FIBA EC: Négy párharc eldőltnek tűnik

Mindkét magyar csapat hátrányba került saját párosításában, de több komoly meglepetés is született a FIBA Europe Cup nyolcaddöntőinek odavágóin.

A felső ágon a Bakken Bears rögtön kiosztott egy óriási pofont - a Szolnok csoportjából túljutó dánok az első negyedet még 8 ponttal elbukták a Ventspils otthonában, de a második felvonás közepén már vezettek. Innentől kezdve folyamatosan tartották minimális, de egyre növekedő fórjukat, az utolsó öt percben pedig lelépték a letteket (73-93) - a hazaiaktól az ex-kaposvári és egerszegi Emmanuel Ubilla (19 pont, 5 pattanó, 4 gólpassz, 26 VAL), a vendégektől pedig DeVaughn Akoon-Purcell (23 pont, 6 gólpassz, 4-4 pattanót és szerzett labda, 24 VAL) került be a forduló válogatottjába.

Ezen az ágon a Dinamo Sassarinak is volt egy nagy fordítása - a BL-ből kieső olaszok az egyesülés előtti legjobb FIBA EC csapat, az ESSM Le Portel ellen 12 pontos mínuszról kezdték a második felvonást (6-18), de a harmadik játékrész után csak 1 pont volt a hátrányuk, a záró 10 percben pedig ők léptek át a franciákon egy 26-8-as negyeddel, így 17 pontos előnyt harcoltak ki maguknak a visszavágóra (72-55). Soknak tűnik, de a gallokban lehet annyi, hogy saját pályájukon ledolgozzák ezt a különbséget.

Arról beszámoltunk már tegnap este, hogy az Alba Fehérvár egészen pocsék kezdés után, közel 30 pontos hátrányból felállva 2 pontra megközelítette a Juventus Utenát, de végül így is 13 pontos vereséget szenvedett a magyar bajnok (87-74) - ledolgozhatónak tűnik ez a differencia is. A litvánoktól LaRon Dendy (17 pont, 8 pattanó, 4-4 gólpassz és szerzett labda, 28 VAL) bekerült a játéknap álomötösébe.

A Juventus-Alba győztese a Sidigas Scandone Avellino és a Cmoki-Minszk ütközet továbbjutójával kerül majd össze a negyeddöntőben, és itt némi meglepetésre a fehéroroszok jobb pozícióból várhatják a visszavágót, miután döntetlent értek el Olaszországban (70-70) - igaz, ők adtak le a végjátékban 10 pont fölötti előnyt, ebből építkezhet az Avellino, amelynek ukrán centerét, Kyrylo Fesenkót (24 pont, 15 pattanó, 32 VAL) beválogatták a kör legjobb játékosai közé. A fehéroroszoknál az ex-körmendi és jászberényi Devon Saddler (10 pont, 5 gólpassz, 15 VAL) volt az egyik húzóember.

Az alsó ágon a holland Donar Groningen megint a jobbik arcát mutatta, és azt a U-BT Cluj Napocát ütötte ki 27 ponttal (103-76), amellyel egyébként már a második csoportkörben is egy kvartettben volt, tehát harmadjára csapott össze a két gárda, és akkor is oda-vissza verték a románokat. A vendégeknél Lasan Kromah (20 pont, 14 VAL) volt a legeredményesebb, Adomas Drungilas (10 pont, 9 VAL) sem volt rossz), de Ousmane Barrónak (2 pont, 5 pattanó) és Török Rollandnak (7 és fél perc, -1 VAL) nem igazán ment a játék - a hazaiaknál Brandyn Curry (26 pont, 6 pattanó, 9 gólpassz, 33 VAL) a forduló MVP-je lett.

A Donar valószínűleg továbbmegy, de hogy ki lesz az ellenfelük, azt nem lehet még biztosra venni, miután a Telenet Oostende 13 pontos előnyt szerzett a Mornar Bar elleni, idegenbeli visszavágó előtt (84-71). A belgák még ennek is örülhetnek, két és fél negyedig fej-fej mellett haladt egymás mellett a két gárda, de az utolsó 15 perc egyértelműen a hazaiaké volt.

Arról írtunk a tegnap este folyamán, hogy az Egis Körmend együttese 32 pontos zakóba szaladt bele a regnáló olasz bajnok és jelenlegi listavezető Umana Reyer Venezia otthonában (83-51) - ez egy eldőlt párosításnak tűnik.

A továbbjutásra masszív esélyes olaszoknak a valószínűsíthető ellenfele is megvan már, miután a Nyizsnyij Novgorod idegenben is 15 pontot vert a Keravnosra (62-77) úgy, hogy a második negyed elejétől lényegében kérdés sem volt afelől, hogy az oroszok magabiztosan tartják vezetésüket, és nyerni is fognak.
 

Eredmények a nyolcaddöntő első mérkőzéseiről

BK Ventspils - Bakken Bears 73-93
Dinamo Sassari - ESSM Le Portel 72-55
Juventus Utena - Alba Fehérvár 87-74
Sidigas Scandone Avellino - BC Cmoki-Minszk 70-70
Donar Groningen - U-BT Cluj Napoca 103-76
Telenet Oostende - Mornar Bar 84-71
Umana Reyer Venezia - Egis Körmend 83-51
BC Keravnos - Nyizsnyij Novgorod 62-77

Foto, Slide - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus