Euroliga: Sorsfordító meccsek jöhetnek ma

Az Euroliga alapszakaszának félidejéhez érkeztünk, az ötödik forduló mai programjában pedig négy olyan összecsapás is szerepel, ami után a vesztes már most pokolian nehéz helyzetbe kerül. Az egyik ezek közül az A-csoport orosz rangadója, amit a DIGI Sporton is megnézhetünk. Szintén élő TV-s közvetítésben követhetjük nyomon a Malaga és a Maccabi összecsapását. Lássuk, mit érdemes tudni a mai párharcokról!

Alapszakasz, 4. forduló

A-csoport
    
UNICS Kazany (orosz, 1-3) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 1-3) (17.00, TV: DIGI Sport 1, ÉLŐ)

A két orosz csapat, a Kazany és a Nyizsnyij Novgorod aligha okozhatnak nagyon nagy meglepetést egymásnak, főleg, hogy hétfőn még a VTB Ligában csaptak össze egymással. Akkor is a Kazany volt a pályaválasztó, ám mégis a Nyizsnyij távozott győztesen Tatárföldről a veretlen csapatok rangadójáról. Az Euroligában már nem megy ilyen fényesen a két gárdának, a Real Madrid, az Efes és a Zalgiris mögött valószínűleg csak egyikük juthat a Top 16-ba, úgyhogy a presztízsen túl is hatalmas a tétje a mérkőzésnek, amit élőben nézhetünk meg a DIGI Sporton. Egy héten belül kétszer legyőzni idegenben a Kazanyt nagy bravúrnak számítana, a hétfői eredménytől függetlenül azért itt most Langfordék tűnnek a meccs favoritjának.

 

B-csoport

Unicaja Malaga (spanyol, 3-1) – Maccabi Tel-Aviv (izraeli, 2-2) (20.45, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

A Malaga és a Maccabi ígéretesnek tűnő összecsapását is figyelemmel követhetjük a TV-ben, melynek során mindkét félnek van mit bizonyítania, hiszen a két gárda önbizalmát alaposan megtépázták a múlt héten. Természetesen a spanyoloknál sokkal kisebb a baj, hiszen a Cedevita, az ALBA Berlin és a Limoges elleni meccseket hozták az elvártaknak megfelelően. Múlt héten azonban Milos Teodoszics és a CSZKA azért nyomatékosította Vazquezékben, hogy mégiscsak az oroszok a csoport toronymagas favoritjai. A Maccabi ennél sokkal fájóbb és nehezen magyarázható vereséget szenvedett, hiszen az addig nyeretlen Cedevita tudott győztesen távozni a tel-avivi Nokia Arenából. A 2-2-vel álló címvédőnek a renomé helyreállításán túl a győzelmei számát sem ártana növelnie, a Malaga pedig megszilárdíthatja második helyét és bizonyíthatja, hogy egy nagycsapatot is képes legyőzni.

 

C-csoport

FC Bayern München (német, 1-3) – Fenerbahce Ülker (török, 2-2) (20.15)

A Bayern Münchenre a Milano és a Turow elleni fiaskók után – melyek közül főleg utóbbi volt elkeserítő – újabb nagy feladat vár, a szintén két vereségből érkező Fenerbahce elleni meccsen. Az egyik csapat negatív szériája biztosan megszakad tehát, a másiké viszont folytatódik, de kétségkívül a bajoroknak van több vesztenivalójuk. A Bayern már a harmadik hazai meccsét játszhatja az első kör végén, a visszavágókon pedig a Barcelonát fogadja, ami szintén nem lesz életbiztosítás, a közvetlen riválisok közül pedig a Panához, a Milanóhoz és a Fenerhez egyaránt utazni kell majd. Egyedül a Turow ellen számítanának esélyesnek, tehát talán túlzás nélkül állítható, hogy az egyébként remek kerettel rendelkező németeknek már ez a meccs is élet-halál harc lesz. A Fenernek is nagy szüksége lenne egy győzelemre, amivel lélegzetvételnyi előnyhöz juthatnának a kegyetlenül nehéz halálcsoportban.

 

EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 1-3) – PGE Turow (lengyel, 1-3) (20.45)

Nagy érzelmi töltettel érkezhet a Turow a lombard fővárosba, a lengyel kiscsapat ugyanis története első Euroliga győzelmét ünnepelhette múlt héten, ahogy fentebb említettük a Bayern ellenében. A Milano esetében ilyenfajta lelkesedésről aligha beszélhetünk, hiszen a müncheni összeszedett játék és győzelem után újra lesújtóan teljesített az itáliai gárda, a Pana minden megerőltetés nélkül robogott át rajtuk legutóbb. A bajnokságban sem tündököl a címvédő, hiszen Hangáék után a Reggio Emilia is két vállra fektette őket. Ezúttal azonban mindegy, hogy hogyan, de a piros-fehéreknek hozniuk kell a Turow elleni meccset, ahol természetesen ők a favoritok a sok negatív előzmény ellenére is.

 

D-csoport

Neptunas Klaipeda (litván, 1-3) – Valencia Basket (spanyol, 1-3) (18.00)

A Valenciánál múlt héten átszakadt a gát, hiszen az első meccsek színtelen-szagtalan játéka után végre élet költözött Perasovic mester fiaiba. Ennek meg is lett az eredménye, a Laboralt helyenként kifejezetten jó játékkal verték és megszerezték hőn áhított első sikerüket. A Valencia célja természetesen az, hogy lendületből behúzzák a Neptunas elleni meccset is, így 0-3-as kezdésük ellenére nem is állnának rosszul a folytatás – elsősorban a Galata és a Zvezda elleni hazai meccsek – előtt. Ez azonban egyáltalán nem lesz egyszerű feladat, hiszen a Neptunas az idegenbeli sima vereségek ellenére otthon teljesen más arcát mutatja, a Zvezdát legyőzte, a veretlen Olympiakosz pedig csak hosszabbításban tudta felülmúlni őket Klaipedában. Mindezek mellett a hazaiak bizonyára kettőzött erővel fognak küzdeni, hiszen ez az utolsó szalmaszál számukra, hogy reális esélyeik lehessenek a folytatást illetően.

 

Laboral Kutxa Vitoria (spanyol, 2-2) – Crvena Zvezda Telekom (szerb, 2-2) (20.30)

Tavaly szintén az alapszakaszban találkozott egymással az akkor még Hanga Ádámmal felálló Laboral Kutxa és a Crvena Zvezda. Akkor a szerbek oda-vissza verték a baszkokat, ám végül mégis a belgrádiak estek ki, míg a Laboral második helyen végzett csoportjában. Ezzel most is kiegyeztek volna Vitoriában, ám jelen állás szerint aligha férne bele egy hazai vereség a Laboralnak, hiszen nagyon sűrű a mezőny az Olympiakosz mögött. A meccs legjobban várt párharca Thomas Huertel és Marcus Williams ütközete lesz, a két virtuóz irányítón az átlagosnál is több múlik mindkét oldalon, így amelyikük jobban teljesít, annak csapata is fölénybe kerülhet a másikkal szemben.

 

Olympiakosz (görög, 4-0) – Galatasaray (török, 2-2) (20.45)

Az Olympiakosz nem díszmenetben ugyan, de szorgosan gyűjtögeti győzelmeit, eddig mindegyik ellenfelét így vagy úgy, de legyűrte. Nyilván ez a cél ezúttal is, egy újabb sikerrel a görögök már félig-meddig csoportgyőztesnek érezhetnék magukat. A Galata viszont teher nélkül játszhat, nem ezt a meccset kell megnyerniük a törököknek, egy esetleges bravúr viszont rengeteget jelentene számukra. Itt is a két irányító, Vaszilisz Szpanulisz és Carlos Arroyo egymás elleni produkciója lehet az egyik csemege a mérkőzésen, a két, lassan veterán korba érő sztár egyaránt csapata motorja. A görögök dolgát Jorgosz Printezisz és Matt Lojeski, a Galatáét pedig Martynas Pocius hiánya nehezíti majd.


Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!


A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus