Euroliga: Most jobb volt a Real a Maccabinál

Végre le tudta győzni a csoportelsőség kapujába érő Real Madrid a Maccabit. A Pana és a CSZKA Moszkva vért izzadva nyertek idegenben.

Top 16, 12. forduló

E-csoport

Galatasaray (török, 2-10) – Panathinaikosz (görög, 7-5) 84-86

Nagyon meg kellett szenvednie a Panathinaikosznak a Galatasaray otthonában, ám végül bejött Dusko Ivanovics taktikája és megmenekültek a görögök Isztambulban. Hatalmasat küzdöttek a Galata játékosai, hiszen többször is meglépett a Pana, ám mindannyiszor visszakapaszkodtak a mindössze 7 embert forgató hazaiak. Egyébként látványos is volt a meccs, több nagy zsákolás és blokk is színesítette az összecsapást.

Jól kezdett a Pana, 18-9-es vezetést szereztek, ám egy 12-0-s hazai rohamnak köszönhetően 27-25-nél átvették a vezetést a törökök. A második félidő eleje szintén a vendégeknek sikerült sokkal jobban, 43-53-nál már kereken 10 pont volt a különbség. Ekkor azonban leálltak a görögök, a Galata pedig elsősorban Vladimir Micov (17/3 pont, 7 gólpassz, 3 lepattanó) és Patric Young (24 pont, 9 lepattanó) révén fizikálisan is jobbnak bizonyult a következő percekben, így a negyed végéhez közeledve ismét csak hazai előnyt mutatott az eredményjelző (59-57). Nagyon szenvedett az athéniak pályán lévő ötöse, vissza is kellett hozni a még mindig nélkülözhetetlen Dimitrisz Diamantidiszt (11/9 pont, 9 gólpassz), akinek jelenlétével ismét rendszer került a Zöldek játékába, üres dobóhelyzetek sorát tudták kialakítani. Nem is maradt el ennek az eredménye, elsősorban Vlantimir Jankovics (13/9 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) és Janis Blums (9/9 pont, 4 lepattanó) jóvoltából néhány perc leforgása alatt 6 triplát küldött a helyére a vendégcsapat, így ismét kétszámjegyű lett a különbség (70-81). A meccsnek azonban még korántsem volt vége, hiszen egy utolsó nagy rohamra indultak a bordó-sárgák, aminek köszönhetően 83-84-ig zárkóztak fel. A maradék 13 másodpercre 2 pontos előnynél aztán a faulttaktikát választotta Ivanovics mester, ami maradéktalanul bejött neki. A meccsen addig 10/10 jó büntetőnél járó Young keze ugyanis megremegett, csakúgy, mint a kettőből kettőt kihagyó, egyébként nagyszerűen játszó Justin Carteré (10/3 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz). A Pana így ha kicentizve is, de megszerezte a nagyon fontos győzelmet és készülhet az ALBA Berlin elleni meccsre, ami eldöntheti a továbbjutásukat.

A Galatasaray legjobb dobói: Young 24, Erceg 19/6, Micov 17/3, Carter 10/3
A Panathinaikosz legjobb dobói: Gist 14/9, Batista 14, Jankovics 13/9, Diamantidisz 11/9, Mavrokefalidisz 10

 

Real Madrid (spanyol, 10-2) – Maccabi Tel-Aviv (izraeli, 7-5) 86-75

A tavalyi döntő „második visszavágóján” már sikerrel vette a Maccabi által jelentett akadályt a Real Madrid, végre sikerült legyőzniük a blancóknak az izraelieket. Ez a győzelem a lélektani és presztízsbeli sikeren túl azt is jelenti, hogy a Real már csak nagyon nagy betlivel veszítheti el az E-csoport első helyét. Agresszívan kezdtek a spanyolok, a két nagyszerű magasember, Felipe Reyes (16 pont, 9 lepattanó) és Gustavo Ayon (11 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) összjátékából rendre pontok születtek hazai oldalon. De nemcsak a két center, hanem a teljes madridi csapat szinte hibátlan passzjátékkal teremtett üres helyzetek kint és bent egyaránt, legfeljebb csak faultokkal tudta megállítani őket a Maccabi. Rudy Fernandez aztán a dudaszóra bedobott egy kilenc méteres triplát is, így az első negyedet 27-13-ra húzta be a házigazda.

A kezdeti Real-parádét aztán megakasztotta a Maccabi, akik végre megtalálták az utat a gyűrűig, riválisukat pedig nem éppen ideális dobóhelyzetekbe kényszerítették, így szempillantás alatt meccsbe kerültek (31-29). A Madrid ismét a találkozó elején jól bevált palánk alatti játékához fordult, ennek köszönhetően megmaradt a hazai vezetés. A hatpontos félidő (46-40) után Jaycee Carroll (18/9 pont, 3 lepattanó) a meccs kezdetéhez hasonlóan ismét produkált egy remek szériát. Akkor 7, a harmadik negyed elején pedig 9 pontot szerzett a vajkezű amerikai, neki köszönhetően ismét elhúzott csapata (57-44). A folytatásban meglehetősen szaggatott, vontatott lett a játék a sok fault miatt, elsősorban a Maccabi próbálta tördelni a hispánok támadásait. Csendesebb mederben csordogált a meccs, állandósult a Real 10-12 pont körüli előnye, ami meg is maradt a végső dudaszóig. A Maccabinak nem volt ezúttal igazi vezére, Brian Randle (17 pont, 7 lepattanó) volt talán a legbiztosabb pont, de ő kevés volt a címvédőnek. Elsősorban a meccs második fele nem volt túl látványos, de a madridiak teljesen megérdemelten szerezték meg tízedik sikerüket a Top 16-ban.

A Real Madrid legjobb dobói: Carroll 18/9, Reyes 16, Ayon 11, Llull 11/6
A Maccabi legjobb dobói: Randle 17, Pargo 14/6, Smith 12, Alexander 12

 

F-csoport

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 3-9) – CSZKA Moszkva (orosz, 10-2) 82-86

Másodszor is csak megszorongatni tudta a csoport orosz derbijén a Nyizsnyij Novgorod a CSZKA Moszkvát, ám végül ismét a fővárosiak örülhettek. Nagy erőket kellett mozgósítaniuk a győzelem megszerzése érdekében a vendégeknek, hiszen a Nyizsnyij már 15 ponttal is vezetett az első félidőben. Igazi pisztolypárbaj alakult ki a meccs elején, hiszen az első negyed 26-26-os eredménnyel zárult. A novgorodiak aztán még erre is rá tudtak tenni egy lapáttal a második játékrészben, 29 pontot rámoltak be ebben a tízpercben, félidőben pedig már 55-42-re vezettek. Taylor Rochestie (21/9 pont, 6 gólpassz), Trey Thompkins (13/3 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz) és a visszatérő Tarence Kinsey (17/12 pont) voltak a hazai vezetés fő letéteményesei.

Fordulás után viszont már egy teljesen más szemlélettel játszó CSZKA futott ki a parkettre, hiszen a moszkvaiak klasszisokkal jobban kezdtek védekezni, úgy, ahogy egy Final Fourba vágyó csapattól az elvárható. A Nyizsnyijnek nem is volt válasza erre, akik így 25-7 arányban elbukták a harmadik negyedet. A hajrá előtt aztán már 10 ponttal is vezetett a Moszkva, így a meccs végére már nem maradt valódi izgalom. Ezúttal Nando De Colo és Milos Teodoszics sem voltak önmagukhoz képest kiemelkedőek, ám a CSZKA erejét mutatja, hogy vezéreik nélkül is tudtak fordítani. Sonny Weems (21/9 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz) és Szasa Kaun (16 pont) termelték a pontokat, Andrej Voroncevics (7/3 pont, 11 lepattanó, 3 labdaszerzés) pedig szorgos mezőnymunkájával nagyban hozzájárult a 40-25 arányban megnyert lepattanócsatához, melynek kulcsszerepe volt a vendéggyőzelemben. 

A Nyizsnyij Novgorod legjobb dobói: Rochestie 21/9, Kinsey 17/12, Thomkins 13/3, Kuksiks 11/6, Parahuszki 10
A CSZKA Moszkva legjobb dobói: Weems 21/9, Kaun 16, Teodoszics 13/3

 

A forduló korábbi eredményei:

E-csoport
Zalgiris Kaunas – FC Barcelona 72-83
ALBA Berlin – Crvena Zvezda Telekom 73-68

F-csoport
Fenerbahce Ülker – Unicaja Malaga 78-63
Olympiakosz – Anadolu Efes 86-75
EA7 Emporio Armani Milano – Laboral Kutxa Vitoria 99-85


A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus