisnak tűnő esélyüket arra, hogy még bejussanak a rájátszásba. Az Efes ugyanis így nemhogy nem szakadt le hárommeccsnyi távolságba a Darüssafakától, hanem – mivel a Volkswagen Arenában is nyerni tudtak – így egymás elleni összevetésben is jobbak lettek honi riválisuknál, ami még aranyat érhet nekik a végelszámolásnál. A Darüssafaka úgy sem tudott nyerni, hogy két játékosuk is hatalmas extrát produkált, hiszen az állandó vezér Brad Wanamaker (24/6 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó) mellett a mindössze ötödik Euroliga-meccsét játszó Ante Zizic (16 pont, 18 lepattanó) elképesztő dupla-duplát szállított, annyi lepattanót még senki nem szedett egy meccsen csapatában, mint most a horvát a center. A meccs egyébként nagyon sokáig teljesen nyílt és hullámzó volt, hol az egyik, hol pedig a másik csapat csinált egy-egy nagy futást és szerzett 8-10 megválaszolatlan pontot. 77-75 után aztán az Efesé lett az utolsó, mindent eldöntő roham, hiszen a következő percekben egy 9-0-s sorozattal döntötték el a meccs sorsát. Ebből a hazaiak legeredményesebbje, Brandon Paul (21/15 pont) 5 ponttal vette ki a részét, mellette pedig még Thomas Heurtel (17/3 pont, 7 gólpassz) játszott nagyon jól és ponterősen az Efesben.

Az Efes legjobb dobói: Paul 21/15, Heurtel 17/3, Dunston 14, Brown 12/3
A Darüssafaka legjobb dobói: Wanamaker 24/6, Zizic 16, Moerman 11/6, Batuk, Bertans 10/6-10/6

 

Brose Baskets Bamberg (német, 7-12) – Real Madrid (spanyol, 14-5) 89-91

A most is nagyszerűen játszó, a hajrában is előlépő Sergio Llull (26/6 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) egy másodperccel a vége előtt szerzett kosarával a Real Madrid megmenekült és nyerni tudott Bambergben. A spanyoloknak ezzel nagyon nagy körük lett, hiszen az előttük álló CSZKA Moszkva és a mögöttük helyet foglaló Olympiakosz is kikapott ebben a fordulóban. A két csapat egyébként egy nagyon jó, és végig szoros meccset játszott egymással, a Bamberget még az sem zavarta, hogy ezúttal nem a Brose Arenában, hanem Nürnbergben kellett fogadniuk Európa egyik legjobb csapatát. Többnyire azért a spanyolok vezettek a mérkőzésen, ám a szívósan küzdő Bamberg rendre visszakapaszkodott vagy átvette a vezetést. Az utolsó bő egy percben 7 pontot szerző Llull triplájával 87-82-re lépett el és már-már győztesnek tűnt a Real, de a germánok jó büntetőzéssel még ezt követően is ki tudtak egyenlíteni, pedig néhány fújásnál azért járt a szupersztár bónusz a Realnak. Az utolsó támadás aztán a madridiaké volt, a labda ki máshoz, mint Llullhoz került, aki betört és egy egyáltalán nem könnyű floaterrel megszerezte a győzelmet csapatának. Llull és Jaycee Carroll (24/9 pont) együtt 50 pontot szereztek a Madridban, ám az indexpontszámok alapján nem ők, hanem Gustavo Ayon (16 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk, 9/8 mezőnyből) lett a Real legértékesebbje.

A Bamberg legjobb dobói: Causeur 14/3, Miller 13/9, Theis 12, Melli 11/3, Radosevic 11
A Real Madrid legjobb dobói: Llull 26/6, Carroll 24/9, Ayon 16

 

EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 6-13) – Olympiakosz (görög, 13-6) 99-83

A múlt héten megszakította tízmeccses vereségsorozatát a Milano a Galatasaray ellen, ám az igazi jutalomjáték csak most következett az olaszok számára. A láthatóan megkönnyebbülten és felszabadultan játszó Olimpia ugyanis fantasztikus produkciót tett le az asztalra az Olympiakosz ellen, ami kárpótolhatta őket és szurkolóikat az idei sok szenvedésért. Pedig nem így indult a meccs, egy 10-0-s rohanás után ugyanis 14-6-ra húzott el már rögtön a legelején a pireuszi had. A Milano azonban szépen összekapta magát, rövidesen már náluk volt az előny, a nagyszünetre pedig döntetlen állással vonultak a felek (41-41). Fordulás után aztán még inkább összeszedetten kosaraztak a házigazdák, és megtörtént az, ami eddig szinte elképzelhetetlen volt, azaz a végjátékot uralni tudták egy ilyen taktikailag kiemelkedő ellenféllel szemben is. Az olaszoknál Krunoslav Simon (16/6 pont, 7 gólpassz, 5 lepattanó, 2 blokk) és Milan Macsvan (15/3 pont, 6 lepattanó) mellé ráadásul fellépett az eddigi messze legjobb meccsét játszó, pontjai nagy részét az utolsó 11 percben szerző Davide Pascolo (15/3 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz) is, így a Milano összesen 32 pontot rámolt be az utolsó játékrészben a liga egyik, ha nem a legjobb védelmének.

A Milano legjobb dobói: Simon 16/6, Macsvan, Pascolo 15/3-15/3, Dragic 12/3, Sanders, McLean 10-10
Az Olympiakosz legjobb dobói: Printezisz 16/6, Birch 11, Papanikolau 11/3

 

A forduló korábbi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
UNICS Kazany – Fenerbahce 81-86
Galatasaray Odeabank – Maccabi FOX Tel-Aviv 102-63
Zalgiris Kaunas – CSZKA Moszkva 79-74
Panathinaikosz Superfoods – FC Barcelona Lassa 71-65
Baskonia Vitoria Gasteiz – Crvena Zvezda mts 69-87

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus