FIBA Europe Cup, 1. forduló - A franciáké volt a kör

A FIBA Europe Cup csoportkörének első fordulójában mindhárom magyar együttes csoportjában nyertek a francia csapatok, de győzött a Prievidza (Dramicsanin), a Kolozsvár (Barro és Török Rolland), illetve a Marosvásárhely (Polyák, Lázár, Kalve, Martinic) is.

"Nyugattal" kezdjük, hiszen mindhárom magyar együttes ebben a régióban található. Az A-csoportban az Alba Fehérvár ma hajnalban kapott ki egy hosszabbításos mérkőzésen a Benfica otthonában, a Chalon pedig egy hullamzó első félidő után végig tartotta párpontos előnyét Brüsszelben, és végül Cameron Clark (14 pont, 9 pattanó, 4 gólpassz, 21 VAL), valamint az ex-paksi John Roberson vezetésével nyertek 86-77-re. A Körmend jó kezdésének köszönhetően végig vezetve verte a Limburg Unitedet a B-csoportban, a másik találkozón pedig a Dunkerque Groningenben győzött úgy, hogy a második félidőt már végig uralták (70-77).

A D-csoportban Sopron az egyik francia éllovas, a Nanterre ellen kiváló meccset játszott, de végül két ponttal kikapott, a belga listavezető Port of Antwerp Giants pedig a Dunkerque-hez hasonlóan a második félidőt uralta a Porto otthonában, ők is idegenben nyertek (79-87). A C-jelű trióban a Södertalje Kings fogadta ezúttal a Belfius Mons-Hainaut-t, és bár a belgák vezettek a félidőben négy ponttal, a második 20 perc egyértelműen a vendéglátó svédeké volt (80-68). Az E-csoportban is csak hárman vannak, a Tartu fogadta az osztrák Oberwartot - a Gunners gyakorlatilag végig vezetett, az utolsó negyedben viszont fej-fej mellett haladtak a felek, 4 másodperccel a vége előtt azonban Derek Jackson két büntetőjével így is nyertek a vendégek.

A "keleti" régióban, az F-csoportban a bolgár Lukoil Academic egy végig kiegyenlített találkozón tudott nyerni az izraeli Bnei Herzliya ellen, hosszabbítás után (78-73). A szlovák Prievidza 7 pontos hátrányt szedett össze a Steaua ellen az első negyedben, ezt azonban a félidő végére ledolgozták, a negyedik negyedben pedig behúzták a nyitómeccsüket a dupla-duplázó ex-jászberényi, Rasztko Dramicsanin (16 pont, 11 pattanó, 22 VAL) vezetésével. A G-csoportban a török Gaziantepnek túlórára volt szüksége, hogy a ciprusi AEK Larnaca fölé kerekedjen, végül Marcus Denmon (35 pont, 9 pattanó, 34 VAL) vezetésével sikerült ez nekik (86-93), a Kolozsvár pedig a meccs nagy részében hátrányban játszott a koszovói KB Peja ellen, de a negyedik negyed második felében fordítottak és nyertek Ousmane Barróék (10 pont, 5 pattanó, 12 VAL) - Török Rolland 4 ponttal, valamint 3-3 pattanóval és eladott labdával zárt.

A H-csoportban az orosz Jenyiszej hullámzó mérkőzést nyert meg a Rilski Sportist otthonában (81-85), a török Büyükcekmece azonban a forduló legsimább összecsapásán verte a koszovói Sigal Prishtinát 100-58-ra. Az I-jelű trióban a Marosvásárhely egy szorosabb első 20 perc után végül egész simán hozta a TLÜ/Kalev elleni mérkőzését (70-58) - Polyák László pont nélkül, de 3 gólpasszal és 1 pattanóval mutatkozott be a sorozatban, a Nyíregyházán szintén megforduló Lázár László 15 ponttal és 19 VAL-lal, az egykori fehérvári és szolnoki, Ernests Kalve 11 ponttal és 10 pattanóval (22 VAL), illetve a Falco ex-irányítója, Goran Martinic pedig 10 ponttal, 10 gólpasszal és 6 pattanóval (18 VAL) csapatuk legjobbjai voltak ezen az estén. A J-csoportban a Cmoki-Minszk könnyedén győzte le a litván Siauliait (86-71), a Pardubice viszont az első félidő után fordított és nyerte meg az Apoel elleni összecsapást (80-75).
 

Eredmények a FIBA Europe Cup csoportkörének 1. fordulójából

A csoport

Basic-Fit Brussels - Elan Chalon  77-86
SL Benfica - Alba Fehérvár 77-74 hosszabbítás után

B csoport

Egis Körmend - Hubo Limburg United  100-85
Donar Groningen - BCM Gravelines Dunkerque  70-79

C csoport

Södertalje Kings - Belfius Mons-Hainaut  80-68

D csoport

Sopron KC - Nanterre 92  77-79
FC Porto - Port of Antwerp Giants  79-87

E csoport

Tartu Rock - Oberwart Redwell-Gunners  77-78

F csoport

Lukoil Academic - Bnei Herzliya  78-73 hosszabbítás után
Prievidza - Steaua CSM  78-69

G csoport

Petrolina AEK - Gaziantep  86-93 hosszabbítás után
U-BT Cluj Napoca - KB Peja  85-76

H csoport

Rilski Sportist - Jenyiszej Krasznojarszk  81-85
Büyükcekmece - Sigal Prishtina  100-58

I csoport

BC Mures - TLÜ/Kalev  70-58

J csoport

BK Pardubice - Apoel  80-75
Cmoki-Minszk - BC Siauliai  86-71

Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus