Euroliga: Túlórában Isztambult is bevette a CSZKA

Pénteken lezárult a Top 16 nyitófordulója, ahol nagy rangadók mellett több meglepő eredmény is született.

A Top 16 nyitófordulójában a CSZKA Moszkva hosszabbításban tudott diadalmaskodni a Fenerbahce otthonában, ezzel továbbra is veretlen a sorozatban. A Real Madrid uralta a Crvena Zvezda elleni meccset a belgrádi katlanban, a nagy rivális Barcelona viszont megégett az ALBA Berlin ellen, ez volt a forduló legnagyobb meglepetése. Érdekesség, hogy az F-csoportban csak vendéggyőzelem született, a CSZKA mellett az Efes, az Olympiakosz és meglepően simán az újonc Nyizsnyij Novgorod is nyerni tudott otthonától távol. Jöjjenek a részletek!

 

Top 16, 1. forduló

E-csoport

Crvena Zvezda Telekom (szerb, 0-1) – Real Madrid (spanyol, 1-0) 72-79

Második félidei jó játékával végül simán nyert a Real Madrid a Crvena Zvezda otthonában. 19 ezer szerb fanatikus volt kíváncsi a spanyol sztárcsapat vendégjátékára Belgrádban, és bár jobban kezdtek a vendégek, a Zvezda is meccsben tartotta magát. 21-20-nál átvette a vezetést a belgrádi alakulat, ami után szorosan, ám hispán előnnyel végződött az első félidő. Fordulás után, 43-42-nél ismét, és mint kiderült a meccsen utoljára visszavette a vezetést a Zvezda. A Real azonban többek között négy triplának köszönhetően egy 14-0-s rohamot vezérelt, ezzel leszakítva magáról ellenfelét. A különbség innen már nemhogy nem csökkent, inkább még tovább nőtt, a negyedik negyed elején, 47-65-nél végleg pont került a mérkőzés végére, a fennmaradó időben már csak kozmetikázott az eredményen a Zvezda.

A Real csapatszinten játszott nagyon jól, aminek köszönhetően a vártnál talán magabiztosabban pipálták ki a belgrádi katlanban a Zvezdát. A legjobb számokat egyénileg Rudy Fernandez (15/9 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz), Sergio Rodriguez (12/6 pont, 7 gólpassz) és Sergio Llull (5/3 pont, 9 gólpassz. 4 lepattanó) hozták a spanyolok közül. A madridiak remekül limitálták Marcus Williamst és Boban Marjanovicsot, ketten együtt csak 12 pontot szereztek, így nem volt igazi vezérük a szerbeknek, ami a második félidőben ütött igazán vissza.

A Crvena Zvezda legjobb dobói: Mitrovics 13/3, Zirbes 13, Kalinics 10
A Real Madrid legjobb dobói: Fernandez 15/9, Reyes 13, Rodriguez 12/6

 

ALBA Berlin (német, 1-0) – FC Barcelona (spanyol, 0-1) 80-70

Hatalmas meglepetésre legyőzte az ALBA Berlin a Barcelonát, előzetesen aligha fogadott volna erre bárki is nagy összegben. Főleg azután, hogy a katalánok úgy kezdtek, ahogy egy ilyen meccset kezdeni kell, hiszen a mérkőzés első 10 pontját szerezve rögtön az elején elhúztak 10-0-ra. A második játékrészben aztán 14 pontos deficit után a berliniek visszajöttek a meccsbe egy 9-0-s szériával, majd fordulás után átrobogtak ellenfelükön. Nem sok csapat képes rá, az ALBA viszont most véghezvitte, hogy mindössze 8 ponton tartotta a Barcát egy negyed alatt, aminek köszönhetően egyre csak nőtt a távolság a felek között. Az így megszerzett kétszámjegyű előnyét végig tartani tudta az ALBA, nem kellett izgulniuk a végén sem a németeknek.

A Barcában egyedül Marcelinho Huertas (23/6 pont, 7 gólpassz, 3 lepattanó, 3 labdaszerzés) játszott kiemelkedően. Ezzel szemben a hazaiak egymást múlták felül, Reggie Redding (16/3 pont, 8 lepattanó), Jamel McLean (16 pont, 8 lepattanó) és Leon Radosevic (16 pont, 5 lepattanó) egyaránt 16-16 pontot szereztek, és lepattanózásban is csapatuk erősségei voltak. Az esélytelenként pályára lépő germánoknak bejött a felszabadult játék, és szenzációs győzelemmel kezdték Top 16-os szereplésüket.

Az ALBA Berlin legjobb dobói: McLean 16, Redding 16/3, Radosevic 16, Renfroe 11/6, Hammonds 11/3
A Barcelona legjobb dobói: Huertas 23/6, Lampe 11/6, Doellman 10/6

 

F-csoport

Fenerbahce Ülker (török, 0-1) – CSZKA Moszkva (orosz, 1-0) 81-84 h.u.

Küzdelmes, harcos meccsen hozta el hosszabbításban a győzelmet a CSZKA Moszkva a Fenerbahce otthonából. Az első félidő a két csapat erejéhez méltó játékot hozott, minőségi játékot láthatott a kilátogató közel 13 ezer szurkoló, akik ezúttal remek hangulatot varázsoltak az Ülker Sports Arenába. Ennek ellenére a CSZKA-ról szólt a mérkőzés első fele, jobban játszottak ekkor Teodoszicsék. Elsősorban a büntetőket dobták kiválóan a vendégek, az első 25 kísérletük célba ért a vonalról, a végén pedig 36/33-mal fejezték be a meccset. A Fener azonban szívósan tapadt, így nem tudta pontokban is érvényesíteni fölényét félidőre a CSZKA (42-45).

A nagyszünetben aztán kihűlhettek a csapatok, hiszen nyoma sem volt a kezdeti színvonalas játéknak a fordulás után, szépen fogalmazva inkább a mérkőzés küzdelmes jellege dominált. Az izgalmakra viszont nem lehetett panasz, szoros volt a derbi, nem tudott meglépni egyik gárda sem. Végül a katasztrofális százalékkal dobó Sonny Weems (13/3 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz, 23/5 mezőnyből) a legfontosabb, egyenlítésért elengedett tempóját a helyére küldte, így kiharcolta a hosszabbítást a Moszkvának. A túlórában az apró momentumok az oroszoknak kedveztek, míg például a jól játszó Bogdan Bogdanovics (16/12 pont, 4 lepattanó) ziccere leperdült a gyűrűről, addig a vendégek jól jöttek ki a történésekből. A visszatérő Milos Teodoszics (12/6 pont, 6 gólpassz) nyolcméteres triplát vágott be, Kyle Hines (13 pont, 6 lepattanó, 3 blokk) összeszedett és kosárra váltott egy nagyon fontos támadólepattanót, Nando De Colo (10 pont, 5 lepattanó) pedig lezárta a meccset két büntetővel és egy labdaszerzéssel. Egyedüli csapatként továbbra is veretlen tehát a CSZKA, míg a Fener egy nyerhető rangadót bukott el saját otthonában.

A Fenerbahce legjobb dobói: Goudelock 19/15, Bogdanovics 16/12, Bjelica 10/3
A CSZKA Moszkva legjobb dobói: Weems 13/3, Hines 13, Teodoszics 12/6, De Colo 10, Voroncevics 10/6, Kaun 10

 

Laboral Kutxa Vitoria (spanyol, 0-1) – Anadolu Efes (török, 1-0) 67-72

Kiélezett végjátékban aratott fontos győzelmet az Efes Vitoriában, így idegenbeli győzelemmel kezdték meg a szereplésüket a Top 16-ban a törökök. Pedig jól indult a Laboral számára a meccs, 10-2-es rajtot vettek a hazaiak, majd 22-9-nél már 13 ponttal is vezettek. Az Efes azonban összekapta a védekezését, elvétve tudott csak pontokat szerezni a Laboral, 27-29-nél pedig már a vendégek vezettek. A folytatásban aztán újítani tudott a baszk gárda, ismét náluk volt az előny, ami 58-49-nél újfent a 10 pontos határt súrolta. Az Efes játékosai azonban nagyon akarták a győzelmet, a hajrában Sztratosz Perperoglu és Matt Janning egy-egy nagy triplával kiegyenlítettek, Stephane Lasme egy középtávoli tempóval pedig átvette a vezetést a kék-fehéreknek. A Laboral képtelen volt betalálni a végjátékban, így végül ellopta a győzelmet az Efes Baszkföldről. A vitoriaiak közül talán csak a szezon végéig megtartott Mirza Begic (16 pont, 7 lepattanó) emelhető ki, de a végén ő sem tudott segíteni.

A Laboral Kutxa legjobb dobói: Begic 16, James 12/3
Az Efes legjobb dobói: Perperoglu 15/9, Lasme 13

 

Unicaja Malaga (spanyol, 0-1) – Olympiakosz (görög, 1-0) 61-69

Vaszilisz Szpanulisz (11/9 pont, 10 gólpassz) vezérletével uralta a Malaga elleni meccset az Olympiakosz, a meccs irányítását végig kézben tartva nyertek a görögök. A jó hazai kezdést egy 13-2-es szakasszal ellensúlyozta az Olympiakosz, ezzel a pireusziak átvették a vezetést, amit már később sem adtak ki a kezükből. A vendégek védekezése nagyon egyben volt, a kritikusnak tűnő pillanatokat mindig jól átvészelték, támadásban pedig Szpanulisz nagyszerűen szabott fazont csapatának. Othello Hunter (18 pont, 7 lepattanó, 10/9 mezőnyből) korlátlan úr volt a palánkokhoz közeli légtérben, hatalmas zsákolásokkal demoralizálta a spanyolokat, aminek köszönhetően egészen elképesztő, 90%-os hatékonysággal fejezte be a meccset. 

A Malaga legjobb dobói: Granger 15, Kuzminskas 12/6, Thomas 11, Vazquez 11
Az Olympiakosz legjobb dobói: Hunter 18, Szpanulisz 11/9, Lojeski 10/6

 

EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 0-1) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 1-0) 59-79

Meglepetésre nagyon simán elverte az újonc Nyizsnyij Novgorod a katasztrofálisan játszó Milanót a lombard fővárosban, a második félidőben momentuma is alig akadt Hackettéknek. Nagyszerűen, 8-0-lal kezdtek az oroszok, ám ekkor még elsősorban MarShon Brooks 9 pontos első negyedének köszönhetően felkapaszkodott, sőt, vezetett is a Milano. Az itáliaiak előnye egészen a félidőig kitartott, ekkor azonban érthetetlen módon teljesen összezuhantak a házigazdák. 17-3-as kezdéssel sokkolta a Nyizsnyij a Mediolanum Forum egyébként sem túl lelkes közönségét, a harmadik negyedet összességében 28-9-re hozták a látogatók, ezzel eldöntve a meccset. Az oroszok kulcsemberei egymást múlták felül, Trey Thompkins (19/3 pont, 15 lepattanó) hatalmas dupla-duplát hozott össze, Taylor Rochestie (19/9 pont, 8 gólpassz, 4 lepattanó) pedig szenzációsan tért vissza sérüléséből. Art Parahuszki (18 pont, 5 lepattanó, 3 blokk, 10/8 dupla) extra hatékonyan oktatta a palánkok alatt ellenfeleit, Tarence Kinsey (15/6 pont, 8 lepattanó) pedig a szokásos alázatos, hasznos játékát hozta. Ezen a négyesen kívül más nem is szerzett pontot a novgorodiak közül a sorsdöntő harmadik negyedben.

A Milano legjobb dobója: Brooks 18/3
A Nyizsnyij Novgorod legjobb dobói: Rochestie 19/9, Thompkins 19/3, Parahuszki 18, Kinsey 15/6


A forduló korábbi eredményei:

E-csoport
Galatasaray – Zalgiris Kaunas 78-69
Panathinaikosz – Maccabi Tel-Aviv 83-76


A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus