Visszavonult a litvánok legendás irányítója

A litván és az európai kosárlabda legendás alakja, Sarunas Jasikevicius tegnap este bejelentette, hogy befejezte játékospályafutását, és a Zalgiris Kaunas segédedzőjeként új fejezetet nyit életében. Az ő karrierjére tekintünk vissza.

Születésnapja alkalmából, március 5-én megemlékeztünk már eddigi nagyszerű pályafutásáról, ezt olvashatjátok alább.

Talán kevesen tudják róla, de Amerikában járt egyetemre 1994-től 1998-ig, méghozzá a Marylandre, ahol még kettes poszton használták leginkább. 1998-ban elkezdte profi karrierjét hazájában, a Lietuvos Rytasnál, posztja pedig egyértelműen irányító lett a profik között. Egy év után a szlovén Union Olimpijához igazolt, majd egy szlovén kupagyőzelmet követően 2000-ben a katalán sztárklub, a Barcelona igazolta le. Ugyanebben az évben a litván válogatottnak is tagja volt már, akik bronzérmet szereztek a Sydney-i olimpián.

2001-ben spanyol bajnokságot és kupát nyert, 2002-ben aztán semmit, 2003-ban azonban gyakorlatilag nem volt olyan cím, amit ne zsebelt volna be. Ebben az idényben is megnyerte a Barca a bajnokságot és a királyi kupát is, emellett Euroliga-győztesek is lettek, sikerült tehát a triplázás. A 2003-as, svédországi Eb-n tette fel a koronát évére Saras, ahol a litván válogatottal megnyerte a kontinenstornát, őt pedig az Eb legértékesebb játékosának választották. Nem véletlen, hogy ő lett az év sportolója Litvániában, és a Mr. Európa díjat is besöpörte ebben az évben.

2003 nyarán csapatot váltott és az izraeli Maccabi Tel-Aviv játékosa lett, ahol nem kevésbé sikeres két évet töltött. Természetesen mindkét évben izraeli bajnok és kupagyőztes lett a hazájában szinte egyeduralkodó gárdával, emellett mindkét évben megnyerte az Euroligát is a Maccabival, mindkét évben az Euroliga első csapatába választották, mindkét évben ő lett Európa legjobb kosárlabdázója, 2005-ben pedig az Euroliga legértékesebb játékosának is őt nevezték meg.

Európai kihívások híján 2005 nyarán elkezdte NBA karrierjét is: az Indiana Pacershez írt alá 29 évesen, 3 évre összesen 12 millió dollárért. Meccsenként 20 perc környékén átlagolt, nem is volt rossz - bár Európában mutatott szintjét nem tudta megközelíteni -, de 2007 januárjában bekerült egy cserébe: ő volt az egyik töltelék a Stephen Jackson - Mike Dunleavy köré épülő tranzakcióban. A Golden State Warriorsnél jóval kevesebb lehetőséget kapott, a következő szezon előtt pedig kivásárolták, 2007 szeptemberében visszatért Európába.

Jasikevicius a görög sztárklubot, a Panathinaikoszt választotta ezúttal, ez pedig egy újabb sikersztori kezdete volt számára. Ugyanebben az évben még a spanyolországi Eb-n újra dobogóra állhatott hazája válogatottjával: bronzérmet szereztek a litvánok. Panánál töltött mindhárom évében görög bajnok lett, kétszer a görög kupát is sikerült elhódítaniuk, 2009-ben pedig negyedik Euroliga-győzelmét ünnepelhette. 2008-ban az 50 valaha volt legjobb Euroliga-játékos közé válsztották, 2010-ben pedig az előző évtized legjobb csapatának tagja lett az Euroligát tekintve.

Azóta nem nagyon tudott egy helyben megülni. A 2010/11-es évadot még első profi klubjánál, a Lietuvos Rytasnál kezdte, de év közben kivásárolta őt a Fenerbahce, akikkel török bajnok és kupagyőztes lett 2011-ben. Egy évre visszament ezt követően a Panához, tavaly pedig a Barcánál pattogtatott, ebben a két esztendőben azonban mindössze 1 görög és 1 spanyol kupagyőzelem jött össze trófeagyüjteményébe. Idén a Lietuvos legnagyobb riválisánál, a Zalgiris Kaunasnál játszott, akikkel pályafutás utolsó trófeáját is begyűjtötte, litván bajnok lett az együttessel.

A jövőben a Kaunas egyik segédedzője lesz, nem távolodik el tehát a kosárlabdától. Sok sikert neki a továbbiakban is!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus