A Sportklub esti menüje: az "El Clásico" után Hangáék derbije

Ma és holnap újabb meccsdömping vár a spanyol kosárlabda szerelmeseire, a Liga Endesa összes csapata ismét pályára lép! Külön öröm számunkra, hogy a Sportklub idén először, élőben tűzi képernyőre Hanga Ádámék meccsét, közvetlenül a gigászi, "El Clásico" csata után. A 13. fordulóban ez a két rangadó kerül középpontba, de mellettük is akad számos, érdekes összecsapás! Nézzük meg mit érdemes tudnunk a mai nap találkozóiról!

La Bruixa D’or Manresa (4-8) – Bilbao Basket (5-7)
2013. december 29. – 12:15

Mindkét fél vereséggel „hangolódott” a 13. forduló első mérkőzésére, ahol mindent együttvéve is a Bilbao a találkozó toronymagas esélyese. A baszk gárda drámai körülmények között szenvedett vereséget a Murcia otthonában, míg a katalán kiscsapat simán kapitulált Sevillában. Alex Hernández, a Manresa fiatal irányítója is visszatérhet a pályára, így mindkét csapat teljes kerettel állhat fel. A katalán kisemberre rögtön kemény feladat hárul: a baszkok egyik legjobbját, a vele azonos poszton pattogtató Raul Lopezt kellene kivonnia a játékból, hogy együttesének legyen esélye a győzelemre. Ahhoz, hogy a Bilbao érvényesíteni tudja – papíron – tudásbeli fölényét, German Gabriel és Alex Mumbrú jó formája is szüksége lesz.

Cajasol (6-6) – Valencia Basket (9-2)
2013. december 29. – 18:00

„Ha úgy fogunk védekezni, mint az Estudiantes ellen, akkor veszítünk.” – hangoztatta Velimir Perasovic, a Valencia vezetőedzője. Tény, hogy a Valencia a vártnál nehezebben gyűrte le a madridi gárdát és ma egy nehezebb ellenfél otthonában kell helyt állniuk Justin Doellmanéknak. A narancsmezesek továbbra sem számíthatnak Lubos Barton, Pablo Aguilar és Vladimir Lucsics szolgálataira, míg hazai oldalon mindenki bevethető állapotban lesz. A Scott Bamforth-Tomas Satoransky duóra külön érdemes odafigyelnie a vendégeknek, ha nem akarnak kellemetlen szájízzel távozni Sevillából. A sérültek ellenére is minőségileg magasabb rotációs lehetőségekkel tud élni a vendég egylet szerb mestere, meglepetés lenne a Cajasol diadala.     

Real Madrid (12-0) – FC Barcelona (9-3) – SPORTKLUB ÉLŐ
2013. december 29. – 19:00

„Ez mindig egy különleges, várva várt összecsapás. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy történelmet írtunk, továbbra is azon leszünk, hogy még nagyobb sikereket érjünk el.” – nyilatkozta Sergio Llull, a fővárosiak ásza. Amit a Real Madrid ebben a szezonban mutat, az egészen egyedülálló, 24 mérkőzés óta veretlenek: nem találtak legyőzőre sem a Liga Endesában, sem az Euroligában. 
„- Küzdeni fogunk, hiszen még szenzációsabb lenne számunkra ez a diadal, ha mi tudnánk megtörni a Madrid elképesztő sorozatát.” – reagált a Barca csapatkapitánya, Juan Carlos Navarro.
A fogadóirodák 84 százaléka a „blancók” győzelmére tesz, de ostobaság lenne teljesen leírni ősi riválisukat. Bár a csapatok mutatóit, formáját elnézve valóban minden egy újabb madridi győzelmet ígér; azonban az elmúlt években a Királyi Gárda többször látványosan omlott össze a gránátvörös-kékek ellen; egyfajta mumusai voltak a katalánok. Mára azonban olyan nagy önbizalommal rendelkezhetnek Rudy Fernándezék, hogy ez a pszichológiai fegyvertény nem biztos, hogy segítségére lehet Marcelinho Huertáséknak. Egyértelműen a forduló legnagyobb rangadóját tekinthetjük meg élőben a Sportklub jóvoltából. Olyan pikáns match-upoknál dörzsölhetjük össze tenyereinket, mint egyes poszton a Sergio Rodriguez-Marcelinho Huertas duó vagy éppenséggel a Rudy Fernández-Juan Carlos Navarro „flop páros”, de – bár nem azonos poszton – Joey Dorsey és Buruszisz erőfitogtatása is látványos szegmense lehet az újabb „El Clásiconak”. Elképesztően erős névsor található mindkét gárdánál; a bajnoki ezüstérmes visszavághat legutóbbi sérelméért (Szuperkupa döntő), ha Juan Carlos Navarro és Ante Tomic is extra napot fog ki és mellettük többen is feltudnak még nőni a feladathoz. Ha ez nem sikerül, a tabella első helyezettje tovább növelheti előnyét. 
A mérkőzés beharangozója:

Rio Natura Monbus (4-8) – Laboral Kutxa (5-7) – SPORTKLUB ÉLŐ
2013. december 29. – 21:00

Rögtön az „El Clásico” után újabb rangadót tekinthetünk meg a Sportklubon, magyar szemszögből pedig külön öröm, hogy Hanga Ádám lehet a főszereplője! Nincs könnyű helyzetben a Laboral Kutxa, a vitoriai együttesnek ma létfontossággal bírhat a győzelem, ha kvalifikálni szeretné magát a februárban, rendkívüli hagyományokkal bíró Király Kupára. Sergio Scariolo mester továbbra sem számíthat Tibor Pleissre, helyére Milko Bjelica ugrik be. Hanga Ádám csapatának muszáj redukálnia a technikai hibák számát, meccsenként átlagban 23,2 rossz döntést hoz, amellyel „előkelő” helyen áll. A palánk alatt, a festékben külön figyelmet kell szentelnie Mike Muscalara, Bjelica védekezése az amerikain döntő tényező lehet. Ádám a Tenerife ellen vívott találkozón faultproblémái miatt kevesebb szerepet kapott, reméljük ma többet láthatjuk honfitársunkat a képernyőn, aki gyors ritmusváltásaival, atletikus képességeivel nem kevés problémát okozhat a monbusi védőknek. A játékoskeretek minőségi összehasonlítása alapján nagyobb sansz van a vendég diadalra, de Moncho Fernández tanítványai nem egyszer bizonyították már milyen veszélyesek tudnak lenni hazai pályán, így szoros összecsapásra lehet készülni!

CAI Zaragoza (6-6) – CB Valladolid (2-10)
2013. december 30. – 20:00

Némiképp meglepetésként szolgált, hogy a Valladolid az előző körben legyőzte a magasabban rangsorolt Rio Natura Monbus együttesét. Ma sem esélyesként lépnek parkettre a Zaragoza otthonában, ahol azonban komoly gonddal küzdenek. Legjobbjuk, Giorgi Shermadini játéka kérdéses, a grúz erős hátfájdalmakkal küzd, de biztosak lehetünk benne, hogy mindent megtesznek azért, hogy bevethető állapotba kerüljön. Egy új játékost üdvözölhetünk a spanyol bajnokságban: Malvin Sanders debütál a vendégek oldalán, akit Drew Viney pótlására hoztak. A dobott pontokat tekintve (is) a Valladolid az utolsó helyen kullog 66,7-es pontátlagával, de a Zaragoza sem tündököl; hátulról az ötödik pozícióban tanyázik (72,9). Jason Rowe és Danilo Andjusics okozhatnak fejfájást a grúz páros (Sanikidze-Shermadini) húzta Zaragozának, főleg ha a fentebb említett center nem tudja vállalni a játékot…

Baloncesto Fuenlabrada (4-8) – Unicaja Malaga (7-5)
2013. december 30. – 20:30

Óriási pofonba szaladt bele a fuenlabradai egylet a 12. fordulóban, de meglepetésre az Unicaját is otthonában fektette két vállra a Zaragoza. Andy Panko és Carlos Cabezas ma ellenfélként fogadhatja egykori klubját, ahol mindenki egészségesen, harcra készen érkezik. Mindkét csapat számára nagy téttel bír a mai összecsapás: míg a hazaiak a kiesőzónától szeretnének minél messzebbre kerülni, addig az Unicaja rájátszásbeli pozícióját biztosítaná be. Utóbbinak szüksége lesz palánk alatti hasznos játékára, Joan Plaza tanítványai a második helyen állnak a legtöbb támadó lepattanót szerzők listáján 12,6-os mutatójukkal, míg a Fuenlabradának van mit javítani a védő lepattanók területén is: ők hátulról a másodikak e statisztikai mérésben (22,1). Zoran Dragic és Nik Caner-Medley visszatérésével nemcsak a festékben, de periméteren is dominálhat a malagai egylet.

Tuenti Movil Estudiantes (2-10) – FIATC Joventut (5-7)
2013. december 30. – 20:30

Közel volt a bravúrhoz a badalonai csapat az elmúlt fordulóban: csupán négy ponttal kapott ki a Real Madridtól. Guillem Vives pánikra adott okot a mérkőzést követően, de sérülése nem komoly, orvosai zöld jelzést adtak neki. Változás történt hazai fronton: Morris Finley váltja a spanyol Lucas Nagueira-t. A katalánok egyik legjobbja, Tariq Kirksay korábbi sikerei helyszínére tér vissza, egykoron az Estudiantes csapatát erősítette. A nagyobb összeszokottság, a mutatott csapatjáték vendég sikert jelez előre, a Joventut periméteren döntheti el a derbi kimenetelét. Az utóbbi körökben szerencsét hozott a katalánoknak a vendég pálya: utolsó három idegenben tett kirándulásukat megnyerték.  

Herbalife Gran Canaria (8-4) – Gipuzkoa Basket (7-5)
2013. december 30. – 21:30

A spanyol pontvadászat 4. és 5. pozíciójában helyet foglaló felek néznek farkasszemet, ahol a hazai együttesnek muszáj nagyobb sebességi fokozatba kapcsolnia; a Barcelona ellen vívott találkozón harmatgyenge teljesítménnyel „rukkoltak elő” Eulis Báezék. Nemcsak a tabellán elfoglalt helyezésükben, de védekezésbeli hatékonyságukban is szorosan követik egymást: a Herbalife Gran Canaria a negyedik legjobb (71,7 kapott ponttal), míg a san sebastiani gárda a harmadik (70,1 egységgel) ebben a műfajban. Pedro Martinez továbbra sem számíthat Xavi Rey szolgálataira, míg túloldalon Charles Ramsdell küzd apró kellemetlenséggel, de őt bevetheti Sito Alonso. Igazi kihívás elé néz a Ben Hansbrough-Brad Newley fémjelezte hazai gárda a kiegyensúlyozott, konstans performanszot előhúzó Jason Robinson-David Doblas vezette Gipuzkoa Basket ellen.

Iberostar Tenerife (7-5) – UCAM Murcia CB (5-7)
2013. december 30. – 22:00

A 12. forduló MVP-je, Ricardo Uriz sok bosszúságot okozott Hangáéknak, ma csapatával otthon arathat diadalt csapattársa, Blagota Sekulic volt klubja, a Murcia ellen. Ehhez azonban a vendégeknek is lesz néhány szavuk, Oscar Quintana 150. ACB ligás győzelmét érheti el egy meglepetés sikerrel. Bár Alejandro Martinez vezetőedző Fociusz Lampropulosz és Juan P. Gutierrez játékával sem számolhat, a túloldalon José Angel Antelo kiválása is épp ekkora gondot jelent. A Berni Rodriguez-Kim Tillie-Scott Wood trió ugyan törhet borsot Saul Blancóék orra alá, de a magasabban rangsorolt hazai ellenfelük az est utolsó meccsének igazi esélyese. 

Négy mérkőzés tekinthető meg élőképpel az alábbi linken:
- La Bruixa D'or - Bilbao Basket
- Real Madrid - FC Barcelona
- Rio Natura Monbus - Laboral Kutxa
- Baloncesto Fuenlabrada - Unicaja Malaga

Hajrá Hanga, Hajrá Magyar Kosárlabda!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus