Euroliga: Nagy tumultus az A-csoportban

Bravúros győzelmével a Nyizsnyij Novgorod életben maradt, és nagyon megkavarta a szálakat a Zalgiris-szel és a Kazannyal vívott csatában.

A kilencedik forduló záró napján a Nyizsnyij Novgorod nagy bravúrt mutatott be, hiszen legjobbja nélkül is győzni tudott az Efes vendégeként. Így nemhogy eldőlt volna a két fennmaradó továbbjutó hely sorsa, hanem tovább bonyolódott a helyzet az A-csoportban. Két újabb csapat, a Laboral Kutxa és az ALBA Berlin is megváltotta a jegyét a Top 16-ba, így már csak három hely kiadó a jövő heti, utolsó forduló előtt.

 

Alapszakasz, 9. forduló

A-csoport

UNICS Kazany (orosz, 5-4) – Zalgiris Kaunas (litván, 4-5) 73-60

Második félidei jó játékával magabiztosan verte végül a Kazany a Zalgirist, ezzel fontos győzelmet arattak a tatárok. Az Efes-Nyizsnyij meccset ez után a találkozó után rendezték, így ekkor még mindkét csapat bízhatott a másik orosz gárda vereségében, amivel mindketten továbbjutottak volna. Ez azonban nem történt meg, így az utolsó fordulóban még nagy lesz a harc a két továbbjutó helyért a három csapat között.

Az első félidőben még nagyon együtt volt a két csapat, pár pontos különbség volt a maximum a felek között. A harmadik negyed közepén, 40-42-nél tört meg a meccs addigi menete, ekkor a Kazany Keith Langford (16 pont, 4 gólpassz) és D’or Fischer (16 pont, 6 lepattanó, 11/7 mezőnyből) vezetésével egy 11-0-s rohammal szerzett nagyobb előnyt. Nem volt igazi vezére ezúttal a litvánoknak, James Adersonnak sem ment igazán a játék, 12 pontját mindössze 16/5-ös mezőnymutatóval érte el. A negyedik negyedben már végig 10 felett volt a különbség, gond nélkül hozta tehát zsinórban negyedik győzelmét az UNICS.

Az utolsó fordulóban a matek a következőképp néz ki: A Zalgiris a Sassarit fogadja, és ha a papírforma szerint nyer, akkor mindenképp továbbjut. A Kazanynak viszont muszáj győznie a rivális Nyizsnyij Novgorod otthonában, ellenkező esetben csak akkor juthat tovább, ha az utolsó Sassari kisebbfajta csoda folytán győz Kaunasban.
    
A Kazany legjobb dobói: Langford 16, Fischer 16, White 12/6, Kajmakoglu 11/3
A Zalgiris legjobb dobói: Anderson 12/6, Lekavicius 10/6

 

Anadolu Efes (török, 6-3) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 4-5) 61-65

Az Euroliga idei top-scorere, Taylor Rochestie nélkül is kiharcolta a győzelmet a Nyizsnyij Novgorod az Efes vendégeként. Pedig a Kazany és a Zalgiris alig várta, hogy a törökök legyőzzék a novgorodi brigádot, ám az oroszok bravúrjukkal megkavarták az A-csoportot, újabb fordulatot adva az eseményeknek.

A meccs előtt november hónap MVP-jét, Dario Saricot köszöntötte az Abdi Ipekci Arena közönsége. A meccs azonban nem lett örömünnep számukra, hiszen a legjobbjukat nélkülöző vendégek meglepően jól helytálltak, Trey Thompkins (14/3 pont, 8 lepattanó) és Art Parahuszki (8 pont, 7 lepattanó, 4 blokk) vezérletével jól tartották magukat. A végjátéknak is egálról mentek neki a felek, végül a szükséges pluszt Dimitrij Kvosztov adta meg a vendégeknek, aki két triplát is bepörkölt az utolsó támadásokban, a második, minden eldöntőt gyönyörű labdajáratás után, 10 másodperccel a vége előtt küldte a helyére. A Nyizsnyij életben maradt tehát, és jövő héten a Kazany ellen ki-ki meccsen dönthetik el a továbbjutás sorsát az oroszok.

Az Efes legjobb dobói: Lasme 15, Saric 11, Bjelica 10/6
A Nyizsnyij Novgorod legjobb dobói: Kvosztov 14/9, Thompkins 14/9, Baburin 13/12, Kinsey 10

 

Dinamo Sassari (olasz, 1-8) – Real Madrid (spanyol, 7-2) 58-83

29-7-es utolsó negyedével végül kiütötte a Real Madrid a Sassarit, ezzel érvényesítve a papírformát. Az égvilágon semmi tétje nem volt ennek a mérkőzésnek, ám így is szórakoztató csatát vívott a két csapat. 12-0-lal nyitotta a meccset a Real, úgy tűnt, hogy rögtön a legelején dűlőre viszi a dolgokat a királyi gárda. A Sassari azonban erre rögtön egy 15-0-s rohammal válaszolt, jelezve, hogy komolyan gondolják a szárdok a szép búcsút remek közönségüktől. A madridiak beleerősítettek, ám a harmadik negyed végre már újra ott loholt ellenfele nyakán a Sassari (51-54). A Real a záró játékrészben aztán beindította a hengert, egy újabb nagy rohammal, egy 21-1-es szériával lett szakadéknyi a különbség a csapatok között. Felipe Reyes (14 pont, 6 lepattanó) és Jaycee Carroll (11/6 pont, 7 lepattanó) voltak a spanyolok legjobbjai.

A Sassari legjobb dobója: Sosa 18/3
A Real Madrid legjobb dobói: Reyes 14, Llull 12/12, Carroll 11/6

 

B-csoport

Limoges CSP (francia, 2-7) – ALBA Berlin (német, 4-5) 65-71

Nem bízta az utolsó fordulóra a döntést az ALBA Berlin, így franciaországi győzelmével már most biztosan megelőzi a Limoges-t és a Cedevitát is a tabellán, ezzel eldöntve a csoport utolsó nyitott kérdését is. Teljesen megérdemelt győzelmet aratott az ALBA, a meccs egészét tekintve jobban játszott ellenfelénél és szinte végig vezetett. 24-9-re nyerték a lepattanócsatát a germánok az első félidőben, ezáltal sokkal több lehetőségük volt a pontszerzésre, mint ellenfelüknek. Ezt ki is használták, és Jemel McLean (18 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 10/7 mezőnyből) valamint Alex Renfroe (8 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) nagyszerű játékával már 31-18-ra is vezettek. Nagyszerűen, 10 megválaszolatlan ponttal kezdte a második félidőt a Limoges, ám McLean és az ALBA újra megrázták magukat, visszavették a vezetést, amit már nem is engedtek többet kicsúszni a kezeik közül. A berliniek tehát ott lesznek a középszakaszban, a Limoges pedig a Eurocupban bizonyíthat, a Cedevitával együtt.

A Limoges legjobb dobói: Smith 15/9, Moerman 10/3
Az ALBA Berlin legjobb dobói: McLean 18, Sztojanovszki 13/6

 

D-csoport

Laboral Kutxa Vitoria (spanyol, 5-4) – Valencia Basket (spanyol, 2-7) 93-89

Ha nem is nagy különbséggel, de végig vezetve győzte le a Laboral a Valenciát, ezzel a baszkok továbbjutottak, a Valencia pedig kiesett és a Eurocupban folytathatja, ahol esélye nyílik megvédenie tavaly elhódított címét. Jó kis meccset játszott egymással a két hispán gárda, a támadójáték dominált mindkét oldalon, félidőben például már 51-47 volt az állás. A negyedik negyed elején gyorsan 10 pont fölé nőtt a különbség, innen pedig már túl nagy kihívás volt a Valencia számára a fordítás.

Fabien Causeur (21 pont) és Tornike Shengelia (15 pont, 6 lepattanó) voltak a Laboral legjobbjai, de a múlt héten parádézó Fernando San Emeterio (13/3 pont) is mindig a legjobbkor talált be. A Valenciában öten is 10 pont fölé jutottak, de a többiek nem sok segítséget adtak a remeklő kvintettnek. A spanyol csapatok sorsa tehát eldőlt, a D-csoport egyetlen maradék továbbjutó helyéért a Neptunas és a Galatasaray csatázik, amely küzdelemben a litvánok vannak lépéselőnyben jelenleg.

A Laboral Kutxa legjobb dobói: Causeur 21, Shengelia 15, San Emeterio 13/3
A Valencia legjobb dobói: Nedovics 17/3, Dubljevics 16, Ribas 14/12, Vives 13/9, Sato 11/3

 

Olympiakosz (görög, 8-1) –    Crvena Zvezda Telekom (szerb, 5-4) 64-59

Ismét megmutatta a görög sztárcsapat, hogy mitől Olympiakosz az Olympiakosz, hiszen a hazaiak a meccsen bő 35 percen keresztül hátrányban játszottak, mégis ők nyertek végül. Mindkét csapat már korábban továbbjutott, így itt lett volna az alkalom, hogy játszanak egymással egy remek derbit. Ez azonban nem volt így, a támadójáték többször is egészen gyötrelmes volt mindkét oldalon. Jól védekeztek a csapatok, de voltak szép számmal indokolatlannak tűnő hibák és homályok is. Marcus Williams volt nagyon vakon ezen az estén, mindössze 2 pontját 8/1-es mezőnymutatóval hozta össze, 4 gólpasszára pedig ugyanennyi eladott labda jutott. Ezt a tényt figyelembe véve akár meglepő is lehet, hogy a Zvezda így vezetett sokáig Pireuszban, igaz Boban Marjanovics (17 pont, 13 lepattanó) és Luka Mitrovics (11/3 pont, 7 lepattanó) azért szépen hozták magukat a szerbek nagyszerű gépezetében. 
Az Olympiakosz mindvégig tapadt ellenfelére, a hajrához közeledve Kosztasz Szlukasz és Vangelisz Mancarisz hatalmas mezőnymunkájának nagyban köszönhetően pedig már a vezetést is átvették. Két nagy tripla hozta meg a győzelmet a görögöknek, 57-57-nél Vaszilisz Szpanulisz (15/6 pont) vágott be egy buta faulttal együtt egy hármast. A büntető kimaradt, ám a következő támadást Brent Petway fejezte be a dudaszó pillanatában a védőjéről dobott sarokhármassal, így nyert az Olympiakosz.

Az Olympiakosz legjobb dobói: Szpanulisz 15/6, Lafayette 11/9
A Crvena Zvezda legjobb dobói: Marjanovics 17, Mitrovics 11/3, Kalinics 10/6

 

A forduló korábbi eredményei:

B-csoport
Cedevita Zagreb – Maccabi Tel-Aviv 71-82
Unicaja Malaga – CSZKA Moszkva 75-76 h.u.

C-csoport
FC Bayern München – PGE Turow 95-89
EA7 Emporio Armani Milano – Panathinaikosz 66-64
FC Barcelona – Fenerbahce Ülker 89-91 h.u.

D-csoport
Neptunas Klaipeda – Galatasaray 82-72


A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus