A Valencia elvette a Bilbao pályaelőnyét!

A Bilbao kivételével minden hazai együttesnek sikerült kihasználnia pályaelőnyét - egyetlen összecsapás sem hozott szoros küzdelmet. (+STATISZTIKÁK, VIDEÓK)

Dominion Bilbao Basket – Valencia Basket Club: 75 – 91 (22-21, 16-25, 22-19, 15-26)

Inkább a végeredménybeli különbség, semmint a Valencia győzelme okozott meglepetést – Pau Ribasék ezúttal is megmutatták, hogy komolyan kell számolni velük a rájátszásban. Hullámzó találkozón múlta felül a Valencia a mérkőzés végére teljesen összeomló Bilbaót, amely e vereséggel nagyon nehéz helyzetbe került. Pedig nem kezdett rosszul a baszk egylet: 5-0-ás rohanásával állva hagyta a vendégeket (5-0). Carles Duran tanítványai nehezen találták a ritmust, Marko Todorovicsra pedig egyszerűen nem volt válaszuk Luke Harangody-éknak (16-9). Ekkor Pau Ribas vette vállára csapatát – a hátvéd agresszíven, sokoldalúan pattogtatott, amelynek révén csupán minimális hátrányban várhatta együttese a folytatást (22-21). A második etap elején Alex Mumbrú vezetésével ismét megnyugtató előnyre tett szert a baszk gárda (28-21). Igyekezett kapaszkodni a valenciai együttes (33-29), de a Bilbao egészen Latavious Williams sportszerűtlen hibájáig nem engedte át az irányítást riválisának. A technikai fault azonban nagyon megzavarta Dairis Bertansékat, amelyet tökéletesen használt ki a hátvéd Pau Ribas-Sam Van Rossom-Guillem Vives triumvirátus – 5-17-es etapot repesztve nyolcpontos fórral térhetett a Valencia a nagyszünetre (38-46). A harmadik negyedben felváltva vezettek a felek: hazai oldalon az Alex Mumbrú-Alex Hervelle duó tartotta a győzelmi reményeket, míg túloldalon a hátvédek mellett a magasemberek is felnőttek a feladathoz – ennek köszönhetően a vendégek zárták jobb szájízzel a szakaszt (60-65). A rendes játékidő záró negyedében azonban nem kegyelmezett Carles Duran legénysége: remek triplamutatója (14/27) révén teljesen felőrölte ellenfelét, így sikerült eloroznia az értékes győzelmet és nagy lépést tett a továbbjutás felé.

A két győztes mérkőzésig tartó párharc állása: 1-0 a Valencia javára. 

A Dominion Bilbao Basket legjobb dobói: Mumbrú 18/6, M. Todorovics 16, Bertans 12/6
A Valencia Basket Club legjobb dobói: Ribas – Van Rossom 13/9 – 13/9, Vives 12/6, Sato 11/3

A mérkőzést összefoglaló videó
Alex Mumbrú és Nemanja Nedovic összeszólalkozása

Unicaja – Laboral Kutxa: 69 – 55 (18-11, 21-15, 22-9, 8-20)

A baszk alakulat bánatára „visszatért” az az Unicaja, amelyet az alapszakasz nagy részében láthattak a spanyol kosárlabda szerelmesei. Fran Vázquezék komoly erődemonstrációt tartottak a palánkok alatt – az andalúzok 47-31-re nyerték a lepattanócsatát, amelyből 19 (!) támadó pattanó volt. Már a találkozó legelejétől kezdve kőkemény  védekezéssel keserítette ellenfele életét Joan Plaza hada, amely külső dobásokra kényszerítette a baszk gárdát, de azok nem találtak célba (9-2). Carlos Suárez két hárompontosa viszont a gyűrűben landolt – a Laboral Kutxa csak azért nem került komoly bajba, mert Mike James és Tornike Shengelia megtörte a hosszú percek óta tartó kosárcsendet (18-11). A második etapban sem változott a játék képe: a hatékony hazai támadások ellen nem volt válaszuk Hanga Ádáméknak, akik a 15. percben már több, mint tízpontos hátrányban tudhatták magukat (27-13). Nem is várhatott tovább Ibon Navarro az időkéréssel, akinek intelmei ezúttal nyitott fülekre találtak: 2-7-es szakaszt produkált a vendég egylet. Ám a Malaga Jayson Granger és Vlagyimir Golubovics (9 pont, 13 lepattanó) vezérletével még magasabb fokozatba kapcsolt, így a félidőre magabiztos hazai előnyt mutatott az eredményjelző tábla (39-26). A második félidőben tovább folytatódott a vitoriaiak vesszőfutása: az Unicaja csapategységére nem találták a választ, míg Fernando San Emeterióék – a válogatott csupán két pontig jutott - görcsösen, egyéni megoldásokkal igyekeztek közelebb férkőzni – mindhiába. A negyedik negyedre 26 pontos differenciállal léptek parkettre a felek (61-35), a vendégeknek csak az eredmény kozmetikázása maradhatott célul. Az andalúzok látványosan kiengedtek, de a szoros hajrát így sem veszélyeztette a baszk gárda, amelynek szombaton mindenképp óriási formajavulást kell produkálnia, hogy versenyben maradjon az elődöntőért vívott csatában. 
A mérkőzésről már az alábbi linken is olvashatattok. 

A két győztes mérkőzésig tartó párharc állása: 1-0 az Unicaja javára.

Az Unicaja legjobb dobói: Granger 11, Suárez 10/6, Toolson – Golubovics 9/3 - 9
A Laboral Kutxa legjobb dobói: James 11/3, Shengelia 10, Tillie 8

A mérkőzést összefoglaló videó

Hatalmas blokk Colton Iversontól

Nem igazán megszokott megoldás Mindaugas Kuzminskastól

FC Barcelona – FIATC Joventut: 77  - 55 (23-10, 19-11, 20-20, 15-14)

A katalán rangadó nem hozott szoros küzdelmet, nem volt egy súlycsoportban a két alakulat; a gránátvörös-kékek már az első pillanattól kezükbe ragadták az irányítást. Higgadtan és precízen kezdett a regnáló bajnokcsapat, míg a badalonaiak a mezőny bármely szegletéből képtelenek voltak betalálni - a negyedik percben csupán három pont árválkodott a nevük mellett (11-3). Demond Mallet triplája úgy tűnt megadhatja a ritmust csapatának (11-8), ám a Tomas Satoransky-DeShaun Thomas páros hamar hűtötte a vendég kedélyeket (23-10). A második etapban tovább nyílt a két gárda közötti különbség: hazai oldalról Justin Doellman és Juan Carlos Navarro is aktív ponttermelésbe kezdett, míg a Joventutnál rengeteg rontott kísérlet érkezett a 6,75-ös vonalon túlról (35-19). Ráadásul a festékben Ante Tomic szép csendesen gyűjtögette pontjait – a vendég magasemberek nem tudták kikapcsolni a horvát centert. Az óriásklub újra előhúzta kíméletlen defenzív játékát: a Joventut csupán 21 pontra volt képes 20 perc alatt (42-21). A szünet után elszántan küzdöttek a vendégek és egymás után több hárompontosuk is a gyűrűben landolt – ám a Barca magabiztos vezetése nem ingott meg, mivel nem maradtak adósak a válasszal Maciej Lampéék sem, akik olykor csodaszép akciókkal örvendeztették a Palau Blaugrana közönségét (62-41). A záró szakaszban minden erejét összeszedve nagy rohamot indított Salva Maldonado legénysége (65-50), de Marcelinho Huertasék remek csapategységüknek révén könnyűszerrel vertek vissza minden zárkózási kísérletet. A lepattanózásban mutatott óriási fölény (47-27) is hozzásegítette a Barcát a kiütéses diadalhoz (77-55). 

A két győztes mérkőzésig tartó párharc állása: 1-0 az FC Barcelona javára.

Az FC Barcelona legjobb dobói: Tomic 14, Doellman 12/3, Lampe 11/3
A FIATC Joventut legjobb dobói: Mallet 13/9, Savané 8, Hannah – Ventura 7/3 – 7/3

A mérkőzést összefoglaló videó
Hiba vagy gyönyörű passz Marcelinho Huertastól? 
Ez a passz viszont tudatos a brazil mágustól

Real Madrid – Herbalife Gran Canaria: 101 – 74 (27-23, 23-15, 25-15, 26-21)

Nem tudott méltó ellenfele lenni a Herbalife Gran Canaria a Királyi Gárdának, amely könnyed, közönségszórakoztató, pontgazdag találkozón múlta felül ellenfelét. Annak ellenére sem, hogy hidegzuhanyként 0-12-es etapot repesztett az első három percben a Brad Newley-Sasu Salin fémjelezte kanári-szigeteki együttes (0-12). Pablo Laso azonnal maga köré hívta tanítványait, de az első hazai kosár csupán négy és fél perc elteltével született meg (2-16). Ám öt perc alatt ledolgozta hátrányát a Real Madrid, köszönhetően Sergio Llull és K.C Rivers parádés játékának (27-23). A második etapban már kiütközött a két fél közti különbség: bár Walter Tavaresnek voltak látványos megmozdulásai, a festékben mégiscsak magához ragadta a fölényt a Felipe Reyes-Salah Mejri páros. A vendégek elkezdtek kapkodni, amelynek következtében periméter játékukba is sok hiba csúszott – a félidőre már kényelmes előnnyel térhetett az idei Euroliga győztes (50-38). A játék képe a folytatásban sem változott: a „blancóknál” Sergio Rodriguez – aki száz százalékos teljesítménnyel segítette gárdáját – irányításával tovább nőtt a differencia , a rendes játékidő záró szakasza előtt már 22 pontos hátrányban tudhatta magát a vendég egylet (75-53). A negyedik negyedben sem lassított a Real: Andrés Nocioni is ráérzett a siker ízére, a 33. percben már a harmincpontos előnyt súrolta a vendéglátó alakulat (85-56). A találkozón több, mint tíz percet kapott a bizonyításra edzőjétől a mindösszesen 16 éves, nagy reménységnek tartott Luka Doncic is. A Herbalife Gran Canaria hátvédpárosától (Albert Oliver-Tomás Bellas) ezúttal nagyon hiányzott a megszokott, konstans performansz (101-74). 

A két győztes mérkőzésig tartó párharc állása: 1-0 a Real Madrid javára.

A Real Madrid legjobb dobói: Rodriguez 20/6, Rivers 19/15, Reyes 18
A Herbalife Gran Canaria legjobb dobói: Newley 20/3, Salin 16/9, Tavares 11

A mérkőzést összefoglaló videó
Hatalmas zsákolás Walter Tavarestől
Sergio Rodriguez varázslatos megmozdulása


 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus