Euroliga: Tud-e nyerni a Fener és a Barca?

Ez a pénteki játéknap legnagyobb kérdése, hiszen a törököktől Bogdanovics esett ki az isztambuli rangadó előtt, a Barcánál pedig lassan a fél csapat sérült. Mindkét meccset élőben követhetjük a TV-ben, ahogy a Pana-Zvezda derbit is. A Maccabi a Zalgirishez látogat.

Alapszakasz, 4. forduló

Galatasaray Odeabank (török, 0-3) – Fenerbahce (török, 3-0) (19.00, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

A forduló második isztambuli rangadóját rendezik a pénteki nyitómeccsen, hiszen a tegnapi Darüssafaka-Efes derbi után a Galatasaray ma a Fenerbahcét fogadja. Érdekesség, hogy bár a két csapatnak régre visszanyúló közös múltja van, az Euroligában most néznek először farkasszemet egymással. Szintén külön pikantériát ad a mérkőzésnek, hogy a Fener korábbi kapitánya, Emir Preldzic most a nagy rivális színeiben játszhat korábbi társai és edzője ellen. Ami az esélyeket és az előjeleket illeti, a Kazany mellett a Galata másik olyan csapat, aki még nem nyert meccset, ezt a rossz tendenciát ki más, mint Veselyék ellen törnék meg a bordó-sárgák. A Fener azonban idén is a mezőny egyik legjobb csapata, ráadásul hétről hétre jobban játszanak és eddig még nem szenvedtek vereséget. A csapat fejlődését visszavetheti azonban Bogdan Bogdanovics keddi bokasérülése, ami miatt hetekre kidőlt a Fener egyik legjobbja. Helyére most többeknek is elő kellene lépniük, elsősorban a szezont eddig csak testben elkezdő Luigi Datoménak, illetve a nagy reményekkel igazolt, ám eddig még be nem illeszkedő James Nunnallynek. Nagy kérdés, hogy melyik csapat tudja ráerőltetni a saját stílusát a másikra, hiszen míg a Galata nyeretlensége ellenére is a negyedik legtöbb pontot szerzi (86.3), addig a Fener a legkevesebbet engedi (68.7) ellenfeleinek.

Zalgiris Kaunas (litván, 1-2) – Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 1-2) (19.00)

Ahogy a Galata-Fener rangadó, úgy a Zalgiris és a Maccabi összecsapása is az eltérő stílusok találkozása lesz, hiszen míg az izraeliek a magas intenzitású játékot forszírozzák, addig a litvánok a kontrollált kosárlabdát alkalmazzák. Ezt jól mutatja a csapatok által dobott pontok száma, amiben a Maccabi a második legtöbbet (92.3), a Zalgiris viszont a második legkevesebbet (74) teljesíti meccsenként. E statisztika és a keretek erőssége közti különbség alapján is a tel-avivi gárdát tekinthetjük a meccs esélyesének, akik kedden a Galata ellen új edzőjükkel megszerezték első győzelmüket, ami plusz lökést adhat nekik. A Zalgirio Arenában a kaunasiak azonban mindig mindenkire veszélyesek, Hangáékat például már el is kapták odahaza a Jasikevicius-tanítványok. Apropó Jasikevicius, a litván legenda vezetőedzőként először készül a Maccabi ellen, akikkel két Euroliga-győzelmet is ünnepelhetett.

Panathinaikosz Superfoods (görög, 2-1) – Crvena Zvezda mts (szerb, 2-1) (20.15, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

Egy nagyon kemény, fizikális mérkőzésre van kilátás a Panathinaikosz és a Crvena Zvezda randevúja alkalmával, ami remélhetőleg egy szoros ütközet is lesz egyben. Mindkét csapat kellőképpen motivált lehet, hiszen egyaránt lélekemelő győzelmeken vannak túl, még ha más-más körülmények közt is születtek meg azok. A Panában Xavi Pascual sikeresen mutatkozott be, miután főként Nick Calathesnek köszönhetően hatalmasat hajráztak a görögök, az utolsó három percben tízpontos hátrányból fordítottak Bambergben. A Zvezda ennél jóval magabiztosabban intézte el odahaza a Barcelonát, a második félidőt már teljes egészében kontrollálta a szerb alakulat a sztárcsapat ellen. Mindketten meglovagolnák tehát jó momentumaikat egymás ellen is, a hazai pálya és az eheti sűrű menetrendben a bővebb rotációs lehetőségek miatt a Pana tűnik valamivel esélyesebbnek.

FC Barcelona Lassa (spanyol, 1-2) – Brose Baskets Bamberg (német, 1-2) (21.00, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

Nagyon kíváncsian várjuk, hogy mire megy az ezer sebből vérző Barcelona a Bamberg ellen, a katalánok jelenlegi állapotát tekintve nem lepődnénk meg egy esetleges vendéggyőzelmen sem. Az eddig is maródi Navarro, Koponen, Doellman trió mellé ugyanis kiesett Achilles-szakadás miatt a legutóbbi meccsen Pau Ribas is, így a hátvédsorban lassan már nem maradt bevethető embere Jorgosz Barcokasznak Riceon és Olesonon kívül. A Zvezda ellen nem is bírta el az újabb veszteséget a Barca, hiába kezdték jól a meccset, a végére nem maradt esélyük a győzelemre. A Bamberg is egy nehezen megemészthető vereségen van túl, hiszen ahogy az előző meccsnél már szóltunk róla, az utolsó másodpercekben hagyták kiénekelni a sajtot a szájukból a németek. Amennyiben Trinchieri mester tudja rendezni a sorokat csapatán belül, úgy komoly esélye lehet egy bravúrgyőzelmet elcsípni a Bambergnek.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A forduló eddigi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
CSZKA Moszkva – UNICS Kazany 98-80
Darüssafaka Dogus – Anadolu Efes 79-84
EA7 Emporio Armani Milano – Real Madrid 90-101
Baskonia Vitoria Gasteiz – Olympiakosz 90-95

 

A bajnokság állása:

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus