Euroliga: Shved eldöntötte a moszkvai rangadót

Az 50 pontot szerző Alexej Shved – Tyrese Rice duó egy remek meccsen győzelemre vezette a Himkit a CSZKA ellen a Top16 nyitómeccsén.

Az 50 pontot szerző Alexej Shved – Tyrese Rice duó egy remek meccsen győzelemre vezette a Himkit a CSZKA ellen a Top16 nyitómeccsén, a másik nagy rangadón pedig a nagyszerűen visszatérő Vaszilisz Szpanulisz és az Olympiakosz átlépett a Barcelonán.

 

Top16, 1. forduló

E-csoport

Unicaja Malaga (spanyol, 1-0) – Darüssafaka Dogus (török, 0-1) 70-62

Edwin Jackson bitang nagy kosaraival biztosította a Malaga a Darüssafaka elleni sikerét, így a spanyoloknak sikerült jobban a rajtjuk a Top16-ban. Pedig az isztambuliak kezdték jobban a meccset, az első félidőben inkább az történt a pályán, amit ők akartak. 18-26-nál volt a legnagyobb előnyben a Darüssafaka, félidőre azonban felzárkózott 3 pontra a Malaga (29-32), lényegében eltűnt tehát a különbség a csapatok között. Fordulás után jobban kezdtek a vendéglátók, gyorsan meg is fordították a meccset, ám a törökök sem hagyták leszakítani magukat. 54-53 után azonban jött Jackson és a Malaga, a francia hatalmas triplákat és zsákolást produkált, illetve 7 ponttal vette ki a részét a spanyolok 10-0-s rohamából, amellyel eldőlt a találkozó. A Darüssafaka legjobbja kimagaslóan Semih Erden (15 pont, 11 lepattanó, 3 blokk) volt, de mellé kellett volna még valaki a vendégek győzelméhez.

A Malaga legjobb dobói: Jackson 20/9, Kuzminskas 15/6, Hendrix 13/3
A Darüssafaka legjobb dobója: Erden 15

 

F-csoport

Himki Moszkva (orosz, 1-0) – CSZKA Moszkva (orosz, 0-1) 91-89

A második félidőre alaposan feljavuló Alexej Shved (28/12 pont, 5 gólpassz) középtávolijával megnyerte a Himki a CSZKA elleni moszkvai derbit. Shved és Tyrese Rice (22/6 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) voltak a Himki roppant fontos győzelmének fő letéteményesei, mindkét hátvéd hatalmasat játszott a legfontosabb pillanatokban. Rice akkor állt csapata élére, mikor a legnagyobb bajban voltak a hazaiak, hiszen az első félidőben már 14 ponttal, 41-27-re vezetett a Milos Teodoszics (18/9 pont, 7 gólpassz, 4 lepattanó) által vezetett CSZKA. Rice és a Himki erőfeszítéseit azonban csak részben koronázta még siker ekkor, hiszen Cory Higgins parádés, félpályás dobásával a nagyszünetben még mindig 10-zel ment a hadsereg csapata (41-51).

A félidőben még csak 6 pontnál tartó, utána azonban 22-t termelő Shved megtáltosodott a folytatásra, egymás után szórta a kosarakat, így nemcsak fordított, hanem 80-72-re el is húzott a végjáték előtt a Himki. Az addig önmagához képest felettébb szürke Nando De Colo (20/6 pont, 6 gólpassz, 3 lepattanó) is elkezdett betörni és faultokat kiharcolni, így vissza tudott kapaszkodni a CSZKA. A nagy adok-kapok végén aztán 89-89-nél támadhatott a Himki, a labda Shved kezébe került, aki 1.1 másodperccel a vége előtt bedobta a nagyon nehéz, meccsnyerő duplát. Teodoszicsnak volt még egy lehetősége egyenlíteni, ám kiszorított helyzetből nem tudott betalálni, így a házigazdák ünnepelhettek.

A Himki Moszkva legjobb dobói: Shved 28/12, Rice 22/6, Augustine 12
A CSZKA Moszkva legjobb dobói: De Colo 20/6, Teodoszics 18/9, Higgins 16/6
 

Olympiakosz (görög, 1-0) – FC Barcelona Lassa (spanyol, 0-1) 74-62

Az újult erővel visszatért Vaszilisz Szpanulisz (11/3 pont, 9 gólpassz) vezérletével az Olympiakosz a vártnál sokkal simábban győzte le a Barcelonát, a gránátvörös-kékeknek nem volt esélyük a győzelemre. A görögök sokkal élesebbek voltak a katalánoknál, szinte az összes kétesélyes labdát ők tudták megszerezni, ami igencsak árulkodó volt, fejben nőttek ellenfelük fölé a pireusziak.

Az első másfél negyedben még tartotta magát a Barca (23-24), a félidő vége azonban egyértelműen az Olympiakoszé volt, akik egy hatalmas, 16-2-es rohamot vezényelve mehettek az öltözőbe. Ante Tomic (16 pont, 3 lepattanó, 10/7 mezőnyből) saját maga által megcsinált helyzetein kívül alig volt értékelhető játéka a katalánoknak, és ez nem változott számottevően a folytatásban sem. Az Olympiakosz ilyen magas szintű csapatjátékkal és védekezéssel talán még nem rukkolt ki eddig az idei szezonban. Mikor zárkózott volna a Barca, a padról visszahozott, az egész meccsen rendre jó döntések hozó Szpanulisz egy kosárral és két gólpasszal hűtötte a kedélyeket, így a vége 12 pontos hazai siker lett.

Az Olympiakosz legjobb dobói: Szpanulisz 11/3, Hunter 10
A Barcelona legjobb dobói: Tomic 16, Satoransky 12/3

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus