Euroliga: Nyerhető meccsek előtt a nagyok

A Fener, a Real, a Pana és a Zalgiris is esélyesként lép ma pályára az utolsó dupla forduló első napján, aki kikap lemarad a többiektől.

Alapszakasz, 27. forduló

Fenerbahce Dogus (török, 18-8) – Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 13-13) (18.45, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

Nagyon hosszú idő után az idei utolsó dupla forduló során változás állhat be a playoff-helyek nyolccsapatos mezőnyében, ha igazolódik a papírforma Isztambulban és Vitoriában egyaránt. A címvédő Fenerbahce ugyanis ma a Maccabit, a Baskonia pedig holnap a Bamberget fogadja, és amennyiben mindkét meccset a hazaiak nyerik, úgy a baszkok már tisztán, több nyert meccsel állnának a nyolcadik helyen. Ez azonban egyelőre még csak spekuláció, és ehhez nyilván a felpaprikázott izraelieknek is lesz néhány szavuk. A Maccabi játékosai ugyanis joggal érezhetik kirabolva magukat, a múlt heti, Himki elleni ki-ki meccsükön finoman szólva sem kapták meg a hazai pályát, így az oroszok nyerni tudtak Tel-Avivban, az a meccs pedig most nagyon hiányzik Tyuséknak.

A Fener sem járt sikerrel pénteken a CSZKA elleni csúcsderbin, De Colo utolsó másodperces kosarával a moszkvaiak nyertek. Bár mindig nehéz így kikapni, de a címvédőnek nincs miért szégyenkeznie, nagyszerű meccset játszottak, együtt tudnak élni ezzel a vereséggel, még akkor is, ha az alapszakasz-győzelem lehetősége elrepült számukra. Így már ismét hátrafelé kell nézegetniük, néhány győzelem még kell nekik, hogy bebiztosítsák a pályaelőnyüket a rájátszásban, amihez ma egy lépéssel ismét közelebb kerülhetnek. Érdekesség, hogy tavaly is a 27. fordulóban találkozott egymással ez a két csapat, és akkor az ideinél jóval gyengébb Maccabi nagy meglepetésre nyerni tudott Isztambulban, ez a pofon pedig észhez is térítette a Fenert, ami utána történt az pedig már történelem.

Zalgiris Kaunas (litván, 15-11) – AX Armani Exchange Milano (olasz, 9-17) (19.00)

Mint egy falat kenyér, úgy kell a győzelem a Zalgirisnek a Milano ellen. A litvánok ugyanis a Real (i), CSZKA (o), Olympiakosz (i) szupertrió ellen zárják az alapszakaszt, amiből adott esetben akár nagyon rosszul is kijöhetnek, és még az sem kizárt, hogy eddigi parádés szereplésük ellenére kicsúsznak a rájátszásból. Hogy ez ne így legyen, ahhoz ma tehetnek egy óriási lépést, ha az esélyeknek megfelelően legyőzik a Milanót. A kaunasiak azonban aligha mehetnek biztosra az olaszok ellen, hiszen két hete egy roppant hasonló szituációban az Olimpia bravúros sikert aratott a Himki otthonában is, mikor mindenki a másik csapatot várta befutónak. Jasikevicius mester persze aligha hagyja elszállni fiait, akik ha csak fele olyan jól is játszanak, mint az ősszel Milánóban, akkor nem kell aggódniuk, hiszen azt a találkozót 94-62 arányban nyerték meg a divat fővárosában.

Panathinaikosz Superfoods (görög, 15-11) – Crvena Zvezda mts (szerb, 11-15) (20.15, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

Azt követően, hogy megtörte ötmeccses vereségsorozatot és 10 pont feletti hátrányból fordítva moráljavító győzelmet aratott legutóbb a Panathinaikosz Malagán, ismét visszaszállt a pályaelőnyért zajló harcba a görög alakulat. És hogy ott is maradjon, ahhoz ma feltétlenül nyernie kell, erre pedig minden esélye meg is van a Zvezda ellen. A szerbek ugyan képesek remek teljesítményre, legutóbb például a tavaly még a Panát erősítő James Feldeine 30 pontjával a főszerepben 106 egységig jutottak és simán nyertek a Valencia ellen, ám idegenben már korántsem megy így nekik. A legutóbbi két Belgrádból való kimozdulásuk során ugyanis mindössze 54 és 62 pontig jutottak, ez pedig édeskevés lesz az OAKA-ban is, ha nem tudnak feljavulni.

Valencia Basket (spanyol, 9-17) – Real Madrid (spanyol, 16-10) (20.30, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

A tavalyi spanyol döntő két résztvevője, a Valencia és a Real Madrid ma újra összecsap egymással. A nagy meglepetésre a Valencia győzelmével végződő finálé óta kétszer találkoztak a felek, és mindkétszer a Real nyert, ma pedig harmadszor is visszavágnának a királyiak a narancssárgáknak. A Real sorsolása egyébként talán a legjobb a nagycsapatok közül itt a hajrában, hiszen a múlt heti, milánói meccsük után most a Valencia, majd a Zalgiris (o), a Zvezda (i) és a Bamberg (o) ellen fognak játszani a madridiak. Nem lepődnénk meg, ha mindegyiket meg is nyernék és bemasíroznának a legjobb négybe, a kását azonban még egy ilyen sztárcsapat esetében sem eszik olyan forrón, lépésről lépésre kell haladniuk. Az utóbbi időben mutatott forma egyébként a Real mellett szól, hiszen a legutóbbi három győzelmük során Doncic nélkül is 91 pontot átlagoltak, míg a Valencia a legutóbbi 11 meccséből kilencszer legalább 80 pontot kapott. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy nagy bravúrral például a CSZKA-t is le tudta győzni odahaza a spanyol bajnok, azaz a Realnak is a legjobb tudására lesz szüksége a győzelemhez.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus