Euroliga: Tovább robog a Zvezda-expressz

Az eheti dupla forduló csütörtöki játéknapjának első meccsén a Fener 15 pontos hátrányt ledolgozva verte egy nagyon jó meccsen a városi rivális Galatát, a Zvezda 16-0-s kezdéssel alapozta meg sorozatban hetedik sikerét a Pana elleni rangadón, a Maccabi pedig végül kiszenvedte a győzelmet a Kazany ellen.

Alapszakasz, 20. forduló

Fenerbahce (török, 13-7) – Galatasaray Odeabank (török, 6-14) 85-80

Ahogy azt remélni lehetett, a két nagy isztambuli rivális, a Fenerbahce és a Galatasaray a csapatok helyezésétől függetlenül egy nagyon nagy rangadót játszott egymással. Végül az esélyeknek megfelelően a Fener nyert ugyan, ám ezért a sikerért vért kellett izzadnia a tavalyi döntősnek, hiszen a harmadik negyedben még 15 ponttal a Galata vezetett. A vendégek egyébként remekül kapták el a rajtot, 11-22-nél pedig még mindig dupla annyi pontjuk volt, mint ellenfelüknek. A Galatát tavaly Eurocup-győzelemig repítő Blake Schilb (21/6 pont, 7 gólpassz), Sinan Güler (17/9 pont, 8 gólpassz, 3 lepattanó), Vladimir Micov (14/6 pont, 5 gólpassz) trió ismét tündökölt, a félidő után nem sokkal pedig kialakult a meccsen a legnagyobb különbség (41-56). A játékrész végére ettől függetlenül egyetlen pontra zárkózott fel a korábbinál jóval magasabb fordulatszámon pörgő Fener (64-65), akiknél Jan Vesely (20 pont, 7 lepattanó, 9/8 mezőnyből) fantasztikusan helyettesítette a most sem bevethető Ekpe Udoh-t, Bobby Dixon (17/15 pont) pedig elkezdte szórni a triplákat. A sárga-kékek nagy lendülete ide vagy oda, a Galata nem hagyta lerázni magát, és a negyedik negyedben is végig tartotta a néhány pontos előnyét. Egészen az utolsó percig, mikor 79-80-nál érkezett a szoros hajrákban menetrendszerűnek számító ötödik Dixon-tripla is, az ellentámadásban pedig Vesely remekül adta el a támadófaultot, így a Fener játékosai és szurkolói örülhettek.

A Fenerbahce legjobb dobói: Vesely 20, Dixon 17/15, Bogdanovics 14/9, Datome 14/6
A Galatasaray legjobb dobói: Schilb 21/6, Güler 17/9, Micov 14/6

 

Crvena Zvezda mts (szerb, 12-8) – Panathinaikosz Superfoods (görög, 11-9) 72-66

16-0-s kezdéssel robogott át a Crvena Zvezda a meccs elején a Panathinaikoszon, amellyel megalapozta a szerb alakulat a sorozatban immár hetedik sikerét. A találkozó első hat percében a Pana 9 dobást rontott el és eladott 4 labdát is, ezt használta ki kiválóan a Zvezda. A túlságosan jó kezdés azonban sokszor nem jelent hasonlóan jó befejezést is, ezúttal ez nem így történt, ám a folytatásban azért alaposan meg kellett még küzdeniük a belgrádiaknak a sikerért. Az utóbbi hetek legjobb Pana-játékosa, Mike James (19/6 pont, 3 gólpassz) mellett ugyanis Kenny Gabriel (23/15 pont, 4 lepattanó, 7/5 tripla) lépett elő, aki ezúttal nemcsak zsákoló showt tartott, hanem pazarul szórta a triplákat is. 5/5-tel kezdett a hármasvonalon túlról, az ötödik távoli bombája ráadásul már a görögök vezetését jelentette (48-50). Ahogy azt megszokhattuk tőlük, a szerbek nem pánikoltak ekkor sem, hanem szépen újraszervezték játékukat, és ismét emeltek védekezésük színvonalán. A záró játékrészben mindössze 10 pontot engedélyeztek vendégeiknek, akik 64-63 után négy percen át nem tudtak betalálni, a hazaiak két legjobbja, Marko Szimonovics (13/3 pont) és Ognjen Kuzmics (10 pont, 14 lepattanó) viszont 6 egységet is hozzátettek csapatuk terméséhez ez idő alatt. A Zvezda fantasztikus csapatmunkájáról és egységességéről sokat elárul, hogy úgy tudtak megverni egy ilyen kiváló csapatot, mint a Pana, hogy 13 pontnál senki nem szerzett többet közülük, viszont tízen is legalább 4 egységig jutottak. Ezzel a sikerrel a szerbek az athéniak elé kerültek a tabellán, az egymás elleni összevetésben viszont a Pana maradt a jobb, köszönhetően az OAKA-ban aratott 11 pontos sikerüknek.

A Crvena Zvezda legjobb dobói: Szimonovics 13/3, Mitrovics 11, Kuzmics 10
A Panathinaikosz legjobb dobói: Gabriel 23/15, James 19/6, Rivers 12/6

 

Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 7-13) – UNICS Kazany (orosz, 7-13) 60-52

Roppant gyenge, minden várakozást alulmúló meccset vívott egymással a Maccabi és a Kazany, amit végül teljesen megérdemelten az izraeliek tudtak megnyerni. A mutatott teljesítményre az egyébként sem túl bő kerettel rendelkező Kazanynak lehet jobb magyarázata, akiknél az eheti második fordulóban Quino Colom mellett Art Parakhoszki sem játszhatott az alapemberek közül. A legnagyobb sztárjuk, Keith Langford (12/3 pont, 5 lepattanó) pedig teljesen ritmusát vesztette és hullámvölgybe került az elmúlt meccseken, hiszen 12 pontot azért betermelt, ám ezt elképesztően gyenge mezőnyszázalékkal (21/4, 19%) tette. Ami a Maccabit illeti, gyenge játék ide vagy oda, az izraeliek számára most a legfontosabb, hogy be tudták húzni a győzelmet, amivel elmozdultak a tabella aljáról. A meccs felvezetőjében vizionált lehetőségek közül sem Langford megállíthatatlansága, sem pedig a remeklő Maccabi-támadógépezet nem vált valósággá, a tel-aviviak azonban így is végig vezetni tudtak az összecsapás során.  A Kazany mindent megpróbált a fordítás érdekében, ám az utolsó hét percben 11 pontot szerző Andrew Goudeluck (17 pont) főszereplésével ezeket a kísérleteket vissza tudta verni a Maccabi.

A Maccabi legjobb dobói: Goudelock 17, Ohayon 10/6
A Kazany legjobb dobói: Johnson 13/9, Langford 12/3

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus