Euroliga: Mindent eldöntő orosz belharc jön ma!

A DIGI Sport az alapszakasz záró napján a Novgorod-Kazany élet-halál harcot, illetve a Panathinaikosz-Barcelona klasszikust közvetíti élőben.

Alapszakasz, 10. forduló

A-csoport

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 4-5) – UNICS Kazany (orosz, 5-4) (18.00, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

A záró forduló kétségkívül legjobban várt meccse a Nyizsnyij Novgorod és a Kazany összecsapása, mégpedig a nagy tét miatt. Ez az egyetlen ki-ki meccs maradt az utolsó körre, hiszen lényegében csak a győztes szerepelhet majd a Top 16-ban. Ez azért nem teljesen igaz, mert veresége esetén a Kazany még továbbléphet, de ehhez a Zalgiris hazai zakója is kellene, ami nem túl realisztikus a Sassari idei teljesítményének tükrében. A tatárok is csak saját magukban bízhatnak tehát, csakúgy, mint a Novgorod, utóbbiaknak az 5-5-ös győzelem-vereség mutató is elég lenne, hiszen Kazanyban már nyertek, így azonos mérleg esetén egymás ellen biztosan jobbak lennének riválisuknál.

Kiegyenlített, küzdelmes meccsre van tehát kilátás, ahol mindkét fél azonos eséllyel pályázik a győzelemre. Még akkor is, ha az idei szezon eddigi pontkirálya, Taylor Rochestie nélkül lesznek kénytelenek pályára lépni a hazaiak. Egy bravúrt már így is bemutatott a Nyizsnyij, a múlt héten Isztambulban az Efes elleni győzelemmel maradt életben a VTB Liga listavezetője, és most kell még egy újabb remek győzelem tőlük a továbbjutáshoz. A Kazany is bizakodhat, hiszen pazar formában vannak Pasutyin mester visszatérése óta a tatárföldiek, a visszavágók közül mind a négy eddigi meccsüket megnyerték, az ötödik siker pedig a Top 16-ot jelentené számukra. 

 

Zalgiris Kaunas (litván, 4-5) – Dinamo Sassari (olasz, 1-8) (18.45)

Nyernie kell, és minden bizonnyal fog is a Zalgiris a Sassari ellen a záró fordulóban. A litvánok már egyszer kikaptak a szárdoktól, ez az egy győzelme van kilenc forduló alatt a Sacchetti-tanítványoknak. Ezért a vereségért is nyilván visszavágna a Zalgiris, ami ha nem lenne, már továbbjutott volna a kaunasi alakulat. De van, viszont így sincs nagy gondban a Zalgiris, hiszen a litvánoknak saját kezükben van a sorsuk, hiszen amennyiben érvényesítik a papírformát és nyernek ma, akkor a Nyizsnyij-Kazany meccs eredményétől függetlenül ismét kiharcolják a Top 16-ban való szereplés jogát.

 

B-csoport

ALBA Berlin (német, 4-5) – Cedevita Zagreb (horvát, 2-7) (20.15)

Mivel tegnap kikapott a Malaga, így az ALBA Berlin a Cedevita legyőzésével megszerezné a B-csoport harmadik helyét. Ezzel alighanem a maximumot hozná ki remek Euroliga szerepléséből a germán gárda, hiszen a CSZKA Moszkvát és a Maccabi Tel-Avivot ők követnék a tabellán, amire azért nem fogadtunk volna nagy összegben bő két hónapja. Pedig ez a realitás is jelenleg, hiszen Zágrábban is nagyobb nehézségek nélkül nyert az ALBA. Tulajdonképpen ez a duplán számító, közvetlen rivális elleni vereség bizonyult végzetesnek a Cedevita számára, hiszen ezzel mintegy annullálta a Maccabi elleni idegenbeli bravúrt a horvát csapat.

 

C-csoport

Fenerbahce Ülker (török, 7-2) – FC Bayern München (német, 2-7) (21.00)

A hétről hétre egyre erősebb Fenerbahce fogadja a katasztrofális Euroliga szezonját ezennel befejező Bayern Münchent. Az éppen ellentétes mérleggel álló csapatok összecsapásán az előzetes esélyek is a győzelem-verség mutatókhoz hasonlatosak, hatalmas meglepetés lenne, ha nem a Fener nyerné meg ezt az összecsapást. A törökök múlt héten üzenetet küldtek az európai kosaras társadalomnak, hiszen Barcelonában arattak nagy sikert, amire nem sokszor láthatunk azért példát. A Bayernnek ezzel szemben a Turow ellen még hazai pályán is bravúrra volt szüksége, csak Dusko Szavanovics heroikus teljesítményével tudták legyőzni a bajorok az utolsó helyen záró lengyel kiscsapatot. A törököknek még egy győzelemmel akár a csoportelsőség is összejöhet, és nem kérdés, hogy mint minden meccsen, ezúttal is bizonyítani akarnak majd.

 

Panathinaikosz (görög, 5-4) – FC Barcelona (8-1) (21.00, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

A Panathinaikosz-Barcelona összecsapások mindig remek csemegének bizonyulnak, főleg akkor, ha az athéniak a pályaválasztók. Így vagy úgy, de szinte minden évben farkasszemet néz egymással a két nagy múltú klub, számtalan klasszikus született már ezekből a párharcokból. A tét most ugyan nem olyan nagy, mint oly sokszor, főleg a már biztos csoportharmadik Pana számára, ám az OAKÁ-ban nem fogja könnyen adni magát a görög gárda. A Barca Brad Oleson, Alex Abrines és minden bizonnyal Juan Carlos Navarro nélkül érkezik a görög fővárosba, ám így is nyerniük kellene a katalánoknak. Egy vereséggel 8-0-s kezdésük ellenére is lecsúszhatnak ugyanis a csoportgyőzelemről, amit azért nem sokan gondoltunk volna még nemrég.

 

D-csoport

Crvena Zvezda Telekom (szerb, 5-4) – Laboral Kutxa Vitoria (spanyol, 5-4) (19.00)

Kellemes teher nyomja mind a Crvena Zvezda, mind pedig a Laboral Kutxa vállát az egymás elleni zárómeccs előtt, hiszen a csoport második helye a tétje az egymás elleni összecsapásnak. Az ötödik fordulóban kerek 20-assal nyertek idegenben a szerbek az első összecsapáson, már csak ezen eredmény, illetve a hazai pálya okán is a Zvezda a meccs esélyese. A belgrádiak az említett meccsen hatalmas fölényben voltak a palánkok alatt, ezt mindenképpen ellensúlyozniuk kell, hogy legyen esélyük. Ebben segíthet Mirza Begic, aki azóta már a baszkokat erősíti, a szlovén és a szerb (Boban Marjanovics) óriás csatája kuriózumnak ígérkezik.


Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!


A forduló eddigi eredményei:

A-csoport
Real Madrid – Anadolu Efes 90-70

B-csoport
CSZKA Moszkva – Limoges CSP 88-56
Maccabi Tel-Aviv – Unicaja Malaga 81-73

C-csoport
PGE Turow – EA7 Emporio Armani Milano 96-101

D-csoport
Valencia Basket – Neptunas Klaipeda 103-65
Galatasaray – Olympiakosz 79-74


A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus