FIBA EC: Már csak öt továbbjutó hely sorsa kérdéses

A FIBA Europe Cup eheti fordulójában a Körmend és a Falco kikaptak, a Szolnok viszont továbbment, az Alba pedig nagyon jó helyzetbe került. Összesen öt továbbjutó kiléte bizonytalan még, 11 hely elkelt a következő körben. Lássuk, mi történt ezen a játéknapon.

Az A-csoportban az ESSM Le Portel (4-1) egy szoros meccsen az utolsó, 10 ponttal megnyert negyedének köszönhetően legyőzte a Telenet Antwerp Giantset (3-2), így a franciák már biztosan ott vannak a következő körben (70-73). A másik találkozón a Donar Groningen (3-2) simán hozta a kötelezőt a Bosna (0-5) ellen, majdnem 40 ponttal nyertek (94-56) - a hollandoktól Evan Bruinsma (34 pont, 10 pattanó) a forduló játékosa lett, a túloldalon pedig Cory Bradford (12 pont, 3 gólpassz) volt az egyik legjobb. Az utolsó körben a Donar az Antwerpet fogadja, azon a ki-ki meccsen dől el a másik továbbjutó kiléte.

A B-csoportban megvan a két továbbjutó. A Bakken Bears (4-1) egy rendkívül pontgazdag összecsapáson diadalmaskodott az SL Benfica (1-4) otthonában (95-108) - a jó eséllyel csoportgyőztesként végző dánoknál DeVaughn Akoon-Purcell a hét csapatába is befért, az ex-dombóvári Nicolai Iversen pedig három és fél perc alatt semmilyen statisztikát nem gyártott. A BC Nevezis (3-2) idegenben is legyőzte az Avtodor Szaratovot (2-3), méghozzá egy elég fordulatos meccsen - a félidei 15 pontos előnyükből összesen 3 maradt az utolsó 10 percre, de a harmadik negyedben 31 pontot dobó oroszok kifulladtak az utolsó felvonásra (9 dobott pont), így végül 10 pont fölötti előnnyel nyertek a litvánok (75-86), hiába szerzett a túloldalon az ex-kaposvári Branden Frazier 10 pontot és 3 gólpasszt. Mivel a Nevezis oda-vissza legyőzte az Avtodort, így már továbbmentek ők is a Bakken Bears mellett.

A C-csoportban még nyitott egy kérdés. A Kataja Basket (4-1) a második negyedben ellépett a Portótól (2-3), és bár a portugálok nagyot hajráztak, a finnek nyertek (86-90) - ezzel a hazaiak sorsa kikerült a saját kezükből. A Mornar Bar (3-2) ugyanis legyőzte a Kapfenberg Bullst (1-4), méghozzá egy elég egyoldalú összecsapáson (74-58). A montenegróiak egy győzelemmel jobban állnak, tehát ha megverik hazai pályán a Kataját, akkor biztosan továbbmennek, ha azonban kikapnak, a Porto pedig győzni tud az osztrákoknál, akkor a portugálok jutnak be a következő kanyarba, mert egymás elleniben két ponttal jobb a Porto a Mornar Barnál.

A D-csoportban az Egis Körmend (4-1) sima vereségéről (86-64) írtunk már a hét közben, a Basic-Fit Brussels (2-3) vendégeként kapituláltak Gasper Potocnikék, először a nemzetközi szezon során. A másik mérkőzésen a Keravnos (4-1) a Balkan (0-5) elleni idegenbeli mérkőzés első félidejében megszerzett előnyéből megélt a továbbiakban is, megerőltetés nélkül győztek a ciprusiak (75-84). Itt már egy körrel ezelőtt eldőlt a két továbbjutó kiléte, csak a csoportelsőség a kérdés az utolsó körben rendezendő Keravnos-Körmend derbin.

Az E-csoportban teljesen letisztult a kép. A U-BT Cluj Napoca (4-1) végig fölényben kosarazott a Dinamo Tbilisi (0-5) ellen, tükörsimán nyertek a kolozsváriak (97-74) - a győztes egyik legjobbja Lasan Kromah (21 pont, 4-4 pattanó és szerzett labda) volt, de hasznosan kosarazott Török Rolland (12 pont, 6 pattanó) és Ousmane Barro (8 pont, 7 pattanó) is. Az Istanbul BBSK (4-1) a második negyed közepén megszerzett előnyét leadta ugyan a végjátékra a Lukoil Academic (2-3) otthonában, de újítani tudtak a törökök, és ők is nyertek (86-90) - a hazaiaknál Hristo Nikolov megtöltötte a statlapot 6 pontja és 5 gólpassza mellett is. Az utolsó körben annyi kérdés maradt, hogy ha a Kolozsvár nyer hazai pályán a Lukoil ellen, vagy a törökök nem tudnak győzni Tbilisziben, akkor Kromah-ék a csoportelsők, ha viszont török és bolgár siker születik, akkor az isztambuli gárda a csoportelső.

Az F-csoportban az Alba Fehérvár (3-2) újabb nagy arányú győzelméről (52-74) volt már szó a Proximus Spirou Charleroi (3-2) ellen. A másik találkozón pedig a Cmoki Minszk (3-2) simán verte a Bnei Herzliyát (1-4), méghozzá nagyobb megerőltetés nélkül, a második félidőben egyértelműen az ellenfél fölé kerekedve (83-65) - a fehéroroszoktól David Kravish bekerült a játéknap álomötösébe is, Devon Saddler pedig 8 pontot és 4 gólpasszt hozott, igaz, nem igazán hatékonyan (4 VAL). Itt még több forgatókönyv is elképzelhető, de aki megnyeri az utolsó körben a Minszk-Fehérvár összecsapást, az biztosan továbbjut, ennyi fix - a másik csapat sorsa a Spirou kezében van, mert egymás elleniben mindkét együttes veri a belgákat, tehát ha ők kikapnak Izraelben, akkor a Minszk ÉS a Fehérvár is továbbmegy.

A G-csoportban a Sigal Prishtina (3-2) már október végén lejátszotta a meccsét a Himik Juzsnyijjal (0-5), akkor simán nyertek a koszovóiak (59-78). A Demir Insaat Büyükcekmece (4-1) pedig egy szoros mérkőzésen, szinte végig vezetve verte a Belfius Mons-Hainaut-t (3-2), lényegében végig minimális előnyt tartva ellenfelükkel szemben (64-69) - a belgáknál Matt Tiby most nagyon keveset tett hozzá 14 perc alatt (1 pont, 2 pattanó). Az utolsó körben a Mons-Hainaut saját kezében a sorsa - ha győznek a Himik Juzsnyij otthonában, akkor továbbmennek, mert a Sigal Prishtina ellen övék az egymás elleni, ha viszont kikapnak, a koszovóiak pedig legyőzik a már továbbjutott törököket, akkor Berisháék vannak ott a következő körben.

A H-csoportban a Szolnoki Olaj KK (4-1) Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (2-3) ellen aratott győzelméről írtunk már (89-79) - az is szóba kerül, hogy Kendrick Perry újra helyet kapott a forduló csapatában. A másik meccsen a Nyizsnyij Novgorod (4-1) a papírformának megfelelő mérkőzést játszott a Karpos Szokolival (0-5), tükörsimán intézték el a macedónokat (95-70), főleg a harmadik negyed második felétől kezdve, onnantól csak ők voltak a pályán - Alexandr Zaharov bekerült a kör legjobb ötösébe is. Az utolsó kanyarban a Szolnok novgorodi vendégjátéka alapján dől el, hogy mely együttes lesz a csoportelső - aki ott győz, az végez az első pozícióban.

A csoportok állásait ezen a linken megtaláljátok!

Foto, Slide - fiba.com, Bugány János

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus