A Barca és a Real is vezet az elődöntőben

Mindkét óriásklub érvényesítette a papírformát, bár míg a Real Madrid megszenvedett a Valenciával, addig a Barca kiütötte a Malagát! (+STATISZTIKÁK, VIDEÓK)

Real Madrid – Valencia Basket Club: 81 – 71 (25-20, 21-16, 13-21, 22-14)

Hatalmas harcra kényszerítette a hősiesen küzdő Valencia a Királyi Gárdát, ám Andrés Nocioni utolsó nagy negyede és a Rudy Fernández-Sergio Llull páros behúzták a kötelező győzelmet a Real Madrid számára. Gyors és precíz megoldásokkal indított a hazai fél, melyekre az első percekben nem találta a választ Carles Duran legénysége (11-4 – 3. perc) - ám a vendég magasemberek nem hagyták, hogy hamar nagy előnyre tegyen szert a Real Madrid (14-10). Bojan Dubljevics lépett elő fő pontgyárossá, de a Rudy Fernández-Sergio Llull kettős öt egymást követő egységével elérte, hogy csapata előnnyel zárhassa az első etapot (25-20). A folytatásban is ellenfele nyakában lihegett a vendég gárda (29-27), de Sergio Rodriguez ritmusváltására nem tudott érdemben reagálni – a vendég vezetőedző azonnal maga köré hívta tanítványait (34-27). A festékben éledező Valencia Serhiy Lishchuk és Kresimir Loncar irányításával kapaszkodott volna, de a „blancók” csapatkapitánya, Felipe Reyes sem maradt adós a jó játékkal – így a Királyi Gárda magabiztos előny tudatában várhatta a második félidőt (46-36). A harmadik szakaszra egészen más felfogással lépett parkettre a narancsmezes alakulat: szigorítva védekezésen alaposan meglepte jóval magasabban rangsorolt riválisát valamint hatékony támadójátékot bemutatva hamar ledolgozta hátrányát (48-44). A Valencia menetelését Pablo Laso sem nézhette tétlenül – az év edzőjének megválasztott szakember időkéréssel próbálta megállítani a vendég egyletet. Azonban a szünet sem tudta megtörni az ihletett állapotban pattogtató Valencia ritmusát: Sam Van Rossom és Vlagyimir Lucsics látványos akcióik révén egyenlített ki (48-48). A vendégek azonban nem tudták átlépni árnyékukat: Sergio Llull és Andrés Nocioni hűtötték a kedélyeket (58-52). De az utolsó perc ismét a Guillem Vives vezette Valencia szája íze szerint alakult: a záró etapra teljesen nyílttá vált az összecsapás (59-57).  Hiába küzdöttek óriásit Kresimir Loncarék, a két csapat közötti különbség kiütközött a végjátékra: Andrés Nocionit képtelenek voltak kikapcsolni, aki mellett Rudy Fernández is újra megvillant (75-63 – 35. perc). A fentmaradó játékrészben kontroll alatt tartotta a mérkőzést a Királyi Gárda, amely a vártnál ugyan nehezebben, de érvényesítette a papírformát (81-71). 
A vereség mellett tovább nehezedik a Valencia helyzete: Kresimir Loncar 25 másodperccel a lefújás előtt sérülést szenvedett, rá az elődöntő – illetve az esetleges döntő - alatt már biztosan nem számíthat Carles Duran. 

A három győztes mérkőzésig tartó párharcban 1-0-ra vezet a Real Madrid. 

A Real Madrid legjobb dobói: Fernández 18/6, Reyes 15, Llull 14/3
A Valencia Basket Club legjobb dobói: Loncar 15, Lishchuk 12, Dubljevics 11/3

A mérkőzést összefoglaló videó
Sergio Llull precíz gólpassza

Vlagyimir Lucsics akrobatikus megmozdulása
Andrés Nocioni látványos blokkja Vlagyimir Lucsicson

Andrés Nocioni fantasztikus negyedik negyede

Egy szerencsétlen ütközést követően szenvedett sérülést combhajlítójában Kresimir Loncar

FC Barcelona – Unicaja: 91 – 60 (23-11, 26-18, 30-15, 12-16)

Tökéletes játékkal előrukkolva, az előrejelzésekkel ellentétben jóval könnyedebben fektette két vállra a katalán óriás a borzasztó napot kifogó Unicaját. 5-0-ás rohanással indított a Barcelona, túloldalon Fran Vázquez törte meg az andalúzok kosárcsendjét (5-2). A gránátvörös-kékek hatalmas önbizalommal pattogtattak: a karmesteri pálcát a kezében tartó Tomas Satoransky-t (14 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) és a palánk alatt ellenálhatatlan formát felmutató Ante Tomicot képtelenek voltak tartani az andalúzok (18-11). Az első negyedet stílusosan Juan Carlos Navarro óriási hárompontosa zárta – Joan Plaza hada már tíz perc eltelte után nagy bajban tudhatta magát (23-11). A második etapban tovább nőtt a különbség a két fél között: a regnáló bajnokcsapat kiválóan tüzelt a mezőny bármely szegletéből, míg ellenfele rengeteg ziccerhelyzetet rontott (40-25). A Barcelona fiataljai (Tomas Satoransky, Alex Abrines, Mario Hezonja) gondoskodtak a látványos akciókról, a nagyszünetre már húszpontos fórra tettek szert a hazaiak (49-29). A pauza sem zökkentette ki a Barcelonát kiváló performanszából, sőt még emelni is tudott játéka amúgy is nívós színvonalán: Joan Plaza legénysége tétlenül nézte végig, ahogy szinte minden katalán eredményes volt a 6,75-ös vonalon túlról (67-38). A gránátvörös-kékek a harmadik szakasz végén 65 százalékos (!) triplamutatóval büszkélkedhettek, a záró etapra már csak a végeredmény kozmetikázása maradhatott célul az andalúzoknak (79-44). A katalán óriás iskolajátéka a negyedik negyedben is folytatódott, bár az utolsó percekre már jócskán kiengedtek Marcelinho Huertasék – ennek ellenére is jókora pofonba szaladtak bele Jayson Grangerék (91-60).
Az elődöntő első mérkőzésén esélye sem volt a Malagának a csapatként hengerlő Barcelona ellen: csak Fran Vázquez lehet elégedett teljesítményével, még legnagyobb erősségében,  a lepattanócsatában sem tudott dominálni az andalúz egylet (37-35 – bár ebből 16 támadót szedett). 

A három győztes mérkőzésig tartó párharcban 1-0-ra vezet az FC Barcelona. 

Az FC Barcelona legjobb dobói: Satoransky 14/6, Tomic 13, Huertas – Oleson – Thomas 12/6 – 12/6 – 12/6
Az Unicaja legjobb dobói: Vázquez 10, Stefansson – Granger – Toolson – Green 7/6 – 7/3 – 7 - 7

A mérkőzést összefoglaló videó
Tomas Satoransky hatalmas zsákolása
Juan Carlos Navarro és Tomas Satoransky zseniális alley-oopja
Mindaugas Kuzminskas szépségtapasza

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus