ACB Liga – 7. forduló: Kiscsapatok feltörekvőben; a Barca újabb kínos veresége

A spanyol pontvadászat hetedik körében is akadtak meglepetések jószerével illetve több mérkőzés kimenetele is csak a véghajrában dőlt el. A mi szemszögünkből nézve mindenképp remek hír, hogy Hanga Ádám hamarosan visszatér csapatához, amely újabb diadalával immár rájátszást érő pozícióba került. Továbbra sem akad legyőzőre a címvédő Real Madrid együttese, viszont ősi riválisuk, a Barcelona kínos vereségbe futott bele. A Valencia hatodik sikerét aratta sorozatban, de a sevillai csapat is négy egymást követő győzelemmel büszkélkedhet! Nézzük meg, hogyan alakult a 2013/2014-es spanyol alapszakasz hetedik fordulója!

 

Baloncesto Fuenlabrada (2-5) – Valencia Basket (6-1): 76-90 (16-22, 16-19, 12-23, 32-26)

Sorozatban hatodik győzelmét könyvelhette el a Valencia, elképesztő tempót diktálnak Perasovic mester tanítványai. A klub történelmében soha ilyen jól még nem kezdtek a narancsmezesek, átlagban 90 (!) pont felett termelnek és 24,8 egységgel győzedelmeskednek ellenfeleik felett. A Fuenlabrada sem kerülhette el „végzetét”; a vendégek végig kézben tartották a mérkőzést, a záró etapban még az is belefért, hogy kiengedjenek. A találkozó ötödik percéig még a hazai együttes akarata érvényesült Carlos Cabezas és James Feldeine közreműködésével (10-9), ám onnantól a Valencia magához ragadta a kezdeményezést, Rafa Martinez és Justin Doellman is látványos kosarakkal szólt hozzá az összecsapáshoz (16-22). A harmadik negyedben el is döntötte az érdemi kérdéseket a Doellman-Martinez-Sato trió, hiába próbált közelebb férkőzni az Andy Panko fémjelezte Fuenlabrada. A palánk alatt is dominált a vendég gárda (26 – 36 lepattanó), valamint remek kétpontos mutatója is biztosította sima diadalát, meg sem érezve sérültjei hiányát.
A mérkőzés videós összefoglalóját itt tekinthetitek meg.

A Baloncesto Fuenlabrada legjobb dobói: Panko 18/6, Paunic 15/12, Cabezas – Feldeine 12/6 - 12
A Valencia Basket legjobb dobói: Doellman 20/6, Martinez 15/6, Sato 13/3

Rio Natura Monbus (2-5) – FC Barcelona Regal (5-2): 77-60 (16-19, 16-13, 23-13, 22-15)

„Nem haladunk jó úton.” – nyilatkozta a Barcelona csapatkapitánya, Juan Carlos Navarro a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón. A kínos vereség mindenképp az élő legendát igazolja, a gránátvörös-kékek 17 ponttal égtek meg a Monbus otthonában. Jól kezdett a Barcelona, a brazil kisember, Marcelinho Huertas remekül mozgatta társait, ám hazai oldalon is kitűnő napot fogott ki Corbacho, így minimális katalán fórral fordulhattak a második negyedre a felek. A tavalyi Király-Kupa győztesek görcsösen, dekoncentráltan vezették támadásaikat, míg a hazai egylet megtartotta ritmusát, ki is egyenlített (32-32). A második félidőben pedig olyasmi történt, amire talán kevesen számítottak: a Monbus „feltörölte a pályát” Xavi Pascual tanítványaival, akiknél ugyan Bostjan Nachbar és Huertas igyekeztek mindent megtenni a csúfos kudarc elkerülése ellen, ám a Barca több sztárjátékosa (Juan Carlos Navarro, Ante Tomic, Joey Dorsey, Kosztasz Papanikolau) is igen gyengén „muzsikált”. A gólpasszok aránya (20-8) is kifejezte, melyik csapat tudott tényleg egységként működni. A Barcelona sorozatban második vereségét szenvedte el, a katalánok még mindig nem tudnak kiegyensúlyozottan teljesíteni; erre az eredményre pedig az sem lehet indok, hogy 48 órán belül két tétmérkőzésen kellett helyt állniuk.  
A mérkőzés videós összefoglalóját itt tekinthetitek meg.
Nem a védekezéséről híres Navarro pedig mindent megpróbált:

A Rio Natura Monbus legjobb dobói: Corbacho 14/12, Junyent 11/3, Muscala – Luz 10 - 10
Az FC Barcelona Regal legjobb dobói: Nachbar 12/3, Huertas 11/3, Lampe 10/3

Bilbao Basket (1-6) – Unicaja Malaga (5-2): 68-75 (21-21, 21-14, 14-18, 12-22)

Várható volt, hogy nagy lesz a harc a két fél között –a Bilbao magabiztosan fogadhatta az Unicaját, ugyanis az előző fordulóban nagy skalpot gyűjtött a Barca legyőzésével, míg a Malaga tovább mélyíthette pozícióját az élvonalban. Remek hangulatban kezdődött a mérkőzés, mindkét fél maximális elszántsággal küzdött, az első negyedben nem is tudtak dűlőre jutni (21-21). A második negyed vége előtti percekben ritmust váltott a hazai egylet és Raul Lopez gólpasszaiból (8) Dairis Bertans, Antanas Kavaliauskas és Germán Gabriel könnyű kosarakat szereztek, a félidőre némi előny tudatával térhetett a baszk gárda (42-35). Más felfogás szerint léptek a parkettre a vendégek a második félidőben, agresszívabb védekezésre váltottak, amely meg is zavarta a hazaiakat: a záró etapra csupán egy kosárnyi hátrányban voltak Zoran Dragicék (56-53). A negyedik tíz percben robbantott Ryan Toolson is, a bilbaoi védelem teljesen csődöt mondott, így ért révbe az Unicaja (68-75). 
A mérkőzés videós összefoglalóját itt tekinthetitek meg.

A Bilbao Basket legjobb dobói: Gabriel – Kavaliauskas 14/6 – 14, Bertans 11/6
Az Unicaja Malaga legjobb dobói: Toolson 16, Dragic – Hettsheimeir 13/6 – 13/6

CAI Zaragoza (4-3) – FIATC Juventut Badalona (3-4): 87-83 (30-20, 26-20, 9-22, 22-21)

Emlékezetes csatát vívott egy fordulóval előbb a Joventut, így szép kilátásokkal utazhatott Zaragozába. A hazai gárda is javítani készült mérlegén, nem szeretett volna egymás után kétszer hazai pályán veszíteni, ennek szellemében kezdte is meg az összecsapást, amelynek első félideje inkább a támadásbeli szépségekről, semmint a hatékony védekezésről szólt. A zaragozai grúz páros valamint az amerikai Roll ihletett formában pattogtatott, amire nem volt megfelelő válasza a katalán csapatnak (56-40). A fordulás után azonban felpörgött a Tariq Kirksay-Guille Vives fémjelezte badalonai egylet, amely kemény védekezéssel és pontos offenzív játékával keserítette meg a hazaiak életét, sikerült három pontra megközelítenie őket (65-62). Hihetetlenül izgalmas záró etapot produkálva sikerült megmentenie a mérkőzést a vendéglátóknak, akiknek első félidei kimagasló performanszuk elég volt a szoros győzelemre, így a Zaragoza ismét pozitív tartományban foglal helyet a tabellán. 
A mérkőzés videós összefoglalóját itt tekinthetitek meg.

A CAI Zaragoza legjobb dobói: Sanikidze 16/3, Roll 14/6, Shermadini 12
A FIATC Joventut Badalona legjobb dobói: Kirksay 18/9, Vives 16/3, Joseph 13/9

CB UCAM Murcia (3-4) – CB Valladolid (1-6): 101-90 (17-27, 40-27, 19-22, 25-14)

Hullámzó összecsapás, ahol kicsit sem kapott főszerepet a védekezés – talán így lehetne aposztrofálni a két fél közti derbit. Sokkal jobban kapta el a rajtot a vendég együttes, az amerikai duó, Jason Rowe és Akeem Wright segítségével már az első etapban kétszámjegyű fórra tett szert a Valladolid. A csapatok inkább a támadásra fektették a hangsúlyt, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Murcia 40 (!) dobott pontja a második negyedben, mellyel sikerült a hátrányt előnnyé kovácsolnia (57-54). A félidei szünet az asztúriai vendég egyletnek kedvezett, harminc perc után egált mutatott az eredményjelző tábla (76-76). Higgadtabb tudott maradni a Murcia, az Antelo-Grimau-Tillie fémjelezte trió bebiztosította a győzelmet, egy látványos, pontgazdag mérkőzésen. A hét MVP címét Jason Rowe nyerte el, aki 23 ponttal (közte 6 triplával), 6 gólpasszal, 5 lepattanóval és 3 kiharcolt faulttal (29-es VAL) segítette csapatát. 
A mérkőzés videós összefoglalóját itt tekinthetitek meg.
Jason Rowe, a hét legértékesebb játékosa:

A CB UCAM Murcia legjobb dobói: Antelo 24/15, J. Grimau 18/6, Tillie 16
A CB Valladolid legjobb dobói: Rowe 23/18, Wright 15/3, Andjusic 14/6 

Iberostar Tenerife (4-3) – Gipuzkoa Basket (3-4): 76-75 (23-21, 13-17, 20-20, 20-17)

Nem sok hiányzott, hogy a san sebastani alakulat megviccelje a kanári-szigeteki együttest hazai pályán. Végig kiélezett, küzdelmes derbinek lehettek szemtanúi a nézők – a mostani sikerrel a Tenerife egy rossz sorozatot szakított meg és ismételten több győzelmet, mint vereséget tudhat magáénak. A hazai csapat pontkirálya, Blagota Sekulic remekül kezdte a találkozót, talán kissé meglepő módon nem a palánk alatt volt aktív; periméterről dobta kosarait, akihez Levi Rost és Saul Blancó is csatlakozott, de vendég oldalon is pontgyártásba kezdett a Robinson-Neto páros, így csupán egy kosárnyi előny tudatában állhatott fel a hazai csapat a félpálya vonalára a második etapra (23-21). Javi Salgado is elkapta a fonalat, minimális hátrányba kerültek a friss főszponzorral erősített Alejandro Martínez tanítványok (36-38). A második félidőben sem változott a játék képe, egyik csapat sem tudott lépéselőnybe kerülni, fej-fej mellett haladtak. Őrületes hajrá vette kezdetét, az izgalom a tetőfokára hágott, mikor 7,2 másodperccel a rendes játékidő vége előtt az olasz Nicolás Richotti dobása behullott (76-75). Ugyan még volt idejük visszatámadni Sito Alonso legényeinek, de az idegenben szerzett bravúr elmaradt. A vendégek bánhatják gyenge büntető statisztikájukat (52%), míg a hazaiak diadalát jó hárompontos mutatójuk (12/21 – 57%) is elősegítette.
A mérkőzés videós összefoglalóját itt tekinthetitek meg.

Az Iberostar Tenerife legjobb dobói: Sekulic 15/9, Uriz – Richotti 11/6 – 11/3
A Gipuzkoa Basket legjobb dobói: Robinson 14/3, Neto 13/6, Salgado 11/9

Herbalife Gran Canaria (5-2) – Cajasol (4-3): 58-68 (15-18, 14-15, 15-16, 14-19)

A Barcelona kudarca mögött a második legnagyobb meglepetést a Herbalife Gran Canaria okozta, amely hazai pályán szenvedett ismét vereséget - míg a Cajasol sorozatban negyedik meccsét nyerte meg! Az első percekben átrohant ellenfelén a sevillai együttes (2-12), de időben észlelte a veszélyt a Brad Newley húzta társaság, az első negyed végére három pontra meg is közelítette a Cajasolt (15-18). A továbbiakban sem ijedtek meg a vendéglátóktól a több kiváló teljesítményt nyújtó sevillaiak, akik végül minden etapot megnyerve – rossz triplamutatójuk (16%) ellenére - kerekedtek felül az eddig csak a Real Madridtól kikapó „kanárikon”. A hetek óta kiváló performanszot előhúzó Jason Williams közel járt a dupla-duplához (17 pont, 9 lepattanó), ám bizonyára nem bánkódik emiatt, hiszen csapata óriási lendületben van. 
A mérkőzés videós összefoglalója:

A Herbalife Gran Canaria legjobb dobói: Newley 13/3, Martin 8/3, Rey 8
A Cajasol legjobb dobói: Williams 17, Bamforth – Satoransky – Hernangómez 10/6 – 10 - 10

Real Madrid (7-0) – Tuenti Movil Estudiantes (1-6): 72-57 (16-19, 21-16, 19-13, 16-9)

A városi derbin könnyen fektette két vállra az újabb dupla-duplát összehozó Nikola Mirotic (16 pont, 13 lepattanó) fémjelezte Real Madrid az első negyedben még vezető, majd egyre inkább erejét elvesztő Estudiantes ellen. Kissé visszafogottam lendültek játékba a „blancok”, így a vendégek éltek is a lehetőséggel, némi csodálatra magukhoz ragadták az irányítást (16-19). Ezután azonban csalódottan dőlhettek hátra az izgalmas találkozóra számító szurkolók, a Sergio Llull-Rudy Fernández duó gondoskodott ismét a showról, nem maradhatott el látványos alley-oop összejátszásuk illetve Nikola Mirotic szenzációs megmozdulásai. A minden poszton jóval erősebb „Királyi Gárda” közel sem tökéletes formáját vette elő, ám a diadalhoz ez is bőven elég volt a meccs során egyre inkább hitehagyott vendégek legyőzéséhez. A címvédő továbbra is tartja makulátlan mérlegét, magabiztosan vezeti a 2013/2014-es spanyol bajnokság tabelláját. 
A mérkőzés videós összefoglalóját itt tekinthetitek meg. 

A Real Madrid legjobb dobói: Mirotic 16, Llull 15/9, Carroll 12/6
A Tuenti Movil Estudiantes legjobb dobói: Kuric 17/9, Ivanov 9/3, Banic 8

Bruixa D’or Manresa (3-4) – Laboral Kutxa (4-3): 64-69 (20-23, 17-12, 11-17, 16-17)

Hanga Ádám jelenlegi együttese, ha nehezen is, de legyűrte honfitársunk ex-csapatát, amely többek között azt is jelenti, hogy a nehéz kezdet és a sok sérült ellenére a Laboral Kutxa újra pozitív tartományban áll és jelenleg a rájátszást érő nyolcadik pozícióban tanyázik. A mérkőzésről már korábban olvashattatok az alábbi linken, a videós összefoglalót pedig itt találjátok. 

A Bruixa D’or Manresa legjobb dobói: Monroe 19/3, Kouguere 11/3, Waters 8
A Laboral Kutxa legjobb dobói: Pleiss 14, Jelinek – Hodge 9/3 – 9/3 

 A tabella jelenlegi állása:      
1    Real Madrid 7    0
2    Valencia Basket Club 6    1
3    Unicaja 5    2
4    Herbalife G. Canaria 5    2
5    FC Barcelona 5    2
6    CAI Zaragoza 4    3
7    Cajasol 4    3
8    Laboral Kutxa 4    3

9    Iberostar Tenerife 4    3
10    FIATC Joventut 3    4
11    Gipuzkoa Basket 3    4
12    UCAM Murcia CB 3    4
13    La Bruixa d'Or 3    4
14    Rio Natura Monbus 2    5
15    B. Fuenlabrada 2    5
16    Bilbao Basket 1    6
17    Tuenti M. Estudiantes 1    6
18    CB Valladolid 1   6


A hetedik forduló legszebb mozzanatai:


 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus