ACB Liga - 15. ford.: Két derbi is a Sportklubon!

A Sportklub jóvoltából a Gran Canaria-Sevilla valamint a pikantériát hordozó Bilbao-Barca összecsapásokat is élőben követhetik a nézők!

Valencia Basket Club – Iberostar Tenerife
2015. január 3. – 19:00

Csupán egyetlen találkozót rendeznek a 15. forduló első játéknapján, amelyen a Valencia Alejandro Martinez legénységét látja vendégül. Az előző körben mindkét csapat meglepetéssel szolgált: bár a narancsmezesek győzelme nem igazán, inkább annak mértéke az addig extázisban pattogtató Joventut ellen. A kanári-szigeteki együttes otthonában szenvedett súlyos vereséget a Bilbaótól, így mindenképp javítani szeretne. Ám nem lesz ez egy könnyű feladat a Valencia otthonában: elsősorban Blagota Sekulic-tól kellene nagy formajavulás, aki hetek óta csak árnyéka önmagának, amely csapata teljesítményén is meglátszik. Pedig a festékben nagyon észnél kell lenniük a vendégeknek, hogy fel tudják venni a versenyt a Luke Harangody-Kresimir Loncar-Bojan Dubljevics trióval. Periméteren is izgalmas párbaj várható, hiszen mindkét gárdát komoly triplagyárosok erősítik – talán közülük is kiemelkedik a Rafa Martinez – Nicolás Richotti duó, bár a Romain Sato-Saul Blanco kettős sem ígérkezik unalmasnak. Ugyan a hazaiak játékmesterén még látszott múlt héten a hosszú kihagyás, ám így is hasznos láncszem volt az irányításban a belga Sam Van Rossom. Amennyiben a riválist erősítő Rodrigo San Miguel sérülése ellenére – bal sarok – vállalni tudja a játékot, úgy az irányítók különharca is számos látványos megoldással kecsegtet. Győzelem esetén Velimir Peraszovics a legeredményesebb valenciai edzővé lép elő, letaszítva Miki Vukovicset, aki öt évig volt a csapat élén. Nemcsak a hazai pálya, hanem kiegyensúlyozottabb performansza miatt is esélyesebb a Valencia – a kanárik abban az esetben jelenthetnek veszélyt, ha a Blagota Sekulic-Luke Sikma páros dominálna a festékben. 

Gipuzkoa Basket – UCAM Murcia
2015. január 4. – 12:00

Érdekesnek ígérkező derbivel indul a vasárnapi játéknap, amelyen a magára találó Gipuzkoa Basket a liga egyik meglepetéscsapatát fogadja. A baszkoknál Rafael Huertas személyében új hátvédet köszönthetünk, aki reméli hogy komoly segítséget nyújthat a klubnak. A hazaiak eddigi legsebezhetőbb pontjában komoly változás történt: a festékben óriási javulást mutat hétről-hétre a Will Hanley-David Doblas duó, amely elengedhetetlen a diadalok megszerzéséhez. Ha továbbra is tudná tartani ezt a tempót a baszk páros, úgy komoly fejtörést okozhatna az Augusto Lima-Nemanja Radovic-José Angel Antelo triumvirátusnak. A mérkőzés legnagyobb match-upja bedobó poszton várható: sok múlik azon, hogy Thomas Kelati milyen szinten tudja kikapcsolni a játékból a védőpattanók (átlagosan 5,5) megszerzésében is jeleskedő Dani Diezt. Hátvédposzton mélyebb kerettel rendelkezik a Murcia (Carlos Cabezas, Scott Wood, Scott Bamforth), amely ha erőlteti a betöréseket akár könnyen faultproblémákba kergetheti a baszk magasembereket a mismatcheknél. A még mindig szemtelenül fiatal Raul Neto egykori sikerei helyszínére tér vissza, mint ellenfél – Jared Jordannek nem lesz könnyű megállítania a brazil irányítót. Szoros küzdelem várható, amelyen egyik fél sikere sem okoz meglepetést. 

La Bruixa D’or Manresa – CAI Zaragoza
2015. január 4. – 12:15

„Elsődleges célunk a Király Kupán való szereplés, amelyhez elengedhetetlen a mostani győzelem.” – nyilatkozta Joaquin Ruiz, a CAI Zaragoza mestere. Nagyon sűrű a középmezőny, így az andalúzok szemei előtt csakis a diadal lebeghet. Ám favoritként utaztak a katalán kisvárosba, annak ellenére hogy a Manresa is megrázta magát és sorozatban két győzelmet is behúzott. A Zaragoza majdnem minden poszton komoly erődemonstrációt tarthat, bár a palánkok alatt okozhat kellemetlen perceket a Zeljko Sakic-Dimitrisz Haritopulosz páros a Rasko Katics-Stevan Jelovacs-Henk Norel triónak. A katalánoknak komoly figyelmet kell szentelniük periméter védekezésükre is, amennyiben elkerülnék Chris Gouldingék triplafesztiválját. Az ifjú Marius Grigonisra nem vár éppen kellemes feladat a vezérszerepet betöltő Jason Robinson féken tartásával. Egyetlen poszton folyhat kiegyenlített összecsapás: az erőn felül teljesítő Roger Grimau a sokoldalúan pattogtató Pedro Llomparttal néz farkasszemet, aki a mezőny minden szegletében otthonosan érzi magát. A vendégek kötelező győzelem előtt állnak; Marcus Landry-ék a kiscsapatok ellen idegenben sem botolhatnak meg.

FIATC Joventut – Montakit Fuenlabrada
2015. január 4. – 12:30

Mindenképp győzelemmel feledtetné múlt heti botlását a katalán egylet, amelynek minden esélye megvan erre a jelenlegi kiesőzóna egyik főszereplőjével szemben. Nemcsak az elmúlt fordulóbeli vereség miatt bír nagy téttel az összecsapás, hanem a Király Kupán való szereplés végett is; ugyanis amennyiben nyer a Joventut, úgy matematikailag már biztosította helyét Európa legrangosabb hétvégi tornáján (amelynek a Herbalife Gran Canaria együttese ad otthont 2015. február 19-22. között). Az „egy fecske nem csinál nyarat” mondás a Montakit Fuenlabrada gárdájára is tökéletesen illik: hiába pattogtat újra extra formában Andy Panko – aki december hónap MVP díját is elnyerte, 23,8 pontot és 24,6-os hatékonysági mutatót átlagolva -, szükséges lenne hogy néhány csapattársa felnőjjön hozzá, hogy elkerüljön gárdájával az utolsó helyekről. Festékben nagyon masszív performanszot nyújt a hazai fél (Sitapha Savané-Goran Suton-Nacho Llovet-Albert Miralles), ám amennyiben az erőcsatár mellé a Jeleel Akindele-Moussa Diagne kettős is becsatlakozna a pontgyártásba, máris sebezhetőbbé válna a katalán belső hegemónia. A hazaiak a 6,75-ös vonalon túlról életveszélyesen tüzelnek, a mezőny ezen szegmensében kiugró a fölényük. Demond Mallet látványos akciók vezetésével emelheti a meccs színvonalát, amelyen a Badalonának áll a zászló. 

Herbalifa Gran Canaria – Baloncesto Sevilla – SPORTKLUB ÉLŐ
2015. január 4. – 13:00

Miután a Sevilla újra visszacsúszott – a borzalmas szezonkezdet után - a sereghajtó pozícióba, a klub vezérigazgatója José Luis Galileai komoly kritikát fogalmazott meg: - Egyértelműen változásokra van szükségünk. Az egész szervezet azon dolgozik, hogy megfelelő intézkedésekkel fejlesszük a csapat gyengeségeit. Ám a holnapi megmérettettésen is komoly pofonba szaladhat bele Audie Norris legénysége, amennyiben nem tud szigorítani védekezésén, ugyanis az egyik legtöbb pontot kapó gárda a Sevilla. Az elmúlt fordulóban aratott sikerével a kanári-szigeteki együttes belépett a liga szűk elitjébe: 400. diadalát ünnepelhette a klub fennállása óta. A festékben kiegyenlített csata is elképzelhető, amennyiben a fiatal, ám de tehetséges Kristaps Porzingis-Willy Hernangómez duó fel tud nőni a jóval tapasztaltabb Walter Tavares-Levon Kendall-Ian O’Leary hármashoz. A Herbalife Gran Canaria külső sora viszont olyan nívós nevekben áll, amellyel a Sevilla nem igazán veheti fel a versenyt. Elég csak megemlíteni Brad Newley-t, Kyle Kuric-et vagy éppenséggel Txemi Urtasunt, aki testvérével Alex Urtasunnal vívhat szórakoztató párbajt. A nyerőpárossá avanzsált Tomás Bellas-Albert Oliver irányító duó a játékszervezés mellett bizonyosan a látványra is kellő figyelmet szentel – a mérleg nyelve egyértelműen a hazaiak felé billen. Az edzők taktikai harca külön pikantériát hordoz: Aito Garcia Reneses és Audie Norris most mint vezetőedzők feszülnek egymásnak, ám egykoron mindketten a Barcelona sikereiért küzdöttek: Reneses akkor is, mint vezetőedző; Norris pedig mint játékosikon. 

Unicaja Malaga – Rio Natura Monbus
2015. január 4. – 18:00

Talán kevesen gondolták volna az alapszakasz közepéhez érkezve, hogy az Unicaja fogja vezetni a Liga Endesa pontvadászatát, méghozzá két győzelemmel megelőzve a két óriásklubot, a Barcelonát és a Real Madridot is. Tette mindezt úgy Joan Plaza, hogy legutóbb éppen a Királyi Gárdát fektette két vállra hosszabbításban – tehát nemcsak a kiscsapatok ellen megy a Malagának. Az Euroligás gárda soha ilyen jól nem szerepelt még a bajnokság ezen szakaszában - Fran Vázquezék a galíciai egyleten is magabiztos diadallal léphetnek át, amennyiben élnek óriási festékbeli dominanciájukkal. Ha a vendégeknél Keaton Nankivil sem ölthet magára mezt sérülése miatt, úgy Maxi Kleber ellenállása kevés lesz az 50. térmérkőzésén pályára lépő Vlagyimir Golubovicsék ellen. Az andalúzok a mezőny egész részében fölénnyel rendelkeznek, periméteren sincs ez másképp: akár a Ryan Toolson-Kosztasz Vaszileidisz-Jayson Granger triumvirátus is könnyűszerrel húzhatja csapata szekerét. Nincs egy súlycsoportban a két fél, óriási bravúr lenne már az is Moncho Fernández tanítványaitól, ha megszorongatnák jóval magasabban rangsorolt ellenfelüket. 

Bilbao Basket – FC Barcelona – SPORTKLUB ÉLŐ
2015. január 4. – 18:00

A forduló rangadóját a Sportklub is műsorára tűzi, így a spanyol kosárlabda barátok élőben tekinthetik meg a Bilbao és a Barcelona egymásnak feszülését. Több szempontból is mérföldkőnek tekinthető a találkozó: egyrészt amelyik csapat győz, az matematikailag már biztosan résztvevő a februári Király Kupa viadalon. Másrészt négy gárda áll ugyanolyan mérleggel (Barca, Madrid, Bilbao, Joventut), így amennyiben a regnáló bajnokcsapat veszít, könnyen az ötödik pozícióban találhatja magát – természetesen amennyiben az esélyekhez megfelelően győz a Badalona és a Királyi Gárda is. Az utóbbi hetekben mutatott formájukat tekintve – kivéve az El Clasico - kőkemény meccs vár a gránátvörös-kékekre:  Ante Tomicék folyamatosan botladoznak jóval alacsonyabban rangsorolt ellenfeleikkel szemben (Baloncesto Sevilla, Tuenti Movil Estudiantes, Rio Natura Monbus), ráadásul pénteken kiábrándító vereséget szenvedtek az Alba Berlin otthonában is. Egy Bilbao elleni győzelem valamelyest helyreállítaná a katalánok renoméját, ám Alex Mumbrúék biztosan nem fogják olcsón adni magukat. Mindkét fél komoly hangsúlyt fektet a védekezésre: a baszkok a második leghatékonyabb deffenzív játékkal rendelkeznek (átlagban 71,5 pontot engedélyeznek), míg riválisuk a vezető pozícióban tanyázik (69,9) – így védő oldalon is számíthatunk szép megmozdulásokra. A kétpontosok értékesítésében is nagyon közel áll egymáshoz a két csapat: a katalán óriás a legjobb (56,65 %), míg a Bilbao második (54,53%) a listán. Izgalmasabbnál izgalmasabb match-upoknál dörzsölhetjük tenyereinket, rögtön irányító poszton két klasszis néz farkasszemet egymással: a karmesteri pálcát a kezében tartó Raul Lopeznek azt a Marcelinho Huertast kellene kikapcsolnia a játékból, aki a Barcelona szíve-lelke, akin egy siker sem múlik. Egy posztot feljebb lépve ütközik ki a vendégek vergődésének (valószínűsíthető) oka: akármennyire mély kerettel is variálhat Xavi Pascual, Juan Carlos Navarro estében dobott triplái, Brad Oleson és Alex Abrines finom csuklója azért nagyon is hiányzik a katalán gépezetből. Bár a két rugólábú fiatal (Tomas Satoransky-Mario Hezonja) és Edwin Jackson okozhatnak kellemetlen perceket a jóval rutinosabb Danilo Andjuszics-Quino Colom párosnak. Periméteren DeShaun Thomasra sem vár éppenséggel kellemes feladat: azt az Alex Mumbrút kellene féken tartania, aki az elmúlt fordulóban előrelépett a legtöbb hárompontost értékesítők örök ranglistáján a tizenharmadik pozícióba (651 trojkával). A festékben igazán nagy adok-kapok alakulhat ki: itt meg kell említeni azt a Marko Todorovic-ot, akit éppen a Barca adott kölcsönbe a baszk klubnak – a montenegrói erőcsatár a Bilbao egyik legjobbja, rendkívül sokat fejlődött, rutinosan oldja meg a helyzeteket, élvezi társai bizalmát. Nagy kérdés lesz mire megy majd Maciej Lampével, akinek jóval nagyobb tapasztalata fizikai fölénnyel is párosul. A katalán „ikertorony” duónak (Ante Tomic-Tibor Pleiss) is jobb performansszal kell szolgálnia valamint ki kell használnia magasságbeli előnyét a German Gabriel-Latavious Williams kettőssel szemben, ha valóban szoros ütközetre akarja kényszeríteni a baszkokat. Amennyiben a gránátvörös-kékek újra elő tudnának rukkolni az „El Clasicón” mutatott magabiztos játékukkal úgy bőven lehet keresnivalójuk a Miribillában is. Joggal bízhatunk egy szoros, feszült légkörű, ámde látványos rangadóban, amelyen az utolsó pillanatokig kérdéses lesz a győztes kiléte. 

Laboral Kutxa – Movistar Estudiantes
2015. január 4. – 19:00

Habár a fővárosi kiscsapat csak négy győzelemnél jár, ám úgy tűnik a jóval nagyobb klubokra specializálódott: előbb elkapta ugyanis a Real Madridot, majd a Barcelonát is térdre kényszerítette! Az Unicaja is csak a végjátékban – négy ponttal – tudta legyűrni, így a Laboral Kutxa sem veheti fél vállról a derbit. A baszkoknál jelentős változások léptek életbe az elmúlt napokban: előbb Thomas Heurtel intettt búcsút a vitoriaiaknak, majd a nem túl acélos teljesítményt nyújtó Sasha Vujacic után Lamont Hamilton is elhagyta őket. A francia játékmester helyett már be is mutatkozott egy mindenképp biztató performansszal (10 pont, 2 assziszt, 3 labdaszerzés) Darius Adams, míg a szlovén hátvéd helyett egy régi-új játékost, Ben Hansbrough-t (korábbi Herbalife Gran Canaria játékos) szerződtette a vezetőség. Hiába rendelkezik mélyebb kerettel Ibon Navarro, a decemberben extrát nyújtó Nacho Martin (21,5 VAL) fémjelezte Estudiantes meglepetést is okozhat. Nacho Martin mellett Uros Slokar is kezdi megtalálni a ritmust, így a festékben izgalmas párbaj alakulhat ki a Kim Tillie-Colton Iverson-Mirza Begic trió ellen. Mindkét együttes rendkívül keményen bünteti az eladott labdákat, lerohanásokból tudnak operálni a felek. A Laboral Kutxa mindenképp előnyt élvez periméteren a Fernando San Emeterio-Davis Bertans duó révén. A papírforma hazai sikert ígér, ám ha nem koncentrálnak végig a baszkok Javi Salgadóék megtréfálhatják őket. 

Morabanc Andorra – Real Madrid
2015. január 4. – 20:00

A Királyi Gárda igencsak „fekete decemberen” van túl, hiszen öt mérkőzéséből négyet (!!!) elveszített, amely negatív rekordot is jelentett a klub életében. Az újonc gárda otthonában kötelező győzelem előtt állnak Rudy Fernándezék, minden poszton óriási dominanciával él Pablo Laso. Sergio Llull kiváló performanszára ezúttal is szüksége lesz a „blancóknak”: a robbanékony hátvéd 2014 gólkirályi (680 pont) és a legértékesebb játékosnak járó címmel büszkélkedhet. Kérdés lesz milyen mértékben tudja gátolni játékszervezésben Thomas Schreiner Sergio Rodriguezt, aki minden bizonnyal látványos passzokkal igyekszik majd megtalálni a jókora rugókkal megáldott Rudy Fernández-Sergio Llull kettőst. A Real Madrid külső sora nagyon impozáns nevekből áll (KC Rivers, Jaycee Carroll, Jonas Maciulis), ellene az utolsó másodperces tripláiról híres David Navarro is kevésnek tűnik. A bajnoki ezüstérmes magasemberei (Jannisz Buruszisz, Salah Mejri, Felipe Reyes) abszolút egyeduralkodói lehetnek a palánk alatti területnek, bár Nathan Jawai fizikálisan kihívást jelenthet Buruszisznak. A Király Kupa kvalifikáció miatt is oda kell tenniük magukat Andrés Nocioniéknak –  ám a derbi toronymagas favoritja a Real Madrid. 

A negyedik, a hatodik valamint a nyolcadik találkozó kivételével valamennyi összecsapás az alábbi linken élőképpel megtekinthető! A mérkőzések statisztikái pedig itt

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus