ACB Liga - 10.ford.: Valencia-Laboral Kutxa rangadóval!

Tovább robog Európa legnívósabb bajnoksága, amelynek 10. fordulójában a Valencia a Laboral Kutxával méri össze erejét! (+ÉLŐKÉPES LINKEK)

CAI Zaragoza – Rio Natura Monbus
2014. december 6. – 19:00

Két egészséges, hasonló játékerőt képviselő és öt-öt győzelemmel rendelkező gárda néz farkasszemet egymással a Liga Endesa 10. fordulójának nyitómeccsén, amely rögtön megadhatja az alaphangulatot a következő összecsapásokra. A Rio Natura Monbus még soha nem tudott győzni az andalúzok otthonában és most is inkább a közönsége előtt szereplő Zaragoza a derbi esélyese. A hazaiak irányítója Pedro Llompart hétről-hétre jobban teljesít, élvezi társai bizalmát s bár pontszerzésben nem vállal főszerepet, mezőnymunkája sokrétű – így Rafa Luzra nagyon nehéz feladat vár a játékmester kikapcsolásával. A bedobóknál Joan Sastre és Tomas Pere is egyre inkább formába lendülnek, de túloldalon ugyanez elmondható Pavel Pumprláról – ám mégis az egyik legizgalmasabb ütközet a vezérré előlépő Jason Robinson és korábbi csapata ellen most riválisként fellépő triplagyáros Alberto Corbacho között alakulhat ki. A festékben igazán nagy adok-kapok várható: a megbízható Stevan Jelovacs-Marcus Landry duó az obradoiroiak legeredményesebb játékosai ellen kell (Maxi Kleber-Keaton Nankivil), hogy helytálljon. Minden egyes lepattanónak nagy jelentősége lehet ezen a mérkőzésen, amelytől egy szoros, feszült légkörű, akár egylabdás rangadó remélhető. 

FIATC Joventut – Herbalife Gran Canaria
2014. december 6. – 20:15

Továbbra sem megy a Herbalife Gran Canariának, hiába impozáns játékoskerete. Ezzel ellentétben a katalán csapat előkelő helyet foglal el a pontvadászatban - kitűnő formában pattogtatnak Salva Maldonado legényei. A Joventut a liga 4. leghatékonyabb offenzíváját vezető csapata (79,7), míg a kanári-szigeteki együttest egyedül védekezése miatt lehet dicsérni, amellyel jelenleg hatodik a ranglistán (73,5). A Herbalife Gran Canaria rossz formája mellett több sebből is vérzik: Fabio Santana sípcsonttörést szenvedett, amellyel 4-6 hétre egészen biztosan kiesett a rotációból. Továbbá nem teljesen egészséges Tomás Bellas, Levon Kendall, Ian O’Leary és DaJuan Summers sem, ám valószínűleg mindegyikük parkettre fog lépni. Az egyik leglátványosabb match-upot a veterán irányítók adhatják: a legjobb éveit idéző Demond Mallet élvezetes csatát vívhat a vele egyidős (36 éves), szintén csapata motorjának tartott Albert Oliverrel. Amennyiben képes a formajavulásra a kanárik külső sora (Brad Newley-Txemi Urtasun-Kyle Kuric), úgy periméteren is izgalmas dobópárbajra lehet számítani. Négyes poszton előnyt élvez a vendég egylet – bár az erőcsatárok játéka egészen kívülre szorul, amely akár veszélyt is jelenthet a 6,75-ös vonalon túlról – de a festékben igazi erődemonstrációt tarthatnak a katalánok: Walter Tavares egyedül nagyon kevés lehet a Sitapha Savané-Goran Suton-Albert Miralles triumvirátus ellen, amely már több sztárcsapatnak is fejtörést okozott (Real Madrid, FC Barcelona). Ezen a poszton könnyen maga javára alakíthatja a találkozó érdemi részét a Joventut; az aktuális formákat tekintve pedig kisebb bravúrnak minősülne a vendég diadal. 

Gipuzkoa Basket – Bilbao Basket
2014. december 6. – 21:00

Baszk rangadóval zárul a szombati játéknap, amelyen Sito Alonso egykori csapatához látogat a Bilbaóval. Az elmúlt fordulóban nagyon megsínylette a vendég együttes Alex Mumbrú és Dairis Bertans hiányát, akik nagy bizonyosággal ezúttal sem léphetnek pályára San Sebastianban. Mégis kötelező győzelem előtt állnak Raul Lopezék, akik a harmadik leghatékonyabb defenzívával rendelkeznek (70,1) – míg a Gipuzkoa Basket a legkevesebb pontot termelő egylet (66,9). Minden poszton mélyebb rotációval élhet Sito Alonso, bár Taquan Dean okozhat kellemetlen perceket a kiegyensúlyozott performansszal még mindig hadilábon álló Danilo Andjuszicsnak. Az ifjú bedobó tehetségek különharca (Dani Diez-Dejan Todorovic) is csempészhet némi pikantériát a találkozóba, ám a festékben óriási dominancia mutatkozik a Bilbao javára. A Marko Todorovic-Germán Gabriel-Latavious Williams trió nemcsak támadásban, hanem védekezésben is kiemelkedő megoldásokkal rukkolhat elő. A vendégek számára csak a győzelem fogadható el, ha továbbra is az élmezőny aktív részesei szeretnének lenni.

Valencia Basket Club – Laboral Kutxa
2014. december 7. – 12:00

Nem is kezdődhetne jobb összecsapással a vasárnap, mint a forduló rangadójával – a Laboral Kutxa pedig  idegenben is komoly győzelmi esélyekkel szállhat harcba. A Valencia továbbra is várat a meggyőző játékkal, míg a baszkok egyértelműen felszálló ágban vannak. Azért így is látványosabbnál látványosabb match-upoknál dörzsölhetjük tenyereinket: bár a karmesteri pálcát a kezében tartó Thomas Huertel-Doron Perkins duót nehéz lesz féken tartania a Sam Van Rossomot továbbra is jegelni kényszerülő Valenciának. Klasszikus hátvéd poszton igazi csemegének tekinthető a spanyol belharc: a Pau Ribas-Rafa Martinez kettős méltó ellenfele lehet a baszkok szekerét húzó Fernando San Emeteriónak. Bedobó poszton sem akármilyen játékosok feszülnek egymásnak: hazai oldalról Vlagyimir Lucsics és Romain Sato gondoskodhatnak a showról, míg túloldalon Davis Bertanstól várhatunk demoralizáló hárompontosokat. E területen nagyon hasonló statisztikát produkálnak a csapatok: míg a Laboral Kutxa 40 százalékos hatékonysággal, addig a Valencia 38,9%-kal tüzel a 6,75-ös vonalon túlról. Döntő faktor lehet a festékben melyik fél tudja ráerőltetni akaratát ellenfelére: a Luke Harangody-Bojan Dubljevics-Pablo Aguilar triót a Colton Iverson-Kim Tillie párosnak kellene feltartania, így vendég oldalról Lamont Hamilton hiánya mindenképp érzékeny veszteség. Nagyon kiegyenlített küzdelem várható, amelyen nehéz lenne egyértelmű favoritot megnevezni.

Baloncesto Sevilla – FC Barcelona
2014. december 7. – 12:15

Egyetlen botlásától eltekintve magabiztosan robog a gránátvörös-kék egylet, amely ismét Juan Carlos Navarro nélkül lép parkettre a javuló tendenciát mutató Sevilla otthonában. Mindent egybevéve így sincs egy súlycsoportban a két fél, a katalánok igazi erődemonstrációt tarthatnak: Marcelinho Huertasék a liga harmadik legjobban támadó csapata (79,9), míg a Sevilla a legtöbb pontot kapó együttese (84,1). Tomas Satoransky egykori sikerei helyszínére tér vissza, mint ellenfél. Amennyiben a hazaiak nem tudják lassítani a katalánok rohamát, úgy már idejekorán nagy hátrányt halmozhatnak fel. Xavi Pascual minden bizonnyal sok lehetőséget ad fiatal, rugólábú tehetségeinek: Alex Abrines, Mario Hezonja vagy a fentebb említett Tomas Satoransky is gondoskodhat a zsákolóshowról. Periméteren is óriási a vendégek dominanciája (Brad Oleson, DeShaun Thomas, Alex Abrines), ám a legnagyobb differencia az erőcsatár- és center pozíciókban csúcsosodhat ki. Nagy kérdés lesz mire megy a Kristaps Porzingis-Willy Hernangómez duó Ante Tomicékkal. A regnáló bajnokcsapat ezúttal is ízelítőt adhat tökéletes kontrolljátékából, a játékostársak között meglévő összhangjából. A Sevillának csak a tisztes helytállás lehet a reális célja. 

Iberostar Tenerife – La Bruixa D’or Manresa
2014. december 7. – 13:30

Mindkét gárdánál akadnak hiányzók, így a katalán kiscsapat még inkább az esélytelenek nyugalmával vághat neki a találkozónak. Ugyan hátvéd posztokon várhatóak izgalmas összecsapások (Rodrigo San Miguel-Alex Hernández, Ricardo Uriz-Roger Grimau), de a mérkőzés előrehaladtával a mélyebb kispaddal rendelkező hazaiaknak fel kellene őrölniük a vendégeket. Pedro Martinez tanítványainak érdemes lesz periméter védekezükre is nagy figyelmet szentelniük, ugyanis az Iberostar Tenerife csapatát kiváló tripladobók alkotják (Nicolas Richotti, Javier Beirán, Levi Rost). A két egylet közti legszembetűnőbb különbséget egyértelműen a festékbeli erők adják: a liga leghatékonyabb centerpárosa (Blagota Sekulic-Luke Sikma) ellen Zeljko Sakicnak csak momentumai lehetnek. Kemény, fizikális meccsre kell felkészülnie a Manresának, amelynek a személyi hibák elkövetésében is tudatosnak kell lennie, ugyanis a kanári-szigeteki együttes a legjobban büntetőző alakulat a bajnokságban (81,9%). Az előjeleket tekintve nem érheti kellemetlen meglepetés a hazai publikumot. 

Tuenti Movil Estudiantes – Real Madrid
2014. december 7. – 20:00

Fővárosi rangadóval zárul a vasárnapi játéknap, amelyen a Real Madrid könnyűszerrel szerezheti meg tizedik győzelmét. A mérkőzés előtt a madridi kiválóságra, az első spanyol NBA-s játékosra, Fernando Martinra emlékeznek, aki 25 évvel ezelőtt halt meg. A Királyi Gárdának nem okozhat gondot két vállra fektetnie a Tuenti Movil Estudiantest: minden poszton jóval mélyebb rotációval variálhat Pablo Laso. Nemcsak festékben mutatkozik óriási vendég fölény (Salah Mejri-Jannisz Buruszisz-Felipe Reyes) – annak ellenére, hogy Gustavo Ayón nincs bevethető állapotban – de periméteren is jócskán a „blancók” felé billen a mérleg nyelve (Jaycee Carroll-KC Rivers-Andrés Nocioni). Txus Vidorreta tanítványait csak egy extra védekezés mentheti meg a jókora pofontól. Amennyiben Javi Salgadóék képtelenek lennének lelassítani a Sergio Rodriguez-Sergio Llull páros futását, úgy már nagyon hamar kapitulálhatnak a liga legtöbb pontot dobó együttese ellen. Rudy Fernández visszatérése mindenképp jót tett a Királyi Gárda amúgy is borzasztóan hatékony támadójátékának, amely látványban is tökéletesen idomul a közönség igényéhez. A derbi toronymagas esélyese a Real Madrid.  

Montakit Fuenlabrada – Morabanc Andorra
2014. december 8. – 18:00

Egy – a játékoskeretéhez képest – alulteljesítő gárda néz farkasszemet az újonc, ám már több bravúrt  felmutató együttessel, így egész feszült és szoros összecsapás is benne lehet a pakliban. Remek párosok találkoznak a palánkok alatt, amely akár el is döntheti a győztes kilétét: az óriások csatájában a hazai Jeleel Akindele konstans teljesítménye sokat érhet, míg a legnagyobb match-upot Andy Panko és Kaloyan Ivanov vívhatja. Periméteren sem akármilyen egymásnak feszülés várható: a „clutch-player” David Navarrót Jimmy Baronnak kellene feltartóztatnia – a bedobó játékból való kikapcsolása nagy érvágás lenne a vendégeknek. Az andorrai hátvédpáros, Thomas Schreiner és Carles Bívia jó performansza elengedhetetlen az újonc egylet sikeréhez. Teljesen nyílt küzdelem várható, amelyen a fővárosi csapatnak nagyon fontos lenne a győzelem, hogy elmozduljon az utolsóelőtti helyről. Azonban ez nem lesz egyszerű, hiszen a Montakit Fuenlabrada a második legkevesebb pontot dobó csapat a pontvadászatban. Nehéz lenne egyértelmű favoritot megnevezni, nem tartozna a meglepetés kategóriába a vendég diadal. 

UCAM Murcia  - Unicaja Malaga
2014. december 8. – 20:15

„Nagyon szeretnénk meghálálni a lelkes közönségünk támogatását azzal, hogy egy igazán kemény ellenfelet győzünk le hazai pályán.” – nyilatkozta Diego Ocampo, az UCAM Murcia vezetőedzője. Bár a hazai együttes valóban kiválóan teljesít, a liga egyik üde színfoltja, ám ellenfele személyében a bajnokság egyik legerősebb gárdája lép fel. A magasemberek belharca külön pikantériát adhat a találkozónak: nagy kérdés lesz mire megy az Augusto Lima-José Angel Antelo kettős a vendégek masszív belső játékosaival (Fran Vázquez-Vlagyimir Golubovics-Will Thomas). Periméteren erősebb kerettel rendelkezik az Unicaja, ott erődemonstrációt tarthatnak Ryan Toolsonék. Nem esélytelen a Murcia, de a sikerhez nagyon kellenek az extra performanszok és a kemény, fizikális defenzív játék. 

A Montakit Fuenlabrada - Morabanc Andorra összecsapás kivételével valamennyi mérkőzés az alábbi linken élőképpel követhető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus