Euroliga: Szpanulisz ellopta a showt Isztambulban

A pénteki játéknapon a Fenerbahce-Olympiakosz és a Crvena Zvezda-Galatasaray volt a két legérdekesebb derbi.

A Top 16 harmadik fordulójának zárónapján Andrew Goudelock helyett Vaszilisz Szpanulisz lett a Fener-Olympiakosz rangadó hőse. A Galata nagyszerű csapatjátékkal bevette Belgrádot, a Pana lesimázta a Zalgirist, a Laboral és a Milano pedig megszerezték első győzelmüket. Lássuk a pénteki játéknap összefoglalóját!

 

Top 16, 3. forduló

E-csoport
    
Panathinaikosz (görög, 2-1) – Zalgiris Kaunas (litván, 1-2) 77-58

Végtelenül sima, egyoldalú meccset játszott egymással a Panathinaikosz és a Zalgiris, a görögök gond nélkül húzták be újabb hazai győzelmüket. 9-0-s kezdéssel jelezték a Zöldek, hogy itt ma csak egy csapat nyerhet, a negyed vége előtt, 24-9-nél pedig már 15 pont volt a hazai fór. A kaunasi alakulat ekkor még összekapta magát, felzárkózott 28-24-re, ám több nem volt bennük ezen a mérkőzésen. Félidőre ismét visszaállt a kétszámjegyű különbség (46-33), a későbbiekben pedig ez még tovább nőtt. Elsősorban James Gist (13/3 pont, 3 lepattanó) révén látványos elemekben sem volt hiány, remekbe szabott zsákolások szórakoztatták a közönséget. A Panában csak hét játékos szerzett pontok, de közülük hatan is eljutottak a 10-es határig. A Zalgirisnél ezzel szemben szinte kivétel nélkül terített betli volt az egész csapat, még a mindig megbízható James Anderson is csak 5 pontig jutott, 13/2-es mezőnymutatóval. Ilyen teljesítménnyel nemcsak a Pana otthonában lettek volna esélytelenek a litvánok.

A Panathinaikosz legjobb dobói: Pappasz 14, Gist 13/3, Slaughter 11/9, Jankovics 11/3, Batista 11, Focisz 10/3
A Zalgiris legjobb dobói: Cherry 13/6, Ulanovas 10

 

Crvena Zvezda Telekom (szerb, 0-3) – Galatasaray (török, 2-1) 65-74

A Zvezda és a Galatasaray legutóbbi, novemberi meccse alkalmával, Isztambulban tragikusan elhunyt szerb szurkolóra emlékeztek a meccs előtt, és ennek jegyében is telt a két csapat szezonbeli harmadik összecsapása. Jó iramban kezdtek a felek, mindkét gárda megtalálta a gyűrűig vezető utat, egy negyednyi játék után 19-21 állt az eredményjelzőn. A folytatásban aztán az addig tapasztaltakkal szemben teljesen más mederbe terelődött a mérkőzés, a Galata az általa kedvelt stílust kezdte alkalmazni. Járatták a labdát, hosszúakat támadtak a törökök, miközben elkezdték tördelni ellenfelük játékát. Nem is tudott felpörögni a Zvezda, és a 18 ezer néző sem jött úgy tűzbe, ahogy arra a meccset megelőző légkör alapján számítani lehetett volna. A Galata irányított, ám egy 7-0-s etap után mégis a belgrádiak mehettek előnnyel a nagyszünetre (35-33).

Zoran Erceg védését nagyszerűen megszervezte Radonjics mester, a szerb erőcsatár 25 perc eltelte után tudott először betalálni honfitársai ellen. Nem úgy a szintén szerb Vladimir Micov (12 pont, 3 gólpassz), illetve Martynas Pocius (11/6 pont, 4 lepattanó), az ő vezetésükkel 12-2-es futást produkált és fordított a Galata. Továbbra is kontrollálta a meccset a bordó-sárga alakulat, türelmesen, a legjobb megoldásokat választva játszottak, jó volt nézni a teljesítményüket. A pályára lépő vendégjátékosok közül kivétel nélkül mindenki lendíteni tudott csapatán, a végén például az addig csendes Justin Carter lépett elő. 50-53-nál egy hatalmas sapkával állította meg a Zvezda felzárkózását az amerikai, majd mind a 10 pontját a meccs utolsó öt percében szerzete, távol tartva a szerbeket a meccs megfordításának esélyétől. Hiányoztak ezen az estén a jó teljesítmények a Zvezdából, egyedül Boban Marjanovicsra (18 pont, 7 lepattanó) lehetett támaszkodni, ám a végére ő is nagyon elfáradt. Ezzel a vereséggel nehéz helyzetbe került a kissé fásulttá váltó szerb gárda, a folytatásban már bravúrok is kellenek tőlük, ha valami igazán nagy eredményt szeretnének elérni.

A Crvena Zvezda legjobb dobói: Marjanovics 18, Williams 12/6
A Galatasaray legjobb dobói: Micov 12, Pocius 11/6, Arroyo 11/6, Carter 10/3

 

F-csoport

Fenerbahce Ülker (török, 1-2) – Olympiakosz (görög, 3-0) 68-74

Hamisítatlan török-görög rangadót vívott egymással a két Euroliga-óriás, a Fenerbahce és az Olympiakosz, amit végül a vendégek nyertek meg, köszönhetően a végjátékban hozott több jó döntésüknek. A Fener kezdte jobban a meccset, elléptek 18-11-re az első negyed hajrájában. Elkezdte azonban a felzárkózást az Olympiakosz, a második negyedre pedig nagyon leálltak a házigazdák, így csúnyán, 27-14-re elbukták ezt a játékrészt. Matt Lojeski (18/9 pont, 8 lepattanó) volt egészen káprázatos, az ő jó formája a végső dudaszóig kitartott, a mezőny legjobbja volt a szívós, vajkezű amerikai. Félidőben 43-36-ra vezettek a görögök, majd 49-40 is volt az előnyük, ami azért is volt nagy fegyvertény, mert ekkor a csapat motorja, Vaszilisz Szpanulisz (16/9 pont, 6 gólpassz) még igencsak takaréklángon pislákolt, tőle szokatlanul több volt a rossz megoldása, mint a jó.

A nagyszünet után úgy jött ki a pályára a Fener, ahogy egy hátrányban lévő csapatnak kell, és ennek ugyan nem azonnal, de meglett az eredménye. Andrew Goudelock (23/15 pont) tarthatatlan üzemmódba kapcsolt, vezérletével 56 pontnál egyenlített, majd átvette a vezetést az isztambuli gárda. A lendülete ekkor azonban megakadt a hazaiaknak, nem tudtak elszakadni az Olympiakosztól, így jöhetett a kiélezett végjáték. A görögök már oly sokszor bizonyították az elmúlt években, illetve ebben a szezonban is, hogy a meccsek ezen szakaszaiban nagyon ott vannak fejben, és ez ezúttal sem volt másként. Jorgosz Printezisz higgadtan értékesített egy triplát, majd 68-65 után az addig gyengélkedő Szpanulisz mutatta meg klasszisát. Tripladobás közben ütöttek nem túl okos faultot rajta a törökök, ami után mindhárom büntetőjét értékesítette, majd egálnál kíméletlenül bevágta a győzelmet jelentő trojkát. Lojeski elképesztően nagyot melózott a hajrában is, fontos lepattanók, és a meccs végét jelentő labdaszerzés is az ő nevéhez fűződik. Ezzel szemben a meccs nagy részében parádézó Goudelock két rossz vállalása adta meg Szpanulisznak a lehetőséget a győzelem megszerzésére, így a végén a görögből vált hős kettejük közül.

A Fenerbahce legjobb dobói: Goudelock 23/15, Vesely 13, Bogdanovics 10/6
Az Olympiakosz legjobb dobói: Lojeski 18/9, Szpanulisz 16/9

 

Laboral Kutxa Vitoria (spanyol, 1-2) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 1-2) 81-74

Megszerezte első győzelmét a Laboral Kutxa a Top 16-ban, nagy hajrábeli fordítással sikerült legyűrniük a baszkoknak a Nyizsnyij Novgorodot. Igaz, hogy csak néhány ponttal, de szinte a meccs egészében a vendégcsapat vezetett, a Laboral csak futott az eredmény után. Taylor Rochestie (24/18 pont, 5 gólpassz, 7/6 tripla) megállíthatatlan volt, mindössze egy triplát rontott el hét kinti rádobásából. De nemcsak ő, hanem a dupla-duplázó Art Parahuszki (12 pont, 11 lepattanó, 2 blokk) is nagyon jó volt, Tarence Kinsey viszont ezúttal betlizett, pedig az ő jó játékára nagy szüksége lett volna a Nyizsnyijnek, elsősorban az utolsó percekben. Három perccel a vége előtt még mindig az oroszok vezettek 70-65-re, ekkor azonban váratlanul megtáltosodtak a Laboral játékosai. Egymás után négyszer is eljutottak zsákolással vagy ziccerekkel a gyűrűig, 73-71-re átvették a vezetést, majd Mike James (14/6 pont, 5 lepattanó) nagy triplájával eldöntötték a meccset, a hátralévő mintegy 40 másodperc pedig a büntetőkről szólt. Érdekes meccs volt ez, a lényeg azonban a baszkoknak a győzelem, míg a Nyizsnyij sajnálhatja az elszalasztott lehetőséget. A Laboralban James mellett Tornike Shengelia (12 pont, 8 lepattanó) és Colton Iverson (10 pont, 10 lepattanó) voltak még jók, mindketten stabilitást adtak a lepattanózásban, aminek 46-34 arányban történő megnyerése – főleg a 18 támadópattanó – kulcsfontosságú volt a győzelem megszerzésében.

A Laboral Kutxa legjobb dobói: James 14/6, Shengelia 12, Begic 11, Iverson 10
A Nyizsnyij Novgorod legjobb dobói: Rochestie 24/18, Thompkins 14/6, Parahuszki 12

 

Unicaja Malaga (spanyol, 0-3) – EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 1-2) 77-84

A Milano tudta megtörni rossz sorozatát, miután győztesen hagyták el a Malaga otthonát, ezzel ők szerezték meg első győzelmüket. Az olaszok első két botrányos meccse után mi is leszedtük a keresztvizet az Olimpiáról, ezúttal viszont minden dicséretet megérdemelnek Luca Banchi tanítványai. A Milanónál általában kedv és hozzáállás kérdése, hogy tudnak-e jól teljesíteni, ebben a „főkolompos” többnyire Alessandro Gentile (20/3 pont), aki ezúttal a szebbik arcát mutatta, csapatkapitányhoz méltón igazi vezére volt a taljánoknak.

Jól kezdett a Milano, ám a feljavult védekezésének, illetve egy 13-2-es rohamnak köszönhetően félidőre fordítani tudott a Malaga (39-38). Fordulás után ismét a vendégek lélegezhettek fel, de 61-70 után egy 8-0-s szériával megint ott voltak közvetlen közelségben a spanyolok. Linas Kleiza (15/12 pont) állt ekkor csapata élére, egymás után két hármast is a helyére küldött, amire már nem volt válasza Vazquezéknek. Gentile és Kleiza mellett Joe Ragland (10/6 pont, 9 gólpassz) és Daniel Hackett (11 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) is jól játszott a vendégcsapatban. Ismét előjött a Malaga már sokszor emlegetett gyengéje, most sem tudott senki előlépni tőlük a kritikus pillanatokban. Ez volt a spanyolok utolsó tíz sorozatbeli meccsén a kilencedik vereség, nagyon elvesztették a fonalat, és könnyen lehet, hogy már most megpecsételődött a sorsuk.

A Malaga legjobb dobói: Toolson 13/9, Granger 13, Vazquez 11, Golubovics 10
A Milano legjobb dobói: Gentile 20/3, Kleiza 15/12, Brooks 12/6, Hackett 11, Ragland 10/6

 

A forduló korábbi eredményei:

E-csoport
Maccabi Tel-Aviv – FC Barcelona 70-68
ALBA Berlin – Real Madrid 61-79

F-csoport
Anadolu Efes – CSZKA Moszkva 69-78


A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus