Euroliga: Nincs már veretlen, sima lett az El Clásico

A Real Madridról szólt az El Clásico, a CSZKA Moszkva nagy sorozata pedig a végéhez ért.

A Top 16 hatodik fordulójában Rudy Fernandez és Sergio Rodriguez parádés játékával könnyedén fektette két vállra a Real Madrid az ősi rivális Barcelonát. A másik nagy rangadón az Olympiakosz megállította a CSZKA Moszkvát, az idei szezon utolsó veretlen csapatát. A címvédő Maccabi túlórára kényszerült Isztambulban, a Zalgiris pedig Belgrádban ért el bravúrt. Íme a részletek!

 

Top 16, 6. forduló

E-csoport

Galatasaray (török, 2-4) – Maccabi Tel-Aviv (izraeli, 5-1) 94-97 h.u.

Zaklatott, ám mégis remek meccsen győzte le a Galatasarayt saját pályáján a címvédő Maccabi Tel-Aviv egy utolsó másodperces Pargo-triplával. A Galata Vladimir Micov, illetve a Puero Ricói vezér, Carlos Arroyo nélkül lépett pályára, így azért jócskán csökkentek a meccs előtt az esélyeik a győzelemre, ám így is sikerült hosszabbítást kiharcolniuk a törököknek. Sőt, a győzelem a kezükben maradt, egészen pontosan Zoran Ercegében (29/9 pont, 7 lepattanó, 3 labdaszerzés), aki két büntetőt is kihagyott az utolsó percben. A szerb erőcsatár a szezonban eddig a pontig összesen három büntetőjét rontotta el a 62 kísérletéből, a rendes játékidőben az utolsó négyből viszont kettőt is mellédobott, így a hazai győzelem helyett túlóra következett.

A hosszabbításig a drámai Erceg-büntetőkön túl is kalandos körülmények vezettek, érdekesen alakult a mérkőzés. Az első negyed a Maccabiról, a második pedig a Galatáról szólt, ez a hullámzás pedig a folytatásban is jellemző volt, igaz rövidebb, néhány perces periódusokra bontva. Az Arroyo helyett szinte végig irányító Ender Arslan nagyszerűen helyettesítette a sérült klasszist, elsősorban a pontszerzés terén, hiszen 20 egységig jutott. Erceg és Arslan mellett a túloldalon Devin Smith (24/15 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó, 2 blokk) volt a vezér, akinek a triplájával a vége előtt bő 3 perccel 83-73-ra lépett el a Maccabi. Ekkor azonban kicsúszott a játékvezetők kezéből a meccs, néhány vitatott ítéletből a Galata jött ki sokkal jobban, Erceg 9 pontja és a fent említett körülmények után pedig jöhetett a hosszabbítás. Triplára tripla, büntetőre büntető volt a válasz, úgy tűnt, soha nem lesz vége a mérkőzésnek, nem eresztik el egymást a csapatok. Ekkor már kipontozódás miatt az izraeliek legjobbja, Smith mellett Brian Randle és Sylven Landesberg is a kispadon ült, ám így is sikerült kicsikarnia a győzelmet a Maccabinak. 94-94-nél egy már lefele menőnek tűnő hazai dobást blokkolt Joe Alexander, a bírók azonban nem sípoltak közbe, így az ellentámadás során Jeremy Pargo (17/9 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz) megtáncoltatta védőjét, majd a dudaszó pillanatában egy halálpontos triplával a pokolra küldte a Galatát.

A Galatasaray legjobb dobói: Erceg 29/9, Arslan 20/9, Carter 14/3, Güler 13/3, Young 11
A Maccabi legjobb dobói: Smith 24/15, Pargo 17/9, Landesberg 14/9, Szkorcanitisz 12

 

Crvena Zvezda Telekom (szerb, 1-5) – Zalgiris Kaunas (litván, 2-4) 68-70

19/0. Ez volt a Crvena Zvezda triplamutatója a Zalgiris Kaunas elleni meccsen, így nem csoda, ha vereséget szenvedtek és ezzel lényegében már most búcsúztak a rájátszás lehetőségétől a szerbek. Persze mindez nem kisebbíti a Zalgiris érdemeit, hiszen ők is csak 3 távoli dobást juttattak a helyére, ám ennek ellenére is végig vezettek a meccsen, a Zvezda egy pillanatra sem tudott előnybe kerülni a 40 perc során. James Anderson (22/6 pont, 5 lepattanó) a kisebb-nagyobb hullámvölgyei után végre ismét úgy játszott, ahogy az alapszakaszban megszokhattuk tőle, illetve Paulius Jankunas (11 pont, 8 lepattanó) is stabil pont volt. A Zvezdában ugyanakkor egyedül csak Boban Marjanovics (17 pont, 10 lepattanó) dicsérhető a maga 35 index pontjával, a többiek szinte értékelhetetlenek voltak. Marcus Williams (9 pont, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés, 3 lepattanó) volt még az, aki néhány szép passzal lendített a csapatán, miután a Zalgiris kétszer is elment 10 ponttal (40-50-nél és 49-59-nél). A Zvezdát dicséret illeti, amiért nem adták fel az egész meccsen át tartó szélmalomharcot, de végül a Zalgiris teljesen megérdemelten nyert, ezzel a bravúros győzelemmel pedig ők tartották meg az esélyt, hogy az élmezőny után eredjenek. 

A Crvena Zvezda legjobb dobói: Marjanovics 17, Blazic 12
A Zalgiris legjobb dobói: Anderson 22/6, Jankunas 11, Gudaitis 10

 

Real Madrid (spanyol, 5-1) – FC Barcelona (spanyol, 3-3) 97-73

A játéknap legjobban várt összecsapása lett a legsimább végül, az El Clásico ünnepét „elrontotta” a Real Madrid a nagyszerű játékával. Egyszerűen jobbak voltak a királyiak a katalánoknál, a Barcelonának semmi esélye nem volt a győzelemre. Már az első negyedet nagyon megnyomta a Real (26-16), ám a múlt heti, Maccabi elleni meccsel ellentétben itt meg is tartották az előnyüket a Laso-tanítványok. Egyedül Ante Tomic (12 pont, 6 lepattanó) volt jó a vendégeknél, ő tartotta csapatát, ami csak arra volt elég, hogy a különbség ne nőjön tovább félidőig (42-33). A hétvégén a spanyol bajnokságban parádézó, hibátlan, 8/8-as triplamutatóval kitűnő Mario Hezonja (22/15 pont) is akkor szórta meg magát, mikor már eldőlt a meccs, ő sem tudott segíteni a Barcán. Tomic ide vagy oda, a palánkok alatt fölényben játszott a Madrid, a kétpontosokat 69%-kal (42-29) értékesítették, míg a lepattanócsatát 34-26-ra nyerték meg.

A meccs elején a szenzációsan kosarazó, egészen sokoldalú teljesítménnyel előrukkoló Rudy Fernandez (22/9 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés) három perc alatt három triplát szerzett, többet, mint a teljes Barca az első félidőben. A folytatásban is nagyon élt a spanyol válogatott kiválósága, és a tavalyi MVP, Sergio Rodriguez (23/6 pont, 6 gólpassz) is felzárkózott mellé, így a végére a kettejük által vezérelt Real szakadéknyi távolságba került a legnagyobb riválistól. Eddig is érezhető volt, hogy a Barcánál nem mennek gördülékenyen a dolgok, Xavi Pascualnak ki kell találnia valamit a folytatásban, mert jelenleg igencsak döcög a katalánok szekere. A Real ezzel szemben feledtette a Maccabi elleni kisiklását, és továbbra is a csoport első helyéért küzd.

A Real Madrid legjobb dobói: Rodriguez 23/6, Fernandez 22/9, Reyes 14, Llull 11/3, Ayon 10
A Barcelona legjobb dobói: Hezonja 22/15, Tomic 12, Doellman 11/3

 

F-csoport

Olympiakosz (görög, 5-1) – CSZKA Moszkva (orosz, 5-1) 84-76

Nagyon jó játékkal verte meg az Olympiakosz a CSZKA Moszkvát az F-csoport legnagyobb rangadóján, ezzel az oroszok sem hibátlanok már. A moszkvaiak voltak a sorozat utolsó veretlen csapata, 15 meccset nyertek zsinórban, és a Lokomotiv Kubany után az Olympiakosz lett a második csapat, aki le tudta győzni őket a 2014/2015-ös szezonban. Csapatként voltak jobbak a görögök ezúttal, sokkal több volt az olyan játékos közülük, aki bele tudott tenni valami pluszt a közösbe. Igazából ez kivétel nélkül mindenkire igaz volt a hazaiaknál, míg a túloldalon hiába hozott egészen jó statisztikát például a január hónap MVP-je, Nando De Colo (13 pont, 4 gólpassz, 3 lepattanó), ő sem tudott a győzelemhez elegendő lökést adni csapatának.

Jobban kezdett a CSZKA, az első negyedben végig ők vezettek (11-17), támadásban nem találta a ritmust ekkor még a házigazda. A második negyedre aztán nagyon feljavult az Olympiakosz, ez a játékrész már egyértelműen az övék volt, és tőlük szokatlan módon 32 pontot szereztek ebben a tízpercben. Tették mindezt az ekkor még igencsak gyengélkedő Vaszilisz Szpanulisz (19/3 pont, 5 gólpassz) nélkül, a félidőt mindössze 5 ponttal záró játékmesternek nem sok köze volt ehhez a fordításhoz. Nem úgy Jorgosz Printezisznek és Othello Hunternek (12 pont, 5 lepattanó), a két játékos rendkívül eredményes volt ebben az időszakban.

A szokatlanul pontgazdag második negyed után már tipikusan „olympiakoszos” lett a meccs a folytatásban, a kőkemény védekezés jellemezte a görögöket. Tanácstalanok voltak a CSZKA játékosai, szinte egyedül csak Milos Teodoszics (20/15 pont, 4 gólpassz) tartotta látótávolságon belül a vendégeket. Néha-néha még Manuchar Markoishvili (9/3 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) is megvillant, a palánk alól viszont semmilyen támogatás nem érkezett, így sima 10 pontos meccs alakult ki (66-55) A folytatásban a szezon talán leggyengébb meccsét játszó Andrej Voroncevics zárkózott fel Teodoszicsékhoz, ez az erőfeszítés pedig a CSZKA-t is feljebb hozta, de 3 pontnál közelebb (69-66) nem jutottak az oroszok. A második félidőre nagyon feljavult Szpanulisz vezérletével az Olympiakosz okosan faultokat harcolt ki, a büntetőket pedig csaknem hibátlanul értékesítették, így végül meglett a teljesen megérdemelt, nagyszerű győzelem a számukra.

Az Olympiakosz legjobb dobói: Szpanulisz 19/3, Lojeski 13/6, Hunter 12, Printezisz 10/3
A CSZKA Moszkva legjobb dobói: Teodoszics 20/15, De Colo 13, Hines 12, Fridzon 10


    
A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus