ACB Liga – 6. forduló: Hanga Ádám csapata az Unicaját fogadja

Az újabb hétvége, újabb fordulót jelent Spanyolországban is, ahol a hatodik kör is tartalmaz jó pár izgalmas összecsapást. Hanga Ádám tartalékos csapatára ismét kőkemény mérkőzés vár, a szintén Euroligás Unicaja Malaga érkezik Vitoriába. A Dobos Lászlót is a színeiben tudó Zaragoza harmadik diadalára készül, míg a kör rangadójának kikiáltott derbin a Herbalife Gran Canaria otthon fogadja a bámulatosan teljesítő Real Madridot. A mély völgyben lévő Bilbao tovább süllyedhet, hiszen első győzelmét a Barcelona ellen kellene kivívnia. Minden mérkőzés egy perces néma gyászszünettel kezdődik, így emlékezve a fülöp-szigeteki katasztrófa áldozataira. Nézzük meg, mit érdemes tudnunk az egyes meccsekről! 

 

Baloncesto Fuenlabrada (1-4) – Tuenti Movil Estudiantes (1-4)
2013. november 16. – 19:30

A jelenlegi „kiesőzóna” előtti pozíciókban szereplő két gárda néz farkasszemet egymással, talán mondani sem kell mekkora jelentősége van a mérkőzésnek; az idegenben szerzett diadal később nagyon sokat érhet egy kiscsapat számára. Hasonló minőségi játékerőt képvisel mindkét alakulat, de míg a hazaiaknál minden játékos harcra kész, addig a vendégeknél Andres Miso pályára lépése kérdéses, a spanyol combproblémákkal küzd, nem tudott teljes értékű edzést végezni. Jó hír viszont, hogy zöld jelzést kapott Lucas Nogueira. Egykoron a Fuenlabradaban (is) pallérozódó Xavi Rabaseda, Quino Colom és Andres Miso ma ellenfélként térhet vissza. Négyes poszton remek párharcnak tűnik az Andy Panko-Marko Banic összecsapás, a mérkőzés kimenetelén sok múlhat, melyikük fog jobban dominálni. Hazai sikerre van nagyobb esély, viszont Andy Panko mellé fel kell nőnie a dominikai James Feldeinenek is. 

CB Canarias (3-2) – FIATC Joventut Badalona (2-3)
2013. november 16. – 20:00

Kellemetlen ellenféllel kerül szembe a kanári-szigeteki csapat, amelynél nem léphet pályára Fociusz Lampropulosz valamint Juan P. Gutierrez bevetése is kétséges, ám még így is esélyesebb a hazai gárda, amely március 10-e óta veretlen otthonában. Múlt hétvégén a Barcelona jól levédekezte Blagota Sekulicot, hasonló szerepkör vár a második számú katalán csapatra is, ha szeretné meglepni a sárga mezeseket. A Nicolas Richotti-Guillem Vives hátvéd páros külön harca is kulcskérdés lehet. 10 alkalomból 8-szor nyert a badalonai együttes, de az idei erőviszonyok alapján joggal bízhatunk a hazai diadalban, amellyel múlt heti vereségét feledtetné közönségével a CB Canarias. 

Rio Natura Monbus (1-4) – Valencia Basket (4-1)
2013. november 16. – 20:00

„Meg kell szorozni és kihasználni, amink van” – így nyilatkozott Velimir Perasovic, a Valencia vezetőedzője. Mindezzel arra utalt, hogy három játékosára sem számíthat a mai találkozón: Vladimir Lucsics, Pablo Aguilar és Bojan Dubljevic egészen biztosan nem léphet ma parkettre. A valenciai drukkerek annak azonban örülhetnek, hogy idén először teljesen egészséges a fiatal Pau Ribas illetve a héten az Európa Kupa összecsapáson debütáló Oleksiy Pecherov is segítségére lehet az együttesnek, akivel egy hónapos szerződést kötött a valenciai vezetőség. A sérültek és az újonnan beépülő játékos ellenére borzasztóan kemény dolga lesz a Mike Muscala-Mario Delas fémjelezte Monbusnak, ha meglepetést akar okozni, hiszen az ellenfélnél olyan játékosokkal kell így is megküzdeni, mint a múlt heti MVP, Justin Doellman, a bármikor nyerőemberré előlépni tudó Romain Sato, az ukrán „óriás” Serhiy Lishchuk vagy éppenséggel a már számos csapatot „kivégző”, buzzer-beater tripláiról híres Rafa Martinez. Meglepetés kategóriába tartozna, ha betliznének ma a narancsmezesek.

UCAM Murcia (2-3) – Gipuzkoa Basket (2-3)
2013. november 16. – 20:15

A szombati nap utolsó mérkőzése sem ígérkezik unalmasnak, azonos mérlegű felek csapnak össze a harmadik győzelemért. A csapatként nagyon összeérő Murcia már több élcsapat „bajszát is megráncigálta”, három fordulóval ezelőtt sokáig vezetett is a Real Madrid ellen, amely csak 7 egységgel tudott győzni. Bár a hazaiaknál nincs bevethető állapotban Berni Rodriguez, sőt Rodrigo San Miguel játéka is kérdéses. Éppen ezért a vezetőség sem tétlenkedett, leigazolták Sergio Sanchezt, aki ma este debütál. A két amerikai Wood Scott (Murcia) illetve Jason Robinson (Gipuzkoa) - csapatuk gólkirályai - jó formájára szüksége lesz mindkét egyletnek. Szoros, kemény összecsapás várható, ahol a végén jobban koncentráló gárda fogja győztesként elhagyni a pályát.

Laboral Kutxa (2-3) – Unicaja Malaga (4-1)
2013. november 17. – 12:00

Vasárnap magyar érdekeltségű összecsapással folytatódik a hatodik forduló, amelyben ismét kőkemény mérkőzés vár Hanga Ádám együttesére, a csupán egy vereséget elszenvedő Unicaja érkezik Vitoriába. Nehéz megfelelő szavakat találni arra a sérüléshullámra, amely a baszk együttest sújtja; Andres Nocioni is kidőlt a sorból, oldalsó ínszalag rándulás keletkezett a bal térdében. Rossz hírek keringenek Fabien Causeur állapotáról is, aki állítólag veseelégtelenségben szenved, mindemellett még honfitársunk, Hanga sem léphet pályára. Túloldalon az elmúlt fordulóban vezérszerepet betöltő Carlos Suarez nem teljesen egészséges, így egyik gárda sem tudja igazán megmutatni a magában rejlő potenciált. Ezzel együtt is reménykedhetünk a színvonalas összecsapásban, a palánk alatt igazi csemege lesz a Milko Bjelica-Tibor Pleiss duó kontra Fran Vázquez-Rafael Hettsheimeir páros. Hátvéd posztokon sem gyenge match-upok alakulhatnak ki: kíváncsian várhatjuk mi sül ki a Thomas Huertel-Fernando San Emeterio, Zoran Dragic-Nick Caner-Medley csatározásokból. Nehéz megjósolni a találkozó kimenetelét, akár egylabdás végeredmény is kinéz.

CAI Zaragoza (3-2) – Cajasol (2-3)
2013. november 17. – 12:15

Legutóbbi összecsapásukról nem lehet túl jó emléke a sevillaiaknak; Pere Tomasék akkor 31 ponttal ütötték ki őket. A 6. forduló egyetlen olyan párharca ez, ahol mindkét fél teljes kerettel állhat ki. Ugyan nem sansztalan a Cajasol, de a Zaragoza szekerét húzó grúz páros, Giorgi Shermadini és Victor Sanikidze ponterős játékára mindenképp ki kell találnia valamit a Scott Bamforth-Tomas Satoransky fémjelezte egyletnek, ahol Joan Sastrenak esetleg plusz motivációt adhat 100. ACB-s meccsének ünneplése. A Zaragoza azonban kiegyensúlyozottabb játékra képes, a középcsapatok egyik legjobbjáról van szó, otthoni pályán egészen biztos mindent megfognak tenni a sikerért. 

Bilboa Basket (0-5) – FC Barcelona Regal (5-0) - SPORTKLUB (élő adás)
2013. november 17. – 12:40

A 2010/2011-es döntő gárdái most egészen más helyzetben találkoznak: az egyetlen nyeretlen küzd meg a veretlen élmenővel. Szegény Bilbaót még az ág is húzza, csapaton belüli pontkirályuk – Alex Mumbrú – bokaficammal kínlódott a héten, nem biztos, hogy számíthat szolgálatára a baszk csapat. A gránátvörös-kék had tovább kényszerül nélkülözni Brad Olesont és Erazem Lorbeket, de ezzel együtt is jócskán Marcelinho Huertasék felé dől a mérleg nyelve, ha esélyest kellene megnevezni. A katalán sztárcsapat a bajnokság egyetlen mutatójában vezet: mérkőzésenként átlagban négy blokkot oszt ki ellenfeleinek. Juan Carlos Navarro újabb rekordot dönthet meg: 5 hárompontos hiányzik, hogy elérje az ACB-ben a bűvös 1000 triplát értékesítők névsorát. A festékben nagy a minőségi különbség Xavi Pascual legényeinek javára, de a periméter embereknek sem okozhat gondot legyűrni a bilbaoi védelmet. A mély gödörben lévő Bilbaonak újabb vereség van kilátásban, annak ellenére is, hogy a katalánok is keresik még optimális formájukat.

Herbalife Gran Canaria (5-0) – Real Madrid (5-0)
2013. november 17. – 13:00

A tabella első és második helyezettjének találkozója van kikiáltva a forduló rangadójának, amely a spanyol kosárlabda szerelmeseinek remélhetőleg meg is hozza a várt izgalmakat és a látványos showt. „A Real Madrid olyan szédületes tempót diktál, amelyre eddig még egy csapat sem találta meg az ellenszert” – erre figyelmeztetett a Herbalife Gran Canaria edzője, Pedro Martinez, aki szeretne egy szoros, a végjátékban eldőlő meccset vívni a „blancokkal”. Kétséges, hogy a mester pályára küldheti a héten gyomorpanaszokkal kezelt Ben Hansbrough-t, míg vendég oldalon mindenki játékra jelentkezett Pablo Lasonál, akik 900. győzelmüket ünnepelhetik a Liga Endesaban, ha diadallal távoznak, amelyre minden adott. A fővárosi egylet annyira jó formában van, hogy nagy meglepetés lenne, ha elszenvedné első kudarcát.

La Bruixa D’or Manresa (2-3) – CB Valladolid (1-4)
2013. november 17. – 19:00

Kiváló szezonrajtot vett a Manresa, azóta azonban több nagyarányú vereségbe is belefutott Hanga Ádám ex-gárdája. A forduló záró összecsapásán javíthat a katalán kiscsapat, bár nem lesz egyszerű dolga, ha valóban nincs bevethető állapotban Salva Arco és Darryl Monroe. Bár Dominic Waters hétről hétre jobb formát mutat, szükséges hogy felnőjön mellé valaki, ha nem akarnak kellemetlen meglepetést okozni szurkolóiknak a Danilo Andjusic vezette Valladolid ellen. A védekezésben óriási hiányosságokkal küzdenek a felek, mindkét csapat több, mint 86 pontot kap átlagban. 

Az első két mérkőzés kivétel az összes találkozó élőképpel megtekinthető az alábbi linken.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus