A Real Madridé a Király Kupa!

Hiába küzdött hatalmasat a Barca, nem tudta elhódítani a Király Kupát ősi riválisától, amely hajrábeli higgadtságának révén védte meg címét!

FC Barcelona – Real Madrid: 71 – 77 (21-18, 21-23, 15-23, 14-13)

Óriási csatában és hatalmas izgalmak közepette sikerült megvédenie címét a Királyi Gárdának, amely az újabb trófeával már a 25. Király Kupa diadalánál tart - ezzel pedig abszolút rekorder! Látva a katalán dacos, visszavágástól fűtött arcokat joggal bizakodhattunk egy kemény, feszült hangulatú rangadóban – ezúttal sem kellett csalódnunk a két gigászi klubban, az utolsó másodpercekig fej-fej mellett haladtak. Idegesen, sok hibával tarkítva kezdtek a felek; a Barcelona első találatára majdnem két percet kellett várni, akkor azonban Tomas Satoransky lendült bele a pontgyártásba. Már az első percektől komoly hangsúlyt fektetett mindkét gárda a védekezésre, de a gránátvörös-kék egylet nehezen találta a fogást a Rudy Fernández-Gustavo Ayón pároson (9-12 – 7. perc). A spanyol ász extra motivációval pattogtatott, egyértelműen a „blancók” offenzívájának motorja volt. A madridiak előnyét Alex Abrines két egymást követő hárompontosa tűntette el, sőt a negyed végét jelző dudaszó előtt még Justin Doellman is elsüllyesztett egy középtávolit – az első etap végét megnyomva a Barcelona térhetett jobb szájízzel (21-18). Rudy Fernández mellé Andrés Nocioni nőtt fel – aki nemcsak a támadásban, hanem a defenzív elemekben is megcsillogtatta tehetségét: négy hatalmas blokkot osztott ki a derbi alatt -; a páros 2-9-es rohanást repesztett, Xavi Pascual nem is várt tovább az időkéréssel (23-27 – 12. perc). Ahogy az egész torna során, most is Ante Tomic lépett elő húzóemberré – a horvát ellentmondást nem tűrően pattogtatott a festékben, irányításával újra katalán fórt mutatott az eredményjelző tábla (37-31 – 17. perc). Egyértelműen megtorpant a Királyi Gárda támadó játéka, míg túloldalon Ante Tomic mellett DeShaun Thomas is meg-megvillant (42-35 – 19. perc). A katalán óriás azonban kissé „előbb ment az öltözőbe”, mialatt Rudy Fernández vállára vette csapatát: a bedobó labdaszerzéseiből dobott pontjaival ismét ősi riválisa nyakában lihegett a címvédő (42-41 – 20. perc). 

Fordulást követően sem változott a játék képe: amint a gránátvörös-kékek néhány pontos vezetésre tettek szert, mindig akadt olyan a fővárosiak közül, aki hozzá tudott rakni egy kis pluszt, kreatívitást csapata játékához (52-50 – 26. perc). A harmadik szakasz utolsó percei azonban nagy változást hoztak: a Sergio Rodriguez-Jonas Maciulis kettős valósággal átrobogott a katalán védelmen (57-64). A rendes játékidő záró etapjában szinte tapintani lehetett a feszültséget, a Barca pedig láthatóan nagyon elkészült erejével, csak rohant az eredmény után. De a Real Madrid sem tudta kihasználni ellenfele bizonytalanságát, sőt Sergio Llull (-9 VAL) két perccel a lefújás előtt nagy baklövést követett el: színészkedését technikaival "jutalmazták" a bírók, amely újra meccsbe hozta az irdatlan nagy triplát elsüllyesztő Juan Carlos Navarróékat (71-71). De a fentmaradó időben nem tudott hidegfejjel pattogtatni Xavi Pascual legénysége, amely fejben és energiában is teljesen elfogyott: előbb a klub legenda rontott dobást, majd Justin Doellman vétett amatőr hibát. Hét másodperccel a végső dudaszó előtt Sergio Rodriguez biztosította be a „blancóknak” a sikert, akik egészségesebb csapatjátékukkal megérdemelten értek révbe – a Barcelona pedig újra egy szoros hajrát bukott el.

A finálé MVP-jének Rudy Fernándezt választották (16 pont, 5 gólpassz, 5 szerzett labda, 4 lepattanó, 4 kiharcolt fault – 26 VAL). A spanyol klasszis az egyetlen a rangos torna történelmében, aki harmadszor is a döntő legértékesebb játékosa lett (2004, 2008, 2015).

Ante Tomic – a vereség ellenére – is történelmi mérföldkövet ért el: még soha senki nem tudott olyan magas hatékonysági indexet produkálni a döntőben, mint a horvát center (25 pont, 11 lepattanó, 11 kiharcolt fault – 40 (!) VAL) – bár valószínűleg ez sem vigasztalja a katalánok vezéralakját...

Az FC Barcelona legjobb dobói: Tomic 25, Satoransky – Doellman 11/3 – 11
A Real Madrid legjobb dobói: Fernández 16/3, Nocioni – Rodriguez – Ayón 10/3 – 10 - 10

A bajnokcsapat















A mérkőzést összefoglaló videó:
Az ünneplés percei:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus