Ismerős név a Varesénél, Nik Raivio bátyja a Benficánál

Lassan kialakulnak a keretek a Szolnoki Olaj KK lehetséges BL-selejtezős ellenfeleinél - a Varese a Sassariból ismerős Christian Eyengával, a Benfica pedig Nik Raivio testvérével erősített. A két gárda állománya gyakorlatilag kész a következő idényre.

Nagyjából három héttel ezelőtt bemutattuk a magyar bajnok Szolnoki Olaj KK lehetséges ellenfeleit a FIBA Bajnokok Ligája második selejtezőkörében, múltjukat, eredményeiket, edzőiket és akkori játékosaikat - ezen a linken elolvashatjátok az akkori állapotokat. Nem sokkal azt követően két játékost igazolt a Varese Eric Maynor és Norvel Pelle személyében, azóta pedig 1-1 (további) változás volt a keretekben.


A portugál Benfica a novemberben már 32 esztendős, nagyon tapasztalt Derek Raiviót szerződtette, aki a Kaposváron megfordult Nik Raivio bátyja. A 190 centi magas hátvéd 2007-ben kezdte profi karrierjét, miután a Gonzaga egyetem történetének egyik legjobb játékosaként végzett. Lehúzott két évet Németországban, egyet a D-Ligában, egyet Japánban, majd két idényt a belga Okapi Aalstarnál, ahol 2013/14-ben a belga első osztály pontkirálya lett. Ezt követően igazolt a CEZ Nymburkhoz, az előző szezonban pedig a francia SLUC Nancy gárdáját erősítette, de mindössze 1 Eurocup és 4 bajnoki meccsen lépett pályára - utóbbiakon 10.3 pontot és 5.0 gólpasszt átlagolt. Nagyon jó keze van, kitűnően dob kintről és szinte hibárlan büntetőző.

A portugálok ezzel gyakorlatilag készen vannak, 12 fős keretük ismert - igaz, könnyen lehetnek még igazolásaik, de a négy amerikai és az egy svájci mellé több külföldi játékos már nem nagyon várható. Ahogyan azt írtuk július végén, elég alacsonyak, de sokféle szerkezetben és felállásban játszhatnak majd.

Várható rotáció:
Fernandes - Dunn - Andrade - Hollis - Dos Santos
Barroso/Oliveira - Raivio - Soares - Loncovic - Barber/Monteiro


Az olasz Varesénél is volt egy még nem említett igazolás - azt a Christian Eyengát sikerült szerződtetniük, aki az előző idényben, a EuroCup második csoportkörének első meccsén 23 pontot szórt a Tiszaligetben a Dinamo Sassari színeiben. Eyenga egyébként 2009-ben az első kör utolsó, 30. helyén elkelt az NBA-drafton, játszott a Cleveland Cavaliersnél és a Los Angeles Lakersnél, majd járt a D-Ligában, Kínában és Lengyelországban is. 2014 óta Olaszországban kosárlabdázik, a 2014/15-ös idényben pedig volt már a Varese játékosa - akkor 12.2 pontot és 5.9 pattanót átlagolt. Az előző szezonban a Sassarinál 9.8 pontot és 4.3 pattanót, a szezon második felében, Torinóban pedig 10.4 pontot hozott mérkőzésenként az olasz első osztályban - igazi jómunkásember, viszont Raivióval ellentétben teljesen fakeze van.

Rajta kívül két "új" olasz játékos van még a keretben. Az egyik a klub saját neveltje, a 19 éves, 182 centi magas irányító, Manuel Rossi, aki természetesen eddig még nem nagyon tudta megmutatni oroszlánkörmeit a felnőttek között. A másodosztályból, a Triesttől igazolták a 30 éves, 204 centi magas Matteo Canavesit - ő előző csapatánál is csak kiegészítő volt, 13.9 perc alatt 4.6 pontot és 1.6 pattanót hozott mérkőzésenként.

Velük, Maynorral és Pelle-lel együtt a Varese kerete is kész van lényegében, megvan a 7 külföldijük és az 5 olasz kosarasuk - azért nem lehet még kijelenteni, hogy biztosan így fognak felállni, mert akár még a légiósoknál is lehet változás, miután a múlt hét végén szóba hozták őket Reggie Williamsszel és James White-tal is, azt pedig nem tudni, hogy Eyengával biztosan lemondtak-e róluk. Bár ők sem túl magasak, van néhány nagyon atletikus és (posztjához képest) jól pattanózó emberük, a nagyobb nevek náluk találhatóak, meglepetés lenne, ha nem velük kellene selejteznie az Olajnak.

Várható rotáció:
Maynor - Johnson - Eyenga - Kangur - Anosike
Cavaliero/Rossi - Avramovics - Ferrero - Pelle - Campani/Canavesi

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus