Euroliga: Parádézott a Nyizsnyij, nyertek a nagyok

Befejeződött a Top 16 negyedik fordulója, a Nyizsnyij Novgorod szolgáltatta a legnagyobb meglepetést.

A Top 16 negyedik fordulójában a Nyizsnyij Novgorod 109 pontot szerezve ütötte ki az Efest. Nem tartott sokáig Milos Teodoszics csütörtöki Top 16-os gólpasszrekordja, Taylor Rochestie tovább javította azt. Vaszilisz Szpanulisz újabb nagy alakításával megfordította a Laboral elleni meccset az Olympiakosz. A Maccabi jobban bírta a hajrát, mint a Zalgiris, a Barcelona pedig a Zvezdát oktatta. Jöjjenek a részletek!

 

Top 16, 4. forduló

E-csoport
    
Zalgiris Kaunas (litván, 1-3) – Maccabi Tel-Aviv (izraeli, 3-1) 66-73

Az utolsó negyedre elfogyott a Zalgiris Kaunas a Maccabi elleni derbijük alkalmával, így az izraeli topcsapat győztesen távozhatott a Zalgirio Arenából. A játékvezetők már a legelejétől engedték a kemény játékot, a palánk alatt csak a legvégső esetben fújtak faultot mindkét oldalra, aminek a vendégek közül Jeremy Pargo volt leginkább a szenvedő alanya. Ennek (is) köszönhetően jobban kezdett a Zalgiris, ám a Maccabi is elkezdett betalálgatni, így a negyed hajrájában fordítani tudott a címvédő (19-22). Ekkor jött a padról beszállva Arturas Milaknis, aki nagyon megbüntette a Maccabi néhány kihagyását, egymást követő három támadást is triplával fejezett be, majd nem sokkal később a negyedik távolija és egy táblázós duplája is a helyén volt, így 33-26-nál ismét meglépett egy kicsit a kaunasi gárda. Jól védekezett ekkor a Zalgiris, a vendégjátékosok már nem támadták olyan nagy elánnal a gyűrűt, a dobásaikkal pedig hadilábon álltak. Ám a litvánok is sokat hibáztak, sok volt az eladott labdájuk, így nem tudták tovább növelni előnyüket, ami félidőre meg is bosszulta magát, hiszen a nagyszünetre fordított a Maccabi (37-40).

Fordulás után még tovább lassult a tempó, sok indokolatlannak tűnő hiba jellemezte mindkét oldalt. A harmadik negyed végén aztán James Anderson (17/9 pont, 7 lepattanó) dobott két bitang nagy triplát dudaszóra, amivel ismét lélegzetvételnyi előnyhöz jutott a Zalgiris. A záró játékrészre aztán fáradni látszott a házigazda. Elillant a védekezésükből az agresszivitás, majd a negyed felénél támadásban is súlytalanná, tanácstalanná váltak. Egyedül Paulius Jankunas (18 pont, 13 lepattanó) volt magabiztos, Milaknis keze azonban kihűlt. A túloldalon viszont Devin Smith (10 pont, 6 lepattanó) és Jeremy Pargo (12 pont, 8 gólpassz) is feljavultak a gyűrűig rendre játszi könnyedséggel eljutó Sylven Landesberg (20/6 pont), és a kiválóan takarító, 6 sapkát is kiosztó Alex Tyus (12 pont, 6 blokk, 5 lepattanó) mellé. Ennek köszönhetően 58-58-ról egy 9-0-s rohammal lépett el a Maccabi, ez a sorozat pedig el is döntötte a mérkőzést, értékes győzelmet aratott a tavalyi bajnok.

A Zalgiris legjobb dobói: Jankunas 18, Anderson 17/9, Milaknis 14/12
A Maccabi legjobb dobói: Landesberg 20/6, Tyus 12, Pargo 12, Smith 10

 

FC Barcelona (spanyol, 2-2) – Crvena Zvezda Telekom (szerb, 0-4) 92-77

Rövid ideig tartó felvillanásokra futotta csak a Crvena Zvezdától a Barcelona otthonában, míg a katalánok kíméletlenül kihasználták ellenfelük egyetlen hosszabb kihagyását. A Zvezda egészen jól tartotta magát a második negyed közepéig, 27-19-es hátrányukból kemény mezőnymunkával még egyenlíteni is tudtak. Az első félidő utolsó három percében aztán a szerbek eladtak néhány labdát és pontatlanul fejezték be támadásaikat, így egy villámgyors 12-0-s rohanás után 49-36-os előnybe kerültek. A Zvezda innen legközelebb csak 7 pontra tudott felzárkózni, biztosan tartotta kézben előnyét a gránátvörös-kék gárda. Senkit nem lehet külön kiemelni a Barcából, hat játékosuk is kétszámjegyű pontot ért el, de nemcsak ők, hanem minden pályára lépő játékosuk hozzátett a sikerhez, ahogy ez náluk általában lenni szokott. Ante Tomic (12 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz) és Marcelinho Huertas (11/3 pont, 7 gólpassz) kreativitása volt talán a legszembetűnőbb, az ő nagyszerű labdáikból szerzett könnyű kosarakkal őrizte vezetését a Barcelona. A Zvezdából talán csak Boban Marjanovics (12 pont, 7 lepattanó) és Stefan Jovics (10 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz, 3 labdaszerzés) dicsérhetők igazán. Az mindenesetre nem jelent sok jót a szerbeknek, hogy Jovicsnál sokkal jobb helyen volt a labda, mint Marcus Williamsnél, illetve hogy a fiatal csapatkapitány, Luka Mitrovics is teljesen elvesztette a fonalat az utóbbi időben.

A Barcelona legjobb dobói: Abrines 15/9, Tomic 12, Hezonja 12/6, Doellman 11/3, Huertas 11/3, Thomas 10/3
A Crvena Zvezda legjobb dobói: Blazic 13, Marjanovics 12, Williams 11/3, Jovics 10

 

F-csoport

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 2-2) – Anadolu Efes (török, 2-2) 109-90

Gálát rendezett a Nyizsnyij Novgorod az Efes ellen, ezzel a játéknap legnagyobb meglepetését ők szolgáltatták. Nem elsősorban a győzelem ténye, hanem annak mikéntje volt váratlan, hiszen az Efes elsősorban a védekezéséről és a kevéspontos meccseiről híres, ebből viszont egy amolyan „Sassaris” összecsapás kerekedett. Már az első negyed közepén 25-10-re vezetett a Nyizsnyij, ezzel pedig tulajdonképpen el is dőlt a meccs, az Efes nem tudott már visszakapaszkodni.

Talán mondani sem kell, de a novgorodiak az eddigi legjobb teljesítményüket nyújtották ami a támadóoldalt illeti, az első félidei 65 pontjuk például a második legtöbb az Euroligában a 2000-es években. Elképesztő hatékonysággal céloztak a hazaiak, a duplákat 70%-kal (53/37), a triplákat pedig 64%-kal (11/7) értékesítették, ráadásul kiosztottak csapatszinten 26 gólpasszt. Ebből az oroszok ásza, az elképesztő dupla-duplát elérő Taylor Rochestie (19/3 pont, 15 gólpassz, 10/7 mezőnyből) 15 assziszttal vette ki a részét, így eggyel megjavította Milos Teodoszics egy nappal korábban felállított Top 16-os rekordját. Rochestien kívül a nagy négyes másik három tagja is egészen kiváló volt, a legjobbnak a meccsen a palánk alatt tarthatatlan Art Parahuszki (27 pont, 6 lepattanó, 3 blokk, 14/11 mezőnyből) bizonyult. A századik pontot szerző Trey Thompkins (21/6 pont, 10 lepattanó, 10/8 mezőnyből) is dupla-duplázott, Tarence Kinsey (16 pont, 4 gólpassz, 3 lepattanó) pedig szintén hozta a jó számokat. 

A Nyizsnyij Novgorod legjobb dobói: Parahuszki 27, Thompkins 21/6, Rochestie 19/3, Kinsey 16, Kvosztov 12/6, Antonov 10/6
Az Efes legjobb dobói: Bjelica 15/9, Krsztics 13, Lasme 13

 

Olympiakosz (görög, 4-0) – Laboral Kutxa Vitoria (spanyol, 1-3) 76-64

A második félidőre jelentősen feljavult Vaszilisz Spanulisz (27/12 pont, 6 gólpassz) és a teljes Olympiakosz is, ezzel el tudták tüntetni a görögök az első félidei hátrányukat, és végül biztosan verték a Laboral Kutxát. A meccs első felében lényegében végig előnyben volt a Darius Adams (12/6 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) által vezetett Laboral, így a nagyszünetre 37-28-as előnyt építettek fel összeszedett játékuknak köszönhetően a baszkok.

Az Olympiakosz az Euroligában megengedhetetlen hozzáállással kezdte a meccset, ennek átgondolására pedig bőven elég volt számukra a negyedórás szünet. Az első félidő után 7 ponttal álló Szpanulisz hátára vette csapatát, egyből bekezdett a folytatásban, majd a harmadik és a negyedik játékrészt áthidaló 20-2-es rohamot is ő vezette, amiből 8 ponttal és gólpasszokkal vette ki a részét. Ennek köszönhetően 67-53-as előnybe került az Olympiakosz, és mire a Laboral játékosai felocsúdtak volna a sokkból már késő volt. Spanulisz mellett Othello Hunter (14 pont, 7 lepattanó, 8/6 mezőnyből) is jól játszott, főszereplésükkel már zsinórban tizenegyedik hazai győzelmüket ünnepelhette a pireuszi közönség.

Az Olympiakosz legjobb dobói: Szpanulisz 27/12, Hunter 14
A Laboral Kutxa legjobb dobói: Adams 12/6, Shengelia 10


A forduló korábbi eredményei:

E-csoport
Galatasaray – ALBA Berlin 65-75
Real Madrid – Panathinaikosz 83-65

F-csoport
CSZKA Moszkva – Unicaja Malaga 101-74
EA7 Emporio Armani Milano – Fenerbahce Ülker 71-82


A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus