FIBA EC: Matt Tiby-ék gyakorlatilag továbbmentek

Tegnap este véget ért a FIBA Europe Cup első selejtezőkörének első fordulója - a Szolnok mellett még hárman tudtak hazai pályán nyerni, idegenben pedig a Körmend mellett egy török csapat és Matt Tiby új együttese aratott 10 pont fölötti sikert.

A két magyar szempontból is érdekes mérkőzésről beszámoltunk külön is az elmúlt hét folyamán - a Szolnoki Olaj KK 10 pontos előnyt szerzett a Trabzonspor ellen a törökországi visszavágóra, míg az Egis Körmend idegenben győzött 17 ponttal, lényegében el is döntötte a továbbjutást a Boras Basket elleni odavágón.

A Körmend mellett még két együttes van, amely saját pályájától távol tudott komoly előnyt szerezni. A belga Belfius Mons-Hainaut a harmadik negyed második felében lépett el az izlandi KR-től, és végül 21 ponttal győzött (67-88) - a hazaiaknál hiába volt egészen kiváló Jalen Jenkins (22 pont, 16 pattanó), a túloldalon Garlon Green (23 pont, 7 pattanó, 4 gólpassz) és Tre Demps (27 pont, 6 pattanó) mellett a tavaly az Atomerőmű SE-nél játszó Matt Tiby (13-13 pont és pattanó, 5 gólpassz, 3 blokk) is parádésan kosarazott, valószínűleg el is dőlt a továbbjutás.

A másik komoly idegenbeli sikert az Istanbul BBSK aratta, amely a német s.Oliver Würzburg otthonában győzött 13 ponttal - az első negyed után még 7 ponttal le voltak maradva, de a félidőben már vezettek, a harmadik negyed közepétől pedig irányították a találkozót (62-75). A németeknél hárman dobtak 15-16 pontot, de borzasztóan kevés segítséget kaptak a többiektől, míg a törökök a Deividas Dulkys (19 pont, 6 pattanó), Michael Thompson (14 pont), Jaka Klobucar (12 pont, 6 pattanó, 5 gólpassz) trióra támaszkodtak, de jóval jobbak voltak a kiegészítőembereik, mint a túloldalon.

Három olyan párharc volt, ahol kisebb mértékű vendégsiker született. A török Demir Insaat Büyükcekmece 13 ponttal vezetett az első negyed után az ukrán Dnipro ellen, de már a második negyedben leadták az előnyüket, a szoros végjátékból pedig a vendégek jöttek ki győztesen Dmytro Gliebov duplájával (88-89). A vendégeknél Anton Dziubov (22 pont, 7 pattanó), illetve Oleksandr Mishula (18 pont, 7 gólpassz) volt a legjobb, míg a hazaiakat Bracey Wright (25 pont, 7 pattanó, 5 gólpassz) és Diamon Simpson (19 pont, 6 pattanó, 3 szerzett labda) vezette.

A bolgár Rilski Sportist a mérkőzés második felében végig vezetett a litván Nemezis otthonában, végül 5 ponttal nyertek (76-81) - a litvánoknál Valerii Likhodei (18 pont) volt a legeredményesebb, míg a győztesnél Travis Taylor (21 pont, 8 pattanó, 3 szerzett labda) és Derek Wright (15 pont, 5 pattanó, 7 gólpassz) kiemelkedtek a többiek közül. A román CSU Sibiu nagyot mentett az utolsó negyedben, 11 pontról 1-re csökkentették hátrányukat a Pardubice elleni visszavágó előtt (78-79) - a nagyszebeni alakulatnál a 21 pontos Kevin Capers és DeAngelo Riley (13 pont, 11 pattanó) voltak a legjobbak, míg a cseheknél Jackson Kent (25 pont, 5 pattanó) volt messze a leghasznosabb.

A Szolnok mellett még három együttes győzött hazai pályán, mindannyian legalább 10 ponttal. Arról külön írtunk már, hogy a Falcóhoz a bolgár Balkan került közelebb, miután 16 ponttal verték a román CSM CSU Oradeát.

Az orosz Parma gyakorlatilag el is intézte a továbbjutást, miután végig vezetve győzött 25 ponttal a macedón Rabotnicki ellen (88-63) - a győztesnél a majdnem tripla-duplát jegyző Codi Miller-McIntyre (16 pont, 9-9 pattanó és gólpassz), illetve Artyom Jakovenko (16 pont, 4 pattanó) vitték a prímet, a vendégeknél pedig csak Chavdar Kostov (22 pont, 6 pattanó, 5 eladott labda) közelítette meg ezt a szintet. Az izraeli Bnei Herzliya pedig a Szolnokhoz hasonlóan 10 pontos fórt épített ki magának tegnap este a lengyel BM Slam Stal Ostrów ellen (84-74) - a második félidőben vezettek komolyabb különbséggel a hazaiak, akiknél a válogatott Shawn Dawson (22 pont, 8 pattanó) és Xavier Thames (18 pont, 7 pattanó) voltak a legjobbak, a túloldalon senki nem ért fel erre a szntre.
 

Eredmények a FIBA Europe Cup első selejtezőfordulójának első mérkőzéseiről:

KR - Belfius Mons-Hainaut 67-88
Szolnoki Olaj KK - Trabzonspor Medical Park BK 108-98
Demir Insaat Büyükcekmece - BC Dnipro 88-89
s.Oliver Würzburg - Istanbul BBSK 62-75
BC Balkan - CSM CSU Oradea 82-66
BC Nevezis - Rilski Sportist 76-81
BC Parma - BC Rabotnicki 88-63
CSU Sibiu - BK JIP Pardubice 78-79
Boras Basket - Egis Körmend 61-78
Bnei Herzliya - BM Slam Stal Ostrów 84-74

Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus