Kihirdették az Euroliga és az ULEB EuroCup résztvevőit

Tegnap este kihirdették az Euroliga és az ULEB EuroCup idei résztvevőit - minden korábbi fenyegetés ellenére, a franciákat leszámítva a nagy nemzetek legjobbjai ezekben a sorozatokban indulnak majd, ami a Szolnoki Olaj KK FIBA BL-es selejtezős esélyeit nagyban növeli.

Az elmúlt hetekben az illetékes müncheni bíróságon panaszolta be az ULEB (illetve annak szervezete, az ECA) a FIBA-t, mivel álláspontjuk szerint jogsértő eszközökkel próbálták meg ellehetetleníteni a EuroCup mezőnyének szervezését. A bíróság végül nem akart ebben a kérdésben egyértelmű állást foglalni, így mindkét oldal a saját igaza bizonyításának fogta fel a döntést, és így is kommunikálták. Az ECA és az ULEB úgy értelmezte, hogy a FIBA nem szankcionálhatja a csapatokat, amelyek elindulnak a EuroCupban, így pár nappal a bírósági döntés után az Euroligával együtt kihirdették a EuroCup indulóinak névsorát is.
 

Az Euroligában 16 együttes indul, a csapatok pedig idén először gyakorlatilag egy bajnokság mintája alapján játszanak egymással - mindenki találkozik mindenkivel oda-vissza. A 30 meccses alapszakaszt követően a legjobb 8 jut a PO-ba, ahol egy-egy három nyert meccsig tartó sorozatban döntenek a Final Four résztvevőiről, ami a szokásos, egy-egy meccses elődöntő-döntő alapján zajlik majd.

A résztvevők

Anadolu Efes (török), Brose Baskets Bamberg (német), Crvena Zvezda Telekom (szerb), CSZKA Moszkva (orosz), Darüssafaka Dogus (török, szabadkártya), EA7 Emporio Armani Milano (olasz), FC Barcelona Lassa (spanyol), Fenerbahce (török), Galatasaray Odeabank Isztambul (török), Laboral Kutxa Vitoria Gasteiz (spanyol), Maccabi FOX Tel Aviv (izraeli), Olympiakosz Pireusz (görög), Panathinaikosz (görög), Real Madrid (spanyol), UNICS Kazany (orosz), Zalgiris Kaunas (litván).

Ebből a felsorolásból a Galatasaray "csillagos", mert a EuroCup 2015/16-os bajnokának még be kell mutatnia az induláshoz szükséges összes papírt, akkor lesz végleges a nevezése és az, hogy részt vehet a sorozatban.
 

A EuroCup idén 24 csapattal indul, ahogy erről már volt szó korábban is, ám a korábbi összes fenyegetés és beígért büntetés ellenére ez a francia csapatokat leszámítva szinte teljes egészében Európa második vonala - a törököktől nem indul még csapat ebben a sorozatban, de tőlük négyen is ott vannak az Euroliga mezőnyében. Először 4 darab 6 fős csoportokban kezdenek a csapatok. A 10 meccs után minden csoport első 4 helyzetettje jut tovább a második csoportkörbe, ahol 4 darab 4 fős csoportban folytatják. Innen az első és második helyezettek jutnak be a negyeddöntőbe, amely az elődöntőhöz és a döntőhöz hasonlóan 2 nyert meccsig tart. A győztes szokás szerint indulási jogot nyer az Euroliga következő évi kiírásába.

A résztvevők

AEK Athén (görög), ALBA Berlin (német), Buducsnoszt VOLI (montenegrói), Cedevita (horvát), Dinamo Banco di Sardegna Sassari (olasz), Dolomiti Energia Trento (olasz), Dominion Bilbao Basket (spanyol, szabadkártya), FC Bayern München (német), FoxTown Cantu (olasz, szabadkártya), Grissin Bon Reggio Emilia (olasz), Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem (izraeli), Herbalife Gran Canaria Las Palmas (spanyol), Himki Moszkva (orosz), Lietuvos Rytas (litván), Lokomotiv Kubany (orosz), Nizsnyij Novgorod (orosz, szabadkártya), Partizan NIS Belgrád (szerb), ratiopharm Ulm (német), Stelmet Zielona Gora (lengyel), UCAM Murcia (spanyol), Unicaja Malaga (spanyol), Union Olimpija Ljubljana (szlovén, szabadkártya), Valencia Basket (spanyol), Zenit Szentpétervár (orosz).

Az orosz szövetség elnöke, Andrej Kirilenko bejelentette, hogy a négy EuroCupban induló orosz együttest, a Zenitet, a Nizsnyij Novgorodot, a Himkit és Lokomotiv Kubanyt kizárták a szövetség által rendezett sorozatokból - ebben az az egyetlen hiba, hogy ez mindössze az orosz kupát jelenti, mert a VTB Ligát nem az orosz szövetség vezeti. Kirilenko bejelentése szerint minden tranzakció tiltott ebből a négy csapatból és ebbe a négy csapatba, plusz azok az orosz játékosok, akik ezekben a klubokban szerepelnek, nem vehetnek részt a válogatott meccsein.

A legnagyobb nemzetek közül a spanyolok 8 (3+5), az oroszok 6 (2+4), az Adria Liga 5 (1+4) és az olaszok is 5 (1+4) csapattal képviseltetik magukat ebben a két kiírásban, de a litvánoknál is a két legnagyobb, komolyan vehető klub is itt indul többek között - a EuroCup egyértelműen erősebbnek tűnik jelenleg, mint amilyen a FIBA Bajnokok Ligája lesz. Utóbbi egy kicsit feltuningolt FIBA Europe Cupnak tűnik, de ez a Szolnoki Olaj KK szempontjából nem annyira rossz hír, hiszen a selejtezőkből várhatóan jóval könnyebb lesz majd továbbjutni, mint ami a FIBA eredeti elképzelése volt, abban ugyanis az ULEB Eurocup nem szerepelt, most viszont 24 nagyon komoly csapattal kevesebb lesz a mezőnyben.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus