Euroliga: Nyolcadszor lett bajnok a CSZKA Moszkva

Nem jött össze a történelmi siker az Efesnek, a CSZKA a vitoriai hétvége legjobb csapataként megérdemelten ült vissza Európa trónjára. Will Clyburn lett az MVP.

Final Four, bronzmeccs

Fenerbahce (török, 1.) – Real Madrid (spanyol, 3.) 75-94

Nem a Fenerbahce hétvégéje volt ez, hiszen az alapszakasz-győztes a vitoriai Final Four elődöntője után a Real Madriddal szemben is simán alulmaradt a bronzmeccsen. A valóban csalódott csapatok csatáját a tavalyi bajnok spanyolok kezdték sokkal jobban (9-22), majd a pénteki meccsel ellentétben ezúttal kiválóan beszálló Kosztasz Szlukasz (17/6 pont, 6 gólpassz) nemcsak ponterős volt, hanem remekül is osztogatott, így visszajött a meccsbe a Fener és a nagyszünetben már ők vezettek (40-38). A törökök feltámadása azonban csak rövid időre szólt, a Real ugyanis az óriásit játszó Facundo Campazzo (12/3 pont, 15 gólpassz, 3 lepattanó, 3 labdaszerzés) – Gustavo Ayon (23 pont, 11 lepattanó, 3 gólpassz, 11/11 mezőnyből) páros vezérletével a saját ritmusában tudott kosarazni és magabiztosan szerezte meg a bronzérmet.

A Fenerbahce legjobb dobói: Szlukasz 17/6, Mahmutoglu 14/9, Gudurics 11/6
A Real Madrid legjobb dobói: Ayon 23, Causeur 13/6, Thompkins 12/6, Campazzo 12/3

Szlukasz, Campazzo és Ayon is extrát nyújtott:

A mérkőzés legszebb jelenetei:

 

Final Four, döntő

Anadolu Efes (török, 4.) –CSZKA Moszkva (orosz, 2.) 83-91

Az idei Euroliga-szezon utolsó meccsén a nyolcadik trófeájára vágyó CSZKA Moszkva, és a történelmi első sikerére áhítozó Efes csaptak össze a fináléban. Mindkét gárda kellő önbizalommal várhatta a találkozót, hiszen pénteken a törökök álomszerű játékkal tudták le a Fenert, a moszkvaiak pedig a Real elleni meccsen belül hozták fel magukat bajnoki szintre. A játék képében ennek megfelelően nem volt nagy különbség a felek között, a CSZKA mégis 12 pontos vezetésre tett szert már az első negyedben (17-29). Ennek oka az volt, hogy egyszerűen több extra dobás ment be az oroszoknak, akik 8/6-tal kezdtek a triplavonalon túlról. Az Efes is feljavult azonban, a 2-2 elleni játékok védését remekül megoldották csapatvédekezésükkel, így közelebb tudtak zárkózni, a félidő zárása pedig egészen pazarul sikerült nekik, így lényegében teljesen eltüntették az addigi hátrányukat (42-44).

Fordulás után aztán minden kezdődött elölről, újra beestek a CSZKA triplái, Cory Higgins (20/12 pont, 3 lepattanó, 5/4 tripla) és Will Clyburn (20/12 pont, 5 lepattanó 6/4 tripla) is remekelt, míg az Efesnél ugyanezek a helyzetek kimaradtak, így ismét kétszámjegyű lett a különbség (54-68). De ennek a negyednek a zárása is jól sikerült az Efesnek, Shane Larkin (29/12 pont) a Final Four kimagaslóan legjobb játékosaként ismét zseniális volt, Bryant Dunston (13 pont, 10 lepattanó) pedig „alvezérként” hatalmasat melózott. 4 pontnál közelebb azonban a lefújásig már nem tudtak jönni a kék-fehérek, hiszen többek között Nando De Colótól (15/6 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) is jöttek a hidegvérű triplák, így megérdemelt CSZKA-győzelem született, a hétvége legjobb csapata volt játékminőségben és küzdeni tudásban egyaránt az Itudisz-csapat. Az Efes sikeréhez Vaszilij Micics legalább átlagos teljesítménye kellett volna, az ő gyengébb napját (9/2 tripla) nem bírta el csapata. A Final Four MVP-jének a mindkét meccsen roppant megbízhatóan játszó Will Clyburnt választották. (Az alapszakasz legértékesebb játékosa pedig a szombaton kihirdetettek szerint Jan Vesely lett a Fenerbahcéból.)

Az Efes legjobb dobói: Clyburn, Higgins 20/12-20/12, De Colo 15/6
A CSZKA Moszkva legjobb dobói: Larkin 29/12, Simon 15/9, Dunston 13, Micics 10/6

Larkin, Clyburn, Higgins és De Colo klasszis teljesítménye:


A trófea átadása:

A mérkőzés legszebb jelenetei:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus