Euroliga: Pokolian nehéz helyzetben a címvédő Real

A Zvezda is elverte a Real Madridot, így a tavalyi bajnok immár csont nélkül áll csoportja utolsó helyén.

A Zvezda is elverte a Real Madridot, így a tavalyi bajnok immár csont nélkül áll csoportja utolsó helyén. A Pana ugyanakkor egyelőre rendezte a helyzetét, a Loko és a Bamberg pedig tovább is jutott, így három fordulóval az alapszakasz vége előtt már hét csapat kvalifikálta magát a Top16-ba.

 

Alapszakasz, 7. forduló

A-csoport

Crvena Zvezda Telekom (szerb, 3-4) – Real Madrid (spanyol, 2-5) 94-88

Újabb nagy pofont kapott, és most már komolyan szembe kell néznie a kiesés rémével a címvédő Real Madridnak, akik immár csont nélkül állnak az A-csoport utolsó helyén. A Pionirba visszatérő Crvena Zvezda ugyanis a Bayern München elleni történelmi este után ismét nagyszerű napot fogott ki, ezúttal sem sok csapat tudta volna legyőzni a belgrádiakat. Quincy Miller (24/15 pont, 7 lepattanó, 2 blokk, 7/5 tripla) és Maik Zirbes (26 pont, 5 lepattanó, 2 blokk, 12/10 mezőnyből) ketten együtt kereken 50 pontot szereztek, ezek nagy részét pedig az igazán fontos momentumokban. Miller három triplával kezdte a meccset, ezzel alaposan feltüzelve mind csapattársait, mind pedig a szerb fanatikusokat. A többször is 10 pont felett vezető Zvezda előnyét aztán a kiváló Sergio Rodriguez (16/12 pont, 9 gólpassz, 6 lepattanó) vezetésével elkezdte csökkenteni a Real, majd 50-60-nál már náluk volt a kétszámjegyű előny. Ekkor azonban Miller ismét megrázta magát, majd a hajrára jött Zirbes is, aki 15 pontot termelt a meccs utolsó hat percében. Ezzel nem tudtak mit kezdeni a madridiak, az extázisban játszó Zvezda megnyerte a meccset és még bőven reménykedhet a folytatást illetően.

A Crvena Zvezda legjobb dobói: Zirbes 26, Miller 24/15, Jovics 12/3
A Real Madrid legjobb dobói: Ayon 16, Rodriguez 16/12, Thompkins 14/6, Reyes 12, Nocioni 11/6

 

C-csoport

Lokomotiv Kubany (orosz, 6-1) – Zalgiris Kaunas (litván, 3-4) 80-50

A Zalgiris a Panathimaikosz elleni fellépéséhez hasonlóan Krasznodarban is beleszaladt a késbe, a Lokomotiv egy egészen elképesztő első félidő után verte el nagyon a litvánokat. A Loko ugyanis átrohant a második negyedben mindössze 3 pontot szerző Zalgirisen, így a nagyszünetben egészen elképesztő, 53-17-es állást mutatott az eredményjelző. Ez egyébként az Euroliga történetének harmadik legnagyobb arányú félidei különbsége, a Zalgiris pedig még soha nem dobott ilyen kevés pontot egy meccsen, mint most. Kiemelni senkit nem érdemes és nem is nagyon lehet ezen a meccs, Anthony Randolphot (11/3 pont, 4 labdaszerzés) viszont meg kell említeni, a Loko egyik legjobbja végre visszatért sérüléséből és megtörtént az Euroliga-debütálása, vele még veszélyesebbek lesznek az eddig is igen meggyőző vasutasok.

A Lokomotiv legjobb dobói: Voronov 14/6, Broekhoff 12/3, Randolph 11/3, Delaney, Claver 10/6-10/6
A Zalgiris legjobb dobói: Vojukasz 15, Motum 14

Pinar Karsiyaka (török, 2-5) – Panathinaikosz (görög, 3-4) 66-69

A Panathimaikosz nyerte a Karsiyaka elleni, mindkét gárda számára kiemelt fontosságú mérkőzést, így az athéniak hirtelen a harmadik helyen találták magukat. Nagy lépés volt ez a görögök számára a továbbjutás felé, hiszen az egymás elleni eredmény miatt így már két győzelemmel vannak az ötödik törökök előtt. A Pana egyébként egyszer sem volt hátrányban a mérkőzésen, mégis igencsak meg kellett küzdeniük a sikerért. Az első három negyedben magabiztosan vezető görögök előnye ugyanis olvadni kezdett a záró játékrészben egyre jobban védekező, illetve támadásban is egyre többször megvillanó izmiriekkel szemben. A két török, Can Altintig (12/3 pont, 4 gólpassz, 3 lepattanó) és Muhammed Baygül energiája átragadt a többiekre is, így 64-64-nél kiegyenlített a Karsiyaka. Az addig inkább csak szenvedő Nick Calathes (10/6 pont, 3 gólpassz, 3 lepattanó) azonban egy szépen kijátszott támadás után bedobta a végül meccsnyerőnek bizonyuló hármast, miután James Gist (14/6 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) is kiosztott egy nagy sapkát. A Pana legeredményesebbje James Feldeine (17/9 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz) volt.

A Karsiyaka legjobb dobói: Iverson 14, Altintig 12/3, Justin Carter 11/6
A Panathinaikosz legjobb dobói: Feldeine 17/9, Gist 14/6, Raduljica 11, Calathes 10/6

 

D-csoport

CSZKA Moszkva (orosz, 6-1) – Dinamo Banco di Sardegna Sassari (olasz, 0-7) 93-87

Nem sok tétje volt a CSZKA Moszkva és a Sassari találkozójának, hiszen az oroszok már továbbjutottak, a szárdoknak viszont reálisan nézve erre már a meccs előtt sem volt esélyük, most pedig már matematikailag sincs rá lehetőségük. Romeo Sachetti kirúgása és a tét nélküliség úgy néz ki jó hatással volt a Sassarira, hiszen remek meccset játszottak a csapatok, mely nemcsak sok pontot, hanem a várakozásokkal ellentétben izgalmakat is hozott. Milos Teodoszics (21/15 pont, 3 gólpassz) és Nando De Colo (17/3 pont, 3 gólpassz, 3 lepattanó), illetve David Logan (21/15 pont, 3 gólpassz) és Christian Eyenga (19/6 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz) pisztolypárbaja is volt ez a meccs egyben, mindannyian főszereplők voltak. 70-58-nál úgy tűnt, hogy eldőlhet a meccs, ám Logan gyors 11 pontjának köszönhetően hamarosan ismét egyenlő lett az állás. 86-86-nál aztán Teodoszics triplája és De Colo négy jó büntetője döntött, így elmaradt a szenzáció Moszkvában.

A CSZKA Moszkva legjobb dobói: Teodoszics 21/15, De Colo 17/3, Higgins 11/3, Kurbanov 10/6
A Sassari legjobb dobói: Logan 21/15, Eyenga 19/6, Haynes 14/12, Vernado 10

Darüssafaka Dogus (török, 3-4) – Brose Baskets Bamberg (német, 5-2) 54-65

Roppant alacsony színvonalú meccset játszott egymással a Darüssafaka és a Bamberg, melyen ha árnyaltan akarunk fogalmazni, akkor a játék küzdő jellege dominált. A jó védekezések mellett indokolatlanul rossz dobások garmadája jellemezte a mérkőzést, ezt azonban a németek aligha bánják. A Bamberg ugyanis a D-csoportban harmadik csapatként szintén továbbjutott, az egyetlen kiadó helyre pedig a Darüssafaka és a Maccabi pályázik, de egyelőre még a törököknek sincs okuk idegeskedésre. A germánok egyébként teljesen megérdemelten nyertek, hiszen a meccs nagy részében vezettek, majd a végén is elsüllyesztettek néhány fontos dobást, amivel lezárták a meccset. A Darüssafakában ezzel szemben most nem volt senki, aki a csapat élére tudott volna állni, így pedig nem volt esélyük a győzelemre.

A Darüssafaka legjobb dobói: Gordon 13/3, Slaughter 12, Bjelica 10/6
A Bamberg legjobb dobói: Theis 13/3, Wanamaker 11/3

 

A forduló korábbi eredményei (ezekről ITT olvashattok):

A-csoport
Himki Moszkva – FC Bayern München 70-81
Fenerbahce Ülker – Strasbourg IG 81-64

B-csoport
Limoges CSP – Cedevita Zagreb 69-78
Olympiakosz – Laboral Kutxa Vitoria 59-52
EA7 Emporio Armani Milano – Anadolu Efes 88-84

C-csoport
Stelmet Zielona Gora – FC Barcelona Lassa 64-93

D-csoport
Unicaja Malaga – Maccabi FOX Tel-Aviv 82-68

 

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus