A Barcelona Spanyolország 2013/2014-es szezonjának bajnokcsapata!

Az előzetes eredmények szerint váratlan fordulatként, ám a döntőben mutatott összecsapások alapján megérdemelten ért fel újra Spanyolország csúcsára az FC Barcelona csapata! A feszültséggel teli negyedik rangadót is kezében tartotta a gránátvörös-kék had, egészen az utolsó negyed közepéig, ahol a meggyötört Királyi Gárda feléledt és izgalmas hajrára kényszerítette Xavi Pascual tanítványait. De a hősként előlépő Maciej Lampe megadta a kegyelemdöfést a Real Madridnak, amely az Euroliga döntő után a spanyol bajnokit is elveszítette! Nézzük meg, hogyan alakult a Liga Endesa 2013/2014-es szezonjának utolsó mérkőzése! (+STATISZTIKA, VIDEÓK)

 

FC Barcelona – Real Madrid: 83 – 81 (25-19, 22-23, 18-15, 18-24)

A mérkőzés legelejétől izzott a levegő, hiszen a tét óriási volt mindkét csapat számára: amennyiben a Barca révbe ér, bajnok és ezzel a Királyi Gárda az Euroliga finálé után a bajnoki döntőt is elveszíti...Az utolsó lehetőség terhével a vállán azonban bátran rajtolt a Real Madrid: Rudy Fernández egységeivel kezdődött a rangadó, de a katalán óriás idejében ritmust váltott (14-7) és a Juan Carlos Navarro-Ante Tomic-Bostjan Nachbar triumvirátus magabiztos megmozdulásaira nem tudtak mindig érdemben reagálni a „blancók” (25-19). Felipe Reyes és az első két találkozón remek performanszot nyújtó Salah Mejri páros pályára küldése jó választásnak tűnt, segítségükkel feljebb zárkóztak a vendégek (30-27). Tapintani lehetett a feszültséget és várható volt, hogy a bíráknál is elszakad a cérna a rangadó rajtjától történő állandó madridi reklamációk miatt: a második etap közepén a vendég kispad technikait kapott. A hazai egylet élt lehetőségével: a büntetők értékesítése után Alex Abrines majd Brad Oleson is betalált a 6,75-ös vonal mögül – a katalánok ismét elképesztő formában tüzeltek periméterről (5/6 – 83%). A pontgyártásból a brazil játékmester, Marcelinho Huertas is főszerepet vállalt valamint a palánk alatt Ante Tomic (22 pont, 9 lepattanó) is extrát nyújtott, a félidő előtti utolsó percekben 12 egységgel ment az ellenfelét állva hagyó Barcelona (45-33). De az Euroliga finalista nem hagyta magát lerázni; Rudy Fernández ismét kezébe ragadta a karmesteri pálcát, aki mellé Iannisz Buruszisz tudott felnőni – 2-9-es etapot repesztett a Királyi Gárda, s csupán ötpontos hátrányban ment az öltözőbe (47-42).

A vendég alakulat hatalmas elánnal folytatta a második félidőt is; egy kosárnyira megközelítette a gránátvörös-kék hadat (49-47), azonnal jött is az időkérés Xavi Pascualtól. Az intelmek hatottak, az első mérkőzéshez hasonlóan parádés teljesítményt nyújtó Ante Tomicot képtelenek voltak tartani a madridi magasemberek, de a fináléban legjobbjával előrukkoló erőcsatár, Bostjan Nachbar is megállíthatatlannak tűnt a meccs ezen szegmensében (58-49). Ekkor újabb fordulópont következett: az egész meccsen dühöngő Pablo Lasót kizárták a találkozóról, a „blancók” edzőjük nélkül voltak hajlandóak tovább pattogtatni; Juan Carlos Navarro pedig újabb triplával keserítette a vendégek amúgy sem könnyű életét (65-57). Minden erejét összeszedve támadott a Real (67-61), ám mindkét oldalon rengeteg személyi hiba tarkította a derbit: a rendes játékidő záró szakaszában számos játékos állt a kipontozódás szélén. A hazaiak horvát centere vitte vállán csapatát, gyönyörűen forgatta meg a festékben a Madrid magasembereit, ám Salah Mejri rosszul érkezett a földre egy vétlennek tűnő ugrás után; az óriás könnyek között hagyta el a parkettet (71-61). Ekkor talán úgy látszott, hogy végleg eldőlt a döntő kimenetele, de a vendégek 2-11-es rohanással megmutatták a bennük rejlő büszkeséget, mindent egy lapra feltéve vezették intenzív offenzívájukat: 4:20-szal a lefújás előtt addig nem látott közelségbe érkeztek (73-72). A hazaiaknál ekkor már Joey Dorsey és Bostjan Nachbar is kipontozódott, egyértelműen megtorpant a katalán óriás, de a fináléban számos rekordot döntő Juan Carlos Navarro a legjobbkor törte meg klubja gólcsendjét (75-72). Őrült hajrára volt kilátás, kevesebb mint egy perccel a vége előtt kiegyenlített az ezer sebből vérző Királyi Gárda (76-76)! Nem volt már negyven másodperc hátra, amikor az addig nulla (!) pontos Maciej Lampe megadta a hamisítatlan „El Clasico” slusszpoénját: hatalmas önbizalmának jeleként nem tétovázott eldobni a sarokból a hárompontost, amely a gyűrűben landolt – ezzel egyidőben pedig robbant a Palau Blaugrana! A fővárosiak gyors támadással igyekeztek volna válaszolni, amelyet meglepetésre az egész mérkőzésen betliző Sergio Rodriguezre – aki végül -6-os index-szel végzett – játszottak ki, akinek dobása célt tévesztett. Sergio Llull taktikai faultja után Rudy Fernández is beütötte ötödik hibáját, a büntetőket előbb a fiatal Alex Abrines majd Brad Oleson értékesítette magabiztos csuklóval. A fennmaradó időben csak szépíteni tudott a Real Madrid a végső eredményen, míg az Euroliga elődöntő csúfos vereségéért visszavágó katalán óriás megkezdte a győzelmi fiesztát!

A gránátvörös-kék had a rengeteg sérülttel teli hányatott szezont végül bajnokként zárta; a döntőben mutatott performansza alapján megérdemelten hódította el Európa legnívósabb bajnoki serlegét: egységes gárdaként, magas színvonalú és látványban gazdag kosárlabdával rukkolt elő, ahol mindig akadt olyan játékosa, aki átlendítette csapatát a holtponton. Az elvesztett Euroliga döntő után szembetűnően megtört Pablo Laso legénysége, amely hiába futott történelmi alapszakaszt (32 gy, 2 v), végül "csak" a Szuperkupával és a Király Kupával vigasztalódhatott. 

A Barcelona történelme 18. elsőosztályos trófeáját emelhette magasba (a liga 1958-ban alakult). A döntő legértékesebb játékosának járó díját harmadik alkalommal nyerte el Juan Carlos Navarro, aki mind a négy meccsen vezére volt csapatának, 15,5 pontot átlagolva! A katalánok élő legendája azzal, hogy harmadszor lett a finálé MVP-je újabb csúcsteljesítményt ért el, maga mögött hagyva olyan elképesztő játékosokat, mint Arvydas Sabonist vagy éppenséggel mostani ellenfelét Felipe Reyest, akik „csak” kétszer nyerték el ezt a titulust!

Az FC Barcelona legjobb dobói: Tomic 22, Navarro 14/3, Oleson – Nachbar 10/6 – 10/6
A Real Madrid legjobb dobói: Fernández 13/3, Buruszisz 12, Reyes – Mirotic 11 – 11

A három győztes mérkőzésig tartó párharcot a Barcelona (3-1) nyerte, ezzel a katalán óriás a Liga Endesa 2013-2014-es szezonjának bajnoka!






























A mérkőzést összefoglaló videó:
Rudy Fernández zseniális gólpassza Iannisz Buruszisznak:
A mindent eldöntő, demoralizáló tripla a hős Maciej Lampétól:
Hihetetlen izgalmak az utolsó percben:
Ellenfelek, nem ellenségek - Pablo Laso elsőként gratulált Xavi Pascualnak:
Nem úszta meg szárazon Xavi Pascual:
Önfeledt öröm katalán módra - a közönség soraiban az ex-kapitány, Roger Grimau is feltűnik:

Marcelinho Huertas a Barca B-középben:
2009 és 2011 után ismét korunk egyik legzseniálisabb európai kosárlabdázója, Juan Carlos Navarro lett a finálé MVP-je:
Az öltözőben is folytatódott a buli:
Az egyéb jutattások mellett a bajnokok átvehették a svájci rangos Glycine óráit:

...és végül de nem utolsó sorban a 2013/2014-es finálé legszebb megmozdulásai:
 

Az alábbi linkre kattintva a Barcelona képekbeli ünneplése látható!

Xavi Pascual hat szezon alatt elért eredményei a Barcával (a képről lemaradt a kevésbé fajsúlyos 5 Katalán Kupa trófea):

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus