Euroliga: Nagyot lépett az Efes a negyeddöntő felé

Az Efes mellett az ALBA is jelentősen növelte esélyét a rájátszást illetően, a Zvezda, a Zalgiris és a Nyizsnyij viszont nagyot buktak.

Top 16, 11. forduló

E-csoport

Crvena Zvezda Telekom (szerb, 3-8) – FC Barcelona (spanyol, 8-3) 73-77

Megmenekült a Barcelona a szívósan küzdő Zvezda otthonában, ezzel a győzelemmel pedig a katalánok is továbbjutottak az E-csoportból. A 18 ezer fanatikus szerb szurkoló előtt lejátszott meccsen nagyon jól küzdött és helyenként igazán jól is játszott a Zvezda, biztosan nem így állnának a belgrádiak, ha csak megközelítőleg így teljesítettek volna korábban is. A kiegyenlített, ám meglehetősen ideges hangulatú első negyed (15-15) után a Barca tudott ellépni, két Oleson-triplát követően 10 pont közelébe nőtt a csapatok közti távolság (19-28). Arról, hogy nem nőtt tovább a vendégek előnye, a félidőben már 14 pontnál tartó, kiválóan játszó Boban Marjanovics (23 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz) gondoskodott elsősorban.

Ennek nagy jelentősége volt a meccs további alakulását tekintve, hiszen a 32-37-es félidő után csapatszinten jelentősen feljavult védekezésben és támadásban egyaránt a Zvezda. Az éppen pályán lévő szerb ötös mindegyik tagja szépen tolta a csapat a szekerét, így Marjanovicsot tehermentesítve át is vette a vezetést a házigazda (50-44). A meccs aztán 56-56-nál érkezett döntő szakaszához, mikor a Zvezda néhány indokolatlannak tűnő faultja után büntetett a Barca, illetve nyolcadik triplakísérlete már jó volt Juan Carlos Navarronak (12/3 pont, 3 gólpassz), így egy 8-0-s szakasszal ismét elhúzott a vendégcsapat. Ezt a vezetést aztán rutinosan őrizték a gránátvörös-kéket, akik jobban jöttek ki az utolsó percben a kritikus pillanatokból, így a Zvezda minden próbálkozása ellenére is győzelemmel tudtak távozni az ismét pokoli Kombank Arenából.

A Crvena Zvezda legjobb dobói: Marjanovics 23, Kalinics 10/6, Blazic 10/6
A Barcelona legjobb dobói: Navarro 12/3, Satoransky 11, Huertas 10, Thomas 10

 

Maccabi Tel-Aviv (izraeli, 7-4) – Zalgiris Kaunas (litván, 4-7) 79-72

Jeremy Pargo (26/12 pont) karriercsúcs beállításával legyőzte a Zalgiris Kaunast a Macabbi, így megtörve az elmúlt hetek rossz szériáját ismét biztonságos helyzetben érezhetik magukat az izraeliek. A Zalgiris feléledő reményei viszont elillanni látszanak, hiszen ez a győzelem nagyon kellett volna a reális esélyek életben tartásához. Erre azonban szinte semmi esély nem volt ezen a mérkőzésen, a Maccabi ugyanis magabiztosan hozta a találkozót, ezúttal nem adva esélyt a riválisnak. A különbség néhány rövid szakasztól eltekintve nem érte el a 10 pontos határt, ám így is kézben tartották a meccset a vendéglátók, akik mindig be tudtak találni, mikor a Zalgiris kezdett volna felzárkózni. Arturas Milaknis (19/12 pont, 5 lepattanó) mellett James Anderson (12/9 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó) és Lukas Lekavicius (13/6 pont, 6 gólpassz) is szerzetek fontos kosarakat a litvánok számára, ám Pargo mellett Devin Smith (19/9 pont, 5 lepattanó) is klasszis teljesítménnyel rukkolt elő, ami bőven elég volt a Maccabinak.

A Maccabi legjobb dobói: Pargo 26/12, Smith 19/9, Tyus 10
A Zalgiris legjobb dobói: Milaknis 19/12, Lekavicius 13/6, Anderson 12/9

 

ALBA Berlin (német, 5-6) – Galatasaray (török, 2-9) 75-68

Odahaza is le tudta győzni az ALBA Berlin a Galatasarayt, így a németek már nagyon komolyan ott vannak a Panathinaikosz mögött a negyedik hely megszerzését illetően. Jamel McLean visszatért ezen a meccsen, így az ALBA bővebb rotációval tudott meccselni, mint tehette azt a túloldalon Ergin Ataman mester. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen a meccs egyes szakaszait nagyon megnyomták a németek, amivel rá tudták kényszeríteni akaratukat ellenfelükre. Elsősorban az első és második negyedet áthidaló 21-2-es nagy roham volt az, amivel dűlőre vitte a dolgot az ALBA, akik így 31-14-es előnybe kerültek. Innentől csak futott az eredmény után a Galata, bár ezt helyenként egészen jól csinálták, hiszen egy 12-0-s futásnak köszönhetően egyetlen pontra fel tudtak zárkózni (62-61). A berliniek hőse aztán végül Marko Banic (15 pont, 8/7 mezőnyből) lett, aki a végjátékban szerzett néhány nagy kosarat, amivel csapata biztosította sikerét. Reggie Redding (10/3 pont, 10 gólpassz, 5 lepattanó) ezúttal nem volt olyan eredményes, mint az utóbbi meccseken, ám Alex Renfroeval (10/6 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) együtt a társak kiszolgálásából alaposan kivette a részét.

Az ALBA Berlin legjobb dobói: Banic 15, Radosevic 11, Redding 10/3, Renfroe 10/6
A Galatasaray legjobb dobói: Erceg 16/6, Arslan 16/12, Micov 12

 

F-csoport

Anadolu Efes (török, 5-6) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 3-8) 79-75

Csak a végeredményt tekintve volt szoros az Efes és a Nyizsnyij Novgorod kulcsfontosságú meccse, az isztambuliak kisebb kihagyásoktól eltekintve kontrollálták a mérkőzést. A törökök hatalmas lépést tettek ezzel a továbbjutás felé, hiszen leszakították maguk mögött a Nyizsnyijt, illetve kétmeccses előnybe kerültek a Laborallal szemben is. Az oroszok nemcsak Tarence Kinseyt, hanem Trey Thompkinst is nélkülözni kényszerültek ezúttal, így pedig nem tudták megismételni az alapszakaszbeli bravúrjukat és a kiesés szélére sodródtak.

Jól kezdett a Novgorod, ám 7-14 után rendre megtalálta a gyűrűhöz vezető utat az Efes, így közeli kosarakkal és büntetőkkel már a törökök vonulhattak előnnyel a kisszünetre (24-21). Milko Bjelica (15 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz) és Dario Saric (8/3 pont, 3 lepattanó) játszottak egészen remekül a folytatásban, amivel az Efes tovább növelte előnyét. A második félidőben sem volt ez másként, így Art Parahuszki (22 pont, 7 lepattanó) és Taylor Rochestie (18/12 pont) ponterős játéka ellenére is egyre távolodtak egymástól a csapatok. Öt perccel a vége előtt már 75-57-re vezettek a hazaiak, ekkor már elkönyvelték magukban a győzelmet, a Nyizsnyij pedig egy huszáros hajrával közelebb zárkózott, de idejük már nem volt egy nagy fordítást bemutatni.

Az Efes legjobb dobói: Bjelica 15, Osman 13/6, Lasme 13, Perperoglu 10
A Nyizsnyij Novgorod legjobb dobói: Parahuszki 22, Rochestie 18/12, Mekel 13

 

Unicaja Malaga (spanyol, 2-9) – CSZKA Moszkva (orosz, 9-2) 77-95

Egy félidőt bírt a többek között Jayson Granger és Ryan Toolson nélkül felálló Malaga a CSZKA Moszkva ellen, a meccs második felében viszont kíméletlenül behúzta a győzelmet a moszkvai had. Fran Vazquez (14 pont, 7 lepattanó) és a hiányzók helyett bizalmat kapó fiatalok szépen tartották a tempót az elején a CSZKA-val, egy negyednyi szórakoztató játék után 25-26 állt az eredményjelzőn. A Malaga a második játékrészben, 36-34-nél még vezetni is tudott, de félidőben sem volt még nagy a különbség (42-47). Fordulás után aztán magasabb sebességi fokozatba kapcsolt a Moszkva, akik az ismét parádés teljesítménnyel előrukkoló Milos Teodoszics (25/15 pont, 8 gólpassz, 10/8 mezőnyből) vezérletével gyorsan eldöntöttek minden lényegi kérdést. Teodoszics mellett Nando De Colo (19/6 pont, 6 gólpassz, 8/6 mezőnyből) és Szasa Kaun (16 pont, 4 lepattanó, 7/7 mezőnyből) is extra dobóformát hoztak, ők hárman a 60 pontjukat 25/21-es mezőnymutatóval hozták össze, ez egészen elképesztő teljesítmény.

A Malaga legjobb dobói: Vazquez 14, Kuzminskas 13/3, Suarez 12/6
A CSZKA Moszkva legjobb dobói: Teodoszics 25/15, De Colo 19/6, Kaun 16


    
A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus