Euroliga: Pireuszt is bevette a száguldó Fener!

Jelzésértékű Fener-győzelem, történelmi este Milánóban, moszkvai továbbjutás, Pana-bukta. Címszavakban ez volt a pénteki játéknap.

A Top 16 tízedik fordulójában újabb hatalmas győzelmet aratott a Fenerbahce, ezúttal az Olympiakosz idegenbeli legyőzésével értek el hangos sikert a törökök. Megszületett az Euroliga történetének ötszázezredik pontja, a Zalgiris elkapta a Panathinaikoszt, Milos Teodoszics és a CSZKA pedig legyűrte a jól helytálló Efest.

 

Top 16, 10. forduló

E-csoport

Zalgiris Kaunas (litván, 4-6) – Panathinaikosz (görög, 5-5) 76-70

A Zalgiris minden meccsen igyekszik kiszolgálni a kosárlázban égő közönségét, illetve ezúttal az utolsó esélyüket is próbálták megragadni a Panathinaikosz ellenében. Ez sikerült is nekik, miután az időközben feltámadó görögöket Arturas Milaknis (12/12 pont) kivégezte két egymás után szerzett távoli bombájával. A Zalgiris maximálisan rászolgált a 100. újkori Euroliga-győzelmére, hiszen mindvégig nagy tűzzel és akarattal játszottak, aminek végül meg is lett az eredménye.

Már a kezdés is jobban sikerült a litvánoknak, a harmadik negyed elején, szintén Milaknis távolijával pedig már 14-gyel is ment a házigazda. A Pana azonban ekkor nagyon összekapta magát, és elsősorban Nikosz Pappasz (21/12 pont, 3 lepattanó, 10/8 mezőnyből) tripláinak köszönhetően a játékrész végére fordítani tudtak (52-55). Ekkor néhány percig szoros volt a meccs, majd jött a már említett két Milaknis-trojka, így nem engedte ki a kezéből a meccset a Zalgiris. A Panának nagyon kellett volna a győzelem az előrelépéshez, ám jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy az E-csoport negyedik helyén ragadnak a görögök.

A Zalgiris legjobb dobói: Cherry 18/9, Jankunas 14/3, Anderson 13/6, Milaknis 12/12
A Panathinaikosz legjobb dobói: Pappasz 21/12, Jankovics 11/9, Batista 10

 

F-csoport

CSZKA Moszkva (orosz, 8-2) – Anadolu Efes (török, 4-6) 88-83

Ahogy a legtöbb csapat, úgy az Efes is teher nélkül játszhatott az orosz fővárosban a CSZKA ellen, főleg úgy, hogy előző nap a nagy csoportrivális Laboral is kikapott Oroszországban. Ennek aztán abszolút pozitív eredménye lett részükről, a vártnál nagyobb csatára késztették a moszkvaiakat, akik elsősorban Milos Teodoszics (20/15 pont, 9 gólpassz, 3 labdaszerzés) zsenialitásának köszönhetően végül azért behúzták a győzelmet. Mindez azt is jelenti, hogy a CSZKA már matematikailag is bejutott a negyeddöntőbe, illetve nem került hátrányba a csoportgyőzelemért folyó nagy harcban.

Az isztambuliak remekül kapták el a fonalat a meccs kezdetén (4-13), majd hiába jött egy 12-2-es rohanás a hazaiaktól, tíz perc után 27-21-re a kék-fehérek vezettek. Nagyon sok volt ez az egy negyed alatt kapott 27 pont az oroszoktól, akik ennek megfelelően nagymértékben szigorítottak védekezésükön a folytatásban, így nem is maradt el a vezetés átvétele. Az ellenfélként visszatérő Nenad Krsztics (13 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz) 56 pontnál egalizált, ami után a CSZKA egy 10-1-es sorozattal került ismét lépéselőnybe. Az Efes azonban szívósan tapadt a későbbiekben is, a jól játszó Dontaye Draper (14/6 pont, 3 lepattanó) egy nehéz triplával 84-81-re hozta fel övéit fél perccel a vége előtt. A moszkvaiak azonban pontot szereztek a következő támadásból, ami kvázi eldöntötte a találkozót. Az említetteken kívül a vendéglátók közül Szasa Kaun (16 pont, 6 lepattanó, 3 blokk), a törököknél pedig a kis híján dupla-duplázó Dario Saric (12/3 pont, 9 lepattanó) és Thomas Heurtel (10/3 pont, 9 gólpassz) játszottak még kiemelkedően.

A CSZKA Moszkva legjobb dobói: Teodoszics 20/15, Kaun 16, Weems 13/9, Hines 11, Fridzon 10/6
Az Efes legjobb dobói: Draper 14/6, Perperoglu 14/6, Krsztics 13, Saric 12/3, Heurtel 10/3

 

EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 3-7) – Unicaja Malaga (spanyol, 2-8) 90-86

Történelmi estének lehettek szemtanúi a Milano-Malaga mérkőzés nézői, akik zsúfolásig megtöltötték a Mediolanum Forumot. Először ugyanis az olaszok all-time pontkirályának, Mike D’Antoninak a 8-as számú mezét vonultatták vissza az Olimpia vezetői, majd a mérkőzésen Caleb Green (22/6 pont) jóvoltából megszületett az Euroliga 500 ezredik pontja. Ez a Green-tripla is kellett a Malagának, hogy hétpontos előnyt építsenek fel a második negyedben (26-33), amit a Milano a félidő után kezdett eltüntetni. Elsősorban MarShon Brooksnak (17/12 pont, 3 gólpassz, 4/4 tripla) köszönhetően, aki a 17 pontjából 14-et ekkor szerzett, valamint vezényelt egy 11-0-s rohamot. A negyedik negyedben már 77-64-re is vezettek az olaszok, akik jó játékkal húzták be ezt a győzelmet a csoport alsóházi rangadóján. A Milanóban többen is jó napot fogtak ki ezúttal, Brooks mellett a csapatkapitány Alessandro Gentile (23/9 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó), Samardo Samuels (19 pont, 7 lepattanó) és Daniel Hackett (11 pont, 6 gólpassz, 6 lepattanó) is remekeltek.

A Milano legjobb dobói: Gentile 23/9 pont, Samuels 19, Brooks 17/12, Hackett 11
A Malaga legjobb dobói: Green 22/6, Toolson 15/9, Granger 14/3, Kuzminskas 11/6

 

Olympiakosz (görög, 8-2) – Fenerbahce Ülker (török, 8-2) 64-73

Andrew Goudelock (24/18 pont, 7/6 tripla) triplaparádéjával a CSZKA Moszkva után az Olympiakoszt is elkapta saját otthonában a Fenerbahce, így a törökökkel igencsak komolyan kell számolni a csoportelsőségért vívott harcban. Erre bizonyára nem sokan gondoltak korábban, mikor a két sztárcsapat egyaránt győztesen távozott Isztambulból. Ráadásul ezzel a kilencpontos sikerrel egymás elleni összevetésben is jobb lett a Fener a görögöknél, akiknek többek között még Moszkvába is el kell majd utazniuk.

Az első negyed volt csak kiegyenlített ezen a találkozón, ez a játékrész még 19-19-es döntetlennel zárult. Innentől azonban a törökök diktálták a tempót, lényegében a végső dudaszóig az ő kedvük szerint alakult a találkozó, a hazaiaktól csak fellángolásokra futotta. A 7/6-os triplamutatóval záró Goudelockon kívül csak Nemanja Bjelica (16/9 pont, 9 lepattanó) volt extra a Fenerben – ők ketten együtt 11-ből 9 hármast küldtek a helyére – ám a többiek is mindig hozzátettek valamit. Egy-egy pici pont, egy remek védekezés mindig átsegítette az isztambuliakat a holtpontokon. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az Olympiakosznak nem volt olyan embere, aki a csapat élére tudott volna állni, ezúttal Vaszilisz Szpanulisz (5/3 pont, 10 gólpassz) sem volt ilyen. Hiába osztott ki 10 asszisztot is a görög klasszis, a pontjai nagyon hiányoztak, egy ilyen meccset enélkül nem tudnak hozni a piros-fehérek. Ráadásul a másik biztos pontnak tekinthető Matt Lojeski egyáltalán nem tudott betalálni, így nem csoda, hogy nem bírta el a terhet az Olympiakosz. 56-60-nál sem remegtek meg a vendégek, ekkor Bjelica két triplájával, illetve Goudelock két közelijével biztosította be sikerét a Fener, amely már zsinórban a hetedik volt számukra.

Az Olympiakosz legjobb dobói: Lafayette 14/9, Dunston 12, Printezisz 11
A Fenerbahce legjobb dobói: Goudelock 24/18, Bjelica 16/9

 

A forduló korábbi eredményei:

E-csoport
Galatasaray – Crvena Zvezda 68-91
FC Barcelona – Maccabi Tel-Aviv 89-71
Real Madrid – ALBA Berlin 93-62

F-csoport
Nyizsnyij Novgorod – Laboral Kutxa Vitoria 89-85


A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus