Euroliga: Tel-Avivban verte az ALBA Berlin a címvédőt

Újabb hangos sikert aratott a német gárda a szárnyaló Maccabi megállításával, a Real, a Barcelona és az Olympiakosz viszont nem hibáztak.

Top 16, 7. forduló

E-csoport

Zalgiris Kaunas (litván, 2-5) – Real Madrid (spanyol, 6-1) 71-88

Egy félidőt bírt a Zalgiris a Real Madrid ellen, a meccs második felében viszont érvényesült a papírforma és a blancók a szezonban harmadszor is legyőzték a litvánokat. Ez a realitás a két gárda erejét nézve, de nagy szívvel és küzdeni tudással a hazaiak még eltüntették a különbséget a meccs elején. Ám az semmiképpen sem jó jel, ha a Zalgirisben Robertas Javtokas (12 pont, 6 lepattanó) a legponterősebb játékos, és a későbbiekben ez meg is bosszulta magát, hiszen a megszokott pontgyárosok – elsősorban a mindössze 5 egységig jutó James Anderson – nem tudták átvenni a marsallbotot. A nagyszünet után aztán a Real egyértelműen átvette a meccs irányítását, bátran forgathatta csapatát Pablo Laso, aminek következtében 11 madridi játékos is legalább 9 percet játszhatott, miközben mindegyikük szerzett pontot. Hárman emelkedtek ki az eredményesség tekintetében a vendégektől: a szinte hiba nélkül játszó Rudy Fernandez (17/9 pont, 8/6 mezőnyből), illetve Andres Nocioni (15/9 pont, 6 lepattanó) és Felipe Reyes (16/3 pont) szórták meg leginkább magukat.

A Zalgiris legjobb dobói: Javtokas 12, Milaknis 11/9
A Real Madrid legjobb dobói: Fernandez 17/9, Reyes 16/3, Nocioni 15/9

 

Maccabi Tel-Aviv (izraeli, 5-2) – ALBA Berlin (német, 3-4) 59-66

A játéknap és talán az egész sorozat eddigi legnagyobb szenzációját okozta az ALBA Berlin az ötös győzelmi szériában lévő regnáló bajnok idegenbeli legyőzésével. Igaz a Maccabi egyszer már okozott negatív szenzációt, hiszen az alapszakaszban a Cedevita is megverte őket Tel-Avivban, de azok még „más idők” voltak, azóta az izraeliek bombaformába lendültek. Ami azonban ment többek között a Real Madrid és a Barcelona ellen, az talán motiváció hiányában nem sikerült az európai mércével mérten német kiscsapat ellen. Ráadásul nagyon jól is ment minden az elején a házigazdáknak, a második negyedben több szép játék után 25-17-re vezettek, ami egy kicsit el is altathatta őket, mondván úgyis meglesz ez a győzelem is. Ez azonban nem így történt, félidőig egyetlen pontra zárkózott fel az ALBA (36-35), fordulás után pedig még inkább emelni tudott védekezése színvonalán a német gárda. A Maccabi csak szenvedett, a vendégek pedig már 47-39-re vezettek, ám a címvédő így sem adta fel, próbáltak visszajönni a meccsbe. Ez sikerült is nekik, az utolsó percben egyetlen triplányi különbség volt a csapatok között, ám a mezőny legjobbja, Jemel McLean (18 pont, 6 lepattanó) egy hatalmas zsákolással eldöntötte a meccset. A Maccabitól a hazai pályán szerzett 59 pont egészen botrányos teljesítmény, mindössze öt játékosuk szerzett pontot, ráadásul a büntetőkkel is igencsak bőkezűen bántak (19/10, 53%). Extrát egyedül Devin Smith (17/3 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz), illetve a padról beszállva Nate Linhart (15/6 pont, 8/6 mezőnyből) hozott közülük. Az ALBA a Barcelona és a Galatasaray után tehát a Maccabit is elkapta, erre aligha gondolt volna bárki is még két hónappal ezelőtt.

A Maccabi legjobb dobói: Smith 17/6, Linhart 15/6, Szkorcanitisz 12
Az ALBA Berlin legjobb dobói: McLean 18, Banic 11

 

FC Barcelona (spanyol, 4-3) – Galatasaray (török, 2-5) 82-70

A tavalyi playoff egyik párharca volt a Barcelona és a Galatasaray ütközete, ami többek között Carlos Arroyo sérülése okán a katalánok söprésével végződött. Arroyo ezúttal is maródi volt, és bár két kihagyott meccs után vállalta a játékot, de sok köszönet nem volt benne, pontot nem szerzett és -2-es indexet hozott össze 15 perc alatt. A Barcának is volt két nagy visszatérője, Brad Oleson és Juan Carlos Navarro (11/9 pont) hosszú hetek után jelentkeztek újra játékra, kettejük közül a klub ikonja mozgott sokkal jobban.

A Galatát dicséret illeti a helytállásáért, hiszen amíg erejük engedte küzdöttek becsülettel a törökök, de egy ilyen mély, Európa legszűkebb elitjébe tartozó csapat ellen, mint a Barcelona ez legfeljebb csak ennyire elég. Az első negyed még kiegyenlített volt (22-20), majd a katalánok kezdtek elhúzni, a félidőt is remekül zárták, így 52-39-es állásnál mehettek pihenőre a csapatok. A Galata azonban nem adta fel a küzdelmet, egy 9-0-s rohammal visszajöttek a meccsbe, 71-68-nál pedig ismét csak 3 pont volt a különbség. Ekkor fogyott el a tudomány a vendégeknél, a végjátékban már nem volt kérdés, biztosan zárta le a meccset a kiválóan triplázó (32/16, 50%) házigazda. Ante Tomic (12 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) és Justin Doellman (12/6 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz) nagyszerűen teljesítettek a magasemberek közül, de a Barca legjobbja ezen az estén Tomas Satoransky (17/9 pont, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés, 10/7 mezőnyből) volt. A Galatában Patric Young (11 pont, 14 lepattanó) ért el dupla-duplát, a legeredményesebb pedig Zoran Erceg (18/9 pont, 4 lepattanó) volt.

A Barcelona legjobb dobói: Satoransky 17/9, Nachbar 15/12, Tomic 12, Doellman 12/6, Navarro 11/9
A Galatasaray legjobb dobói: Erceg 18/9, Young 11

 

F-csoport

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 2-5) – Olympiakosz (görög, 6-1) 82-91

Először találkozott egymással a Nyizsnyij Novgorod és az Olympiakosz, és rögtön egy kiváló meccsel nyitotta meg a közös történelmét a két gárda. A meccs csak az utolsó percben dőlt el, az Olympiakosz egyébként is az ilyen szoros meccsek nagymestere, és ezúttal is ők örülhettek a kiélezett végjáték után. Pedig a meccsen sokáig inkább a Nyizsnyij akarata érvényesült, ám a görögök nem hagyták leszakítani magukat.

A meccs a hazaiaknak kedvező stílusban kezdődött, hiszen sok pont esett már az első percekben is, ami után 24-24-es döntetlennel zárult az első negyed. A folytatásban sem változott jelentősen a játék képe, az iram egy kicsit alábbhagyott, de fej-fej mellett haladtak a nagyszünetig a csapatok (42-41). Fordulás után aztán a brillírozó Art Parahuszki (25 pont, 11 lepattanó, 2 blokk, 16/11 mezőnyből) nyolc pontot szerzett zsinórban, amivel 53-46-nál lélegzetvételnyi előnyhöz jutottak az oroszok. Tartották is sokáig vezetésüket, majd a harmadik negyed végén Kosztasz Szlukasz a dudaszóra dobott egy nehéz tempót, amivel visszaszerezte csapatának a momentumot (66-63). Innentől aztán megint együtt voltak a végletekig a csapatok, a hajrában pedig Jorgosz Printezisz (20/3 pont, 5 lepattanó) és Vaszilisz Szpanulisz (13/6 pont, 6 gólpassz) lehozták a meccset az Olympiakosznak. Elsősorban a Most Vaszilisz Player teljesített hősiesen, hiszen 80-81-nél előbb csak háromból egy büntetőjét dobta be, majd eladott egy labdát is, ám klasszisát igazolva kijavította ezeket a hibáit. Egy perccel a vége előtt bravúros vetődéssel szerzett és mentett meg egy labdát, majd Othello Hunterrel (10 pont, 6 lepattanó) zsákoltatott egy hatalmasat, végül pedig négy jó büntetőjével és utolsó másodperces triplájával pontot tett a meccs végére.

A görögök egyébként kiválóan megoldották a Nyizsnyij kulcsembereinek védését, hiszen a tarthatatlan centeren, Parahuszkin kívül csak Taylor Rochestie (18/9 pont, 5 gólpassz) volt igazán jó, Trey Thompkins és a hullámvölgybe került Tarence Kinsey viszont ki voltak kapcsolva, ezt figyelembe véve meglepő, hogy ilyen szoros lett a mérkőzés.

A Nyizsnyij Novgorod legjobb dobói: Parahuszki 25, Rochestie 18/9, Antonov 13/9, Kinsey 11/3
Az Olympiakosz legjobb dobói: Printezisz 20/3, Szpanulisz 13/6, Petway 12/9, Hunter 10, Darden 10

 

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus