Euroliga: Oly-CSZKA az első helyért, pályán Hangáék is

Az újabb komoly hullámvölgybe került Barcelona számára ma kötelező a győzelem a Malaga ellen, ahogy a Himki és a Baskonia is esélyesként lépnek pályára. Az Olympiakosz-CSZKA szuperrangadónak viszont nincs favoritja, aminek a szokásos presztízs mellett ezúttal a listavezető pozíció is a tétje.

 

Alapszakasz, 13. forduló

Himki Moszkva (orosz, 7-5) – Anadolu Efes (török, 3-9) (18.00, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

Immár Ergin Ataman mesterrel a kispadon érkezik a sereghajtó Efes a Himki Moszkva otthonába, ahol ismét nem a törökök lesznek az esélyesek a két csapat első Euroliga-összecsapásán. A kék-fehérek persze bizakodhatnak az új impulzusban, amit az immár harmadik érájára készülő Ataman mester hozhat számukra, a trénerrel ráadásul a csapat elsőszámú sztárja, Errick McCollum sikeres éveket töltött együtt még a Galatánál, köztük az összhanggal bizonyára nem lesz gond. Pár nap alatt csodát tenni azonban nyilván nem lehet, nem valószínű, hogy ennyi idő alatt jelentősen sikerült javítani az Efes liga szinten is legrosszabb védekezésén, hiszen eddig egyedül a törökök kaptak 1000 pont felett a 12 forduló során. Várakozásaink szerint az Alexej Shved vezette Himki támadósora is megterheli az isztambuliak gyűrűjét, bár az oroszok gyengeségei is napvilágot láttak például legutóbb Malagán, ám hazai pályán eddig roppant magabiztos a moszkvai gárda.

Olympiakosz (görög, 9-3) – CSZKA Moszkva (orosz, 10-2) (20.00)

Szinte magyarázni is felesleges, hogy miért az Olympiakosz és a CSZKA Moszkva találkozója a forduló messze legnagyobb rangadója, a tavalyi egyik elődöntőt, és már számos azóta klasszikussá vált csatát vívott egymással ez a két sztárklub. Ráadásul most alapszakasz-meccshez képes a tét sem kicsi, hiszen a presztízsen túl az első hely is a tétje a mai derbinek. A múlt héten a Bamberg elleni leolvadásnak (az utolsó hat percben dobott 3 pontnak) köszönhetően az Olympiakosz ugyan lépéshátrányba került az oroszokkal szemben, ám ezt most rögtön behozhatják, míg a CSZKA egy esetleges győzelemmel immár kétmeccses előnyre tehetne szert és úgy nézhetne vissza a tabella éléről a teljes mezőnyre. A moszkvaiak Nando De Colo és Sergio Rodriguez által vezetett félelmetes offenzíváját már többször is méltattuk, és ők idegenben is ugyanolyan hatékonyak, mint otthon, a legutóbbi négy, otthonuktól távol sikeresen megvívott meccsükön is 91 pontot átlagoltak. De Colo és Rodriguez mellett ráadásul Cory Higgins és az Olympiakosz-szurkolók által még mindig rendkívül kedvelt Kyle Hines is csúcsformában van, szükség lesz tehát a pireusziak ligaelit védekezésére, hogy lelassítsák ezt a gépezetet. Az idei szezon egyik legmegbízhatóbb centere, Nikola Milutinov még mindig nem bevethető, nélküle kell boldogulniuk a görögöknek.

AX Armani Exchange Milano (olasz, 3-9) – Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 6-6) (20.45)

Bár bőven tartogatott izgalmakat az a meccs, de az Efes elleni találkozóját is behúzta a Baskonia, így a 0-4-es kezdésük után a szezon során először már nem negatív mérleggel állnak a baszkok és odaértek közvetlenül a playoff-helyek mögé. A legutóbbi hat meccséből ötöt megnyert a Martinez-legénység, egyedül a címvédő Fenertől kaptak ki, de a hozzájuk hasonló erőt képviselő riválisokat, így a Zalgirist, Zvezdát, Malagát és Efest egyaránt megverték, és ebbe a kategóriába tartozik a Milano is, akik ellen most újabb diadalra készülnek. Az olaszoknak ezek nem túl jó előjelek tehát, ahogy a sorozatban elszenvedett négy vereségük sem, még ha ezek mindegyike egyszámjegyű különbséggel is született. Bizakodásra adhat okot viszont, hogy legjobb pontszerzőjük, Andrew Goudelock visszatért sérüléséből legutóbb a Pana ellen, vele pedig a szezon során először huzamosabb időre is összeállhat a Theodore-Jerrells-Goudelock hátvédsor, ami még sok kellemetlenséget fog okozni az ellenfeleknek.

FC Barcelona Lassa (spanyol, 4-8) – Unicaja Malaga (spanyol, 4-8) (21.00, TV: DIGI Sport 2, felvételről 22.50-kor)

Nem kétséges, hogy ismét nagy gödörbe került a Barcelona, hiszen a bő egy hónappal ezelőtti mélyrepülésükhöz hasonlóan most is sorra veszítik el meccseiket Hangáék. Ezek a vereségek ráadásul alaposan beárazták a szezon előtt még a Final Fourba való visszatérésről álmodozó katalánokat, hiszen a ténylegesen oda is tartozó CSZKA, Fener, Real trió magabiztosan intézte el őket az elmúlt hetekben, megmutatva, hogy milyen távol vannak még ettől a szinttől. Emellett az újabb vesszőfutás mellett ráadásul már a vezetőség sem ment el szó nélkül, és bár Sito Alonso alatt egyelőre még nem inog a kispad, ám ez a mai Malaga elleni, és a pénteki vitoriai fellépések után változhat, ha nem úgy teljesít a Barca, ahogy az elvárható tőlük. Azaz ma csak és kizárólag a győzelem elfogadható Ádáméktól, ami finoman fogalmazva sem túlzott elvárás tőlük a szintén nem túl acélos andalúzok ellen. Igaz ennek ellenére a Malaga csapatszinten még mindig jobban fest a Barcánál, tőlük a minőségben és képességekben rejlő adottságok miatt reálisan ilyen teljesítmény várható el, ellentétben a sztárokkal teletűzdelt katalánokkal.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A forduló tegnapi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
Fenerbahce Dogus – Crvena Zvezda mts 85-56
Zalgiris Kaunas – Brose Bamberg 88-84
Panathinaikosz Superfoods – Maccabi FOX Tel-Aviv 89-76
Real Madrid – Valencia Basket 91-72

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus