Euroliga: Printezisz ismét hős lett Pireuszban

Véget értek a negyeddöntők, miután a Real Madrid az Efest, az Olympiakosz pedig a Barcelonát múlta felül 3-1-re.

 

Jorgosz Printezisz utolsó másodperces triplájával megnyerte az Olympiakosz a Barcelona elleni újabb thrillert, aminek köszönhetően a görögök lesznek ott a Final Fourban. A madridi tornára a házigazda Real is megváltotta jegyét, miután a hajrában jobbnak bizonyult az Efesnél. Ezzel minden párharc eldőlt, véget ért az idei rájátszás.

 

Negyeddöntő, 4. mérkőzések

Anadolu Efes (török) – Real Madrid (spanyol) 63-76

Ezúttal sem lehetett panasz az Efes és a Real Madrid újabb meccsére, hiszen ez a találkozó egyáltalán nem volt olyan sima, mint amit a végeredmény sugall. A Real azonban a hajrában klasszis módon húzta be ezt a három és fél negyeden át teljesen nyílt csatát, ezáltal időrendben harmadikként biztosította helyét a hazai rendezésű Final Fourban, ahol majd a Fenerbahce lesz az ellenfelük az elődöntőben.

Az eddigi meccsek sormintájához képest ezúttal az Efes kezdett jobban (9-2), és a törökök jó darabig őrizték is vezetésüket. Az isztambuliak eddigi legjobbját, Nenad Krszticset (16 pont, 4 lepattanó, 6/5 mezőnyből) nagyon jól őrizték a spanyolok, a pozíciófogásoknál rendre megelőzte őt a védője, ha mégis eljutott hozzá a labda, akkor pedig rögtön becsapdázták. Ennek ellenére mégis vezetett 39-33-ra félidőben az Efes, köszönhetően elsősorban Krsztics utolsó perces két kosarának, illetve Dario Saric (9 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz) nagyszerű mezőnymunkájának és 9 első félidei pontjának.

A második félidőben aztán már egyértelműen a Real diktálta a tempót, hiszen egy 9-0-s rohammal kezdtek rögtön a nagyszünet után, amiből a félidőben még pont nélkül álló Felipe Reyes (10 pont, 7 lepattanó) 7 egységgel vette ki a részét. Az ekkor megszerzett 2-5 pont körüli előnyét őrizni tudta a Real, hiszen elsősorban a 18 eladott labdájának köszönhetően nem tudta visszavenni a vezetést az Efes. Hiába lett egyre ponterősebb Krsztics, Saricban már nem volt több pont a második félidőben, és az előző meccs hősétől, Matt Janningtől sem jött az extra ezúttal. Az utolsó percben, 63-68 után aztán két triplát is bevarázsolt Rudy Fernandez (17/9 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz), így pontot tett a mérkőzés és egyben a párharc végére.

Az Efes legjobb dobói: Krsztics 16, Janning 10/6
A Real Madrid legjobb dobói: Fernandez 17/9, Llull 14/6, Rodriguez 12/6, Reyes 10, Carroll 10/6

A három győzelemig tartó párharc végeredménye: 3-1 a Real Madrid javára.

 

Olympiakosz (görög) – FC Barcelona (spanyol) 71-68

Jorgosz Printezisz (14/3 pont, 3 lepattanó) a 2012-es, CSZKA Moszkva elleni döntő után ismét hős lett Pireuszban, hiszen 68-68-nál egy csodálatosan kijátszott, 5 másodperces támadás végén hatalmas triplát dobott be dudaszóra a görög. Ezzel a dobással Printezisz a Final Fourba juttatta az Olympiakoszt, és az addig is varázslatos hangulatú Béke és Barátság Sportcsarnokban elszabadult a pokol.

A Barcelona egyébként rendkívül összeszedetten játszott, talán csak az első meccsen voltak ennyire jók csapatszinten a katalánok, mint most. Remekül járt a labda a vendég kezeken, sok üres dobóhelyzetet tudtak kialakítani, amiket jó százalékkal értékesítették is a triplavonalon túlról. Az Olympiakosz viszont nagyon szenvedett támadásban, legtöbbször csak esetleges játékok jutottak nekik, ám 25-25-nél így is egyenlő volt az állás. A félidő előtti néhány perc a Barcának sikerült sokkal jobban, így az első 20 percben mindössze 29 pontig jutó görögöktől elhúztak a vendégek (29-37). Ante Tomic (13 pont, 7 lepattanó) és Tomas Satoransky (12/3 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz) kiválóan játszottak, az egész meccset is tekintve nekik volt a legnagyobb a szerepük a katalánok jó periódusaiban. Fordulás után rögtön 10 pontra nőtt a különbség, ám ez nem zavarta meg az Olympiakoszt, hiszen szépen lassan beindult a pireusziak támadógépezete is. Többek között Brent Petway két triplát, Othello Hunter pedig egy 2+1-es játékot tett hozzá az addig szinte egyedüliként veszélyes Vaszilisz Szpanulisz (17/9 pont, 5 gólpassz) teljesítményéhez. Ennek köszönhetően 50-50-nel futottak neki az utolsó negyednek a csapatok, az utolsó játékrészben egy új meccs kezdődött.

Lényegében a komplett barcelonai ötös, élén Brad Olesonnal Szpanuliszt üldözte, hogy ne tudjon több nagy dobást még csak elengedni sem a Most Vaszilisz Player. Ebbéli törekvésüket nagyrészt siker is koronázta, míg náluk szinte mindig más dobott kosarat vagy segített a helyére egy-egy labdát. A hazaiaktól aztán Vangelisz Mancarisz (11/9 pont, 3 gólpassz) lépett elő a végjátékra, és két hihetetlen triplával lendített csapatán, pedig 61-65-nél, az utolsó perc kezdetén még a Barca tűnt befutónak. Szapanulisz is a helyére tett egy nagyon nehéz közelit, ám Juan Carlos Navarrón kétszer is túl közel védekeztek a görögök, így két elkerülhető faulttal négy büntetőhöz juttatták a spanyolok klasszisát. Ő azonban 68-67-nél tőle szokatlan módon az egyik büntetőjét elrontotta, így döntetlen állásnál 5 másodperce még volt az Olympiakosznak a győzelem megszerzésére. Az egyből lekettőzött Szpanulisz továbbadta a labdát, Kosztasz Szlukasz pedig egy zseniális passzal továbbtette a játékszert Printezisznek, aki addig 5/0-t dobott triplából, ám dudaszóra a meccs, és az Olympiakosz eddigi szezonjának legfontosabb dobását a helyére küldte.

Hatalmas ünneplés vette kezdetét, a szurkolók a pályára rohantak, görögtüzeket gyújtottak, leszedték a mezeket kedvenceikről, és szó szerint még a palánkon is emberek lógtak. A szezon talán legjobb, de legalábbis a legdrámaibb összecsapása volt ez, csak azt sajnálhatjuk talán, hogy nem játszik még egy utolsó meccset egymással ez a két csapat. A Barcelona idén tehát nem lesz ott a négyesdöntőben, az Olympiakosz viszont majd a CSZKA Moszkvával szemben próbálhat meg döntőbe jutni.


Az Olympiakosz legjobb dobói: Szpanulisz 17/9, Printezisz 14/3, Mancarisz 11/9
A Barcelona legjobb dobói: Tomic 13, Satoransky 12/3, Abrines 11/6

A három győzelemig tartó párharc végeredménye: 3-1 az Olympiakosz javára.

 

A párharcok végeredménye:

 

A Final Four menetrendje:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus