Hanga-iskola a védekezésről

A EuroHoops Hanga Ádámmal készített videóinterjút, amelyben a védekezés volt a fő téma - az alapvető és a legfontosabb dolgok kerültek szóba.

A EuroHoops készített az FC Barcelona Lassa nyáron csapatot váltó játékosával, Hanga Ádámmal egy videót annak apropóján, hogy egyrészt a magyar válogatott klasszisát választották az előző Euroliga-idény legjobb védőjátékosának, másrészt azért vitték a katalán sztárklubhoz, hogy a védekezést összekapja. A téma természetesen a védekezés volt.

"Számomra a kosárlabda csapatjáték. Az egyéni védekezés rendkívül fontos, de a lényeg a csapatvédekezés, együtt kell dolgoznunk." - mondta Hanga.

Tartott egy kis bemutatót is a magyar játékos csapattársa, Marc Garcia segítségével, amit a lentebb belinkelt videóban láthattok. Hanga elmondása szerint mikor valaki kilép az emberére a triplavonalon, tudni kell, hogy mondjuk egy jó vagy rossz dobó az ellenfele, vagy inkább a betöréseket erőlteti-e. Mivel Marc jó dobó, így nem szabad engedni, hogy dobjon - meg kell próbálni olyan közel kerülni hozzá, amennyire csak lehet, az útjába kell állni, aztán jöhet a társak besegítése akár. Ha az alapvonal felé engedi a játékos az emberét, akkor sima ziccert természetesen nem akar hagyni, ezért kifelé kell terelni az alapvonal felé, ezt azonban meccsek közben, rendes sebességnél sokszor nagyon nehéz megcsinálni. Azt kell elérni, hogy csak a gyűrű alá vagy még inkább mögé juthasson el az ellenfél, aztán meg kell próbálni minél jobban megnehezíteni a dobást, amit elvállal. Ha pedig irányt vált, akkor bentről jön a besegítés, aztán úgy már remélhetőleg nem tud pontot szerezni.

"A blokkoláshoz jó ütemérzék kell. Persze magasra kell tudni ugrani, ehhez kellenek a megfelelő fizikai adottságok, de nagyon fontos az időzítés, szerintem ez a kulcs." - folytatta Ádám a videóban.

Hanga újabb bemutatót tartott Garciával. Elmondása szerint ilyenkor az embere mögött van, és amikor ez történik, akkor már nem is nagyon tud mást csinálni, mert nincs is igazán besegítés, az ellenfél megy egyenesen a gyűrű felé. Ilyenkor direkt lemarad egy kicsit, mert már a saját lépéseit számolja, hogy fel tudjon menni egy blokkra. Ilyen esetekben már nem is törődik a játékossal, aki a gyűrű felé megy, csak a labdát figyeli és arra koncentrál, hogy hogyan tud blokkolni. Az utolsó lépésének bal lábbal kell történnie, mert akkor tud magasabbra ugrani, vagy mindkét lábbal kell elrugaszkodnia, szinte sosem ugrik el a jobb lábáról. Így próbálja kiszámolni a lépéseit, és így tud blokkolni.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus