Euroliga: Pappasz kivégezte a Fenert a rangadón

A drámai végjátékban előlépő Nikosz Pappasz utolsó másodperces triplájával megfordította a Pana a Fener elleni rangadót, megállíthatatlan volt a CSZKA támadógépezete, a Valencia kiütötte a Malagát, a Bamberg pedig új igazolásának főszereplésével verte a Baskoniát.

Alapszakasz, 4. forduló

Anadolu Efes (török, 0-4) – CSZKA Moszkva (orosz, 3-1) 80-98

Nem volt esélye lelassítani a CSZKA Moszkva kiválóan működő támadógépezetét az Efesnek, így a törökök a negyedik meccsükön is sima vereséget szenvedtek. A meccs elején még az ezen a héten magára találó Krunoslav Simon (23/9 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) extra tripláival tartani tudta a lépést az Efes (1. n.: 26-27), és a támadásokkal a folytatásban sem volt problémájuk, ám védekezésben semmit sem tudtak kezdeni az oroszokkal. Főleg mikor a vendégek padjáról beállt az energikus Will Clyburn (20/3 pont, 5 lepattanó) és a tanárian játszó Nando De Colo (18/3 pont, 5 gólpassz, 11/9 mezőnyből) is, akiknek nagyban köszönhetően a második negyedben is 27 pontot termelt a CSZKA. Fordulás után sem változott a játék képe, a moszkvaiak könnyedén őrizték vezetésüket és húzták be harmadik győzelmüket is.

Az Efes legjobb dobói: Simon 23/9, Adams 17/9, Dunston 14
A CSZKA Moszkva legjobb dobói: Clyburn 20/3, De Colo 18/3, Rodriguez 14/6, Hunter 13

 

Brose Bamberg (német, 2-2) – Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 0-4) 78-72

A mindössze néhány napja a csapattal készülő Dorell Wright () bemutatkozása egészen kiválóra sikerült Bambergben, így nagyban az új szerzeménynek köszönhetően a németek kiváló hetet zártak, két spanyol csapatot is megvertek gyenge szezonkezdetük után. A germánok sikere teljesen megérdemelt volt ezúttal is, hiszen a második negyedtől mintegy 5-10 pontos különbséggel végig ők vezettek a találkozón, a Baskoniánál 19-21-nél volt utoljára az előny. Nikosz Ziszisz ezúttal sem vállalhatta a játékot, Ricky Hickman pedig nem volt jelentős tényező a Bamberg kulcsemberei közül, így a Wrighttól illetve a kintről életveszélyes Lucca Staigertől (12/12 pont) érkező plusz elengedhetetlen volt a németek sikeréhez. A Pablo Prigioni távozása utáni, ám még Pedro Martinez irányítása előtti, rövid köztes időszakban nem is várhattunk többet a Baskoniától, mint amit most láthattunk tőlük. Vendégoldalon a legjobb teljesítményt egyébként Jayson Granger (17/9 pont, 6 gólpassz) nyújtotta.

A Bamberg legjobb dobói: Wright 13/6, Radosevic 12, Staiger 12/12, Lo 11/9
A Baskonia legjobb dobói: Granger 17/9, Beaubois 14/3, Huertas 12/3

 

Panathinaikosz Superfoods (görög, 2-2) – Fenerbahce Dogus (török, 2-2) 70-68

A hatalmasat játszó Nikosz Pappasz (24/6 pont) utolsó másodperces triplájával a Panathinaikosz legyőzte a Fenerbahcét, ezzel némi vigaszt és kárpótlást adva a most is fanatikusan szurkoló, az OAKA-t zsúfolásig megtöltő szurkolóinak a törökök elleni tavalyi negyeddöntős kudarc miatt. A meccstől egyébként pontosan azt kaptuk, amit előzetesen vártunk, azaz egy nem kifejezetten pontgazdag, ám annál szorosabb és drámaibb csatát a két fél között. A 40 perc során 8 pont volt a csapatok közti maximális különbség, ennyivel vezetett a Fener a nagyszünetben, miután elsősorban Jan Vesely (15 pont, 5 lepattanó), Nicolo Melli (14/6 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz) és Brad Wanamaker (14/6 pont, 7 lepattanó, 3 labdaszerzés) révén jobban kezdtek riválisuknál.

A folytatásban is az isztambuliaknál maradt aztán a párpontos előny, de a Pana végig közel tudott maradni hozzájuk, a legvégén pedig Pappaszból előjött az X-faktor, ami eldöntötte a Zöldek javára a mérkőzést. Az utolsó két és fél percben ugyanis 9 pontot rámolt be a görög játékos, közte 64-66-nál a fordítást jelentő 2+1-es játékot, majd Datome két jó büntetője után, egy másodperccel a vége előtt a győzelmet jelentő triplát. Érdekesség, hogy Pappasz illetve a 12 pontos Nick Calathes (12 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) után 6 pontnál többet senki nem szerzett a Panában, ám a görögöknek így is sikerült nyerniük.

A Panathinaikosz legjobb dobói: Pappasz 24/6, Calathes 12
A Fenerbahce legjobb dobói: Vesely 15, Wanamaker, Melli 14/6-14/6, Datome 13/9

 

Valencia Basket (spanyol, 3-1) – Unicaja Malaga (spanyol, 1-3) 91-53

Borzasztó hetet tudhat maga mögött a Malaga, miután a szerdai hazai vereségük után valósággal feltörölte velük a padlót a Valencia a tavalyi Eurocup-döntő visszavágóján. A spanyol bajnok viszont több mint elégedett lehet, hiszen két honfitársuk ellen is sima győzelmet arattak az eheti dupla fordulóban. Ez a mérkőzés már az első negyedben eldőlt, hiszen ezt a játékrészt kereken 20 ponttal, 31-11-re nyerték meg a hazaiak, akik a folytatásban aztán már 57-21-re is vezettek. Mindkét csapatnak ez volt egyébként története legnagyobb különbségű félideje az Euroligában, az egyiküknek pozitív, a másikuknak pedig negatív értelemben. A Valencia idei legjobbjára, Erick Greenre (19/3 pont, 5 gólpassz) ezúttal sem sok válasz érkezett, illetve Alberto Abalde (18/12 pont, 4/4 tripla) is megállíthatatlan volt, elsősorban ők ketten tündököltek a Valenciában az első félidőben, mikor kialakult a csapatok közti tetemes különbség. A Malagában egyedül Adam Waczynski (15/9 pont) jutott el 10 pont fölé.

A Valencia legjobb dobói: Green 19/3, Abalde 18/12, Martinez 14/12, Dubljevics 11/6
A Malaga legjobb dobója: Waczynski 15/9

 

Korábbi eredmények (ezekről ITT olvashattok):
Crvena Zvezda mts – Maccabi FOX Tel-Aviv 87-84
Zalgiris Kaunas – Real Madrid 66-87
Olympiakosz – Himki Moszkva 92-75
AX Armani Exchange Milano – FC Barcelona Lassa 78-74

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus