Euroliga: Pazar rangadót nyert meg a Pana a Real ellen

Egy végig szoros, minden igényt kielégítő derbin aratott nagy győzelmet a Panathinaikosz a Real Madrid felett. Nem ilyen látványos, de szintén fontos sikert aratott az Efes és a Crvena Zvezda is, ami könnyen lehet, hogy mindkettejüknek rájátszást ér majd a végelszámolásnál. A Fenerbahce a karriercsúcsot döntő Bobby Dixon parádéjával nyert Bambergben.

Alapszakasz, 26. forduló

Anadolu Efes (török, 14-12) – Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 9-17) 92-87

Ha nem is ment játszi könnyedséggel, de a második félidőre feljavult játékával az Efes legyőzte a Maccabit, így a törökök felturbózták egy kicsit az eddig sem karcsú playoff-esélyeiket. Elsősorban Victor Rudd (23/6 pont, 4 lepattanó) és Sylven Landesberg (20/6 pont) révén nagyon jól és bátran kezdett a rájátszásról ezzel a vereségével már matematikailag is biztosan lemaradó tel-avivi gárda, az első félidőben végig náluk volt a néhány pontos előny. A nagyszünetbeli 41-42-es hátrányából aztán a feljavult védekezése mellett az egyszemélyes támadógépezetének, Jayson Grangernek (22/9 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) köszönhetően csinált kétszámjegyű előnyt az Efes. Az uruguayi hátvéd ugyanis a 22 pontjából 15-öt a harmadik negyedben termelt, ami megadta a kellő lökést a Perasovic-legénységnek. Az addig is jól játszó Bryant Dunston (13 pont, 12 lepattanó) és Derrick Brown (12/3 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz) mellé ráadásul még Thomas Heurtel (18/6 pont, 8 gólpassz, 3 lepattanó) is alaposan elkapta a fonalat a meccs második felében, így hiába próbált meg mindent a becsületesen küzdő és a végén 3 pontra feljövő Maccabi, Heurtel Grangernek címzett egészpályás „touchdown-passzával” szimbolikusan és ténylegesen is lezárta a meccset az Efes.

Az Efes legjobb dobói: Granger 22/9, Heurtel 18/6, Dunston 13, Brown 12/3
A Maccabi legjobb dobói: Rudd 23/6, Landesberg 20/6, Smith 10/6

 

Panathinaikosz Superfoods (görög, 15-11) – Real Madrid (spanyol, 19-7) 88-82

A két csapat múltjához és jelenéhez illő, fantasztikus meccset játszott egymással a Panathinaikosz és a Real Madrid, amit a győzelmet talán valamivel jobban akaró görögök nyertek meg végül. A Pana számára már a feldobás előtt nagyszerűen indult a meccs, hiszen az éppen Madridban megsérült közönségkedvenc, James Gist (11 pont, 4 lepattanó) visszatért, ráadásul egyből a kezdőcsapatban kapott helyet, és rögtön a meccs elején a rá jellemző csodálatos megmozdulásokkal vétette magát észre. Mindkét csapat csúcskosárlabdával rukkolt elő az első félidőben, egyéni villanások sorát láthattuk mindkét oldal klasszisaitól. A tempó és a színvonal aztán visszaesett egy kicsit a fordulás után, ami az egyre élesedő csatának volt betudható.

Nem mintha egyébként nem lett volna végig roppant szoros a mérkőzés, hiszen egyik csapat fórja sem volt nagyobb 7 pontnál a 40 perc során. A játékidő nagyobb részében a Pana vezetett, de a Real sem hagyta magát, a negyedik negyed elején pedig még ők voltak előnyben (64-66). Ahogy arra aztán számítani lehetett, a végjátékot a több jó egyéni villanás döntötte el az egyik fél javára. Ezek a momentumok pedig most nem a Realtól és Sergio Llulltól (10/3 pont, 8 gólpassz) jöttek, hanem a Zöldeknél Chris Singleton (21/6 pont, 9 lepattanó) és Mike James (14/6 pont, 3 gólpassz, 3 lepattanó) voltak a kulcsemberek, az ő nagy lendületükre és clutch dobásaikra nem érkezett válasz madridi részről, így megérdemelten nyert a Pana. Érdekesség, hogy a két csapat legeredményesebbje a tavalyi Loko két ásza, a már említett Singleton illetve Anthony Randolph (13/6 pont, 9 lepattanó, 2 blokk) lettek, a két erőcsatár az új csapatukban is alapembernek számít.

A Panathinaikosz legjobb dobói: Singleton 21/6, James, Feldeine 14/6-14/6, Rivers 13/6, Gist 11
A Real Madrid legjobb dobói: Randolph 13/6, Ayon 12, Doncic, Llull 10/3-10/3, Hunter 10

 

Brose Baskets Bamberg (német, 9-17) – Fenerbahce (török, 17-9) 78-83

Egymeccses kihagyása után a Bamberg ellen már vissza is tért a Fenerbahcéba Ekpe Udoh (12 pont, 5 lepattanó, 4 blokk, 4 gólpassz), és a klasszis center ismét elképesztően komoly tartást adott csapatának, akiknek a győzelme így nem is maradt el végül. A Fener legnagyobb sztárja azonban nem Udoh, hanem egyértelműen Bobby Dixon (26/15 pont, 6 lepattanó) volt ezen az estén, aki karriercsúcsot jelentő 26 pontját számos nagyobbnál nagyobb, a németek számára gyilkos kosárral fűszerezte meg. A Fener győzelme nagyrészt ezeknek köszönhetően szinte egy percig sem forgott veszélyben, a törökök 14-5tel kezdték a meccset, ezt követően pedig végig vezettek is, a Bambergnek folyamatosan futnia kellett az eredmény után. A második félidőre ráadásul Luigi Datome (16/6 pont, 5 lepattanó) is alaposan feljavult, mind a 16 pontját a meccs második felében szerezte az olasz. Mikor aztán a németek egy kicsit felzárkóztak, és például 62-68-nál vagy 71-76-nál elhihették volna, hogy van keresnivalójuk, akkor jött Dixon és lehűtötte a kedélyeket. Érdekesség, hogy a húzóemberek közül a Fenerben Bogdan Bogdanovics, a Bambergben pedig Nicolo Melli nem szerzett egyetlen pontot sem, utóbbival ez most először fordult elő a német bajnok színeiben lejátszott 49 meccse során. Szintén a mérkőzés krónikájához tartozik, hogy az egyébként jól játszó Nikosz Ziszisz (15/3 pont) a 279. meccsét játszotta ma az Euroligában, amellyel megelőzte az örökranglista harmadik helyén honfitársát, a legendás Dimitrisz Diamantidiszt.

A Bamberg legjobb dobói: Causeur 15/9, Ziszisz 15/3, Miller 14/6
A Fenerbahce legjobb dobói: Dixon 26/15, Datome 16/6, Udoh 12

 

EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 7-19) – Crvena Zvezda mts (szerb, 15-11) 71-78

A több ezer szurkolója által elkísért és fergeteges buzdításban részesített Crvena Zvezda kihasználta a „hazai pálya előnyét”, és egy roppant fontos, a végelszámolásnál majd könnyen lehet, hogy playoffot érő győzelemmel távozott Milánóból. A szerbek viharosan kezdték a meccset, az első negyedben valósággal átrobogtak az Olimpián, majd már 28-10-re is vezettek. Ez a különbség aztán még 17-35-nél is fennállt, a leforrázott olaszok csak ezt követően kezdtek felocsúdni. A Zvezda lendülete is alábbhagyott, így a szintén tűzbe hozott lombard közönség 60 pontnál már az egyenlítést ünnepelhette. A mérleg nyelve azonban nem billent át a Milano oldalára, a Zvezda következő 11 pontját ugyanis a mezőny legeredményesebbje és legjobbja, Ognjen Kuzmics (15 pont, 7 lepattanó, 3 blokk) szerezte, így ismét elléptek és magabiztosan lezárták a meccset a vendégek.

A Milano legjobb dobói: Hickman 14/6, Sanders 12/3, Pascolo 11
A Crvena Zvezda legjobb dobói: Kuzmics 15, Szimonovics 13/9, Gudurics 12/3, Jenkins 11/3

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus