ACB Liga - 13. forduló: "El Clasico" a Sportklubon!

A két ünnep közötti időszakban sem áll meg Európa legerősebb bajnoksága,sőt: a lakomák után mi eshetne jobban, mint egy Barca-Madrid derbi?

Gipuzkoa Basket – Valencia Basket Club
2014. december 27. – 18:00

A baszkok továbbra is a kiesőzóna elől menekülnek, míg a Valencia szintén a győzelem reményében utazik San Sebastianba. Mélyebb játékoskerete miatt Velimir Peraszovics legénysége a mérkőzés toronymagas esélyese, ám nem veheti fél vállról a találkozót az Euroligától búcsúzó gárda. Amennyiben a vendégek élnek óriási festékbeli fölényükkel, úgy nem okozhat gondot Jaume Ponsarnau tanítványainak két vállra fektetése. A Kresimir Loncar-Luke Harangody páros könnyűszerrel érvényesítheti akaratát ellenfelével, amelynek legsebezhetőbb pontja a palánk alatti szegmens. Bár érdekes, hogy a Valencia a liga legrosszabbul védő pattanózó egylete (21,2), ám a támadó lepattanók terén már jóval előkelőbb helyet foglal el. Mindkét csapat egyes számú irányítója visszatérhet kényszerpihenőjéből (Joseph Franch-Sam Van Rossom), kettejük különharca adhat némi pikantériát a derbinek. Bár periméteren okozhat kellemetlen perceket a Jared Jordan-Taquen Dean-Dani Diez triumvirátus, ám Pau Ribasék ellen ez is kevés lehet. Csak egy extra napot kifogó Gipuzkoa Basket jelenthet veszélyt, de Romain Satóéknak kötelező hozniuk a meccset, ha tovább szeretnének javítani tabellán elfoglalt helyezésükön.

Herbalife Gran Canaria – Montakit Fuenlabrada
2014. december 27. – 19:30

„A fővárosi egylet láthatóan összeszedte magát és most már bárkire veszélyt jelenthet.” – nyilatkozta Aito Garcia Reneses, a kanári-szigeteki együttes vezetőedzője. Tény, hogy a Montakit Fuenlabrada „megemberelte magát”, fordulók óta potenciáljához méltán játszik, így a hazaiak egy pillanatra sem engedhetnek ki, főleg hogy riválisuk személyében a liga legjobban lepattanózó egyletét látják vendégül (37,4). Bár Walter Tavaresék szorosan nyomukban haladnak (35,2), ám muszáj hogy a hórihorgas center mellé felnőjjön akár Eulis Báez akár Ian O’Leary, hogy megakadályozzák a Jeleel Akindele-Moussa Diagne-Andy Panko trió rohanását. A kanárik festékbeli hátrányukat periméteren ellensúlyozhatják: ott mindenképp előnyt élvez a Brad Newley-Kyle Kuric-Txemi Urtasun fémjelezte Herbalife Gran Canaria. A mérkőzések óta nyerőpárossá avanzsált Thomas Bellás-Albert Oliver hátvéd kettős nemcsak a 6,75-ös vonal mögül, de betörésekből is megnehezítheti a vendégek életét és a magasemberek elleni mismatch-eknél könnyen kihasználhatja tempóbeli különbségét, ezzel faultproblémákba hajszolva a védőket. Komoly ellenállás várható a fővárosi gárdától, de a Herbalife Gran Canaria mélyebb kispadjának meg kell oldania ezt a kihívást. 

Unicaja Malaga – Movistar Estudiantes
2014. december 27. – 20:00

Hetekkel ezelőtt simán legyinthettünk volna ennél az összecsapásnál egy fix hazai győzelem kíséretében, ám azóta hatalmas dolgokat vitt véghez a fővárosi kiscsapat! Első bajnoki vereségét éppen Txus Vidorreta tanítványainak köszönheti a Real Madrid, majd múlt héten a katalán óriást is térdre kényszerítették! Így a kiemelkedő bravúrokban főszerepet vállaló Nacho Martinék óriási önbizalommal utazhattak az andalúz városba, ahol az előző fordulóban vereséget szenvedő Unicaja látja vendégül őket. A mérkőzés legnagyobb match-upjai a palánkok alatt várhatóak: óriási adok-kapok alakulhat ki a Nacho Martin-Uros Slokar kettős kontra Fran Vázquez-Thomas Will-Vlagyimir Gulobovics trió között. Az Euroligás egylet jóval nívósabb külső sorral büszkélkedhet (Jayson Granger-Ryan Toolson-Mindaugas Kuzminskas), így kiemelkedő figyelmet kell szentelnie periméter védekezésére az új főszponzorral rendelkező Movistar Estudiantesnek. A vendégeknél új debütálót köszönthetünk a 26 éves olasz válogatott hátvéd Pietro Aradori személyében, aki igazán jól tüzel a 6,75-ös vonalon túlról is. Amennyiben a Javier Salgado-Xavi Rabaseda-Jaime Fernández trióból sikerülne valamelyik hátvédnek egy extra performansszal szolgálnia, úgy nagyon komoly találkozó is kialakulhat. Hazai pályán azonban az Unicaja a favorit, de nem lesz ez egy hátradőlős meccs a vendéglátóknak. 

Bruixa D’or Manresa – UCAM Murcia
2014. december 27. – 20:30

A ligautolsó otthonába érkezik a bajnokság egyik legkellemesebb színfoltja, a jelenlegi utolsó rájátszás helyen tanyázó UCAM Murcia alakulata. A katalán kiscsapatnak nagyon kellene egy győzelem, ám ehhez mindenképp szigorítania kell védekezésén, amellyel jelenleg a második legtöbb pontot kapó együttes a pontvadászatban (81,7). A vendégek a mezőny minden szegletében előnyt élveznek, bár egyes poszton a veterán irányítók különharca (Roger Grimau-Carlos Cabezas) igazi csemegének számíthat. Az ex-válogatott mellett Raul Neto dinamizmusa és játékszervezése is mindenképp a Murcia felé billenti a mérleg nyelvét – Alex Hernándezre különösen kemény feladat vár a fiatal brazil irányító fékentartásával. A vendégek külső játékosaival szemben (Scott Bamforth, Scott Wood, Thomas Kelati) Marc Garciáéknak csak momentumaik lehetnek. Az összecsapás leglátványásoabb részét az erőcsatárok egymásnak feszülése adhatja: bár kitűnő formában pattogtat a hazaiak horvát játékosa Zeljko Sakic, ám egyedül mégis kevés lehet az Augusto Lima-José Angel Antelo-Nemanja Radovics trió ellen. Hiába a hazaiak lelkes közönsége, a derbi esélyese Diego Ocampo kiegyensúlyozattabb teljesítménnyel rendelkező legénysége. 

FIATC Joventut – Iberostar Tenerife
2014. december 28. – 12:15

A vasárnapi játéknap nem akármilyen rangadóval kezdődik: a tabella jelenlegi negyedik (!) helyezettje a leghatékonyabb centerpárossal felálló kanári-szigeteki egyletet fogadja. Egészen elképesztő performanszot produkál a katalán gárda, amely a forduló után akár a harmadik helyre is felugorhat – amennyiben győz, „nagytestvére” a Barcelona pedig vereséget szenved. Mindkét gárda nagyon előkelő helyet foglal el a csapatok hasznossági indexének statisztikáját böngészve (Tenerife 4.: 87,2 – míg a Joventut 5.: 85,4), amely egyben nagyon egészséges egységre utal. Két hasonló erősségű fél néz farkasszemet egymással, ám a Badalona sokkal meggyőzőbb játékkal rukkol elő hétről-hétre – így a holnapi küzdelemben is favorit. A vendégek esetében említettük már a leghatékonyabb centerpárost (Blagota Sekulic-Luke Sikma), ám a hazaiak belső sora is félelmetes erőkből áll (Sitapha Savané, Nacho Llovet, Albert Miralles) – így parádés megmozdulások sora várható, nemcsak támadóoldalon. Periméteren is mindkét csapat a top hárompontosdobók között szerepel; akár a jobb triplamutató is döntő faktor lehet. Igazán élvezetes és pazar akciókat vezetnek a karmesteri pálcát a kezükben tartó irányítók (Demond Mallet-Rodrigo San Miguel), így a látványra egészen biztosan nagy hangsúly kerül. Feszült hangulatú, szoros ütközetre lehet számítani, amelyen a közönség segítségével révbe érhet a Joventut. 

Bilbao Basket – Rio Natura Monbus
2014. december 28. – 12:15

A harmadik (Bilbao: 72,9) és a negyedik (Rio Natura Monbus: 73,3) legjobban védekező alakulat méri össze erejét, de a baszkok az offenzívában is rangos pozícióban tanyáznak. Bár a Bilbao felkészülését sérülések nehezítették – Dairis Bertans biztosan nem ölthet magára mezt, míg Germán Gabriel pályára lépése kérdéses -, ennek ellenére is Sito Alonso legénysége a derbi toronymagas esélyese. Bár a galíciai egylet szekerét húzó Maxi Kleberre érdemes lesz odafigyelniük Marko Todorovicséknak, ám a hazaik belső sora olyan mély hogy a német erőcsatár egymaga kevés lesz a festékben. Egyre meggyőzőbb formát mutat a Pavel Pumprla-Alberto Corbacho triplagyáros kettőse, de a Danilo Andjuszics-Alex Mumbrú-Quino Colom triumvirátussal szemben komoly ellenfélre akad. A 2009-es Európa Bajnok spanyol válogatott tagja, Raul Lopez élvezi társai bizalmát, amelyet az irányító nemcsak a kiszolgálásban hálál meg, hanem a ponttermelésből is aktívan veszi ki részét. A vendéglátóknak nem okozhat gondot a meccs behúzása. 

Laboral Kutxa – Baloncesto Sevilla
2014. december 28. – 18:00

Mindkét gárda hihetetlenül szélsőséges módon képes pattogatni, így a szezon kezdetétől borzasztóan szenvedő Laboral Kutxa ezúttal sem számíthat könnyű találkozóra. Rengeteg játékoscserével igyekszik csillapítani a kedélyeket a vezetőség, a héten újabb irányító igazolást (Darius Adams) hajtott végre. A Sevilla a legtöbb pontot kapó együttes a pontvadászatban (82,5), így ki kell találniuk valamit Berni Rodriguezéknak, hogy ne kerüljenek idejekorán nagy hátrányba. Hiába rendelkezik jóval nívósabb játékoskerettel a vitoriai klub, egyszerűen képtelen kihasználni a benne rejlő lehetőségeket. Bár a Thomas Heurtel-Fernando San Emeterio párosra nem lehet panasz, ám sokkal több kellene a magasemberektől (Mirza Begic, Colton Iverson, Kim Tillie). (Egy órával ezelőtt azonban hivatalossá vált, hogy a francia karmester elhagyja a klubot az Anadolu Efes kedvéért, így a megbízhatósági kérdésben a bedobó nagyon egyedül maradt.) Amennyiben a vendégek fiatal centerpárosa (Willy Hernangómez-Kristaps Porzingis) jobbik arcát mutatná, úgy könnyen bajba kerülhet a baszk gárda. Dairis Bertans tripláira ezúttal is nagy szüksége lesz a vendéglátó csapatnak, de Sasha Vujacic is adós a jó játékkal. A nyomás a hazaiakon van, ám amennyiben a Sevilla ellen sem tudják elhagyni győztesen a parkettet, úgy nagyon messze kerülnek – már most – a rájátszástól... 

FC Barcelona – Real Madrid – SPORTKLUB ÉLŐ
2014. december 28. – 19:00

Elérkeztünk nemcsak a forduló, hanem a bajnokság örök rangadójához, amelyen a két óriásklub feszül egymásnak a Palau Blaugranában. Ennek alkalmából a hazai Sportklub is élőben tűzi műsorára a gigászok csatáját, amelyet talán a Királyi Gárda várhat jobb szájízzel. Bár ezer sebből vérzik a gránátvörös-kék had (Juan Carlos Navarro, Brad Oleson, Alex Abrines, Marcus Eriksson), Marcelinho Huertasék azon vannak, hogy visszavágjanak a Szuperkupa döntőjében elszenvedett súlyos vereségért. Ha azt a tényt nézzük, hogy az elmúlt nyolc idény hazai bajnoki fordulójában mindig a katalánok örülhettek legvégül, úgy most is nekik áll a zászló. Ám a realitás talaján maradva ez a megállapítás most nem lehet elegendő, tekintve hogy klasszikus hátvédek nélkül kénytelen pályára lépni a Barcelona. Bár a héten a vezetőség leszerződtette Edwin Jacksont, aki rögtön a mélyvízben találja magát – ám valószínűleg csak perceket kap majd a bedobó Xavi Pascualtól. A hazaiak játékmestere, a brazil mágus Marcelinho Huertas erőn felül teljesít a kialakult helyzet láttán: nemcsak a játékszervezésben produkál kiemelkedőt, de a pontgyártásban is főszerepet vállal – az irányító játékból való kikapcsolására különösen nagy hangsúlyt kell(ene) fektetniük Sergio Llulléknak. A „blancóknál” is szintén akadhat egy fontos távolmaradó: az elmúlt hetekben komolyan megsínylették Sergio Rodriguez hiányát, aki ágyéksérülése miatt valószínűleg holnap sem léphet parkettre. Minden bizonnyal ennek ellenére sem lehet majd okunk panaszra a látványt illetően: bár a Real Madrid kissé talán előnyben érezheti magát periméteren (Sergio Llull, KC Rivers, Jaycee Carroll), ám a bajnokcsapat egyik legnagyobb erőssége, hogy magasemberei is kiválóan tüzelnek a 6,75-ös vonalon túlról (Maciej Lampe, Bostjan Nachbar, DeShaun Thomas). Mindkét félnél könnyű kosarakat szerezhetnek az rugólábú fiatalok: a Mario Hezonja-Tomas Satoransky duó méltó ellenfele lehet Rudy Fernándeznek. A vendéglátók magasembereinél Ante Tomic mellett Tibor Pleisstől is extra teljesítmény kellene, hogy fel tudják venni a versenyt a Jannisz Buruszisz-Salah Mejri-Felipe Reyes hármassal. Amelyik fél nyer holnap, eldönti melyik gárda volt jobb a 2014-es évben, ugyanis a Barcelona és a Real Madrid is 35-35 győzelmet tudhatott magáénak. Minden „El Clasicónak” sajátos hangulata van, egy ami biztos: holnap is egészen fantasztikus derbi vár a spanyol kosárlabda barátokra, amelyen szinte lehetetlen egyértelmű esélyest megnevezni. A legjobb amit tehetünk, ha hátradőlünk és élvezzük a showt! 


Morabanc Andorra – CAI Zaragoza
2014. december 28. – 19:00

Nathan Jawai személyében egy régi-új debütáló tér vissza az ACB ligába: a center nem is olyan régen még a Barcelona sikereiért küzdött, ám most az újonc gárda színeiben lép pályára. A festékben komoly erősítést jelent az ausztrál Ivanov Kaloyanék mellett, akik komoly ellenállást  fejthetnek ki a megbízható Rasko Katics-Stevan Jelovac-Henk Norel triumvirátus ellen. A Zaragoza periméteren dominálhat, a mérkőzés legnagyobb match-upja a két bedobó David Navarro és Chris Goulding között alakulhat ki. Amennyiben a Thomas Schreiner-Carles Bívia hátvédpáros nem találja az ellenszert Pedro Llompart sokrétű játékára, úgy az irányító könnyűszerrel alakíthatja ki maga körül a pick and roll akciókat. Jason Robinson vezérszerepére most is égető szüksége lesz Joaquin Ruiz legénységének, hogy érvényesítse akaratát. Végig koncentráltan kell pattogtatnia a Zaragozának, hogy ne érje kellemetlen meglepetés.

Az első, a harmadik, a hetedik valamint az utolsó találkozó kivételével valamennyi összecsapás az alábbi linkre kattintva élőképpel követhető! Minden mérkőzés élő statisztikája pedig itt érhető el! 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus